واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: /مجلس در انتظار دو لايحه مهم اقتصادي/ در فرصت باقي مانده اولويت با كدام است: بودجه ٨٨ يا لايحه هدفمندكردن يارانهها؟
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: اقتصاد
سال جاري در حالي وارد دهمين ماه خود ميشود كه مجلس علاوه بر تصويب بودجه سال آينده قرار است لايحهاي مهم ديگري را هم موشكافي و به تصويب برساند؛ لايحه "هدفمندكردن يارانهها". لايحهاي كه از آن با عنوان انقلابي اقتصادي ياد ميشود. اما پرسش روز اين است كه مجلس در سه ماه آينده سال كدام يك را در اولويت كاري خود قرار ميدهد؟
به گزارش خبرنگار اقتصادي ايسنا پس از اينكه دولت تمام هم و غم خود را در سال جاري بر اجراي طرح تحول اقتصادي معطوف كرد و آن را در هفت محور كلي و حياتي براي كشور پيش برد، نياز به وجود قوانين و مصوبات مجلس براي اجرايي كردن برخي از اين محورها احساس شد.
* لايحهاي براي يكي از 7 محور تحول
يكي از هفت محور طرح تحول اقتصادي، ساماندهي نظام توزيع و يارانههاست. بحث هدفمندكردن يارانهها كه از مصوبات قانوني برنامههاي توسعه سوم و چهارم نيز بوده است در اولويت دولت قرار گرفته و دولتمردان مصمم هستند با تدوين لايحهاي و ارائه آن به مجلس علاوه بر ديدن هزينههاي آن در بودجه 88 اين اقدام ضروري را براي اقتصاد كشور انجام دهند.
اما از آنجايي كه براي اجراي اين بخش از طرح تحول اقتصادي هم دولت و هم نمايندگان مجلس بر اين امر تاكيد دارند كه پيش از بررسي لايحه بودجه 88 بايد لايحه هدفمندشدن يارانهها تصويب شود اين سوال پيش ميآيد كه آيا زمان كافي براي بررسي اين اسناد مهم اقتصادي در سه ماه آينده وجود دارد؟
* تدوين بودجه 88 در انتظار لايحه يارانهها
او ادامه ميدهد: «براي اجراي موفق طرح تحول اقتصادي بايد از اقشار نيازمند حمايت بيشتري شود، بنابراين قطعا يارانهها به صورت يكنواخت ميان مردم توزيع نخواهد شد بلكه دهكهاي بالا يارانه نخواهند گرفت و دهكهاي پايينتر يارانه دريافتي بيشتري خواهند داشت. با اين روش توزيع درآمدها عادلانهتر ميشود و تضمين اجراي موفق طرح افزايش خواهد يافت.»
وي با بيان اينكه در حال حاضر سناريوهاي مختلفي براي تدوين بودجه در نظر گرفته شده است، اظهار ميكند: «در صورتي كه طرح تحول اقتصادي در مجلس به تصويب برسد دولت آمادگي دارد كه بودجهاي با در نظر گرفتن شرايط اجراي اين طرح را تدوين و ارائه كند.»
به اين ترتيب دولت هم منتظر است كه ابتدا لايحه هدفمندكردن يارانهها به تصويب برسد و سپس با توجه به آن لايحه بودجه 88 را به مجلس تقديم كند.
* لايحه هدفمندكردن يارانهها كي به مجلس ارائه ميشود؟
پس از اينكه دولت متن كامل پيشنويس لايحه هدفمند كردن يارانهها را در 19 آبان ماه منتشر كرد، تصور بر اين بود كه دست كم تا اوايل آذر ماه اين لايحه به مجلس ارائه ميشود اما بررسيهاي بيشتر آن در دولت ارائه لايحه به مجلس را به تاخير انداخت و بالاخره در حالي كه اعلام شد روز چهارشنبه 13 آذر ماه رييسجمهور براي تقديم لايحه به مجلس ميرود اما باز اين اتفاق نيفتاد.
تاكيدهاي دولتمردان بخصوص وزير امور اقتصادي و دارايي بر ارائه لايحه تا پايان آذر باز نتيجه نداد و درحالي كه قرار بود در هفته آخر آذر نظر نهايي دولت درباره لايحه داده شده و به مجلس برود به دليل سفر استاني هيات دولت اين امر ميسر نشد و رفتن لايحه به مجلس به دي ماه موكول شد.
از سوي ديگر مجلس در هفته اول دي ماه تعطيل است و به اين ترتيب نزديكترين زمان براي ارائه لايحه به مجلس دهم دي ماه خواهد بود.
* دو ماه و نيم زمان براي دو لايحه مهم
آيا دو ماه نيم زمان كافي براي بررسي دو لايحه در مجلس خواهد بود؟ آيا لايحه بودجه با توجه به كوچك شدن حجم آن و حذف تبصرهها نياز به زمان زيادي ندارد؟ مجلس اولويت را به كدام يك از اين لوايح خواهد داد؟ اگر بررسي لايحه هدفمندشدن يارانه در مجلس به درازا بكشد دولت لايحه بودجه 88 را بدون تصويب آن به مجلس ارائه ميكند؟ برخي از اين سوالها را دو تن از نمايندگان مجلس پاسخ دادهاند.
