تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 16 تیر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):على پيشواى مؤمنان و ثروت پيشواى منافقان است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ووچر پرفکت مانی

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

تاثیر رنگ لباس بر تعاملات انسانی

خرید ریبون

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1805007352




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

«شيل گس»، انقلابي در افزايش 2.5برابري توليد گاز جهان تا ۱۲سال آينده


واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: «شيل گس»، انقلابي در افزايش 2.5برابري توليد گاز جهان تا ۱۲سال آينده
آژانس بين المللي انرژي خردادماه امسال در گزارشي از افزايش 2.5 برابري توليد گاز جهان تا حدود ۱۲ سال آينده خبر داد و اعلام كرد اين حجم افزايش توليد گاز مربوط به توليد گازهاي نامتعارف يا به عبارت ديگر شيل گس خواهد بود. گروه سيتي بانك نيز در گزارشي پيش بيني كرد كه توليد نفت آمريكا تا سال ۲۰۲۰ به ۱۳ تا ۱۵ميليون بشكه در روز افزايش مي يابد كه اين افزايش توليد از طريق روش هاي جديد استخراج و ذخاير شيل اويل خواهد بود.

شركت ملي نفت فلات قاره چين (سينوك) نيز از برنامه اين شركت براي توسعه كشف ذخاير نامتعارف نفت و گاز (شيل اويل و شيل گس) خبر داده است. همه اين اظهارنظرها از رويكرد جديد جهان به منبع جديد انرژي يعني ذخاير نامتعارف نفت وگاز حكايت دارد.

اما اين ذخاير جديد نفت و گاز چيست؟ و چه ويژگي هايي دارد؟

شيل نوعي سنگ رسوبي است كه از رس فشرده شده به صورت ورقه هاي نازك، تشكيل شده است. شيل هاي گازي گروه متنوعي از سنگ ها هستند كه داراي متان محبوس در داخل خود بوده و در اعماق زمين وجود دارند، ولي مي توان به وسيله حرارت دادن (تقطير) و يا ايجاد شكاف هيدروليكي، متان آن را استخراج كرد.

درحال حاضر توجه نسبتا زيادي به شيل هاي نفتي و گازي مي شود چون به عنوان يك سوخت فسيلي، ممكن است جايگزين ذخاير متعارف گازي (كه انتظار اتمام آن مي رود)، شوند.انسان از مدت ها پيش به وجود گاز در صخره هاي شيل پي برد. اما اين صخره ها برخلاف ميادين معمولي گاز، حالت متخلخل ندارند و بنابراين استخراج گاز به راحتي از آن ها قابل انجام نيست. براساس فناوري هاي جديد با تزريق آب و شن تحت فشار، دهانه ذخاير گازي باز مي شود و امكان جريان گاز فراهم مي شود.

ذخاير نامتعارف گاز 4.9 برابر ذخاير متعارف گاز

مخازن نامتعارف گاز طبيعي براساس خاصيت نوع سنگ بستر و سيال داخل آن در طبيعت به صورت هاي مختلف يافت مي شوند كه اين اشكال عبارتند از:

۱ - گاز شيل

۲ - بستر زغال سنگ حاوي متان

۳ - هيدرات هاي گازي

۴ - ماسه سنگ هاي متراكم گازي

برآوردها نشانگر آن است كه ۳۲۵۶۰ تريليون فوت مكعب (حدود ۹۱۴ تريليون مترمكعب) ذخاير گاز غيرمتعارف در جهان وجود دارد و اين درحالي است كه ذخاير متعارف كنوني گاز طبيعي در سال ۲۰۰۹ براساس گزارش سالانه BP حدود ۱۸۷ تريليون مترمكعب تخمين زده شده است.

لازم به ذكر است كه حدود ۵۰درصد از ذخاير گازهاي غيرمتعارف دنيا به گاز شيل تعلق دارد. در ادبيات بازاريابي اقتصاد انرژي، وقتي قيمت جهاني انرژي افزايش مي يابد، مصرف كنندگان عمده، سعي مي كنند كه به دو طريق اين افزايش قيمت را تعديل كنند و يا در مقابل آن واكنش نشان دهند:

۱ - استفاده از منابع انرژي داخلي

۲ - استفاده از فناوري هاي جديد

اين مسئله از يك سو با اقتصادي شدن هزينه هاي استخراج گاز شيل موجب شده است كه ايالات متحده به توليد و استخراج گاز طبيعي از اين منابع بپردازد.

آمريكا بزرگترين دارنده ذخاير گازشيل

آمريكا از بزرگترين دارندگان ذخاير گاز شيل در دنيا مي باشد، براساس برآوردهاي انجام گرفته بيش از ۲۳درصد اين ذخاير در آمريكا واقع شده است.اين كشور از سال ۱۹۹۰ توليد گاز از اين منابع را آغاز كرده است.

در نمودار يك ذخاير اثبات شده منابع متعارف گاز در آمريكا در مقايسه با ذخاير گاز شيل مشاهده مي گردد. براساس برآوردهاي اوليه، پيش بيني مي گردد كه حجم ذخاير گاز شيل در آمريكا بيش از ۱۵ برابر ذخاير اثبات شده گاز از مخازن متعارف اين كشور باشد.

احتمال ارائه آمار غيرواقعي از ذخاير گازشيل

البته نبايد اين مسئله را ناديده گرفت كه اين احتمال وجود دارد كه ارائه دهندگان چنين اطلاعاتي، بسيار هوشمندانه دست به انتشار اين گونه آمارها مي زنند تا از لحاظ رواني، با تاثير بر عرضه كنندگان گاز، كنترل قيمت هاي گاز در سال هاي آينده را در اختيار گيرند.

ذكر اين مسئله ضروري است كه نشريه معتبر WGI در تاريخ ۱۵ سپتامبر ۲۰۱۰ طي مقاله اي با عنوان «آيا موج بلند توليد شيل گاز آمريكا در سال ۲۰۱۱ فروكش مي كند؟» به بررسي اين مسئله پرداخته و عنوان كرده كه به نظر مي رسد در سال ۲۰۱۱ توليد گاز شيل روندي كاهشي داشته باشد، اين گونه به نظر مي رسد كه آمريكا از ذخاير نامتعارف به عنوان ابزار كنترل قيمت در شرايط غيرعادي بازار استفاده مي كند.

افزايش قيمت جهاني گاز در سال ۲۰۰۸ باعث توسعه حفاري ها در آمريكا شد و تكنيك هاي حفاري از جمله شكاف هاي هيدروليكي و حفاري افقي در اين ميادين اقتصادي شد.

در آمريكا هزينه توليد از منابع نامتعارف گاز از ۵دلار به ازاي هر ميليون بي تي يو در سال ۱۹۹۰ به ۳ دلار در هر ميليون بي تي يو در سال ۲۰۰۹ كاهش يافته و براساس پيش بيني هاي انجام شده، در ۵ سال آينده به كمتر از ۲ دلار به ازاي هر ميليون بي تي يو خواهد رسيد.

اين درحالي است كه هزينه توليد از منابع متعارف گاز در آمريكا هم اكنون ۳ دلار در هر ميليون بي تي يو است.

سابقه كاوش براي رسيدن به گازشيل به سال ۱۸۲۱ در منطقه فريدونيا در نيويورك باز مي گردد.

گازشيل از ابتداي قرن بيست و يكم به طور فزاينده اي تبديل به يكي از مهم ترين منابع انرژي آمريكا شده است. در سال ۲۰۰۰ سهم گاز شيل در توليدات گاز طبيعي آمريكا به يك درصد رسيده بود، در حالي كه اين سهم در سال ۲۰۱۰ به ۱۰درصد افزايش يافت. اداره اطلاعات انرژي در دولت آمريكا پيش بيني كرده است كه سهم اين منبع گازي جديد تا سال ۲۰۳۵ به ۴۶ درصد برسد.

جايگاه مناطق مختلف جهان از نظر ذخاير گاز شيل

برآوردها نشانگر آن است كه حدود ۳۲۵۶۰ تريليون فوت مكعب (حدود ۹۱۴ تريليون مترمكعب) ذخاير گاز نامتعارف در جهان وجود دارد و اين درحالي است كه ذخايركنوني گاز طبيعي در سال ۲۰۰۹ حدود ۱۸۷ تريليون مترمكعب تخمين زده شده است.

لازم به ذكر است كه حدود ۵۰درصد از ذخاير گاز نامتعارف در جهان به گاز شيل تعلق دارد.

جدول ۱ - ذخاير گاز شيل در جهان

منطقه جغرافيايي ميزان گاز در جا

(تريليون فوت مكعب) ميزان گاز درجا

(تريليون مترمكعب)

آمريكاي شمالي ۳۸۴۲ ۱۰۹

آمريكاي لاتين ۲۱۱۷ ۶۰

اروپا ۵۴۹ ۱۵

شوروي سابق ۶۲۷ ۱۸

چين و هندوستان ۳۵۲۸ ۱۰۰

استراليا ۲۳۱۳ ۶۶

خاورميانه و شمال آفريقا ۲۵۴۸ ۷۲

ساير ۵۸۸ ۱۷

جمع ۱۶۱۱۲ ۴۵۷

همان طور كه در جدول بالا ملاحظه مي گردد بيشترين ذخاير در جاي گاز شيل جهان پس از آمريكاي شمالي به چين و هند تعلق دارد.اين جدول نشانگر اين است كه چين و هند در آينده شايد به عرضه كنندگان بالقوه گاز شيل در جهان تبديل شوند.

بررسي ذخاير گاز شيل در ساير نقاط دنيا

روسيه هم اكنون بزرگترين صادركننده گاز به اروپاست، نكات زير در مورد اين كشور قابل تعمق است:

* براساس آخرين گزارش BP در سال ۲۰۱۰ حدود 23.7 درصد از ذخاير اثبات شده گاز طبيعي جهان در روسيه قرار دارد (۱۵۶۷ تريليون فوت مكعب از ۶۶۲۱ تريليون فوت مكعب).

* ۱۷درصد ذخاير گاز اثبات نشده (منابع كشف نشده ولي از لحاظ فني قابل بهره برداري) يعني ۱۱۶۸ تريليون فوت مكعب (۳۳ ميليارد مترمكعب)آتي به علاوه ۳۳۹ تريليون فوت مكعب (9.5 ميليارد مترمكعب) كنوني نيز كه اغلب منابع نامتعارف گازي مي باشد در روسيه واقع است. در همين حال ميزان ذخاير گاز شيل در اين كشور ۶۲۷ تريليون فوت مكعب تخمين زده شده است.

گزارش فايننشال تايمز از پيامدهاي انقلاب شيل گس آمريكا براي روس ها

در همين حال به نظر مي رسد شركت گازپروم روسيه به دليل بروز انقلاب در توليد گاز رسي (شيل گس) در آمريكا با بحران رو به رو شده است.

به گزارش پايگاه اينترنتي فايننشال تايمز، شركت گازپروم، شركت دولتي گاز روسيه، احتمال دارد قرباني انقلاب شيل گس در حال وقوع در آمريكا شود.

انقلاب شيل گس آمريكا احتمال دارد پيامدهايي را براي دولت روسيه و قدرت ولاديمير پوتين، رئيس جمهوري اين كشور به همراه داشته باشد.

اين بحران يكباره اتفاق افتاد؛ با افزايش توليد گاز رسي در آمريكا، اين كشور در توليد گاز خودكفا شد و از روسيه به عنوان بزرگ ترين توليدكننده گاز طبيعي جهان پيشي گرفت.

موضوع ديگر آن كه بهاي گاز در آمريكا ارزان است؛ به طوري كه قيمت هاي اين ماده تنها يك چهارم قيمت هاي گاز مرتبط و هماهنگ با بهاي نفت در قراردادهاي گازپروم با اروپايي هاست؛ به همين منظور چنين اختلاف بالاي قيمتي نمي تواند براي مدت طولاني دوام داشته باشد.

