واضح آرشیو وب فارسی:فارس: وال استريت ژورنال: روسيه و ايران دو چالش بزرگ سياست خارجي آمريكا هستند
خبرگزاري فارس: يك روزنامه آمريكايي در گزارشي تحليلي از روسيه و آمريكا به عنوان دو چالش بزرگ سياست خارجي واشنگتن ياد كرد.
به گزارش فارس، روزنامه "وال استريت ژورنال" در شماره امروز خود نوشت: اين روزها در واشنگتن و رقابت انتخاباتي آمريكا روسيه و ايران براي كسب عنوان بزرگترين چالش سياست خارجي پيش روي كاخ سفيد با هم رقابت ميكنند.
اين روزنامه آمريكايي مينويسد: بسياري بر اين باورند كه روسيه ميتواند مسئله ايران را حل كند اما تعداد اندكي نيز بر اين باورند كه عكس اين موضوع صحيح است. ايران براي طرح بازي روسيه مهم است و اينكه مسكو چگونه گزينههاي خود را به پيش ميبرد نيز اهميت دارد. اين امر گفتگو با ايران را به بخش ضروري طرحهاي آمريكا براي كنترل روسيه تبديل ميكند.
وال استريت ژورنال در ادامه نوشت: براي روسيه يك ايران منزوي در مناقشه با غرب موهبت است. با ايران داراي ذخاير نامحدود گازي روسيه ميتواند به گروگانگيري اروپا و شكاف در ناتو كمك كرده و اين در حالي است كه در حال ايجاد رابطهاي براي حمايت از فشار بينالمللي عليه ايران و پاسخ غرب به تجاوز مسكو به قفقاز است.
اين نشريه آمريكايي در ادامه نوشت: واشنگتن نميتواند حوزه نفوذ روسيه را كه از درياي سياه تا كوههاي آرال كشيده شده تحمل كند مگر اينكه مسكو برگ برنده ايران را براي پيشرفت خود استفاده كند. اين به معني كاهش اعتراض به روانه شدن گاز ايران به سوي اروپا و دخيل كردن ايران در گفتگوهاي امنيت و ثبات قفقاز است.
وال استريت ژورنال تاكيد كرد: طي سفر اخير "ديك چني" معاون رئيس جمهوري آمريكا به گرجستان وي از ايجاد خط لولههايي با پشتيباني غرب براي تامين گاز اروپا حمايت كرد. اين درحالي است كه بدون تكيه بر ذخاير روسيه يا ايران، گاز كافي در منطقه براي زنده نگه داشتن اين خط لولهها وجود ندارد.
تا پيش از دخالت روسيه در مناقشه قفقاز، واشنگتن فقط نگران مستنثني كردن ايران از قراردادهاي خط لوله بود. اكنون واشنگتن درباره رويارويي با روسيه جدي شده است و بايد به اصطلاح كلاچ روسيه اروپايي را براي مجازات ايران به دليل برنامه هستهاي آن آزاد گذارد.
آمريكا در نهايت ساخت خط لولههاي جديد با پشتيباني گاز ايران را خواهد پذيرفت و بايد گفت اين قواعد بازي را تغيير خواهد داد و روسيه از آن آگاهي دارد.
اين نشريه آمريكايي در ادامه نوشت: هنگاميكه "ولاديمير پوتين" نخست وزير روسيه سال گذشته به ايران سفر كرد پايتختهاي غربي از وي انتظار داشتند تا پيام شديد اللحني به ميزبانان خود درباره برنامه هستهاي ايران بدهد. اما پوتين براي هدف ديگري به ايران رفته بود و عليه فشارهاي آمريكا در ازاي دوري جستن ايران از دو خط لوله با حمايت غرب به تهران، پيشنهاد حمايت را مطرح كرد.
اين روزنامه آمريكايي در ادامه نوشت: مدتي كوتاهي پس از ديدار پوتين، "گازپروم" كه شركت بزرگ دولتي انرژي روسيه است به سرمايهگذاري 200 ميليون دلاري براي ساخت خط لوله جديد ايران-ارمنستان متعهد شد بگونهاي كه مطبوعات ايران نيز اشاره كردند كه تهران در حال بررسي پناه گرفتن زير چتر امنيتي روسيه با اجازه دادن به مسكو براي ايجاد پايگاههايي در خاك ايران است.
اما از زمانيكه خط مشي روسيه در مناقشه گرجستان تغيير كرد، محاسبات ايران نيز تغيير كرد.
از نظر بسياري از مقامات ايران جدا شدن "آبخازيا" و "اوستياي جنوبي" از گرجستان يادآور اين بود كه چگونه "جوزف استالين" رهبر سابق شوروي سعي داشت تا همين كار را با دو استان ايران در سال 1946 انجام دهد.
در واقع اين امر فرصتي براي آمريكا به حساب ميآيد. واشنگتن اخيرا متوجه اهميت ايران براي دستيابي به اهداف آمريكا در افغانستان و عراق شده است.
وال استريت ژورنال نوشت: آمريكا عملا تهران را در سال 2001 در آينده افغانستان و در سال 2007 در امنيت عراق دخيل كرد و بنابراين بازي فوقالعاده خطرناك اتفاق افتاده مشابهي كه در قفقاز روي داد گفتگو با ايران را توجيه ميكند.
اين روزنامه آمريكايي تصريح كرد: محمود احمدي رئيس جمهوري ايران نژاد طي سفر اخير به نيويورك اعلام كرد كه تهران از تقسيم شدن گرجستان خرسند نيست و استقلال و تماميت ارضي گرجستان ميتواند اصلي باشد كه آمريكا و ايران بر آن توافق كنند.
آمريكا ميتواند گفتگوها با ايران را به عنوان بخشي از گفتگوي منطقهاي درباره منافع امنيتي مشترك و تعهد بر صادرات انرژي آغاز كند.
تنها با سهيم كردن ايران، آمريكا فاصلهاي بين مسكو و تهران ايجاد خواهد كرد و بنا براين دست روسيه ضعيف خواهد شد.
وال استريت ژورنال در پايان نوشت: گفتگو با ايران يك سياست روسي خوب است. حق با "باراك اوباما" نامزد دموكرات انتخابات رياست جمهوري آمريكا است. سياست خارجي آمريكا زماني با موفقيت با كلاف سردرگم جهان چالشها تعامل خواهد كرد كه ديپلماسي را جدي بگيرد.
انتهاي پيام/.
دوشنبه 22 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]