واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: زيتون سرخه حصار منتظر تجديد نظر ديوان عدالت اداري
مديريت- زهراكشوري:
راي ديوان عدالت اداري در مورد زمينهاي شهرك زيتون در پارك ملي سرخه حصار با اعتراض برخي از مسئولان شهري روبهرو شده و قرار است مورد تجديد نظر قرار بگيرد.
مسئولان شهرداري و شوراي شهر مصر هستند كه كاربري اين مناطق فضاي سبز بوده و هر نوع ساختوسازي ممنوع است. در حالي كه ديوان عدالت اداري در داوري پرونده شركت تعاوني زيتون ـ وابسته به جهاد كشاورزي ـ عنوان كرده گرچه ميدانند كاربري اين اراضي مسكوني و تجاري نيست، اما مالكان و دارندگان سند در اين منطقه قبل از هر اقدامي بايد با شهرداري هماهنگي لازم را انجام دهند. به همين دليل سازمان حفاظت از محيط زيست و شوراي شهر خواستار تجديد نظر در راي صادره شدهاند با اين استدلال كه اين راي مبهم بوده و «ساخت وساز در سرخهحصارممنوع» را نميتوان از آن برداشت كرد.
در اين حكم عنوان نشده كه ساخت و ساز در سرخهحصار ممنوع است يا نه بلكه تاكيد بر داشتن « سند » و پس از آن «تفاهم با شهرداري » است:« كساني كه سند مالكيت در منطقه سرخه حصاررا دارند، ميتوانند براي ساخت واحد مسكوني با شهرداري مصالحه كرده و زمينشان را معاوضه كنند. داشتن سند شرط لازم است و نه كافي، چراكه اين افراد بايد از شهرداري پروانه احداث نيز دريافت كنند و شرط احداث واحد مسكوني در اين منطقه داشتن سند است و كساني كه سند ندارند، نميتوانند در اين منطقه اقدام به ساخت و ساز كنند.»
اين راي كه از زبان علي رازيني بيان شده، سبب شده تا اعضاي شوراي شهر و شهرداري تهران گلايه كنند اين داوري ايهام دارد و به نوعي بدون رفع مشكل فوق تنها مردم را رو در روي شوراي شهر و متوليان شهري قرار ميدهد.
پروانه احداث براي كاربري فضاي سبز؟
به گفته حمزه شكيب قرار بود ديوان عدالت اداري مشخص كند كه ساخت و ساز در اين منطقه ممنوع است اما در يك راي عنوان كرده بايد از شهرداري « پروانه احداث» صادر شود، حال آنكه سؤال اين است كه آيا دوستان ما نميدانند كه اصلا براي كاربري فضاي سبز نميتوان با هيچ ماده و تبصرهاي، پروانه ساخت و ساز صادر كرد. البته ديوان عدالت اداري يك راه ديگر هم در نظر گرفته و آن هم معاوضه زمين با شهرداري است.
حال آنكه در اين مورد هم مسئولان شهرداري معتقد هستند كه اين جهاد كشاورزي است كه بايد راه حلي براي اين مشكل بيابد؛ چراكه از همان ابتدا اين نهاد در جريان كاربري فضاي سبز شهرك زيتون بوده است.به همين دليل حسن بيادي نايب رئيس شوراي شهر هم از اين حكم گلايه و ابراز نگراني كرده كه راي ديوان عدالت اداري نه تنها مشكل را رفع نميكند بلكه اين لايحه از يك سو مردم را در مقابل شهرداري قرار داده و از سوي ديگر راه را براي تخريب هر چه بيشتر منابع ملي باز گذاشته است.
البته هادي حيدرزاده مشاور شهردار تهران اعلام كرده شهرداري تنها درصورتي پروانه ساخت صادر ميكند كه براي محدوده مورد نظر كاربري ديگري تعريف نشده باشد اما در طرح تفصيلي تهران كاربري به جز فضاي سبز براي اين منطقه در نظر نگرفتند.
انتظار براي تجديد نظر در راي ديوان
با اين حال هنوز اين اميد وجود دارد كه راي ديوان عدالت اداري تغيير كند. به گفته مشاور شهردار در امور محيط زيست راي ديوان عدالت اداري در مرحله تجديد نظر است و سازمان حفاظت محيط زيست هم به اين طرح معترض است؛ «اميدواريم مردم را رودروري شهرداري قرار ندهند چراكه اين مسئله هيچ ربطي به شهرداري نداشته و تنها مسئولان شهري موظف هستند از اراضي طبيعي حراست كرده و مانع از ساخت و ساز در آن شوند.»
به گفته حيدرزاده سازمان حفاظت از محيط زيست هم معتقد است كه سند يا فاقد سند بودن نه تنها شرط كافي بلكه حتي شرط لازم هم براي ساخت و ساز در سرخهحصار محسوب نميشود؛ چرا كه از نگاه محيط زيست هيچ نوع كاربري براي اين منطقه قابليت تعريف ندارد و طرح جامع تهران هم تكليف را با همه مشخص كرده است.
به گفته وي هر 3 ضلع اين مثلث يعني شهرداري، جهادكشاورزي و ديوان عدالت اداري ميدانند محدودهاي كه جهادكشاورزي اصرار به ساخت شهرك زيتون در آن دارد و حاضر به عقب نشيني هم نيست، كاربري فضاي سبز داده شده و ساخت وساز بسيار در آن سرخه حصار را هم گرفتار ساختوسازهاي غيرقانوني خواهد كرد.
تهديدي بر حريم شرق تهران
يكي ديگر از دل نگرانيهاي مديران شهري از اصرار براي ساخت و ساز در شهرك زيتون، خدشه دار شدن حريم شرق تهران است. به قول حيدرزاده، پارك سرخه حصار آخرين محدوده حريم شهر تهران در شرق پايتخت است و اين ساخت و ساز علاوه بر نقض طرح جامع شهر تهران، ميتواند بهانهاي مناسب براي ساخت و سازهاي بعدي در محدوده شرقي شهر باشد.
«عليرضا جعفري»، شهردار منطقه 13 هم خواستار توجه مراجع قضائي به طرح تفصيلي اين محدوده است چراكه به گفته وي طرحي كه توسط مراجع قانوني از جمله شوراي شهر تهران و فرمانداري به تاييد و تصويب رسيده لازمالاجراست و براساس همين دو طرح ـ جامع و تفصيلي منطقه 13 ـ بايد سرخه حصار غيرمسكوني باقي بماند؛« منطقه چون خارج از محدوده شهري تهران است طرحي براي ساخت و ساز آن وجود ندارد و بهتر است ديوان عدالت اداري نگاهي هم به چشماندازهاي تهران داشته باشد.»
شهردارمنطقه تاكيد دارد:« نبايد حق وحقوق مردم ناديده گرفته شود و بايد دستگاههاي متولي چون جهادكشاورزي و وزارت مسكن وشهرسازي تلاش خود را براي پرداخت اين حق شروع كنند.»
جعفري معتقد است كه نميتوان عنوان كرد با شهرداري تهران وارد معامله شده و زمين معادل بگيريد چراكه اين شيوه به يقين راه حل نيست و تنها پاك كردن صورت مسئله است. البته حيدرزاده مشاور محيط زيست شهردار پيشنهاد ميدهد كه جهادكشاورزي از منابع مالي دولت استفاده كرده و با برداشت يك اعتبار 150 ميليارد توماني حق و حقوق مردم را تامين كند؛« اين پيشنهاد باعث ميشود هم پارك سرخه حصار بهعنوان يك منبع ملي حفظ شود و هم حق و حقوق مردم پرداخت شود.» چراكه به اعتقاد وي هزينه يك تصميم اشتباه مبني بر ساخت يك شهرك در وسط پارك را نبايد از اعتبارات شهروندان جبران كرد و بايد وزارت متبوع و به تبع آن دولت آن را بپردازد.
البته اعضاي شوراي شهر ترجيح ميدهند، راه حلهاي مورد نظرشان را نداده و منتظر تجديد نظر ديوان عدالت اداري بمانند. به هر حال آنچه بر همگان مسلم است پارك سرخه حصار يك سرمايه ملي است كه كوچك ترين تعرضي به آن ميتواند بستري باشد تا به تدريج ساخت وساز بر ساير درختان اين ريه شهر هم سايه اندازد.با اين حال گويا چارهاي نيست جز اينكه به نتيجه مجدد داوري ديوان عدالت اداري اميد داشت تا بدون ايهام و ابهام تكليف شهرك زيتون و سرخهحصار را مشخص كند.
تاريخ درج: 5 خرداد 1387 ساعت 11:50 تاريخ تاييد: 5 خرداد 1387 ساعت 15:25 تاريخ به روز رساني: 5 خرداد 1387 ساعت 15:22
يکشنبه 5 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 369]