بسياري از كشورها خود را براي صادرات ال ان جي به آمريكا آماده كرده بودند، اما هم اكنون حجم بسيار زيادي از اين محموله هاي ال ان جي به سوي بازارهاي اروپا روانه شده اند؛ به همين منظور قيمت هاي تك محموله در اين بازارها به نصف قيمت هاي گاز وارداتي از گاز پروم كاهش يافته است.شركت گازپروم مجبور شده است قيمت هاي بالاي گاز را براي آلمان كاهش دهد و با آن كه قيمت هاي نفت و گاز در بازارهاي اروپاي شرقي از هم جدا شده اند، اما اين شركت همچنان بر تثبيت قيمت هاي بالاي گاز در قراردادهاي خود با اين كشورها اصرار دارد.با اين حال رئيس جمهوري روسيه اعلام كرد شركت گازپروم بايد سياست جديد صادرات گاز خود را توسعه دهد.

به گزارش خبرگزاري ريانووستي، ولاديمير پوتين، رئيس جمهوري روسيه، روز دوم آبان به شركت روسي گازپروم گفت: اين شركت براي واكنش به توسعه بازارهاي ال ان جي و شيل گس (توليد گاز از سنگ هاي رسي) بايد سياست جديد صادرات گاز را توسعه دهد.

وي در كميسيون توسعه بخش سوخت و انرژي وابسته به رياست جمهوري روسيه گفت: ما بازيگران نوآموزي در بازار گاز نيستيم و قوانين اين بازار را خوب مي شناسيم.

پوتين اظهار كرد: در بازار گاز بايد با بيشترين صرفه جويي و در عين حال با بيشترين انعطاف پذيري عمل كرد.

مرتبط بودن فرمول قيمت گذاري گاز بهاي شركت گازپروم با قيمت هاي نفت، گاز روسيه را در قياس با ديگر صادركنندگان اين سوخت پاك، براي مصرف كنندگان اروپايي گران تر كرده است و اين موضوع جايگاه شركت گازپروم را در بازارهاي خارجي تهديد مي كند.رئيس جمهوري روسيه گفت: رشد حجم مبادلات محموله هاي ال ان جي، روند بسيار مهمي در بازار انرژي جهان است و شركت هاي بزرگ نفتي از آمريكا و كانادا هم اكنون فعاليت خود را در اين زمينه آغاز كرده اند و كشورهايي كه در حال معرفي فناوري هاي جديد براي توليد و فرآورش گاز هستند نيز، افزايش يافته اند.

اروپا هنوز به مرحله توليد گازشيل نرسيده است

بر خلاف آمريكا در اروپا تاكنون گازي از منابع گاز شيل توليد نشده كه دلايل اصلي آن عبارتند از:

*تراكم بالاي جمعيت

*وجود موانع متعدد در دستيابي به زمين

*مشكلات زيست محيطي

آغاز فعاليت هاي چين و هند براي بهره برداري از گاز شيل

چين و هند فعاليت زيادي را براي مذاكره با روسيه و كشورهاي آسياي ميانه در اين زمينه انجام داده اند.

روزنامه هندي اكونوميك تايمز طي گزارشي در دسامبر سال ۲۰۰۸ خط لوله انتقال گاز ايران به هند را براي اين كشور در درجه دوم اهميت دانست و نوشت: گاز شيل و نه خط لوله ايران اميد ما به تامين نياز گاز طبيعي است. بر اساس اين گزارش هندي ها مدعي شده اند كه با كشف فناوري جديد براي استخراج گاز از صخره هاي رسوبي درون زمين كه در همه جا يافت مي شود، نيازي به واردات گاز از ايران نخواهد بود. در حال حاضر فناوري جديد بهره برداري گاز از صخره هاي رسوبي در اختيار آمريكا قرار دارد كه به شدت مخالف مشاركت هند در خط لوله صلح است. اين روزنامه معتقد است شايد هند تا سال ها به واردات گاز نيازي نداشته باشد و گاز ميدان كريشنا در داخل اين كشور طي سال هاي آينده در حجم فراوان توليد خواهد شد و هند را در اين زمينه خودكفا خواهد كرد.

علاوه بر آن هند داراي ذخاير عظيم گاز شيل است كه مي تواند نياز خود به گاز طبيعي را از اين ذخاير، تامين نمايد.

چين نيز به شدت به دنبال استفاده از ذخاير نامتعارف گاز خود است اين كشور طي بيانيه اي مشترك با آمريكا در ۱۷ نوامبر۲۰۱۰، در مورد توسعه ذخاير گاز شيل به منظور كاهش گازهاي گلخانه اي و ارتقاي امنيت انرژي خود، مواردي را مورد تاكيد قرار داد.

در همين حال شركت Sinopec چين نيز به طور مستقل به دنبال آن است كه تا پايان سال ۲۰۱۵، توليد گاز طبيعي از ذخاير نامتعارف را سالانه به بيش از 2.5ميليارد متر مكعب افزايش دهد. انتظار مي رود كه توليد گازهاي نامتعارف در سال ۲۰۲۰ حدود يك سوم كل توليد گاز چين را شامل شود.مجموع ذخاير شيل گاز هند و چين در مجموع حدود ۳۵۲۸ تريليون فوت مكعب تخمين زده شده كه رقمي قابل توجه است.

در همين حال به گزارش پايگاه خبري بلومبرگ، وزارت منابع طبيعي چين اعلام كرد: دومين دور از مناقصه هاي شيل گس اين كشور براي واگذاري حق امتياز توسعه 20 بلوك گازي در 8 منطقه، 25 اكتبر ( 4 آبان) برگزار شده است.

بنا بر اعلام اين وزارتخانه، شركت هاي چيني و شركت هاي سرمايه گذاري مشترك كنترل شده از سوي شركاي چيني با سرمايه گذاري حدود 47 ميليون دلاري و در اختيار داشتن مجوزهاي مرتبط اجازه حضور در اين دور از مناقصه را داشته‌اند.اين بلوك ها در زميني به مساحت 20002 كيلومتر مربع قرار دارند، هر يك از متقاضيان علاقه مند به حضور در اين مناقصه اجازه دارد حق امتياز حداكثر دو بلوك را در اختيار بگيرد.

به گفته منابع صنعتي بيش از 100 شركت چيني از جمله يك معامله گر غلات به مشاركت در اين دور از مناقصه هاي شيل گس چين علاقه مندند.

كميته توسعه و اصلاحات ملي چين ماه مارس گذشته اعلام كرده بود: پكن قصد دارد تا سال 2015، سالانه 6.5 ميليارد مترمكعب گاز رسي و تا پايان دهه جاري 60 تا 100 ميليارد مترمكعب گاز رسي توليد كند.وزارت منابع طبيعي چين اعلام كرد: چين 25.08 تريليون مترمكعب ذخاير قابل برداشت رسي دارد.

پيش بيني عربستان براي برداشت از ذخاير نامتعارف انرژي تا سال 2020

در همين حال با آن كه عربستان سعودي از سال 2011 بررسي درباره توسعه ذخاير نامتعارف گازي را آغاز كرده است، اما به نظر نمي رسد تا سال 2020 به توليد تجاري اين نوع گازها دست يابد.به گزارش پايگاه اينترنتي نشريه خبري-تحليلي يي اند پي، علاقه مندي به كشف ذخاير شيل گس در سراسر جهان رو به افزايش و عربستان سعودي نيز از جمله كشورهايي است كه به دنبال كشف اين نوع ذخاير گازي است.

پيش بيني مي شود توليد تجاري گاز رسي (شيل گس) در كشورهايي مانند اندونزي، آرژانتين و چين ظرف 5 سال آينده انجام شود؛ عربستان سعودي نيز كه سال 2011 بررسي ها درباره توسعه ذخاير نامتعارف گازي را آغاز كرده است، به نظر نمي رسد كه حداقل تا سال 2020 به توليد تجاري اين نوع گازها دست يابد.

صالح ام صالح، رئيس بخش اكتشاف ذخاير نامتعارف گازي شركت سعودي آرامكو گفت: رشد جمعيت كه افزايش تقاضاي نيروگاه هاي برق و آب به گاز را به دنبال دارد و اشتغال زايي، دو دليل تمركز عربستان سعودي بر توسعه ذخاير نامتعارف گازي است.عربستان سعودي همچنين به منظور تامين خوراك مجتمع هاي پتروشيمي به دنبال يافتن راه هايي براي توسعه اين نوع ذخاير است.

وي افزود: عربستان سعودي ذخاير نامتعارف خود را 5 تا 10 برابر ذخاير متعارف خود برآورد مي كند.

گزارش آژانس بين المللي انرژي اتمي از سهم ذخاير نامتعارف گاز در سبد انرژي جهان

در همين حال آژانس بين المللي انرژي اعلام كرده است: ذخاير نامتعارف گاز مي تواند تا سال 2035، حدود 25 درصد از سهم سبد انرژي جهان را به خود اختصاص دهد.

به گزارش پايگاه خبري نشريه پلاتس از لندن، آژانس بين المللي انرژي (آي يي اي) روز 9 خرداد اعلام كرد: تقاضاي جهاني گاز از سال 2010 تا سال 2035 مي تواند بيش از 50 درصد افزايش يابد، اما اين تنها در صورتي انجام مي شود كه بخش چشمگيري از ذخاير گاز رسي (شيل گس) جهان، توليد گاز از سنگ هاي سخت (tight gas) و گاز توليدي از زغال سنگ (سي.بي.ام) را به روش هاي سودآور و محيط زيستي قابل قبول توسعه داد.اين آژانس با اعلام اين كه افزايش توليد گاز نامتعارف در شمال آمريكا، چشم انداز افزايش توليد گاز در آمريكا و كانادا را در آينده پيش مي برد، گزارش داد: اين موضوع مي تواند به تنوع بخشي بيشتر منابع انرژي و توسعه امنيت انرژي كمك كند و سبب سودآوري جهاني از طريق كاهش هزينه ها شود.

در خوشبينانه ترين سناريو آژانس بين المللي انرژي درباره گازهاي نامتعارف، گاز مي تواند 25 درصد از سهم سبد انرژي جهان را تا سال 2035 در اختيار بگيرد و با پيشي گرفتن از زغال سنگ به مهم ترين رقيب نفت براي تامين نيازهاي انرژي جهان تبديل شود.در اين گزارش همچنين سناريوي توليد نامتعارف به ويژه شيل گس در سال 2035 با سه برابر افزايش به يك تريليون و 600 ميليارد مترمكعب مي رسد كه اين رقم حدود دو سوم عرضه فزاينده گاز در طول اين دوره را به خود اختصاص خواهد داد.اين آژانس همچنين گزارش داد: سهم گازهاي نامتعارف در كل توليد كنوني گاز 14 درصد است؛ اين رقم تا سال 2035 به 32 درصد افزايش مي يابد كه بيشترين توليد اين نوع گازها پس از سال 2020 انجام خواهد گرفت.

آژانس بين المللي انرژي اعلام كرد: آمريكا در اين دوره زماني (تا سال 2035) با پيشي گرفتن از روسيه بزرگ ترين توليدكننده گاز جهان خواهد شد و چين نيز در ميان بزرگ ترين توليد كنندگان گاز قرار خواهد گرفت، زيرا ذخاير بزرگ نامتعارف در چين، به اين كشور اجازه خواهد داد تا رشد سريع توليد گاز نامتعارف را در حوالي سال 2020 آغاز كند.

تشكيك برخي كارشناسان در جايگاه ذخاير نامتعارف گاز

با اين حال برخي كارشناسان در اهميت و جايگاه ذخاير نامتعارف گاز تشكيك كرده اند.

دكترمسعود درخشان عضو هيئت علمي دانشگاه علامه طباطبايي كه از مهم ترين صاحبنظران حوزه انرژي در كشور است، اعتقاد دارد: اهميت واقعي هاب استراتژيك انرژي ايران بعد از يك تا حداكثر ۲دهه آينده ظاهر مي شود، چرا كه در آن زمان ذخاير متعارف نفت و گاز اروپا و آمريكا به شدت كاهش يافته است. وي افزود: اين تصور كه انرژي هاي نو و تجديدپذير بتوانند جايگزين انرژي فسيلي شوند، تئوري است كه پس از گذشت اين زمان ، غلط بودن آن مشخص خواهد شد.

اين استاد دانشگاه تاكيد كرد: از انرژي هاي فسيلي غيرمتعارف مانند شيل اويل و شيل گس تصوير خوشبينانه اي ايجاد شده است. وي تصريح كرد: نقش انرژي هاي تجديدپذير و منابع فسيلي غيرمتعارف بيش از اندازه بزرگ شده است تا دنيا نگران كمبود انرژي فسيلي نشود و اين سياست شناخته شده اي از سوي رسانه هاي مغرب زمين است.

درخشان اضافه كرد: اما مطالعات مستقل دانشگاهي نشان مي دهد تا آينده قابل پيش بيني چيزي جاي انرژي هاي فسيلي متعارف را نخواهد گرفت و در يكي دو دهه آينده كمبود آن ها به شدت احساس خواهد شد.

درخشان گفت: گزارش هاي OECD, IOEA و ديگر سازمان هاي مرتبط با انرژي نيز با وجود بروز خوشبينانه در آن ها اين نظر را تاييد مي كنند.وي تاكيد كرد: به همين دليل جايگاه استراتژيك ايران در مركز اين بيضي انرژي غيرقابل انكار خواهد بود. عضو هيئت علمي دانشگاه علامه طباطبايي اظهار داشت: از اين لحاظ فرصت هاي زيادي براي كشورهاي منطقه وجود دارد، اما تبيين همين مسئله براي كشورهاي اين حوزه بسيار مهم است و ايران بايد اهميت استراتژيك اين مسئله را براي اين كشورها مشخص كند.

چالش طرفداران محيط زيست مانع توسعه گاز شيل در اروپا شده است

اما مانع مهم بر سر توسعه گاز شيل چالش زيست محيطي است كه باعث شده است توسعه اين ذخاير گازي در اروپا محدود شود. به همين دليل فرانسه در سال ۲۰۱۱ با تصويب قانوني حفاري هاي گاز شيل را در اين كشور ممنوع اعلام كرد.

به گزارش پايگاه خبري بلومبرگ، فرانسوا اولاند، رئيس جمهور فرانسه حتي در برابر اعتراض اتحاديه هاي كارگري كه خواستار توسعه حفاري ها به منظور ايجاد اشتغال بودند از طرح ممنوعيت حفاري شيل گس (توليد گاز از سنگ هاي رسي) دفاع كرد.

اتحاديه هاي كارگري فرانسه به توسعه ذخاير شيل گس به عنوان راهي براي ايجاد شغل و استقلال در بخش انرژي مي‌نگرند؛ با اين حال، گروه هاي محيط زيستي مانند گرين پيس (Greenpeace ) اين تصميم اولاند را تحسين كردند.

اولاند دستور رد هفت مجوز اكتشاف ذخاير شيل گس را داده است كه به گفته دلفين باثو، وزير محيط زيست فرانسه، اين مجوزها براي به صرفه بودن به استفاده از فناوري شكست هيدروليكي نياز دارند.دولت فرانسه و گروه هاي محيط زيستي اعلام كرده اند استفاده از فناوري توليد گاز از سنگ هاي رسي مي تواند با آلوده كردن اراضي و آبراه ها براي محيط زيست زيان آور باشد.اين سخنان در حالي مطرح مي شود كه برخي از كشورهاي اروپايي مانند آلمان و بلغارستان نيز مخالفت خود را با عمليات شيل گس اعلام و برخي از اين كشورها مجوزهاي كشف اين نوع گازها را لغو كرده اند.

طرفداران محيط زيست نگرانند عمليات شيل گس سبب بروز زلزله، سرطان و ديگر بيماري ها در مناطق نزديك به اين عمليات شود.به گزارش خبرگزاري آريا جمهوري چك نيز طرح ممنوعيت موقت عمليات كشف شيل گس (توليد گاز از سنگ هاي رسي) در اين كشور را مطرح كرده است.

منطقه جغرافيايي ميزان گاز در جا (تريليون فوت مكعب) ميزان گاز درجا (تريليون مترمكعب)

آمريكاي شمالي ۳۸۴۲ ۱۰۹

آمريكاي لاتين ۲۱۱۷ ۶۰

اروپا ۵۴۹ ۱۵

شوروي سابق ۶۲۷ ۱۸

چين و هندوستان ۳۵۲۸ ۱۰۰

استراليا ۲۳۱۳ ۶۶

خاورميانه و شمال آفريقا ۲۵۴۸ ۷۲

ساير ۵۸۸ ۱۷

جمع ۱۶۱۱۲ ۴۵۷

دوشنبه|ا|22|ا|آبان|ا|1391





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خراسان]
[مشاهده در: www.khorasannews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 5434]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن