واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: تناسب جرم و مجازاتمعرفي چند کتابدر اين مقاله به معرفي کتاب هايي با عناوين «تناسب جرم و مجازات»، «تحول آنها و تحول ما در زمستان داغ طولاني سرمايهداري» و « درآمدي بر زبانشناسي شناختي نظريه ها و مفاهيم » پرداخته شده است.
«تناسب جرم و مجازات »نويسنده: منصور رحمدلانتشارات سمت244 صفحهمبلغ 3050 تومانغالباً فرشته عدالت را با ترازويي تصوير ميکنند که کفههايي معادل هم دارد و هيچکدام از کفهها بر ديگري سنگيني نميکند. اين تصوير را ميتوان به مثابه نمادي از تساوي افراد در مقابل قانون تلقي کرد. اصل تساوي افراد در برابر قانون در حقوق کيفري، که در اصل بيستم قانون اساسي ايران نيز به آن اشاره شده، بايد از اين منظر مورد توجه و تفسير قرار گيرد که همه افراد در صورت ارتکاب جرم، تحت تعقيب قرار خواهند گرفت (اصل قانوني بودن تعقيب) و نبايد آن را به تساوي در برخورد و تعيين مجازات تعبير کرد. اين تفسير از اصل مزبور البته نبايد به برخورد تبعيضآميز با مجرمان تعبير گردد و نيز نبايد تصور کرد که دو نفر که مرتکب جرمي مشابه شدهاند حتماً بايد به کيفر مشابه محکوم و يا الزاماً بايد به کيفر محکوم شوند. لحاظ اصل فردي کردن کيفر در حقوق کيفري و مختار دانستن قاضي به اعمال کيفيات مخففه يا تشديد مجازات با لحاظ شرايط مقرر در قانون، از مقتضيات و پيامدهاي تفکرات جديد است.امروزه، فرشته عدالت ديگر آن فرشته چشمبستهاي که در ترازوي عدالت ترسيم ميشود نيست؛ حقوق کيفري از پوسته حقوقي محض خود خارج شده و با الهام از يافتههاي جرمشناسي و علوم مرتبط با آن مانند روانشناسي و زيستشناسي و کيفرشناسي ماهيت ديگري يافته است و نوع برخورد خود با متهم را به شکلي ديگر تنظيم ميکند. برخورد جديد الزاماً سرکوبگرانه و انتقامجويانه نيست. توجه به شخصيت متهم و اوضاع و احوالي که در آن مرتکب جرم شده است از لوازم اجتنابناپذير تعيين مجازات تلقي ميشود.نشانههاي اين تفسير نو از حقوق کيفري را ميتوان در لابهلاي متون قانوني مختلف، به طور صريح يا ضمني، ملاحظه کرد. در برخي موارد قانونگذار، قاضي را ملزم به رعايت اين تفسير نو از حقوق کيفري ميکند. اين تفسير نو که در اين کتاب از آن به تناسب بين «جرم و مجازات» تعبير ميشود در دو مرحله بروز مييابد. اول در مرحله تقنين و سپس در مرحله قضا که در اين مرحله جنبه عمليتري به خود ميگيرد.اين کتاب در دو بخش تنظيم شده است که به ترتيب عبارت است از: مباني نظري تناسب جرم و مجازات؛ تناسب جرم و مجازات در حقوق ايران.
«تحول آنها و تحول ما در زمستان داغ طولاني سرمايهداري»نويسنده: جک بارنزمترجم: مسعود صابريانتشارات: طلايه پرسو123 صفحه بها: 25000 ريالنويسنده کتاب، جک بارنز که يکي از سوسياليستهاي آمريکا مي باشد با استناد به مشکلات اقتصادي که نظام سرمايهداري آمريکا با آن دست و پنجه نرم ميکند، از زمينههاي پيدايش جنبش سوسياليستي در اين کشور سخن ميگويد.بارنز در مقاله «زمستان داغ و طولاني سرمايهداري آغاز شده است» ميگويد: «تضادهاي برجسته سرمايهدراي جهاني که اوضاع را به سوي بحران اقتصادي و جنگ سوق ميدهند، در 11 سپتامبر 2001 آغاز نشدند. البته برخي از اين تضادها در اثر آن حوادث تشديد شدند، اما تمامي آنها از سير نزولي منحني سرمايهداري نشات ميگيرند.اکنون نيز مدتهاست يکي از زمستانهاي داغ طولاني سرمايهداري آغاز شده است. با توجه به اين که گرايش پرشتاب امپرياليسم به سوي جنگ نيز آن را همراهي ميکند، اين زمستان بس داغ و طولاني خواهد بود.»بارنز در اين اثر، تحولات نظام سرمايهدراي آمريکا و همچنين حزب سوسياليست و حرکتهاي سوسياليستي اين کشور را در اين زمستان داغ و طولاني بررسي کرده است.
