تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 18 تیر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):عالمان فرمانرواى بر شهرياران هستند.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ووچر پرفکت مانی

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

تاثیر رنگ لباس بر تعاملات انسانی

خرید ریبون

ثبت نام کلاسینو

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1805526320




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

درس‌هاي استاد


واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: درس‌هاي استاد


مرور- تقريرات عنوان آثاري عمدتاً در فقه و اصول كه مؤلفان آنها به مباني، دلايل و توضيحات استاد خود در دوره درس خارج پرداخته‌اند.

واژة تقرير در اصطلاح منابع ديني و عالمان دين، دو معنا و دو كاربرد دارد: يكي در اصول فقه با عنوان تقرير معصوم كه عبارت است از سكوت معصوم (پيامبر اكرم، حضرت فاطمه و ائمه عليهم السلام) در برابر كاري كه در محضر ايشان انجام مي‌شود و درصورت وجود شرايطي خاص، دليل بر اقرار به صحت و جواز و در نتيجه مشروعيت آن عمل است. ديگري در نظام آموزشي حوزه‌هاي علوم ديني، كه در آن برخي طلاب، پس از پايان هر نوبت درس استاد، درس را مرور مي‌كردند و اين كار معمولاً به دو شيوه صورت مي‌گرفت: شفاهي و مكتوب.

در تقرير مكتوب، طلابي كه قدرت فراگيري بيشتري دارند، پس از پايان هر نوبت درس استاد (در دورة خارج فقه و اصول)، آن درس را به قلم خود مي‌نويسند. اصطلاح تقريرات به اين معنا، از اواخر قرن دوازدهم رايج شد و همچنان متداول است. البته از گذشته‌هاي دور تأليف كتب اَمالي در زمينة حديث و ادبيات و فقه، در حوزه‌ها و مراكز علمي رايج بوده‌است. در امالي نويسي، استاد مطالب خود را از روي نوشته يا از حفظ براي شاگردان مي‌خوانده و آنان تمامي سخنان وي را بي‌كم وكاست مي‌نوشته‌اند و نوشته‌ها جمع آوري مي‌شده، و امالي از تصانيف استاد به شمار مي‌رفته‌است. اما در تقريرات، طلاب آنچه را كه از مباحث درس به حسب استعداد خود مي‌فهمند، مي‌نگارند و حاصل كار، تأليف خود آنها به شمار مي‌آيد.

اين شيوة آموزشي ظاهراً در زمان وحيد بهبهاني (متوفي 1205) در حوزه‌هاي علمي شيعي رايج شد، ولي امروزه معمول نيست. در نظام آموزشي بعضي از مدارس جهان اسلام، روش ديگري، نزديك به روش تقرير، سابقه داشته‌است. در اين مدارس، عنوان «مُعيد» (بازگوكننده) ظاهراً از نيمه‌هاي سدة پنجم به شاگردي كه درس استاد خود را بازگو مي‌كرده، اطلاق مي‌شده و تا قرن دهم رايج بوده‌است. اين شيوه در مدارس نظاميه (تأسيس در نيمة دوم سدة پنجم) تا آنجا رايج بوده كه هر استاد يك يا چند معيد از ميان طلاب ممتاز داشته‌است. معيدان، پس از پايان درس و رفتن استاد، درس را براي طلابي كه نياز به راهنمايي داشتند، بازگو مي‌كردند و آنها را در فهم قسمت‌هاي مشكل درس ياري مي‌دادند.

محمدجواد عاملي (صاحب مفتاح الكرامة، متوفي 1226) را اولين تقريرنويس دانسته‌اند كه تقريرات درس استادش، سيدمحمدمهدي بحرالعلوم را تأليف كرد. تأكيدها و تشويق‌هاي استادان بزرگ فقه و اصول، به رواج و تقويت اين سنّت انجاميد. ميرزا حسن شيرازي (متوفي 1312) به نوشته‌هاي شاگردانش اهميت مي‌داد و بهترين تقرير را در حضور ديگران معرفي مي‌كرد.

«تقريرات استاد بديع‌الزمان فروزانفر» گفته‌هاي زنده‌ياد فروزانفر را در فاصله‌ سال‌هاي 1320 تا 1322، زماني‌كه او در دانشكده‌ ادبيات دانشگاه تهران تدريس مي‌كرد را شامل مي‌شود. محمد دبيرسياقي به همراه زنده ‌ياد عبدالحميد گلشن در كلاس درس، آنها را يادداشت‌برداري مي‌كرده‌اند، كه با نگارش مقدمه‌ مفصل، تنظيم فهرست‌ها، حواشي و شرح برخي نكته‌ها به قلم دبيرسياقي است. اين كتاب تقريراتي حاصل سال‌ها مطالعه پردامنه و عميق و دقيق و استخراج شده از خلال بسياري متون ادبي، تاريخي، علمي و ديني منثور و منظوم فارسي و عربي است.

تقريرات سودمند شادروان بديع‌الزمان فروزانفر به‌عنوان درس «تاريخ ادبيات» در سال‌هاي دوم و سوم شعبه زبان و ادبيات فارسي دانشكده ادبيات دانشگاه تهران است.استاد ممتاز و برجسته ادبيات دانشگاه تهران در سال 1278 هجري خورشيدي در بشرويه خراسان به دنيا آمد. پس از تحصيلات مقدماتي در زادگاه خود و تكميل آن در مشهد با نوشتن مقالاتي در مجله دانشكده كه به مديريت ملك الشعراء بهار منتشر مي‌شد شهرت يافت.

فروزانفر پس از استخدام در وزارت معارف به تهران آمد و در دارالفنون و دارالمعلمين به تدريس پرداخت و پس از گشايش دانشگاه تهران به استادي دانشگاه در رشته ادبيات فارسي برگزيده شد. بسياري از محققان «بديع الزمان فروزانفر» را در كنار «محمد قزويني» از بنيانگذاران نهضت تحقيق در متون كلاسيك ادبيات فارسي و تصحيح متون مي‌دانند.

«شرح مثنوي شريف»، «زندگاني مولانا جلال‌الدين بلخي»، «مأخذ قصص و تمثيلات مثنوي»، «احاديث مثنوي»، «كليات ديوان شمس تبريزى»، «احوال و تحليل آثار فريدالدين عطار نيشابوري» از جمله آثار فروزانفر به حساب مي‌آيند. بزرگ‌ترين چهره‌هاي دانشگاهي امروز كه خود از بزرگان ادبيات معاصر به شمار مي‌آيند سال‌ها شاگرد او بوده‌اند.

در اين ميان «عبدالحسين زرين كوب»، «محمدرضا شفيعي‌كدكني»، «ذبيح‌الله صفا»، «سيدمحمد دبيرسياقي»، «محمدجعفر محجوب»، «سيمين دانشور»، «جليل تجليل»، «محمدامين رياحي»، «محمدعلي اسلامي‌ندوشن»، «حسينعلي هروي»، «سيدجعفر شهيدي» و بسياري ديگر به شاگردي او افتخار مي‌كنند.

تاريخ درج: 5 خرداد 1387 ساعت 09:40 تاريخ تاييد: 5 خرداد 1387 ساعت 15:04 تاريخ به روز رساني: 5 خرداد 1387 ساعت 14:58
 يکشنبه 5 خرداد 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: همشهری]
[مشاهده در: www.hamshahrionline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 3411]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن