واضح آرشیو وب فارسی:فارس: پيشرفتهاي دانش هستهاي؛ انتظارات و آفات - احمد قريـب
در يادداشت پيشين به انتظاراتي كه پيشرفتهاي ايران در دانش هستهاي ايجاد ميكند اشاره شد؛ در بخش دوم، اين مبحث را پي گرفته و به برخي آفتهاي سياسي اين دستاوردها پرداخته ميشود:
مقايسه صنعتي شدن در فناوري هستهاي با كشورهايي كه مبناي ورود آنان به اين حوزهها با ما كاملا" متفاوت (به دليل زمان، مكان و انگيزهها) بوده است اولاً فاقد ارزش مقايسه است؛ ثانياً صاحبان وطني اين فكر بهجز بازارگرمي چندروزه حامل اطلاع عميقي نبودهاند. ولي وضعيت ما در هر سطحي براي خودمان از آنها افتخارآميزتر است.
مسوولان بايد در راستاي فعاليتهاي خود به اين باور و درك برسند كه برآيند تلاشها در هرزمينه و حصول به دستاوردهاي تكنولوژيكي به معني اعم و اخص آن حائز اهميت است. اين حصول الزاماً و سريعاً به معني صنفي كردن آن زمينه نيست؛ چرا كه همان تكنولوژي حاصل دانش فني است كه حائز ارزش و اصالت ميباشد. مردم بايد طوري راهنمايي شوند كه فرق دانش فني، تكنولوژي و صنعت را از يك طرف و تعميم آن به يك كليت بزرگتر را از طرف ديگر بهخوبي درك نمايند. سوال ديگر اين است كه واقعاً براي بازديدهاي تأسيسات هستهاي و در همايشهاي جشنهاي هستهاي و... چه كساني را ميبريد و دعوت ميكنيد؟ در اين مورد شك نداشته باشيد كه در اين ميان منتقدان و طراحان اصلي پروژهها يا نيستند و يا به ندرت در آنجا حضور دارند. چرا كه مسوولان محترم فقط و عمدتاً خواستار تعريف و تمجيد از طرف كساني هستند كه بههرحال با اين علم و صنعت يا هرگز آشنايي ندارند يا تا اندازه زيادي بيگانه هستند. معني و مفهوم آن اين است كه مسوولان محترم نقد و انتقاد، بحث ومذاكره و لذا پيشرفتهاي جدي كشور را برنميتابند.
بوريا باف اگر چه بافنده است / نبرندش به كارگاه حرير
آفت ديگر اين وضعيت در اين است كه تمامي كشورهاي همسايه و غيرهمسايه از دور تا نزديك و سازمانهاي بينالمللي هركدام مترصد هستند كه طرفي را از اين قضيه ببندند. پاسخ به اين تناقضها و روياهاي چندگانه، جلوگيري از باجهاي كوچك و بزرگ به نفع مردم است، لذا اين نوع ديپلماسي چيزي جز دور باطل و بيهوده نيست. بنابراين در مورد تكنولوژي هستهاي با وسعت زمينهها و عمق هر يك و ارتباطات اينچنيني بين آنها فقط ميشود اظهار كرد كه برآيند انبوه پيشرفتهاي همساز آنها در زمينههاي مرتبط در چارچوب برنامههاي مدون و حفظ استراتژيهاي مربوطه بر پايه نيروهاي انساني دانشمند، كارآمد، سياسيون آگاه، متقي و ديپلماسي متبحر برآمده از دل اينگونه فعاليتها ميتواند دستاوردهاي افتخارآميز و ماندگار را به ميان مردم آورد. لذا پيشرفت ايران در حصول به تكنولوژي هستهاي حتماً انكارناپذير است. ولي اينكه برآيند و نتيجه اين پيشرفتها تا چه زمان به ميان مردم ميآيد و تا چه اندازه همساز خواهند بود پاسخ شايسته مسوولان را ميطلبند. تكرار مسائل بديهي و سكوت در مقابل ابهامات مردم از جمله مواردي است كه حتماً خيلي از مسوولان آن را ميفهمند ولي در توضيح آن تلاشي را بهعمل نميآورند، گرچه اين امر در موضوعات غيرانرژي اتمي هم وجود دارد.
پرهيز از بيانيههاي كليشهاي و از مصرف گذشته و در عين حال صادق بودن در گزارشها، اولين اقدام مردمپسند و برقراري اعتماد و درك طرفين از انتظارات به وجود آمده خواهد بود. باشد تا برخي از مسوولان حتي در ساير وزارتخانهها براي مسووليت چندروزه و يا پستهاي بالاتر به حيطههايي كه اطلاع كاملي از آن ندارند، وارد نشوند كه از طرفي انتظارات زودرس و يا ناممكن را به وجود آورند و از طرف ديگر به طور غيرمستقيم به بهانههاي معاندان بيفزايند ولاجرم به تأخير توسعه عملياتي برنامههاي هستهاي كشور كمك كنند.
امروزه مد شده است كه هر مسوولي با هر بضاعت علمياي، سخنوري ويژهاي از انرژي اتمي ابراز ميدارد . اينها از جمله سياستهايي هستند كه حتماً به حال انرژي هستهاي مضرند.
داشتن نيت الهي و پرهيز از دنيازدگي و سياسيكاري و عشق به مردم، رويكرد لازم و شرط اساسي توفيقهاي بزرگ است. اميد است اولاً مقامات گرانقدر نسبت به اين نوع عاريسازي سياسي از آويزههاي انرژي اتمي همت گمارند، ثانياً مسوولان محترم كشور ضمن هماهنگي مدبرانه و عالمانه، اين نوع اظهارات و بيانيهها را به كميتههاي متشكل از افراد ذيصلاح و باتجربه و عالم به امور هستهاي و مسوولان مستقر در دانشگاهها و مراكز علمي واگذارند تا از اين منبعبرداشتها و اطلاعرساني و استفاده از رهنمودهاي علمي و فني متناسب با واقعيات به عمل آيد.
* استاد دانشگاه و معاون سابق سازمان انرژي اتمي ايران
------------
------------
چهارشنبه 1 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 250]