تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 15 تیر 1403    احادیث و روایات:  امام موسی کاظم (ع):همان گونه كه قوام جسم، تنها به جانِ زنده است، قوام ديندارى هم تنها به نيّت پ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

تاثیر رنگ لباس بر تعاملات انسانی

خرید ریبون

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1804816878




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

اتوپيا را فراموش نكن!


واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: اتوپيا را فراموش نكن!
انتخابات رياست جمهوري اخير به ويژه فاصله 24 روزه ميان رد صلاحيت نفسگير اكبر هاشمي رفسنجاني تا روز انتخابات يعني 24 خرداد به مثابه يك كارگاه آموزشي است.
عصرايران ؛ اميرحسين تيموري* - "در عصري كه سرعت رشد فناوري به مرز تكينگي (به نقطه بي بازگشت همراه با سرعت غيرقابل پيش بيني) رسيده است، من يك ضدانقلابم. آري سوريه را دو روحيه انقلابي نابود كرد... مي خواهم به اصلاح طلبان بگويم كه پس از ردصلاحيت هاشمي، «مهاجرت به درون» يك برخورد انقلابي است و انقلابي گري در شان اصلاح طلبان نيست. قهر و خانه نشيني، رفتن به تعطيلات، اعلام اينكه «كانديدا نداريم»، «راي نمي دهيم»، «بازي، تك اسبه است»، «پايان دموكراسي است» و نظاير اينها، اينها همه يعني آيه ياس خواندن و اين پيام غيرمستقيم را به جامعه دادن كه «ديگر اميدي به اصلاح نيست». آيا مايوس كردن جامعه و بسته ديدن همه دريچه هاي اصلاح پذيري، به معني پاشيدن بذر نااميدي نسبت به آينده و رهنمون كردن جامعه به دو گزينه «درخود فرو روي و انحطاط» يا «درهم ريزي و انقلاب» نيست؟" (محسن رناني/ شرق/ 11 خرداد)

" من شخصا ساليان بسياري است كه در انتخابات شركت نكرده‌ام و دلايل آن چندگانه است. سامان انتخاباتي و نحوه مديريت انتخابات در توليد و توزيع قدرت سياسي در ايران به‌گونه‌اي است كه ورودي سامان انتخاباتي، فرآيند انتخابات و خروجي آن تا ايجاد چرخه پاسخگويي بسامان فاصله دارد... بر اين دليل، بايد دو وجه رمانتيك و چه‌بسا كمال‌گراي خود را اضافه كنم كه به‌راحتي تن به هر حادثه‌اي نمي‌دهم." (حاتم قادري/ شرق/ 30 ارديبهشت)

" دوباره شاهد فضايي خواهيم بود كه به دليل درگيري‌هاي متقابل به تعليق امور دامن مي‌زند. به همين علت بر تعبيري كه اين روزها در ذهنم شكل گرفته تاكيد دارم: ما شاهد خردادي ديگريم، اما از نوع «خسته». اگر بر اين باوريد كه خرداد 76 و اصيل به پيروزي دست يافت، مي‌توانيد حدس بزنيد «خرداد خسته» چه وضعيتي خواهد داشت." (حاتم قادري/ شرق/ 30 تير)

***

1) آمريكا سرزمين "فقر فلسفه" است. اما همين آمريكا فيلسوفي در ادامه سنت پراگماتيسم ويليام جيمز و جان ديويي تحويل جهانيان داده است به نام "ريچارد رورتي" - خدا رحمت كند رورتي را - مي توان او را فيلسوف اميد اجتماعي و انديشه جديد اتوپيا ناميد.

اين گروه از فيلسوفان آمريكايي اتفاقا تاثيراتي زيادي بر جامعه شناسان نهاده اند. الهام پذيري هاي اروينگ گافمن، جامعه شناس برجسته آمريكايي از جيمز و در كشور خودمان متاثر شدن كتاب "دموكراسي يا حقيقت" (به قلم علي ميرسپاسي) از ريچارد رورتي شاهدي بر اين مدعا است. رورتي با رد گزاره هاي فرانهادي و فرا تاريخي به جنگ فلسفه پردازي هاي نااميد كننده و ضد نهادسازي مي رود. رورتي همگان و نيز روشنفكران را همواره به اشاعه اميد اجتماعي در عرصه جامعه فرامي خواند. او دگرسازي ها و هويت گرايي ها را نتيجه نااميدي اجتماعي و فقر انديشه اتوپيايي مي داند.

