تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 12 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):ياد خدا عقل را آرامش مى دهد، دل را روشن مى كند و رحمت او را فرود مى آورد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1848306902




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

زاينده‌رود (2)


واضح آرشیو وب فارسی:راسخون:
زاينده‌رود (2)
زاينده‌رود (2)     چقدر آب هست؟   با احداث تونل‌ها و طرح‌هاي توسعه‌اي، از استان هم‌جوار غربي در حالت خوش‌بينانه 1/7 ميليارد متر مكعب از 9/4 ميليارد مترمكعب آبِ كل اين استان به رودخانه‌ي زنده‌رود تزريق مي‌شود؛ يعني حداكثر 18 درصد آب توليدي اين استان! و مابقي در حدود 7/7 ميليارد مترمكعب (در حدود 82 درصد) در خود استان مصرف مي‌شود و يا به دشت‌هاي خوزستان جاري مي‌شود. آمارهاي ارائه شده از سوي جمعيت حمايت از منابع طبيعي و محيط زيست استان اصفهان نشان مي‌دهد كه كل نياز مصرفي در حوضه‌ي آب‌خيز زاينده‌رود شامل نياز شرب، صنعت، کشاورزي، محيط زيست، نفوذ و سرانجام تبخير سطحي، در سه مقطع سال‌هاي 1381، 1390 و 1400 به ترتيب برابر 5500، 6545 و 6735 ميليون مترمكعب در سال بوده و خواهد بود. پيامدهاي بي‌آبي زاينده‌رود   بررسي و تحليل دقيق نتايج زيان‌باري كه از خشك شدن لب زاينده‌رود بر پيكره‌ي نصف‌جهان وارد آمده، خود به تنهايي مجال و نوشته‌هاي فراواني را مي‌طلبد. با اين وجود، اشاراتي مختصر به برخي آثار مخربِ ايجاد شده و بي‌توجهي‌هاي ديده شده خالي از لطف نيست. ـ بازتاب خشكي رودخانه در افكار عمومي شهروندان و گردشگران تأثير به‌سزايي در وضع اقتصاد گردشگري، روح سرزندگي مردم و ساكنان مناطق مختلف شهر به همراه داشته است. تابستان امسال متأسفانه هتل‌هاي اصفهان بنابر آمارهاي مختلف در حدود 40 درصد از ظرفيت‌شان را خالي از مسافر ذكر كردند. براي درك اين موضوع لذت نيازي هم به آمار و ارقام نيست؛ همين كه در شهر شماره‌هاي غيراصفهانيِ خودروها بسيار كم‌تر از سابق به چشم مي‌آيد و كم‌تر كسي از شهروندان نشاني مي‌پرسد، شاهدي كافي بر اين مدعاست! بي رونق شدن گردشگري در شهر اصفهان قطعاً برآيند ناخوشايندي بر صنايع دستي، ميزان فروش و در حقيقت گردش ارزي اقتصاد شهر و استان و در بُعد وسيع‌تر، كشور خواهد داشت. اين نكته را نيز نبايد از ياد برد كه معدود گردشگراني هم كه تصاويري دلخراش از خشكيِ زنده‌رود را به عنوان سوغات مالتي مديا از اين ديار مي‌برند، بي شك تأثيرات ناخوشي بر آن‌هايي مي‌گذارند كه قصد گذر و سفر به اين ولايت را دارند.
زاينده‌رود (2)
ـ مقوله‌ي زيباسازي شهر اصفهان بدون زاينده‌رود به مانند شاهنامه‌اي‌ست كه پايان ندارد! سرسبزي حاشيه‌ي زاينده‌رود كه از قديم الايام از اماكن تفريحي و استراحتگاهيِ مردم نصف جهان بوده، اين روزها در انتظار رهگذران انتظار مي‌كشد. هزينه‌هاي مادي و معنوي كه لازم است براي جبران اين عارضه صرف شود، خود نياز به واكاوي و تحليل كارشناسان زيباسازي شهري دارد. به راستي چه چيزي مي‌تواند اصفهان را از قرار گرفتن در رديفِ ديگر شهرها نجات دهد؟ به راستي اصفهانِ بي آب چه تفاوتي با ديگر شهرها دارد؟ معاون خدمات شهري شهرداري اصفهان خبر مي‌دهد كه به علت كمبود آب، برنامه‌ي «اصفهان 90» با تأخيراتي همراه خواهد بود.
زاينده‌رود (2)
منصور باقرصاد اذعان مي‌دارد: «متأسفانه در سال جاري به دليل كم آبي عملاً امكان توسعه‌ي فضاي سبز وجود نداشته و با توجه به اين كه يكي از اهداف برنامه‌ي «اصفهان 90» شهرداري اصفهان، ايجاد سرانه‌ي 20 مترمربع فضاي سبز براي شهروندان اصفهاني بوده، در حال حاضر سرانه‌ي فضاي سبز 23/3 مترمربع مي‌باشد. به نظر مي‌رسد وضعيت رودخانه‌ي زاينده‌رود به دو بخش تقسيم شده است: قسمت بالادستِ رودخانه كه به دليل استفاده و بهره‌بردراي بي‌رويه از آن هيچ گونه مشكلي از نظر خشك‌سالي احساس نمي‌شود، ولي در شهر اصفهان عكس اين قضيه اتفاق مي‌افتد و متأسفانه رودخانه خشك شده و هيچ گونه اثري از آب و اكوسيستم مرتبط با آن وجود ندارد. همان گونه كه در يكي از گزارش‌هاي سيماي سراسري پخش شد، رودخانه در بالادست بسيار پُرآب است و اين سؤال نيز از طرف شهرداري بارها مطرح و منعكس گرديده كه اگر قرار است از آب زاينده‌رود بهره‌برداري شود، هر بخش بر اساس ميزان حق‌السهم خود بايد استفاده نمايد و به بيان ديگر تحويل آب به بهره‌برداران بايد بر اساس عدالت باشد؛ اما اين در حالي‌ست كه به هيچ وجه چنين عدالتي اجرا نشده و تاوان خشك‌سالي و وضعيت نابه‌سامانِ تقسيم آب رودخانه را بايد مردم اصفهان و بهره‌برداران شرق رودخانه پرداخت نمايند. اما اين پايان داستان غم‌انگيز زاينده‌رود نيست.
زاينده‌رود (2)
جاري نشدن آب در رودخانه‌ي زاينده‌رود و عدم تغذيه‌ي سفره‌هاي زيرزميني، سطح آب چاه‌ها را به شدت كاهش داده و به همين دليل بيش از 50 درصد چاه‌هاي آب فضاهاي سبز خشك شده است. در نتيجه شهروندان در حفظ فضاي سبز با مشكل جدي كمبود آب در حفظ و نگه‌داري مواجه شده‌اند. شهرداري در اين زمينه متحمل هزينه‌هاي جانبي فراواني شده است. براي مثال، آن طور كه گفته‌ها اشاره دارد، خسارت‌هاي به چشم نيامدني از جمله شامل هزينه‌هاي سرسام‌آور ريالي‌ست مانند كرايه‌ي 50 تانكر آب براي آبياري به نقاطي از فضاهاي سبز كه مشكل كم آبي داشته، و در سال جاري بيش از يك ميليارد تومان در اين خصوص هزينه شده و اين در حالي‌ست كه در استان ديگر كوس رونق اقتصادي به گوش مي‌رسد! ايجاد مخازن بتني، خريد لوله و لوازم آبياري تحت فشار به مقدار بسيار زياد و هزينه‌هاي تعمير و نگه‌داري تأسيسات چاه‌ها كه به دليل پايين رفتن آب باعث ايجاد خسارت شده، لايروبي، كف‌شكني چاه‌ها و هزينه‌ي نيروهاي انساني و غيره از ديگر هزينه‌هاي اين خسارت به شمار مي‌آيند كه بايد به فهرست زيان‌هاي اقتصادي افزود. اين‌ها تنها بخشي از جلوه‌هاي نبود قديمي‌ترين و مهم‌ترين شهروند اصفهان، يعني زاينده‌رود مي‌باشد. ـ كشاورزي نيز كه بي چون و چرا زنده به آب است. هيچ چيز جز آب روان، خورشيد تابان و خاك ثمربخشي چون اصفهان نمي‌تواند تا اين اندازه خوش نقش مثلث كشاورزي را ترسيم كند؛ اما با تداوم بي آبي زاينده‌رود، بيش از اين شاهد خشك شدن درختان و مراتع دست به دامان آسمان برده هستيم. در حالي كه سهم آب كشاورزي در مقايسه با صنعت از اولويت بسيار مهمي برخوردار است. اين روزها اكيداً مورد بي‌مهري قرار گرفته است. كشاورزي در بخش شرق اصفهان كه تقريباً دار فاني كاشت را وداع گفته و در مناطق برنج‌خيز استان نيز كاهش محصول هم از بُعد كمّي در بازار رقابت و هم از بُعد كيفي به رأي‌العين مشاهده مي‌شود. هنگامي كه سناريوهاي غيبت آب را مطرح مي‌كرديم، نكته‌اي از قلم افتاد و آن حاشيه‌اي‌ست كه هر كدام از صاحب‌نظران كه دستشان به جايي، سندي و اطلاعاتي مستدل و منطقي در مورد زاينده‌رود بند نيست، از آن سخن مي‌گويند: «خشك‌سالي»! اين واژه شايد تا اندازه‌اي كشاورزي را مورد تهاجم قرار داده باشد، اما نمي‌توان قصورهاي مديريتي را به دوش آسمان انداخت. خشك‌سالي به لحاظ جغرافيايي شايد يكي از پديده‌هايي‌ست كه بر اكوسيستم‌ها تأثيرات سو مي‌گذارد، اما آيا اين پديده را كه جزئي از اقليم اصفهان محسوب مي‌شود، نمي‌توان مديريت كرد و از آثار ناخوشايند آن كاست؟ آيا بايد تنها كم شدن ميزان بارش‌هاي جوي را دليل خشكي زنده‌رودي دانست كه قرن‌ها در اين سرزمين جاري بوده!؟ گويي برخي از مسؤولان فكر مي‌كنند در هيچ سالي در طول تاريخ كمبود بارش در اصفهان وجود نداشته است!
زاينده‌رود (2)
بحثي كه در حاشيه نيز جاي پرداختن دارد، بهره‌برداري بيش از حد از منابع زيرزميني‌ست كه استمرار روند آن مي‌تواند بسيار مخرب‌تر از اوضاع كنوني باشد. فراموش نمي‌شود كه كشاروزي و از رونق افتادن آن تنها به كاهش توليد محصول منتهي نمي‌شود. بحث مهاجرت از روستاها در پي بي‌كاري و نبود اشتغال مناسب براي روستاييان نيز بايسته است كه با نگاهي اجتماعي مورد تحليل قرار گيرد. و آخرين موضوع، محيط زيست اصفهان و تالاب گاوخوني به عنوان يكي از اصلي‌ترين مناطق متصل به شريان زنده‌رود. اصولاً همه مي‌دانند كه تالاب بين‌المللي گاوخوني يك اثر طبيعي ملي‌ست و براي حفظ آن بايد حقابه‌ي آن به ميزان 70 ميليون مترمكعب تأمين گردد. اين مجموعه داراي توالي زيستي بوده و اكوسيستم آن داراي مجموعه‌هاي ارزشمندي از گياهان و جانوران است كه امكان سازگاري با شرايط بومي منطقه را دارند. تالاب گاوخوني به نوعي خاستگاه حيات، تعديل كننده‌ي شرايط نامساعد محيطي و يكي از اجزاي سيستم پايدار حوضه‌ي زاينده‌رود محسوب مي‌شود. در سنوات گذشته به ويژه سال جاري عدم ورود آب كافي به تالاب، زمينه‌ي خشك شدن آن را فراهم آورده و اثرات زيست محيطي منفي از خود بر جاي گذاشته است. وقوع توفان‌هاي شن از سطح تالاب و تأثير آن بر حاشيه‌ي شرق اصفهان تا دشت سگزي و ورزنه، از پيامدهاي خشك شدن تالاب مي‌باشد. عدم مهاجرت پرندگان، چهره‌ي زيباي منطقه را تخريب نموده و حيوانات بومي منطقه نيز در حال انقراض هستند. به نظر مي‌رسد به تدريج چرخه‌ي حيات تالاب در حال دگرگوني و تخريب است. اين روزها آب به پاشنه‌ي پل‌هاي اصفهان هم نمي‌رسد، چه رسد به شكم گاوخوني! هنوز هيچ ادعاي روشني مبني بر زمان زنده كردن زنده‌رود وجود ندارد. گرچه گفته مي‌شود كه براي پاييز شايد مقداري اندك، آن هم براي خالي نبودن عريضه‌ي زاينده‌رود جاري شود، اما اين حرف‌ها نه نان مي‌شود براي مردم و نه آب براي زاينده‌رود! منبع: ماهنامه‌ي دانش نما، شماره 170-171، تير ـ مرداد 88 /ج  
#فرهنگ و هنر#





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: راسخون]
[مشاهده در: www.rasekhoon.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 705]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن