واضح آرشیو وب فارسی:آفتاب: دكتر محمد باقر نوبخت: به جاي كلي گويي برنامه را اجرا كنيد
فاصله و شكافهايي كه با اهداف سند چشمانداز كشور ايجاد شده به دليل غير واقعي بودن اهداف اين سند نيست بلكه به خاطر بيتوجهي دولت به اجراي برنامهها است.
آفتاب: دكتر محمد باقر نوبخت تاكيد كرد: «با تصويب و تنفيذ سند چشمانداز بيستساله جمهوري اسلامي ايران، در حالي كه گفتهميشد وجود اين سند رافع كاستي موجود در نظام برنامهريزي كشور مبني بر فقدان يك نگاه بلندمدت در برنامههاي توسعه بوده و با آن ميتوان به توسعهيافتگي ايران در افق سال 1404 دست يافت، عدهاي آنرا غيراجرائي و اهداف سند چشمانداز بيستساله را صرفاً آرماني و غيردستيافتني ارزيابي ميكنند».
به گزارش خبرنگار سرويس اقتصادي آفتاب، دبيركل حزب اعتدال و توسعه كه در دانشكده اقتصاد دانشكده شهيد بهشتي در خصوص سند چشم انداز 20 ساله سخن ميگفت افزود: «با توجه به گذشت بيش از سه سال از ابلاغ اين سند و عدم تحقق برخي از اهداف بر اساس شاخصهاي موجود اين مسأله مطرح ميشود كه آيا اساساً سند چشمانداز بيستساله جمهوري اسلامي ايران از ويژگيهاي مطلوب براي توسعهيافتگي كشور و ارتقاء ايران به جايگاه اول اقتصادي، علمي و فناوري در سطح منطقه برخوردار است»؟
وي با بيان اينكه سند چشمانداز جمهوري اسلامي ايران از ويژگيهاي مطلوبي برخوردار است، اظهار داشت: «در واقع سند چشمانداز 20 ساله جمهوري اسلامي ايران ويژگيهاي مطلوب را براي توسعه اقتصادي كشور دارد و همچنين داراي ويژگيهايي چون تامين مادي و معنوي، شكوفايي استعدادها، اشتغال كامل، مشاركت و خودكفايي است».
دكتر نوبخت با بيان اينكه سند چشمانداز بايد بتواند با توسعه مدرن سازگاري داشته باشد، گفت: «از سالهاي 1950، 1970 و 1990 صرفا رشد و توسعه اقتصادي در جهان مطرح ميشد، اما از دوره بعد از 1990 بود كه توسعهيافتگي به معني توسعه انساني نيز مدنظر قرار گرفت».
معاون مركز تحقيقات استراتژيك مجمع تشخيص مصلحت نظام با بيان اينكه براي دست يابي به اهداف سند چشم انداز توجه به تدوين و تصويب برنامههاي توسعه و بودجههاي ساليانه، بر اساس اهداف و الزامات چشمانداز ضروري است گفت: «شاخصهايي از قبيل نرخ سرمايهگذاري، درآمد سرانه، توليد ناخالص ملي، نرخ اشتغال و تورم، كاهش فاصله درآمد ميان دهكهاي بالا و پايين جامعه، رشد فرهنگ و آموزش و پژوهش و توانائيهاي دفاعي و امنيتي، از جمله شاخصهايي است كه بايد متناسب با سياستهاي توسعه و اهداف و الزامات چشمانداز، تنظيم و تعيين گردد و اين سياستها و هدفها به صورت كامل مراعات شود».
نماينده چهار دوره مجلس شوراي اسلامي تصريح كرد: «به منظور اجراي سند چشمانداز بيستساله جمهوري اسلامي ايران در جهت تحقق توسعهيافتگي و ارتقاي كشور به جايگاه اول اقتصادي علمي و فناوري امكان طراحي چهار برنامه ميانمدت پنجساله فراهم گرديد كه براساس آن در چهار مرحله ميتوان به اهداف توسعهيافتگي دست يافت».
دكتر نوبخت توضيح داد:
” مهمترين دليل فاصلهگيري كشور از اهداف سند، عدم اجراي دقيق برنامه در مرحله اول يعني اجراي برنامه چهارم توسعه از طريق ايجاد رشد پايدار اقتصادي دانائي محور است.... “
«اجراي برنامه چهارم توسعه از طريق ايجاد رشد پايدار اقتصادي دانائي محور (1388-1384)، اجراي برنامه پنجم توسعه از طريق تثبيت رشد اقتصادي و رفاه اجتماعي (1394-1389)، اجراي برنامه ششم توسعه از طريق توسعه مستمر پايدار و دانشبنيان كشور و تأمين عدالت اجتماعي (1399-1395) و اجراي برنامه هفتم توسعه از طريق استمرار توسعه مستمر و پايدار دانش بنيان كشور و تأمين عدالت اجتماعي (1404-1400) چهار مرحلهاي است كه بر اساس آن ميتوان دبه اهداف سند چشم انداز و توسعه كشور دست يافت».
وي با مقايسه اهداف سند چشمانداز بيستساله نظام با مشخصات جامعه آرماني در قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران و شاخصهاي توسعهيافتگي در جهان تاكيد كرد: «ميتوان گفت كه اهداف توسعهاي سند چشمانداز از يك سو ريشه در هنجارهاي جامعه آرماني در قانون اساسي دارد و از سوي ديگر با مفاهيم پذيرفتهشده و شاخصهاي توسعهيافتگي جهاني هم سو است. محاسبات انجام يافته با مدلهاي اقتصاد سنجي نيز تحقق اهداف كمي از طريق ارجاي برنامههاي ميانمدت را تاييد ميكند».
نماينده چهار دوره مجلسشوراياسلامي با تشريح ويژگيهاي توسعهيافتگي در سند چشم انداز گفت: «ويژگيهاي مكتوب براي توسعهيافتگي، محورهاي توسعه مطلوب، هنجارهاي ارزشي و اجتماعي و انطباق با شاخصهاي توسعه در جامعه بينالمللي انطباق و قابليت اجرايي شدن از محورها مهم و ويژگيهاي سند چشم انداز 20 ساله كشور است».
دكتر نوبخت افزود: «يك جناح خاصي كه همه را مافيا و دزد ميداند بايد بر اساس شايستگي همه ايرانيان اجازه دهد تا اصل 44 قانون اساسي اجرايي شود. در غير اين صورت بخش غيردولتي نميتواند
” پيشنهاد ميشود صرفاً از طريق برنامه مذكور و يا متن اصلاحشده آن و بهرهمندي از همه منابع انساني شايسته كشور در جهت تحقق اهداف توسعه اقدام شود.... “
در پيش برد اهداف و اقتصاد كشور همكاري كند».
اين كارشناس اقتصادي تصريح كرد: «فاصله و شكافهايي كه با اهداف سند چشمانداز كشور ايجاد شده به دليل غير واقعي بودن اهداف اين سند نيست بلكه به خاطر بيتوجهي دولت به اجراي برنامهها است».
وي ادامه داد: «اگر دولت معتد است كه برنامه چهارم با واقعيت سازگار نيست و امكان اجراي آن وجود ندارد به جاي كليگويي از طريق قانون و مجلس اقدام به اصلاح آن و براي اجراي برنامه در چهارچوب اهداف سند چشم انداز و اصل 44 اقدام كند».
دكتر نوبخت تصريح كرد: «بررسيها نشان ميدهد كه مهمترين دليل فاصلهگيري كشور از اهداف سند، عدم اجراي دقيق برنامه در مرحله اول يعني اجراي برنامه چهارم توسعه از طريق ايجاد رشد پايدار اقتصادي دانائي محور است».
اين اقتصاددان در پايان گفت: «با توجه به تهيه سند چشمانداز بيستساله جمهوري اسلامي ايران توسط جمعي از صاحبنظران كشور و تصويب آن در مجمع تشخيص مصلحت نظام و تنفيذ و ابلاغ آن از سوي مقام معظم رهبري و تهيه برنامه چهارم توسعه و از آنجاكه بدون برخورداري از يك برنامه عملياتي، دستيابي به اهداف توسعه غيرممكن خواهدبود، پيشنهاد ميشود صرفاً از طريق برنامه مذكور و يا متن اصلاحشده آن و بهرهمندي از همه منابع انساني شايسته كشور در جهت تحقق اهداف توسعه اقدام شود».
نوبخت با بيان اين كه ما با برخي اهداف سند چشمانداز در سالهاي اخير فاصله گرفتيم، گفت: «ما انتظار داريم كه سال آينده نيز برنامه پنجم نوشته شود و به اجرا درآيد؛ زيرا صرف حرفهاي خوب كافي نيست و بايد برنامه داشته باشيم و بدون برنامه امكان دستيابي به سند وجود ندارد و ما فقط نميخواهيم كه به توسعه برسيم بلكه ميخواهيم در رقابت با كشورهاي همسايه نيز در جايگاه نخست قرار بگيريم».
چهارشنبه 25 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 189]