* عضو هيات رييسه مجلس: اولويت ما بودجه است
جهانبخش محبينيا ميگويد: ارائه همزمان لوايح بودجه و تحول اقتصادي به مفهوم كنارگذاشتن لايحه تحول اقتصادي از سوي مجلس است.
وي با تاكيد بر اينكه آيين نامه مجلس اولويت بررسي لوايح همزمان را به لايحه بودجه ميدهد، تاكيد ميكند: هيچ طرح و لايحهاي به جز لوايح دو و سه فوريتي بر لايحه بودجه ارجحيت ندارد.
اين عضو هيات رييسه مجلس شوراي اسلامي به خبرنگار ايسنا ميگويد: ارائه همزمان لوايح بودجه و تحول اقتصادي به مفهوم كنارگذاشتن لايحه تحول اقتصادي از سوي مجلس شوراي اسلامي است.
او با تاكيد بر اينكه فرصت باقيمانده از سال براي بررسي دو لايحه كافي نيست، ادامه ميدهد: به نظر ميرسد كه تاخير در ارائه لايحه تحول اقتصادي از سوي دولت بدون شائبه نميتواند باشد و دولت بايد آن را زودتر و در زمان وعده داده شده به مجلس ارائه ميكرد.
نماينده مردم مياندوآب در خانه ملت اظهار ميكند: با توجه به اينكه آييننامه، مجلس را به بودجه ساليانه متوجه ميكند، به نظر ميرسد كه بررسي لايحه تحول اقتصادي در زمان باقيمانده براي مجلس كمي سخت است.
وي با اشاره به تغيير شكل بودجه توسط دولت نهم زمان باقيمانده براي بررسي آن در مجلس را كافي ميداند و ميافزايد: مهمتر از تصويب بودجه، عمل به آن توسط دولت است و بايد دقت كرد كه بودجه مصوب توسط مجلس، قانون است و مسوولان نبايد نسبت به عمل به آن توجه بيشتري داشته باشند.
* نماينده تهران: نشاني از ارائه لايحه بودجه به مجلس مشاهده نميشود
همچنين يك عضو كميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي با يادآوري اينكه لايحه بودجه از مهمترين لوايحي است كه مجلس هر سال آن را بررسي خواهد كرد، ميگويد: هيچ چيز بر بودجه ترجيح ندارد و در صورت همزمان شدن ارائه لايحه بودجه با هر طرح و لايحه ديگري، مجلس اولويت را به لايحه بودجه خواهد داد.
حسين نجابت در گفتوگو با خبرنگار ايسنا ميافزايد: اين يك روش سنتي و البته صحيح است، چون بودجه سالانه ميخواهد براي كشور طي يك سال آينده تعيين تكليف كند.
نماينده مردم تهران در پاسخ به اينكه در صورت ارائه لايحه تحول اقتصادي همزمان با لايحه بودجه 88 به مجلس، نمايندگان چه خواهند كرد؟ ميگويد: احتمال دارد در صورت وقوع چنين حالتي، مواردي كه در لايحه تحول اقتصادي وجود دارد، مستقيما در لايحه بودجه اعمال شود.
وي ادامه ميدهد: ما در مجلس هفتم طي نامهاي از رييس جمهور خواستيم بودجه را اوايل آذرماه به مجلس تقديم كنند، تا فرصت رسيدگي به آن وجود داشته باشد، وگرنه بودجه به يك مقوله سطحي تبديل ميشود كه بررسي آن با تعطيلات دهه فجر همزمان ميشود و كار بررسي آن مشكل ميشود.
نجابت تاكيد ميكند: اگر لايحه بودجه با هر لايحه ديگر ارائه شود، حتما لايحه بودجه در اولويت است و ديگر لوايح كنار گذاشته ميشوند.
وي در ادامه با اشاره به اينكه اصلا مشخص نيست كه دولت براي ارائه لايحه بودجه به مجلس آمادگي دارد و يا نه؟ ميگويد: هيچ نشاني از ارائه لايحه بودجه به مجلس مشاهده نميشود، ضمن اينكه همين الان هم براي تقديم بودجه به مجلس دير است، ولي به هر حال چارهاي نيست و دولت بايد هر چه سريعتر لايحه بودجه را به مجلس بياورد، هر چند كه به نظر ميرسد با تعطيلي پيش روي مجلس، اين كار به بعد از دهم دي ماه موكول شود.
به هر حال از آنجايي كه دولت زحمات زيادي براي مقدمات اجراي طرح تحول اقتصادي و نيز هدفمندكردن يارانهها متقبل شده و از سوي ديگر نمايندگان مجلس نيز خواهان اعمال نظر در اين طرح مهم اقتصادي هستند بايد منتظر ماند و ديد كه وضعيت اين لايحه و نيز لايحه بودجه 88 در روزها و هفتههاي آينده چگونه خواهد بود؟
انتهاي پيام
شنبه 30 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 70]