واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: در همايش «آموزش علوم سياسي؛ چشمانداز و راهكارها» مطرح شد: واقعگرايي وتدبير، اعتدال درسياست، عدالت و چگونگي گزينش كارگزاران از پندهاي سعدي است
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: تاريخ
چند تن از استادان علوم سياسي در ادامه همايش «آموزش علوم سياسي؛ چشمانداز و راهكارها» به تشريح مشكلات و نقاط ضعف ارائه دروس به ويژه «تحولات سياسي اجتماعي ايران» در رشته علوم سياسي پرداختند.
به گزارش خبرنگار ايسنا، دكتر مجتبي مقصودي، استاديار دانشكده علوم سياسي دانشگاه آزاد اسلامي در همايش «آموزش علوم سياسي؛ چشمانداز و راهكارها» كه از سوي انجمن علوم سياسي ايران در دانشكده حقوق و علوم سياسي دانشگاه تهران برگزار شد، دربارهي اهداف و سرفصلهاي دروس «تحولات سياسي اجتماعي ايران و انقلاب اسلامي ايران» عنوان كرد: عليرغم سه دهه تغيير و تحول شتابان در سطح جهان، سرفصلها همان سرفصلهاي سه دههي گذشته است و عليرغم اينكه ميتوان اصلاحاتي را وارد كرد، باز هم اين سرفصلها از قوت لازم برخوردار است.
وي با اشاره به تحقيقي كه با روش دلفي در اين زمينه انجام داده است، گفت: در اين تحقيق پرسشنامههايي را به استاداني از دانشگاههاي مختلف ارايه كرديم. اين پرسشنامه حاوي 10 سوال بود كه از جملهي آنها عنوان درس، تعداد واحد، داشتن يا نداشتن پيشنياز، جايگاه اين درس در زيرمجموعهي دروس اصلي، همپوشاني داشتن يا نداشتن با دروس ديگر، مناسب بودن يا نبودن هدفگذاري و بررسي خلاءهاي درسي بودند.
مقصودي در ادامه گفت: دو ضعف اساسي به اين سرفصلها وارد بود كه اول عدم توجه به مباني نظري بود و دوم اينكه تنها تكيه بر روش تاريخي، توصيفي و نقلي نباشد.
در ادامهي اين همايش، دكتر عليرضا ازغندي، استاد علوم سياسي دانشكده شهيد بهشتي دربارهي «پند نيكان، حكمت عملي و آيين حكومتداري در انديشهي سياسي سعدي» عنوان كرد: علم سياست در ايران، نه علم ايرانشناسي است و نه غربشناسي. ضمن اينكه هردو اينها هست يعني زنده باد و مرده باد در اين رشته جايي ندارد.
وي در ادامه به سه مرحله در مطالعات تاريخ تحولات اجتماعي سياسي ايران اشاره كرد و گفت: از زماني كه مدرسههاي سياسي تاسيس شد تا اواسط دههي 40 در مطالعهي تاريخ سياسي و اجتماعي ايران يكي دو واحد بيشتر راجع به ايرانشناسي نداريم و عمدتا گرايشهاي غيرايرانشناسي حاكم است.
ازغندي با اشاره به تلاشهاي مرحوم حميد عنايت در تهيه كتب درسي عنوان كرد: با استقرار جمهوري اسلامي ايران در اين مطالعات دچار تحول ميشويم. اول اينكه تحول اساسي به صورت كمي در نظام آموزشي از جمله علم سياست صورت گرفت و درسهاي بسياري در رابطه با شناخت ايران تحت عنوان آشنايي با انديشهي ايرانيان و اسلام اضافه شد اما سالهاست كه وزارتخانه، گروههاي آموزشي را مكلف كرده كه طرحريزي متون درسي را انجام دهند.
استاد علوم سياسي دانشكده شهيد بهشتي با بيان اينكه در سطوح بالاي كشور و در ميان همكاران و دانشجويان ما خودمان را كمتر ميشناسيم، عنوان كرد: در زمينهي پند نياكان، تحقيقي را انجام دادهام كه يكي از 15 نفري كه ليست آن را تهيه كرديم، سعدي است.
ازغندي، واقعگرايي و تدبير، اعتدال در سياست، عدالت به مثابه بنيان حيات سياسي، دعوت حاكمان به خويشتنداري با مردم، چگونگي گزينش كارگزاران حكومتي و عاقبت و نتيجهي سرمستي قدرت را برخي از پندهاي سعدي دانست.
دكتر سيد عبدالامير نبوي، استاديار پژوهشكده مطالعات فرهنگي و اجتماعي نيز دربارهي نقد روشهاي موجود در شيوهي تدريس درس تاريخ تحولات ايران عنوان كرد: كاركردهاي نهاد دانشگاه دچار تحول و دگرگوني شده است. اگر دانشگاهها قبلا وظيفهي توليد و انتقال علم را بر عهده داشتند اكنون نهادهاي ديگري در كنار دانشگاه تاثيرگذار هستند مانند تينك تانكها. همچنين در زمينهي توزيع و انتقال دانش، ناشرها داراي اهميت هستند. به اين ترتيب شيوههاي تدريس تاريخ تحولات هم تا حدودي دچار دگرگوني ميشود.
وي با اشاره به مشاهداتي كه در اين زمينه داشته، عنوان كرد: اغلب كلاسهاي تاريخ تحولات بيشتر به شيوهي سخنراني، توضيحي و يكسويه است؛ در حالي كه ميتوان با استفاده از مباحثهي كلاسي، دادن جواب مبتني بر پاسخ دانشجويان و روش گردش علمي، تحولاتي در شيوهي تدريس اين كلاسها ايجاد كرد.
نبوي در پايان خاطرنشان كرد: يكي از مهمترين مشكلات رشتهي ما كمهزينه بودن آن است. اگر بخواهيم قدر و مرتبهي رشتهي علوم سياسي افزايش يابد بايد هزينهي آن براي تصميمگيران اضافه شود.
انتهاي پيام
سه شنبه 7 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 335]