«درآمدي بر زبانشناسي شناختي نظريهها و مفاهيم» نويسنده: محمد راسخمهندانتشارات سمت164 صفحهمبلغ 2050 توماناين کتاب در اندازه يک کتاب مقدماتي به معرفي اصول و مفاهيم مطرح در زبانشناسي شناختي ميپردازد. مطالعات مربوط به زبانشناسي شناختي، که دهه چهارم عمر خود را ميگذراند، از دهه 1970 ميلادي شروع شد و از دهه 1980 به بعد روزبهروز مطرحتر شد و اکنون به يکي از مهمترين و پرطرفدارترين مکاتب زبانشناسي در غرب، بهويژه اروپا، بدل شده است.الان کتابها، مقالات و درسنامههاي متعددي در سراسر جهان چاپ ميشوند که به اين رويکرد اختصاص دارند. بسياري از اين تحقيقات به معنيشناسي ميپردازند، اما مطالعه نحو و صرف نيز بخش قابلتوجهي از آنها را تشکيل ميدهد. به غير از معدود مقالههايي که در مورد اين مکتب يا برخي شاخههاي آن به زبان فارسي نوشته يا ترجمه شدهاند، نگارنده کتابي را به فارسي سراغ ندارد که به طور خاص به اين رويکرد اختصاص داشته باشد. اين کتاب تلاشي است درجهت پرکردن اين خلأ. البته بررسي تمام جوانب زبانشناسي شناختي در يک کتاب جمع نميشود و کتابي با اين حجم فقط ميتواند فهرستوار مفاهيم اصلي اين رويکرد را معرفي کند و دانشجويان را به صورت مقدماتي با آنها آشنا کند و ادعايي درخصوص پرداختن به عمق مفاهيم آن چنان که بايسته است، ندارد.کتاب به سه بخش و نه فصل تقسيم شده است. بخش اول به اصول و مفاهيم بنيادي زبانشناسي شناختي ميپردازد. در اين بخش سعي برآن است تا با مقايسه زبانشناسي شناختي با دو رهيافت صورتگرايي و نقشگرايي، خواننده با زيرساختهاي نظري اين رويکرد آشنا شود. خاستگاه و تاريخچه زبانشناسي شناختي، افراد پيشگام و مطرح آن، و معرفي دو بخش عمده اين نظريه، يعني معنيشناسي شناختي و رويکردهاي شناختي به مطالعه دستور در اين بخش مطرح شدهاند.بخش دوم به معرفي جنبههاي مختلف معنيشناسي شناختي اختصاص دارد. از آنجا که در زبانشناسي شناختي، معني و مطالعه آن بيشترين اهميت را دارد، طبعاً بيشترين مباحث در اين مکتب حول مطالعه معني انجام شده است، و در واقع شروع آن واکنشي در برابر ناديده گرفتن يا کماهميت شمردن مطالعه معني در رويکرد صورتگرا بوده است. به همين دليل، چه در اين کتاب و چه در اکثر کتابهايي که مقدمات زبانشناسي شناختي را معرفي کردهاند، بيشترين حجم کتاب به معنيشناسي شناختي اختصاص پيدا کرده است. مباحث عمدهاي مانند مقولهبندي، استعاره و مجاز، نظريه سرنمون، فضاهاي ذهني، طرحوارههاي تصويري، معناي دائرةالمعارفي، مقولات شعاعي و نظاير آن فصلهاي مربوط به مطالعه معني از ديدگاه شناختي را تشکيل ميدهند. با اينکه پرداختن به هريک از اين موضوعات ميتواند به نوشتن کتابي بينجامد، نگارنده سعي کرده مهمترين موضوعات مطرح در هر مبحث را طرح کند و خواننده را به پيگيري بيشتر بحث علاقهمند کند.بخش سوم کتاب نيز به معرفي رويکردهاي شناختي به مطالعه دستور اختصاص دارد. مراد از دستور در اينجا صرف و نحو است. دو رويکرد عمده الگوي نظام ساختار مفهومي و دستور شناختي در اين بخش معرفي شدهاند. با اينکه ديدگاههاي مطرح در کتاب از جنبههاي مختلف به بررسي موضوعات متفاوت زباني پرداختهاند، اما وجه مشترک آنها معنيبنياد بودن و شناختگرا بودن است، که باعث شده همگي در زير يک چتر قرار گيرند.فرآوري: رويا فهيمبخش کتاب و کتابخواني تبيانمنابع: خبرگزاري فارس، خبرگزاري کتاب ايران
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 5879]