در بستر همين سنت اتوپيايي جديد كه گسستي از مفهوم كلاسيك و ناكجاآبادي اتوپياست، آگوست سال 2012 انجمن جامعه شناسي آمريكا ASA)) در دنور كلورادو نشست سالانه اش را با محوريت موضوع "اتوپياهاي واقعي" برگزار كرد. اتوپيا در معناي جامعه شناختي جديدش به "شرايط و نهادهاي جايگزين و آينده هاي محتمل" مي پردازد.

جدال اتوپياي قديم و جديد

2) انتخابات رياست جمهوري اخير به ويژه فاصله 24 روزه ميان رد صلاحيت نفسگير اكبر هاشمي رفسنجاني تا روز انتخابات يعني 24 خرداد به مثابه يك كارگاه آموزشي است. هر طلبه اي كه آهنگ مطالعه تاريخ روشنفكري ايران و نيز ماهيت پوياي جامعه ايران و نيز جمهوري اسلامي را دارد نمي تواند و نبايد اين 24 روز را فراموش كند.

در خرداد 84 و 88 روشنفكران حوزه عمومي در كمپ هاي مختلف انتخاباتي بيانيه دادند، نشاط بخشيدند و البته برخي هم براي يكديگر خط و نشان كشيدند. در خرداد نفسگير 92 خبري از روشنفكران حوزه عمومي (public intellectuals)نبود.

هرچه بود آيه ياس بود. دوري از انديشه اتوپيايي جديد يا رمانتيسيسم و چسبيدن به انديشه اتوپيايي قديم آنگونه كه در كلام استاد حاتم قادري به چشم مي خورد. ازيك سو درك نادرست تاريخي از جمهوري اسلامي و ماهيت سيال و ناپايدار جامعه ايران تركتازي مي كرد؛ كليشه هايي چون "گزينه نظام مشخص است"، "نمي گذارند ديگر اصلاح طلبان برگردند"، "كره شمالي اسلامي"، و قس علي هذه. از سوي ديگر شاهد فقدان اميد اجتماعي و اتوپياهاي جامعه شناسانه و ممكن بوديم.

از رورتي تا رناني

3) در ميانه سكوت روشنفكران، جاي ديگر اتفاقات از جنس ديگر درحال وقوع بود. از جنس ايران جديد. پيوند خورده با فضاي مجازي و نسل جديد. نسل جديد فعالان مدني،سياسي،شهروند-روزنامه نگار به پاخاستند و آن شد كه ديديم.

به تعبير بيهقي نسل جديد، نسل قديم را "هزيمت كردند هزيمتي هول". دكتر حاتم قادري كه نسل من از او چيزها يادگرفته است حتي پيش از رد صلاحيت هاشمي با نگارش يادداشت "راي ايجابي يا مصلحتي" تلويحا تخم ترديد را پراكند چه رسد به فضاي ياس آلود پس از 31 ارديبهشت. حال اما قادري مجددا و يك ماه بعد از انتخابات -كه تحليل هاي "بعد از وقوع واقعه" سكه رايج شده است- در گفت و گو با روزنامه وزين شرق درباره آينده دولت جديد بذرهاي ترديد و آيه هاي تاريكي مي پراكند.

آقاي دكتر قادري! راي دهندگان با آگاهي به همه محدوديت هاي ساختاري به پاي صندوق ها رفتند. قصد كردند تا بلكه از ميان آينده هاي محتمل، آينده اي را بسازند كه به اتوپياي شان نزديك تر باشد.

در قطب ديگر اما اقتصاددان/جامعه شناسي به نام دكتر محسن رناني جانانه قيام كرد. همگان را به "مهاجرت به بيرون"، "ضد انقلابي گري" و به تعبير رورتي "اشاعه اميد اجتماعي" تشويق كرد. رناني از جمله نادر روشنفكران توليد كننده دانش (knowledge producer)بود كه در آن روزهاي ياس ناشي از رد صلاحيت تاريخي و بهت آور هاشمي، "اتوپيا سازي" كرد،نااميد نشد،به درون هجرت نكرد، با جامعه اش "غريبه" نشد، نشاط تزريق كرد و ديگران را نيز به خيزش درآورد.
رورتي و رناني به ما مي آموزند كه مي توان در اوج نااميدي، انديشه اتوپيا را فراموش نكرد.

*دانشجوي دكتراي جامعه شناسي در تگزاس

چهارشنبه 2 مرداد 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: عصر ایران]
[مشاهده در: www.asriran.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 237]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن