تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 23 دی 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):غذا خوردن نزد مصيبت‏زدگان و با خرج آنان، از رفتارهاى جاهليت است و سنّت پيامبر صلى...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1852515308




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

سلسه مباحث كلام اميرالمؤمنين علي‌(ع) / بخش سومتعليم حكمت يكي از رسالت‌هاي اصلي پيامبران الهي بوده است


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: سلسه مباحث كلام اميرالمؤمنين علي‌(ع) / بخش سومتعليم حكمت يكي از رسالت‌هاي اصلي پيامبران الهي بوده است
گروه خبرنگاران افتخاري / جمشيد غضنفري: تعليم حكمت، يكي از رسالت‌هاي اصلي پيامبران الهي بوده است. اولياي حق‌، خود حكيم بودند و به مردمان حكمت مي‌آموختند، امّا گاه، حكمت نزد غيرحكيم هم يافت مي‌شود.
حكمت و دانايي دو مرواريد گمشده مومنين

اَلحكمَة ضالَّة المُومن فَخُذالحكمَة و لَو مِن اَهل النِّفاق‌

حكمت و دانايي، گمشده مومن است. پس حكمت را درياب، اگر چه از اهل دو رويي و نفاق

اگر دُرّ گران بها و باارزشي در زباله دان افتاده باشد، آيا آن را برنمي داريد تا پس از شستشو از آن استفاده كنيد؟!

حكمت، كلام و دانش استوار و محكمي است كه سلوك‌ و روش و رفتارِ شايسته و منطقي را ايجاب مي‌كند و حكيم، كسي است كه در نظر و عمل، در انديشه و رفتار، در مسلك‌ و سلوك‌ از ريشه‌داري، استحكام، استواري، اتقان و دانايي برخوردار است و بينش و روش خود را بگونه‌اي تنظيم و تدبير كرده است كه با بهره‌برداري از همه امكانات و توانايي‌ها، راه كمال و سعادت را براي خود رقم زده، واله و شيدا رو به‌ سوي آينده روشن و تابناك‌ در حركت است.

كسي كه به حكمت دست يابد جويندگان راه سعادت را سيراب مي‌كند، فضيلت‌ها و ارزش‌ها را به ديگران منتقل مي‌سازد، از استقامت و استواري برخوردار است، داراي سعه صدر و بردباري است، بدي‌ها را به نيكي پاسخ مي‌دهد، و بالاتر از همه اينكه هيچگاه «حق‌» را رها نمي‌كند و همواره در گفتار و كردار، بر مرز حق‌ حركت مي‌كند و اهل اطاعت خداوند متعال است.

اميرمومنان عليه‌السلام، حكمت را گمشده مومن مي‌داند كه همواره در پي بدست آوردن آن است، نه اينكه اگر در جايي و توسط حكيمي، مطلب حكيمانه‌اي ارائه شد، مومن از آن بهره مي‌برد! نه! بلكه مومن در جستجوي حكمت است. همانگونه كه اگر كسي شيء ارزشمندي را گم كرده باشد، در پي آن است و براي يافتن گمشده خود، تلاش و كوشش مي‌كند، مومن نيز براي كسب حكمت در تلاش و اجتهاد است، و چون حكمت نزد غير حكيمان نيز يافت مي‌شود، بنابراين حكمت را در هر جا و نزد هر كسي باشد از او فرا مي‌گيرد و بهره مي‌برد.

خداوند چنين اراده كرده كه انسان‌هاي وارسته و خالص يعني كساني كه لذت‌هاي زودگذر را رها كرده و از امور فاني روي برگردانده اند، به بالاترين درجه حكمت كه همان «خير كثير» است؛ واصل شوند.

اگر دُرّ گران بهايي در زباله دان افتاده باشد، آيا آن را برنمي‌داريد تا پس از شستشو از آن استفاده كنيد؟! حكمتي كه نزد منافق‌، كافر يا فاسق‌ باشد، درّ گران بهايي است كه اگرچه دارنده آن از آن استفاده نكرده است ـ كه اگر استفاده مي‌كرد از نفاق‌ و كفر و فسق‌ نجات مي‌يافت ـ ولي مومن آن را مغتنم مي‌شمارد و هيچ‌گاه بخاطر اينكه دارنده آن، منافق‌ و كافر و فاسق‌ است آن حكمت را رها نمي‌كند، از او مي‌گيرد و استفاده مي‌كند. همين است كه در ارزيابي كلام و سخن به خودِ كلام بايد انديشيد و نه به گوينده آن. كلمات و حكمت‌ها و علوم مفيد و گرانسنگي هستند كه گوينده و دارنده آن انسان‌هاي فاسق‌ و فاجرند ولي هرگز نبايد از اين حقايق‌ صرفنظر كرد.

بين «گفتار» و «گوينده» بايد فرِق نهاد. چه بسا گوينده پاك‌ نهاد و شايسته و ارزشمندي كه گفتاري از او نابخردانه باشد، و چه بسا گوينده ناصالحي كه گفتاري حكيمانه و عالمانه نيز بگويد! البته حكمت اگر هم از«زبان» منافق‌ خارج شود، ولي هيچگاه از آن فراتر نخواهد رفت و در «دل» او وارد نمي‌گردد، زيرا اگر حكمت به درون جان و دل منافق‌، نفوذ مي‌كرد، او را از نفاق‌ ـ كه بدترين رذالت اعتقادي و اخلاقي است ـ نجات مي‌داد. منافق‌ اگر حكمتي را دارا باشد، در دهان و بر سر زبان خود دارد، نه در دل خويش! زيراحكمت در دلي كه شهوت در آن جاي گرفته باشد هرگز سكونت نخواهد گزيد.

مومن بايد به دنبال حكمت و دانايي باشد زيرا بدون حكمت، پايه‌هاي معرفتي ايمان استوار نخواهد شد. ازسوي ديگر با ريشه دار شدن ايمان و انجام عمل صالح درهاي حكمت به دل انسان باز مي‌شود. كسي كه براي خدا خود را خالص سازد و همواره مراقب باشد، زُلال حكمت از دل او سرچشمه مي‌گيرد و به زبان او جاري مي‌شود. اين درجه از حكمت هديه‌اي الهي است كه خداوند به هر كه خواهد، دهد و هر كه به آن دست يافت، به «خير كثير» رسيده است. و البته خداوند چنين اراده كرده كه انسان‌هاي وارسته و خالص يعني كساني كه لذت‌هاي زودگذر را رها كرده و از امور فاني روي برگردانده اند، به چنين درجه‌اي واصل شوند.

حكمتي كه مومن آن را گمشده خود مي‌داند، دانستن صِرف‌ و تنها به زبان آوردن سخنان حكيمانه نيست. بلكه گوهري است كه در دل او جاي گزيند و بابرانگيختن او به رفتار حكيمانه و استوار، خُلق‌ نيكو و الهي و نيّتي خالص و پاك‌، راه او را به سوي كمال مطلق‌ باز كند و او را به سوي «حكيم علي‌الاطلاق‌» بركشد.

--------------------------------------------------------------------------------

منبع:

كتاب چهل گام، علي ذوعلم
 چهارشنبه 8 خرداد 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[مشاهده در: www.iqna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 297]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن