تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 12 تیر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):بسم اللّه‏ الرحمن الرحيم را رها مكن حتى اگر بعدش شعر باشد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

کاشت پای مصنوعی

میز جلو مبلی

پراپ رابین سود

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1803506384




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

تاثير تقابل غيرمستقيم روسيه و امريکا در يمن، بر تجهيز ايران به موشک هاي اس 300


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۲۷ فروردين ۱۳۹۴ (۲۲:۰ب.ظ)
تاثير تقابل غيرمستقيم روسيه و امريکا در يمن، بر تجهيز ايران به موشک هاي اس 300 گروه بين الملل خبرگزاري موج
به گزارش خبرگزاري موج، سيستم دفاعي اس 300، يک سامانه موشکي سطح‌ به ‌هواي دوربرد و خودکششي با قابليت استفاده در تمامي ارتفاع‌هاست که در اواخر دهه ۱۹۷۰ توسط شرکت همکاري‌هاي صنعتي آلماز براي نيروي دفاع هوايي شوروي ساخته شد. اين سيستم توانايي پي گيري همزمان ۱۰۰ هدف و درگيري با ۱۲ هدف را دارد. همچنين زمان آماده‌سازي آن حدود ۵ دقيقه و موشک هاي آن از نوع انبارشونده‌ هستند که مانند مهمات معمولي نياز به هيچ گونه نگهداري در مدت عمر مفيد خود ندارند.
قابيلت هاي مذکور با توجه به نياز ايران به حفاظت از حريم هوايي در زمان تهاجم خارجي، منجر به آن شد که در سال 2007 تهران در قراردادي 800 ميليون دلاري با مسکو، پنج سامانه اس 300 بخرد. در همين راستا ايران 168 ميليون دلار از مبلغ توافق شده را پرداخت اما در سال 2010، دميتري مدودف، رئيس جمهور وقت روسيه به بهانه تصويب قطعنامه هاي شوراي امنيت عليه ايران، قرارداد را ملغي کرد. اين در شرايطي بود که تجهيزات نظامي اس 300 در زمره تسليحات دفاعي جاي مي گرفت و از اين رو مشکلي براي تحويل آنها به ايران وجود نداشت.
علت انتخاب زمان حاضر از سوي روسيه براي تحويل موشک هاي اس 300 به ايران
پس از گذشت بيش از چهار سال از دستور مدودف، رئيس جمهور کنوني روسيه، ولادمير پوتين، از لغو ممنوعيت ارسال سيستم موشکي اس 300 به ايران سخن گفت. پيامي که به سرعت با واکنش منفي کشورهاي غربي روبرو شد.
رامين نديمي، کارشناس مسائل نظامي و پژوهشگر موسسه ابرار معاصر، علت انتخاب زماني کنوني براي لغو ممنوعيت تحويل موشک هاي هاي مذکور به ايران از سوي مقامات روسي را دو دليل عمده دانست. وي با اشاره به مذاکرات هسته اي ايران با گروه 1+5 و دستيابي به تفاهم نامه لوزان، احتمال برداشته شدن تحريم هاي عليه تهران را زمينه ساز از سر گيري قراردادهاي نظامي به خصوص در حوزه تسليحات دفاعي دانست.
نديمي گفت: «در اين شرايط حساسيت ها نسبت به قرارداد اس 300 نسبت به گذشته که مذاکرات هسته اي چشم انداز روشني پيش رو نداشت، کمتر است. از اين رو روس ها که مترصد فرصتي براي جلوگيري از پي گيري شکايت ايران در دادگاه لاهه به دليلي عدم اجراي توافق نظامي مذکور بودند، زمان حاضر را بهترين وقت براي اعلام از سر گيري توافق ديدند.»
وي همچنين افزود: «تلاش روسيه براي تداوم همکاري هاي دفاعي در آينده با ايران پس از به نتيجه رسيدن مذاکرات هسته اي دليل ديگري براي اين مسئله است. ضمن آنکه بحران اوکراين و برنامه ناتو و غرب براي تجهيز دولت کي يف هم تاثير به سزايي در ترغيب مسکو به تسليح ايران به موشک هاي تدافعي اس 300 و فشار به غرب دارد.»
در حين حال به نظر مي رسد که نياز روسيه به منابع مالي در شرايط تحريم اقتصادي اتحاديه اروپا، آمريکا و برخي متحدين اين کشور در نتيجه الحاق شبه جزيره کريمه، نيز انگيزه ديگري براي لغو ممنوعيت تحويل اين موشک ها به تهران باشد. از اين رو در وضعيتي که مقامات کرملين مي توانند پس از رسيدن به تفاهم لوزان، پي گيري قراردادهاي قانوني را توجيه کنند، فرصت مناسبي براي اين کشور است که از طريق دريافت پول حاصل اين توافق، فشار اقتصادي بر دولت را کاهش دهند.
آيا لغو ممنوعيت ارسال سامانه اس 300 يک مانور سياسي از جانب روسيه است؟
واقعيت اين است که در زماني که ايران بحث شکايت از روسيه براي لغو يکجانبه توافق اس 300 را در لاهه دنبال کرد و خواستار چهار ميليارد غرامت از اين کشور شد، روس ها به فکر افتادند تا از طريق پيشنهاد تسليحات ديگري در روند بررسي قضايي اين پرونده وقفه ايجاد کنند. ضمن اين که از اين راه قدرت مانور خود در جهان را به آمريکايي ها گوشزد مي کردند.
پس از آن بود که در اوايل سال جاري ميلادي، مسکو از احتمال جايگزيني سامانه موشکي آنتي 2500 و همچنين اس 400 با سيستم دفاعي اس 300 خبر داد. قابل توجه است که قدرت آتشبار و توان دفاعي اين دو سلاح به مراتب بالاتر از موشک هاي اس 300 است.
از اين رو اين مسأله به ذهن متبادر مي شود چگونه روسيه که در سال 2010 با اتکا به قطعنامه هاي شوراي امنيت حاضر به تحويل اس 300 به ايران نبود امروز تجهيزات نظامي ديگري را به عنوان جايگزين به تهران پيشنهاد مي کند.
علت اين مسأله را نديمي در تلاش کرملين براي بازي در محيط بين الملل با کارت ايران مي داند. وي تصريح کرد: «سيستم موشکي آنتي 2500 و اس 400 هرگز از مرحله حرف فراتر نرفت و اين در واقع نوعي تلاش روسيه براي قدرت نمايي در برابر غرب بود.»
اما به نظر مي رسد دستور اخير پوتين براي ارسال اس 300 به ايران با توجه به حضور شمخاني، دبير شوراي عالي امنيت ملي، در روسيه و سفر وزير دفاع ايران به اين کشور، جدي تر باشد. از اين رو با توجه به اين مسائل، دور از ذهن است که لغو ممنوعيت تحويل موشک هاي مذکور صرفا ژستي سياسي از سوي مسکو محسوب شود.
تاثير بحران يمن بر تجهيز ايران به موشک اس 300
با وجود اين، بحث ديگري که مطرح مي شود موضع گيري و تقابل غير مستقيم روسيه در برابر ايالات متحده پس از حمله عربستان به يمن است. در ائتلاف نظامي مذکور اگرچه آمريکا به طور مستقيم شرکت نکرده است اما با تسريع تجهيز تسليحاتي کشورهاي حاضر در اين ائتلاف و پيشنهاد استفاده جنگنده هاي عربستاني از تاسيسات اين کشور در خليج فارس براي سوخت گيري، حمايت خود را با اقدام عربستان اعلام کرده است.
ضمن اين که برخي کارشناسان مسائل بين المللي بر اين باورند شاهزاده هاي سعودي جرات مداخله در يمن بدون چراغ سبز کاخ سفيد را نداشتند. بر اين اساس، مداخله در يمن براي تسلط بر باب المندب و خليج عدن به نوعي افزايش حوزه نفوذ ايالات متحده در منطقه استراتژيک خليج فارس است؛ زيرا واشنگتن و رياض کنترل بر مناطق مذکور را يک سناريو مهم در مقابل احاطه تهران بر تنگه هرمز مي دانند که محل عبور و مرور محموله هاي نفتي و حمل و نقل جهاني است.
بر اين اساس اين فرضيه به ذهن مي رسد، که در زمان حاضر و پس از حمله عربستان به يمن، آيا تقويت توان دفاعي ايران نوعي تقابل غير مستقيم دو ابر قدرت سابق جهان است؟
بر طبق نظر نديمي، کارشناس مسائل استراتژيک، اگرچه موضع رسمي دولت روسيه در زمان هايي که تنش درخاورميانه به وقوع مي پيوندد عدم حمايت تسليحاتي از طرفين درگير است، لکن اين سياست هميشه پايدار نخواهد بود و ممکن است کرملين در شرايطي برخلاف آن عمل کند.
وي تاکيد کرد: «بحران يمن نيز مي تواند يک استثنا در اين حوزه باشد. به ويژه اين که پيشنهادات اين کشور در حل و فصل تنش ها در يمن از طريق آتش بس فوري و پي گيري مذاکرات سياسي ناديده گرفته شد و شوراي امنيت قطع نامه تحريم تسليحاتي حوثي ها را تصويب کرد.»
نديمي در ادامه با اشاره به برخورد منافع رياض و مسکو در سوريه، يمن را نيز عرصه ديگري براي اين مضوع دانست.
وي افزود: «به نظر مي رسد روسيه در تقابل ميان ايران و عربستان سعودي، به دليل پيوندهاي نظامي، اقتصادي و سياسي جانب تهران را خواهد گرفت. ضمن اين که رياض يکي از نزديک ترين شرکاي آمريکا در منطقه و جهان به شمار مي آيد.»
اين مسأله زماني اهميت مي يابد که بدانيم مقامات سعودي و رسانه هاي وابسته به ائتلاف نظامي، ايران را متهم به تسليح و حمايت از حوثي ها مي کنند و بر اين باورند که تهران است آتش جنگ در يمن شعله ور مي کند!
شايان ذکر است؛ پس از اعلام دستور پوتين در رابطه با از سرگيري قرارداد موشک هاي اس 300 با ايران، بنيامين نتانياهو، نخست وزير اسرائيل و کاخ سفيد با اتخاذ واکنش منفي، از شرايط آتي منطقه ابراز نگراني کردند. حتي در اين باره جان کري، وزير امور خارجه ايالات متحده گفتگوي تلفني با لاوروف همتاري روس خود برقرار کرد.
راه کار ايران براي جلوگيري از متضرر شدن از رويارويي فزاينده دو ابرقدرت جنگ سرد چيست؟
با نگاهي به تحولات خاورميانه و افزايش تنش ميان قدرت هاي فرامنطقه اي در اين حوزه جغرافيايي و حمايت اين کشورها از متحدين منطقه اي خود، راه کار سياست خارجي ايران در رابطه با دولت روسيه براي جلوگيري از متضرر شدن تهران در شرايطي که ممکن است مسکو بخواهد از طريق کارت ايران، در بازي با آمريکا شرکت کند، چه خواهد بود؟
پژوهشگر موسسه ابرار معاصر در پاسخ به اين سوال با اشاره به پايدار نبودن دسته بندي هاي سياسي، دور ماندن تهران از منازعات و پيگيري صرفا راه هاي ديپلماتيک در برخوردها را بهترين جهت گيري ايران دانست.
وي اذعان داشت: «اگرچه دريافت سامانه موشکي اس 300 توان دفاعي ما را بالا خواهد برد اما ايران با همسايه اي روبرو است که به دليل برخورداري از دلارهاي نفتي و انگيزه رهبران اين کشور به افزايش قدرت نظامي، مي تواند سيستم جديدتري بخرد که توازن منطقه را برهم بزند.»
نديمي همچنين ورود به مسابقه تسليحاتي چه در حوزه دفاعي و چه در حوزه دفاعي را به ضرر ايران دانست.
با اين اوصاف، بايد هوشيار بود که روسيه اگرچه مي تواند امروز در پيشبرد اهداف ايران در مذاکرات هسته اي، دستيابي به تسليحات تدافعي مورد نياز و مسائل تجاري نقش مثبتي براي کشورمان بازي کند اما حوادث گذشته نشان داده است مسکو نمي تواند شريک و دوست قابل اعتمادي در عرصه سياست خارجي ايران باشد.
اين کشور در کارنامه روابطش با ايران مواردي همچون عدم اتمام کار به موقع نيروگاه هسته اي بوشهر، افزايش قيمت پس از نهايي شدن قراردادها و لغو يکجانبه توافقات نظامي را دارد. ضمن آنکه ما به ياد داريم روسيه به قطعنامه هاي عليه ايران در شوراي امنيت هميشه راي مثبت داده است.

تهيه و تنظيم: زهرا سادات حسيني














این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 56]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن