واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: اختراع دوباره فناوري دالبي دالبي بعد از سينماي ديجيتال به بازارهاي ديگر چشم دارد
شركت دالبي از قديم به عنوان شركتي كوچك ولي بسيار معتبر شناخته ميشد كه در گوشه سانفرانسيسكو ميليونها دلار از محل اعطاي مجوز استفاده از فناوريهاي پردازش صوت خود درآمد كسب ميكند. حالا اين غول فناوري صدا ميخواهد وارد بازارهاي بزرگتر بشود.
شركت دالبي لبز (Dolby Labs) در سال 1965 به دست شخصي گوشهگير و مرموز به نام ري دالبي (Ray Dolby) در لندن پايهگذاري و به سرعت به ستارة بهحق فناوري پردازش صوت تبديل شد.
دالبي مقر اصلي خود را در سال 1976 به سانفرانسيسكو انتقال داد و در سرتاسر دهه پر التهاب 1980، كه رقبايش يكييكي از ميدان به در ميشدند، بدون لغزش به كار خود ادامه داد. اين شركت شخصيتي مشابه شخصيت رئيسش، ري دالبي، براي خود درست كرد. شايعههايي وجود دارد كه آقاي دالبي هنوز هم بهخاطر نگرفتن اعتبار كافي براي ابداع فناوريهاي مختلف ضبط تصوير دلخور است. او در دهه 50 به عنوان يكي از مهندسين شركت Ampex نقش عمدهاي در خلق اين فناوريها داشت. شركت Ampex در دهه 1950 پيشروي تجهيزات ضبط و پخش صوت و تصوير حرفهاي بود اما در دهه 1960 جايگاه خود را از دست داد و ورشكست شد.
در همين زمان بود كه دالبي با تكيه بر نبوغش در پردازش آنالوگ به ساخت فناوريهاي كاهش نويز براي سيستمهاي ضبط صدا مشغول شد؛ كه جالب است؛ چون امروز شركت دالبي به خاطر فناوريهاي ديجيتال خودش شهرت دارد. اين را به دليل خاصي ميگويم: سالها پيش در مراسمي كه در سالن اختصاص دالبي در سانفرانسيسكو انجام شد حضور داشتم و خود آقاي دالبي برتري فناوريهاي آنالوگ نسبت به ديجيتال را با تجهيزات خودش نشان داد و روي آن تأكيد كرد.
آن روزها ديگر تمام شدند. امروزه دالبي با معرفي فناوريها و تجهيزات سختافزاري و نرمافزاري ديجيتال خود –كه سينماها با سرعت ديوانهواري به استفاده از آنها روي آوردهاند- كاملاً به كسبوكار صوت و تصوير ديجيتال وارد شده است. طبق گزارشهاي منتشر شده توسط متخصصين شركت دالبي، انتظار ميرود تا 5 سال آينده همه سينماهاي آمريكا صد در صد ديجيتالي شوند.
علت اين امر وقتي آمار فروش را بشنويد، برايتان روشن خواهد شد: علت همه اين چيزها فقط پول است. بهجز اين حقيقت كه فيلمهاي ديجيتال با استفاده زياد كيفيت خود را از دست نميدهند و ميتوان آنها را بارها استفاده كرد، يك سينما با يك فيلم پرفروش ميتواند به راحتي همان يك نسخه را روي 20 پرده مختلف نمايش بدهد. پس مسئله، ارزاني است.
در سينماهاي آنالوگ، براي نمايش روي هر پرده يك نسخه از فيلم لازم است. از طرف ديگر تهيه نسخه كپي از فيلم فرايندي زمانبر است و تا وقتي كه كپيها آماده شوند معمولاً ديگر اشتياق مردم نسبت به فيلم از بين رفته است.
اما اين رويه جديد براي دالبي جنبه منفي هم دارد. سيستمهاي ديجيتال جديد در كل صنعت فيلمسازي استاندارد هستند و روزهاي درآوردن پول بيدردسر از محل فروش مجوز براي دالبي به پايان رسيده است. حالا آنها بايد براي نان درآوردن زحمت بكشند!!!
ولي برخلاف همه شركتهايي كه از محل اعطاي مجوز فناوريهاي خود درآمد كسب ميكنند، دالبي هميشه در خط مقدم حضور داشته و نامش هميشه در پيش چشمها بوده است. دالبي در دوره Ampex نتيجه نامرئي بودن خود را ديد و ديگر نميخواست همان اشتباه را تكرار كند.
از همان ابتدا آقاي دالبي سعي كرد اشتباه گذشته را تكرار نكند. فناوري كاهش نويز اين شركت «فناوري كاهش نويز» نام نداشت بلكه «فناوري كاهش نويزِ دالبي» ناميده ميشد. به اين روش ميليونها نفر با نام و نشان تجاري شركتي آشنا شدند كه هيچ محصولي توليد نميكرد. اين نام و نشان تجاري برگ برنده دالبي در سينماي ديجيتال و هر زمينه ديگري است كه اين شركت بخواهد به آن وارد شود.
در ضمن منتظر باشيد كه فناوري Dolby Didtal 3D هم در سالهاي آينده موج جديدي ايجاد كند و به استاندارد همه سيستمهاي صوتي تبديل شود. به علاوه در حوزه پردازش آنالوگ صوت هم اين شركت بيكار نبوده است و هدفوني ساخته كه تنها از 2 منبع صدا، صداي محيطي 5.1 كاناله را شبيهسازي ميكند.
چندي پيش از محل شركت دالبي لبز بازديد كردم و مشاهده كردم كه اين شركت هنوز هم مهندسيمحور است و براي خود كيفيت و هدف مشخص دارد. اين مشاهدات براي من مشخص كرد كه آنها هنوز هم براي نشان تجاري خود ارزش قائلند و با قراردادن نام خود روي محصولات تجاري و ضعيف آن را بياعتبار نخواهند كرد.
البته واضح است كه اين شركت در نهايت مجبور است براي به دست آوردن بازار بيشتر زمينه حضور خود را گسترش بدهد و اين به معني وارد شدن به بازار محصولات مصرفي و تجاري است. به عبارت ديگر حضور دالبي در بازار مصرفي از يك جفت هدفون فراتر خواهد رفت.
كسبوكار سينماي ديجيتال محدود است و به ارتقا و تكامل طبيعي سيستمها محدود ميشود. بنابراين با اشباع اين بازار ديگر جاي رشدي براي دالبي وجود نخواهد داشت. حالا كه دالبي بازار سينماي ديجيتال را قبضه كرده ديگر به همين بازار خاص قانع نخواهد بود.
چهارشنبه 1 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 383]