تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 11 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام محمد باقر(ع):ذكر زبان حمد و ثناء، ذكر نفس سختكوشى و تحمل رنج، ذكر روح بيم و اميد، ذكر دل صدق ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1836222758




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

نقد متون علوم اسلامي/ 37مباحث عقلي و توحيدي در نهج‌البلاغه به اوج خود رسيده است


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: نقد متون علوم اسلامي/ 37مباحث عقلي و توحيدي در نهج‌البلاغه به اوج خود رسيده است
گروه انديشه: مباحث عقلي، فلسفي و توحيدي در نهج‌البلاغه به اوج خود رسيده است و بسياري از سخنان بلند و زيبايي كه بعدها عرفا و حكما بيان كرده‌اند، از اميرالمومنين(ع) گرفته‌اند.
دكتر «ذبيح مطهري‌خواه»، عرفان‌پژوه و مدرس دانشگاه آزاد همدان، در مورد تأثيرپذيري عرفان اسلامي از نهج‌البلاغه، با بيان مطلب فوق، در گفت‌وگو با سرويس انديشه خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، اظهار كرد: به نوعي مي‌توان گفت كه عرفا حرف‌هاي خود را از اميرالمؤمنين(ع) گرفته‌اند، چون زيبا‌ترين سخنان را در اين باب مولاي متقيان(ع) گفته‌اند. ايشان حرف‌هايي را بيان كرده‌اند كه هيچ‌كس نمي‌تواند بيان كند.

وي تصريح كرد: مثلا من در كتاب «عرفان نظري در نهج‌البلاغه» در جايي آورده‌ام كه علي‌(ع) مي‌فرمايد: «خداوند را در خلوت‌ها مخالفت نكنيد»، چون «ان شاهد هو حاكم»؛ يعني همان كه تو را محاكمه مي‌كند، شاهد تو بوده است. بوعلي سينا هم مي‌گويد: حضرت علي(ع) در بين اصحاب پيامبر اسلام(ص) مثل معقول بين محسوسات است.

دكتر «مطهري خواه» در ادامه افزود: مباحث عقلي، فلسفي و مباحثي در مورد توحيد در نهج‌البلاغه به اوج خود رسيده است. هم‌چنين حضرت علي(ع) در نهج‌البلاغه، به مباحثي مانند اطلاق واحدي، احاطه قيومي، احاطه ذاتي و اين‌كه خدا هم ظاهر است و هم باطن، هم اول است و هم آخر و ... كه در عرفان وجود دارد و از آن‌ها بحث مي‌شود، اشاره كرده‌اند.

نويسنده كتاب «چهل حديث عرفاني» در پاسخ به اين سؤال كه چه تعداد از خطبه‌هاي نهج‌البلاغه عرفاني است، گفت: بيشتر خطبه‌ها در نهج‌البلاغه عرفاني است، مخصوصا خطبه اول كه مي‌فرمايد: الحمدلله الذي لايبلغ مدحته القائلون ... كه بحث فلسفي و عرفاني خيلي جالبي دارد.

وي در ادامه با اشاره به چند خطبه ديگر عرفاني به عنوان نمونه گفت: خطبه‌هاي 49، 85 ،84، 90، 91، 109، 152 و خطبه‌هاي بسيار ديگر، همه اشاره به مباحث عرفاني دارند كه زمان بسياري براي بيان اين مباحث لازم است.

مطهري‌خواه در پاسخ به اين سؤال كه آيا «ابن‌عربي» به عنوان پدر عرفان نظري، از نهج‌البلاغه در تبيين مفاهيم عرفاني بهره برده است؟، گفت: ابن‌عربي پدر عرفان نظري است و صددرصد از سخنان اميرالمؤمنين(ع) بهره برده و استفاده كرده است. من در كتاب «عرفان نظري در نهج‌البلاغه» به بعضي از سخنان ابن‌عربي كه از نهج‌البلاغه گرفته شده است، اشاره كرده‌ام.

وي در پاسخ به اين سؤال كه آيا «ابن‌عربي» در آثار خود صراحتا اشاره به سخنان اميرالمؤمنين(ع) مي‌كند؟، تأكيد كرد: درست است كه ايشان صراحتا اشاره به سخنان اميرالمؤمنين(ع) ندارد، اما مطمئنا از نهج‌البلاغه تأثير پذيرفته و حتما اين سخنان را ديده است.

وي تصريح كرد: ابن‌عربي، اميرالمؤمنين(ع) را داراي ولايت مطلقه مي‌داند و بعضي كتب به قول آقاي «حسن‌زاده آملي» نشان مي‌دهد كه ايشان شيعه است و هر دوازده امام را نام مي‌برد.

نويسنده «عرفان نظري در نهج‌البلاغه» اظهار كرد: سلسله اكثر عرفا به اميرالمؤمنين(ع) مي‌رسد و به نوعي متأثر از سيره عملي اميرالمؤمنين(ع) و سخنان ايشان هستند، مانند: مولانا، محيي‌الدين بن عربي و خواجه عبداالله انصاري كه مستقيما به نهج‌البلاغه در آثار خود اشاره نكرده‌اند، ولي حتما آن‌را مطالعه كرده و متأثر از آن بوده‌اند.

دكتر مطهري‌خواه در پايان اين گفت‌وگو در مورد هدف خود را از تأليف كتاب «عرفان نظري در نهج‌البلاغه» خاطرنشان كرد: در پيش‌گفتار كتاب حاضر آمده است كه شيعه بيش از ساير مذاهب به مباحث عقلي و فلسفي تمايل دارد. علت اصلي تأليف اين كتاب در حقيقت طرح سخنان اميرالمؤمنين(ع) و تفكر شيعه است.

وي افزود: من در اين كتاب احاديثي را كه در مورد ذات حق موجود است، مانند: ذات حق قابل درك نيست، ذات حق قابل توصيف نيست، حركت در آن راه ندارد، نفي از تفكر در ذات حق و ... و در نهج‌البلاغه و كلمات عرفا بيان شده، پيدا كرده و در اين كتاب مطرح كرده‌ام.
 يکشنبه 16 تير 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[مشاهده در: www.iqna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 401]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن