واضح آرشیو وب فارسی:ابتکار: اثري كه به رغم قدمت تاريخي هنوز ناشناخته است گرد غربت هزاران ساله بر تپه حسنلو
اروميه -تپه حسنلو در شش كيلومتري دشت سلدوز نقده از جمله تپه هاي تاريخي آذربايجان غربي است كه شهرتي جهاني دارد، ولي به رغم قدمت ديرينه 6 هزار سال قبل از ميلاد، اين اثر به درستي معرفي نشده و هنوز مي توان گرد غربت را در چهره هزاران ساله اين تپه مشاهد كرد. هرچند اين غبار بي توجهي را مي توان در تك تك برخي آثار تاريخي وجهاني كشور نيز مشاهده كرد ولي به دليل ويژگي بارز و قدمت بالاي تپه حسنلو و جام زرين كشف شده در آن نمي توان از روي اين بي تفاوتي هاي به سادگي گذشت چرا كه اين آثار تاريخ و هويت يك ملت هستند و بايد زنگار فراموشي از چهره آنها زدوده شود.معاون امور عمراني استاندار آذربايجان غربي در اين زمينه به تاريخ و قدمت بالاي اين اثر اشاره كرد و گفت: متاسفانه با وجود قدمت طولاني اين اثر هنوز غريب و ناشناخته مانده است و در اين راستا استان آمادگي لازم براي همكاري با سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كشور در انجام پژوهش ها و تشكيل سايت موزه در اين منطقه را دارد.محمد باقر داراياني با تاكيد بر اينكه بايد در بخش معرفي آثار تاريخي و فرهنگي استان تلاش مضاعفي انجام شود، عنوان كرد: آثار به دست آمده از تپه ها و محوطه هاي تاريخي استان از شهرت بالاي جهاني برخوردارند و بايد با معرفي اين آثار يك آشتي فرهنگي ميان مردم و ميراث برقرار ساخت.اين مسئول با بيان اينكه آذربايجان غربي به عنوان مهد تمدنهاي كهن از ظرفيت بالايي در بخش فرهنگي و تاريخي برخوردار است بر توسعه زيرساختهاي گردشگري در استان تاكيد دارد.وي ادامه مي دهد: هويت، اصالت و فرهنگ هر جامعه در گروه ميراث فرهنگي و تاريخ آن منطقه است و براي مقابله با اقدام برخي كشورهاي منطقه در سرقت فرهنگي بايد فعاليتهاي پژوهشي و تحقيقاتي را افزايش دهيم.
برنامه ريزي براي ساماندهي تپه باستاني حسنلو در نقده
رئيس پژوهشكده باستانشناسي سازمان ميراث فرهنگي گردشگري و صنايع دستي كشور هم در سفر هفته گذشته خود به استان از بررسي مسائل مربوط به ساماندهي و معرفي جهاني تپه باستاني حسنلو خبر داد.فاضل بر لزوم احداث سايت موزه در مكان تپه حسنلو تاكيد كرد و افزود: اين كار مستلزم برنامه ريزي پنج ساله شامل نقشه برداري و تعيين مختصات ژئوفيزيكي منطقه است. علي زنجاني نماينده مردم نقده و اشنويه در مجلس شوراي اسلامي با اشاره به وجود 47 تپه باستاني در منطقه نقده معتقد است بايد رشته باستانشناسي در دانشگاه آزاد اسلامي نقده در جهت ارتقاي سطح علمي منطقه راه اندازي شود.
حسنلو; گنجينه تمدن 8 هزارساله
تپه باستاني حسنلو در آذربايجان غربي، در جنوب غربي درياچه اروميه، در منطقه سرسبز شهرستان نقده (سرزمين تاريخي سلروز) و در 7 كيلومتري شمال شرقي اين شهرستان واقع است و به علت مجاورت با دهستان حسنلو به اين نام معروف شده است.ارتفاع اين تپه از بستر رودخانه گدار كه از كنار آن مي گذرد، 20 متر و قطر آن حدود 250 تا 280 متر است. چند تپه باستاني ديگر هم كه ارتفاع آنها از 15 متر تجاوز نمي كنند، در اطراف اين تپه پراكنده اند.شناسايي و حفاري اين تپه باستاني در سال 1313 صورت گرفت. در طي اين حفاري، تعدادي ظروف سفالي با اشكال متنوع و مختلف به دست آمد. در سال 1336 كاوش علمي و تخصصي تپه باستاني حسنلو را هيئت حفاري و كاوش مشترك ايراني -آمريكايي آغاز كرد و در اين حفاري و كاوش، از خرابه ها شهر، دژي از زير خاك بيرون آمد كه به عقيده باستان شناسان متعلق به قوم "ماننا" است.ديوارهاي اين بناها و منازل و معابد آن با پايه هاي سنگي ساخته شده و در بالاي آنها از آجرهاي بزرگي به طول،40 عرض 23 سانتيمتر و ضخامت 14 سانتيمتر استفاده شده است. در قسمت حفاري شده اين تپه، ويرانه هاي شهر يا دژي ديده مي شود كه از دو بخش عمده تشكيل شده است.تپه باستاني حسنلو يكي از مهمترين اماكن باستاني و تاريخي ايران و جهان به شمار مي رود و باستان شناسان ايراني و خارجي قدمت آن را حدود 800 تا 1400 سال قبل از ميلاد تخمين زده اند. حدس ديگر آن است كه آثار مربوط به ويرانه هاي تپه حسنلو در 700 يا 650 سال قبل از ميلاد به آتش كشيده شده است.اين تپه داراي 10 دوره متمايز سكونت است كه آنها را از قديم به جديد يعني از دوره دهم تا دوره اول كه آخرين دوره است، تقسيم بندي كرده اند. اين دوران از دوره ابتدايي سنگي آغاز و تا دوره باستاني، مادها و دوره اسلامي ادامه مي يابد.از تپه باستاني حسنلو در سال هاي 1313 تا 1358طي حفاري هاي باستان شناسان ايراني و آمريكايي انواع و اقسام ابزار و ادوات جنگي مانند شمشير، خنجر، نيزه، سرنيزه هايي از جنس مفرغ و آهن به همراه هزاران ظروف سفالي و اشياي استخواني سنگي سفالي، شيشه اي و فلزي گوناگون كه هر يك داراي ارزش تاريخي، باستاني و هنري هستند، كشف شده است كه در موزه ها ايران باستان، آذربايجان، آمريكا، فرانسه و ديگر كشورهاي جهان نگهداري مي شود.
جام زرين حسنلو
مهمترين اثر مكشوفه تپه باستاني حسنلو كه اهميت ويژه اي در جهان و باستان شناسي دارد، جام طلايي حسنلو است. وزن اين جام 950 گرم، بلنداي آن 21 سانتيمتر، قطر آن 25 سانتيمتر و محيط لبه آن 61 سانتيمتر است و در موزه ايران باستان تهران نگهداري مي شود. اين جام اثر كاملا خيره كننده اي است; زيرا بيش از حد ظريف كاري داشته و فاقد تركيب مجلل است. قدمت جام طلايي كشف شده از تپه حسنلو در حدود 800 سال قبل از ميلاد مسيح است.بر روي بدنه اين جام معروف، نقش هاي بسياري حك شده است كه احتمالا داستان حماسي را روايت مي كنند. واقعيت اين است كه نه تنها تپه حسنلو بلكه صدها اثر باستاني و تاريخي در آذربايجان غربي، اين منطقه را در زمره مناطق ديدني و داراي استعداد و امكانات بي نظير گردشگري قرار داده است كه اين امر تلاش بيش از پيش مسئولان را مي طلبد تا اين استان به جايگاه واقعي خود در اين زمينه دست يابد.زدودن گرد غبار از اين تپه و ساير آثار باستاني ضرورتي است كه بخشي از آن بر عهده رسانه هاست زيرا اثري كه معروفيت جهاني دارد بايد در داخل كشور به اندازه ساير بناهاي باستاني شناخته شده باشد كه در مورد اين تپه چنين نيست و اميد است با تدابير مسئولان به زودي اين تپه همچون ساير بناهاي باستاني و تاريخي ايران منجر به افتخار و مباهات ايرانيان شود.
شنبه 13 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ابتکار]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 101]