واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: ورود شوراي شهر به ساخت وساز سرخهحصار
منابعطبيعي- گروه شهري:
جهادكشاورزي مصالح ساختماني براي ساخت شهرك زيتون را بدون توجه به مخالفتهاي شهرداري و شوراي شهر وارد پارك ملي سرخهحصار كرد تا نشان دهد هيچ قانوني نميتواند جهادكشاورزي را از عزم راسخ خود در تخريب يكي از سرمايههاي ملي، باز دارد.
به همين دليل برخي از اعضاي شوراي شهر اعلام كردند كه در نظر دارند تا كميته ويژهاي ـ كه قرار بود براي رفع مشكل سرخهحصار تشكيل شودـ به سرعت امروز يا فردا تشكيل جلسه داده و به پشتوانه تصميم اتخاذي مانع از ادامه يافتن اين ساخت و ساز شوند.
روز چهارشنبه معصومه ابتكار از آغاز ساخت و ساز 400 واحد مسكوني در منطقه سرخهحصار خبر داد.پس از آنكه ابتكار تاكيد كرد كه فعاليت هاي ساخت و ساز در پارك ملي سرخهحصار گسترش يافته و برخي نهادها با سوءاستفاده از قدرت خود، به راحتي مصالح ساختماني را به اين پارك وارد مي كنند بهطوري كه نسبت به ساخت 400 واحد مسكوني در اين پارك اقدام كردهاند، برخي از اعضاي شوراي شهر اعلام كردند كه اوايل اين هفته جلسه فوري تشكيل ميدهند.
گويا اعضاي شوراي شهر معترض هستند كه دولت اراده جدي براي مقابله با ساختوسازهاي سرخهحصار ندارد به همين دليل با توجه به تعرضات صورت گرفته به پارك ملي سرخهحصار، كميته مشترك متشكل از مرتضي طلايي، رسول خادم، پروين احمدي نژاد و معاون امور مناطق شهرداري تهران جلسه فوري تشكيل ميدهند.
البته مرتضي طلايي در گفتوگو با همشهري عصر اعلام كرده كه بخش وسيعي از 400 دستگاه مذكور در فاصله اعلام حكم ديوان عدالت اداري ساخته شده و شوراي شهر نگران است كه هر روز سهلانگاري زواياي اين ساخت و ساز را وسيعتر كند.
طلايي تاكيد كرد كه بارها از وزارت مسكن و شهرسازي و محيط زيست خواستهاند تا در يك جلسه مشترك تدبيري اتخاذ كنند كه اين مشكل رفع شده و هم سرخهحصار تخريب نشده و هم حق مالكان تعاوني زيتون ضايع نشود. اما گويا نه تنها ا ين جلسهها تشكيل نشده بلكه راي ديوان عدالت اداري در 10 روز پيش سبب شده تا ساخت و ساز فوق بار ديگر سرعت بگيرد.رسول خادم هم در گفتوگو با همشهري اعلام كرد كه تشكيل اين جلسه در حالي است كه هنوز ديوان عدالت اداري حكم تجديد نظر خود را صادر نكرده و مشخص نيست يك وزارتخانه به چه پشتوانهاي توانسته ساخت و ساز را آغاز كند. اين در حالي است كه مسئولان ديوان عدالت اداري هم در چند روز گذشته سكوت كرده و به آغاز ساخت و سازها هيچواكنشي نشان ندادهاند.
پارك ملي سرخه در حالي با پافشاري قدرتمندانه جهاد كشاورزي تخريب ميشود كه هم راي ديوان عدالت اداري براي ساخت اين شهرك در مرحله تجديد نظر است و هم مخالفت دولت و نهادهاي بسياري را در دورههاي گذشته و در اين دوره پشت سر خود دارد. چنانچه به گفته طلايي در جلسه اخير هيات دولت اعلام شده كه حاضرند مبلغ 70 ميليارد تومان براي تعويض اراضي تعاوني زيتون در اختيار مالكان قرار بگيرد؛ به همين دليل شهرداري تهران هم اعلام آمادگي كرده است كه پس از مشخص شدن زمينهاي معاوض از سوي كميسيون ماده 5 به سرعت مراحل اداري ساخت شهرك زيتون در هر منطقهاي به جز سرخهحصار را صادر خواهد كرد. البته اين دو وعده هم گويا به مذاق اين تعاوني خوش نيامده و تاكيد دارند شهرك خود را در سرخهحصار بسازند.
قوانين بيپشتوانه !
تلاش براي تشكيل اين كميته از چهارسال پيش و از سوي رسول خادم عضو شوراي شهر آغاز شد و هنوز هم به جايي نرسيده است. هرچند «معصومه ابتكار»، رئيس كميته زيست محيطي شوراي شهر تهران در گفتوگو با همشهري ابراز اميدواري كرد كه با تشكيل اين كميته، بتوان جلوي ساخت اين شهرك را گرفت اما تاكيد ميكند آغاز به ساخت 400 واحد مسكوني در سرخهحصار بهدليل بيتوجهي دولت و سازمان حفاظت محيط زيست براي نجات پارك ملي سرخهحصار با وجود ابزارهاي قانوني، آغازشده است.
به گفته ابتكار آنچه مسلم است ارادهاي كه پشت ساخت شهرك زيتون وجود دارد، بسيار نيرومندتر از قوانين و مصوبههايي است كه روشن و واضح، هرگونه ساخت وساز را در اين پارك ممنوع كرده است.يكي از راهكارهاي قانوني براي حفاظت از سرخهحصار كه معصومه ابتكار از آن بهعنوان ابزارهاي قانوني نام ميبرد، قانوني است كه درسال 1359 پارك سرخهحصار را بهعنوان يك پارك ملي در فهرست سازمان حفاظت از محيط زيست به ثبت رساند.
اما تنها پس از 5سال از ثبت سرخهحصار بهعنوان يك پارك ملي، نزديك به 240 هكتار از بهترين زمينهاي اين پارك به دستور وزير كشاورزي وقت كه خود درآن دوره عضو شوراي عالي حفاظت از محيط زيست هم بود به تعاوني مسكن وزارت جهاد سازندگي واگذارشد:«اين اتفاق در حالي به وقوع پيوست كه بر مبناي همين قانون، هرگونه ساخت وساز در پاركهاي ملي غيرقانوني وغصب محسوب ميشود.»
همچنين 240 هكتار از مرغوبترين زمينهاي منطقه سرخهحصار در حالي با داشتن سند شش دانگ تفكيك شده و در اختيار 4 هزار عضو تعاوني مسكن وزارت جهاد قرارداده شده كه براساس تبصره ۴ از ماده ۳۱ اصلاحي قانون جنگلها و مراتع، تمامي اراضي ملي و مناطق حفاظت شده در اختيار سازمان حفاظت از محيط زيست قرار ميگيرد و از قابليت واگذاري به غير برخوردار نيستند.
از همه اين قوانين روشن و صريح كه بگذريم طرح جامع شهر به اين منطقه كاربري فضاي سبز داده و اين بدان معني است كه هرگونه كاربري ديگر از جمله ساخت وساز غيرمجاز و پيگرد قانوني دارد.
مشاور شهردار تهران در امور محيط زيست هم اعلام كرده كه با توجه به ساخت و سازهاي غير مسئولانه و تعرض به پارك ملي سرخهحصار، گلوگاه تنفسي شهر تهران نابود ميشود كه اين مسئله به هيچ وجه زيبنده نظام نيست. محمد هادي حيدرزاده با بيان اينكه شهردار تهران در جلسه شوراي شهر مراتب نگراني مديريت شهري تهران را بابت حكم ديوان عدالت اداري درخصوص ساخت و ساز در پارك ملي سرخهحصار اعلام داشته و اعضاي شورا نيز با حساسيت پيگير اين موضوع هستند، گفت: «با اجراي ساخت و ساز در پارك ملي سرخهحصار، گلوگاه تنفسي شهر تهران از بين خواهد رفت و متأسفانه در حكم صادر شده ضوابط و شاخصهاي زيستمحيطي رعايت نشده است.»
از ديدگاه اعضاي شوراي شهر و شهرداري، حكم ديوان عدالت اداري با ابهام روبهرو بوده و سبب ميشود راه براي ساخت و ساز تعاوني زيتون باز باشد. گرچه بر همين اساس شوراي شهر خواستار تجديد نظر حكم شده اما در اين فاصله تعاوني مذكور ساخت و ساز را آغاز كرده است.به گفته مشاور شهردار تهران برخي تصميمات در دولتهاي قبلي موجب بروز اين مشكل شده و با اتخاذ يك راه حل بهتر و تخصيص اعتبار محدودي ميتوان، هم مشكل شهروندان صاحب زمين را حل كرد و هم جلوي تعرض به پارك ملي سرخهحصار را گرفت اما گويا مسئولان جهاد كشاورزي منتظر يك راه حل مفيد براي هر دو طرف نمانده و ساخت وسازها را آغاز كردهاند.
حيدرزاده با ابراز نگراني از تعرضات صورت گرفته به پاركهاي ملي در طول سالهاي اخير ياد آور شد: با ادامه تعرضات، رتبه سرخهحصار و خجير بهعنوان پاركهاي ملي نزول پيدا خواهد كرد كه اين مسئله اصلا براي نظام ما خوب نيست.
تلاشهاي بيسرانجام
پرونده شكايت سرخهحصار بيش از يك دهه برگزاري دادگاههاي مختلف اعم از بدوي، تجديد نظر و ديوان عدالت اداري در حالي سرگردان است كه در مرداد ماه سال 81 نزديك به 100 هكتار از بهترين اراضي پارك ملي سرخهحصار به آتش كشيده شد و همان زمان «محمد حسن پيراسته»، مديركل محيط زيست استان تهران آتش سوزي را عمدي دانست و صريحا اعلام كرد كه به دست عوامل تعاوني جهاد كشاورزي انجام گرفته بود.
همين مسئله به تنهايي و بيتوجه به تمامي قوانين موجود ميتوانست به تراژدي 26 ساله سرخهحصار پايان دهد و شهر5/8 ميليون نفري شهر تهران را از اضطرابي 10 ساله برهاند.اين مسائل نشان ميدهد كه آنچه سرخهحصار و در نتيجه تهران را از يك مرگ تدريجي ميرهاند نه افزايش قوانين ممنوعه وكميتههاي مشترك بلكه يك اراده قويتر از عزم راسخ جهادكشاورزي، براي رهاندن سرخهحصار از دم تيغ بولدوزهاي تعاون مسكن اين دستگاه است.
تاريخ درج: 11 خرداد 1387 ساعت 11:38 تاريخ تاييد: 13 خرداد 1387 ساعت 11:18 تاريخ به روز رساني: 11 خرداد 1387 ساعت 14:40
دوشنبه 13 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 773]