واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: دانش - باغ شهر، برگ ديگري از پرونده تاراج طبيعت
دانش - باغ شهر، برگ ديگري از پرونده تاراج طبيعت
مژگان جمشيدي: 3 سال قبل درست در نخستين روز هفته منابع طبيعي بود كه رئيسجمهور به باغ ملي گياهشناسي آمد تا با كاشت يك نهال آيين روز درختكاري را بهجا آورد. احمدينژاد كه تا آن زمان شايد هرگز راجع به منابع طبيعي سخن نگفته بود، براي نخستين بار در جمع اساتيد و اعضاي هيات علمي باغ ملي گياهشناسي ايران راجع به منابع طبيعي سخن گفت. او در اين سخنراني به 4 مورد براي گسترش منابع طبيعي اشاره كرد و يكي از اين موارد اين بود كه بايد تمامي اراضي باير ايران در اختيار مردم قرار گيرد تا درختكاري شود! غافل از اينكه اگر قرار بود مراتع ايران هم جنگل باشد، از ميليونها سال پيش و از ابتداي شكلگيري سرزمين ايران، هرگز مراتع بهوجود نميآمدند و به جاي آن همه كشور جنگل آفريده ميشد !
اين سخنان هنوز از دهان رئيسجمهور خارج نشده بود كه برخي از مديران به اصطلاح نخبه، ايده ايجاد بوستان خانواده را به منظور تحقق سخنان رئيسجمهور در سطح وزرات جهاد كشاورزي مطرح كردند. در قالب طرح بوستان خانواده قرار شد تا به 10 ميليون خانوار ايراني هر كدام حداقل 500 متر از اراضي منابع طبيعي واگذار شود تا افراد با كاشت درخت براي خود يك بوستان خانوادگي ايجاد كنند! اما اين طرح غير كارشناسي با مخالفت بسياري از متخصصان و كارشناسان مواجه شد به طوريكه جامعه جنگلباني ايران از اين طرح به عنوان طرح طوبي 2 ياد كرد و اعلام نمود كه با اجراي اين طرح، برگ ديگري از پرونده تاراج منابع طبيعي در تاريخ ايران رقم خواهد خورد كه تير خلاص به طبيعت ايران خواهد بود. در پي اين مخالفتها اجراي طرح بوستان خانواده قدري به تعويق افتاد اما هرگز از گردونه خارج نشد و اين بار با تغيير عنوان و به شكلي بدتر از شكل قبل مطرح شد.
طرح ايجاد باغ شهرها كه اخيرا از سوي دولت به عنوان راهكاري براي كاهش فشار مسكن بر طبقات پايين دست جامعه مطرح شده به واقع مدل بدتري از طرح بوستان خانواده است كه ميتواند فاتحه منابع طبيعي ايران را براي هميشه بخواند؛ چرا كه در قالب اين طرح اراضي ملي شده اطراف شهرها به قطعات 1000 متري تفكيك شده و به صورت مزايده در اختيار افراد قرار ميگيرد تا در 10 درصد اراضي يعني در 100 متر آن بنا احداث شود و در 900 متر مابقي درختان مثمر كاشته شود! نكته جالبتر اينكه معاون هماهنگي امور عمراني وزير كشور معتقد است: با اجراي طرح باغشهرها علاوه بر اجرايي كردن اهداف برنامه چهارم، از فضاي سبز و منابع طبيعي نيز محافظت خواهيم كرد كه در نهايت باعث مشاركت مردم در بخش مسكن و جلوگيري از تعرض افراد سودجو خواهد شد!
طرح ايجاد باغشهرها درحالي مطرح ميشود كه هنوز تجربه تلخ واگذاري صدها هزار هكتار از اراضي ملي در قالب طرحهايي چون طرح طوبي و طرح فلاحت در فراغت و. .. در سه دهه اخير فراموش نشده است. طرحهايي كه نه تنها به حفظ منابع طبيعي كمكي نكرد بلكه بازار داغي را براي زمينخواران و سرمايهداران در بخش ويلاسازي و شهركسازي فراهم كرد. اي كاش دولت محترم لااقل نگاهي به تجربه 30 سال اخير در امر تغيير كاربري فضاهاي سبز شهري و باغات ميانداخت و بعد تصميم به اجراي اين طرح ميگرفت. تخريب بيش از 2000 هكتار از باغهاي قصرالدشت شيراز در سه دهه اخير و نيز باغهاي شميران در تهران و باغهاي اروميه به برج و ويلا در حالي صورت گرفت كه اتفاقا در تمام اين سالها به موجب قانون حفظ وگسترش فضاي سبز، مالكان تنها ميتوانستند در 7درصد ملك خود اقدام به ايجاد بنا كنند اما در عمل با زير پا گذاشتن همه قوانين موجود و با هدف كسب درآمدهاي بيشتر براي شهرداريها، مجوز تغيير كاربري اين باغها داده شد تا امروز تنها 700 هكتاري از باغهاي قصرالدشت شيراز باقي بماند و باغهاي شميران نيز براي هميشه به خاطره تبديل شد. بنابراين شكي نيست كه چند سال بعد همه اين هزار متر به اصطلاح باغشهرها، به ساختمان و ويلا تبديل شد. طرح باغشهرها نه تنها نابودي تنوعزيستي و زيستگاههاي مرتعي ايران را به دنبال خواهد داشت بلكه به گسترش بيرويه و بيضابطه شهرها منجر ميشود كه در نهايت هيچ سودي عايد مستضعفان نخواهد شد و تنها به تعداد ويلاهاي سرمايهداران در چهار گوشه ايران افزوده خواهد شد. براي طبقه مستضعفي كه مجموع حقوق و درآمدشان در طول يكسال به 4 ميليون تومان هم نميرسد و اين رقم كفاف خريد دو متر بنا در جنوبيترين نقطه شهر تهران را هم نميكند، زندگي در باغشهرها تنها يك خيال خام و توهم است كه هرگز برآورده نخواهد شد!
از سوي ديگر معاون هماهنگي امور عمراني وزير كشور تاكيد ميكند: «ما در طول يك سال گذشته به اندازه سه برابر ۲۸سال بعد از انقلاب، زمين به بخش مسكن اختصاص داديم» و جالب است كه با وجود اين همه واگذاري اراضي ملي، قيمت مسكن هر روز بيشتر از روز قبل افزايش مييابد. به نظر ميرسد هدف دولت محترم اين است تا همه خاك ايران و همه اراضي منابع طبيعي را واگذار كند تا شايد قيمت مسكن بالاخره در يكجا ثابت بايستد!
شنبه 11 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 230]