تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 17 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):اى جوانان! آبرويتان را با ادب و دينتان را با دانش حفظ كنيد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1851476162




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

آسیب‌شناسی زبان فارسی


واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: آسيب‌شناسي زبان فارسي فرهنگستان يک زماني داير شد براي اينکه براي لغات و تعبيراتي که وارد فارسي شده معادل‌هاي فارسي پيدا کند و يا در نهايت يک فرهنگي ايجاد کند. الآن مسائل زبان فارسي بسيار وسيع‌تر و عميق‌تر است.مجموعه اظهار نظرهاي اعضاي شوراي فرهنگستان زبان و ادب فارسي در موضوع «آسيب‌شناسي زبان فارسي» ؛ (البته اين بحث مربوط به سيصدوهفتادوهشتمين شوراي فرهنگستان است که در سال 89 برگزار شد .)
ابوالحسن نجفي
ابوالحسن نجفي:مثال‌هايي نقل مي‌کنم از جمله اصطلاحاتي که وارد زبان شده و امروز فراوان به کار مي‌برند. مي‌گويند «روز خوبي داشته‌باشي» يا «آخر هفته خوبي داشته‌باشي». اخيرا در روز شنبه هم مي‌گويند «آغاز هفته خوبي داشته‌باشي». در يکي از برنامه‌هاي راديو که ساعت هفت تا هشت اجرا مي‌شود مثلاً به‌جاي خداحافظي معمولي ترجمه لفظ انگليسي را به کار مي‌برند و متوجه نيستنـد که آنجـا وقتـي بيـن دو نفـر خيلـي صميمت باشد، به‌جـاي خداحافظـي مي‌گوينـد I love you. اين مجري تلويزيون با يک صداي رسا و تکيه بر کلمات مي‌گويد: «خيلي خيلي دوستون دارم»! قبلاً هم به‌جاي خداحافظي رايج شده‌بود که مي‌گفتند: «مي‌بينمت» در ترجمهSee you. البته باز هم تکرار مي‌کنم که اگر اين غلط‌ها وارد زبان مردم شد و رواج پيدا کرد، عامه مردم اين را به کار مي‌برند، اما به‌هرحال وظيفه فرهنگستان مي‌دانم که در اين کار مداخله کند، جاي ديگري هم صلاحيت اين کار را ندارد. همين امروز شنيدم که «ما نياز به دريافت مرکبات داريم» و مقصودش اين است که بدن ما براي مقابله با سرماخوردگي به ويتامين ث نياز دارد و ما به خوردن مرکبات نياز داريم.  
نصرالله پور جوادي
نصرالله پورجوادي: فرهنگستان بايد يک کار جدّي انجام بدهد. به نظر من فرهنگستان پنجاه سال عقب است. فرهنگستان يک زماني داير شد براي اينکه براي لغات و تعبيراتي که وارد فارسي شده معادل‌هاي فارسي پيدا کند و يا در نهايت يک فرهنگي ايجاد کند. الآن مسائل زبان فارسي بسيار وسيع‌تر و عميق‌تر است.يکي از چيزهايي که من متوجه شدم و به طريق وحشتناکي آن را به کار مي‌برند ـش اضافي است: هستش، شدش. اگر دقت بکنيد در تمام ترجمه‌هايي که صورت مي‌گيرد فعل است دارد ورمي‌افتد و ـه به‌جاي آن به کار مي‌رود. مثلاً مي‌گويند «فلاني تهرانيه» اما حالا ديگر همان ـه را هم نمي‌نويسند و به‌جاي آن مي‌نويسند «فلاني تهرانيِ».شما ببينيد زبان فارسي در اينترنت دارد به کجا مي‌رود؟ اين‌گونه است که پس از گذشت ده سال يا بيست سال، زبان نسل ما و کساني که چهل سال به بالا هستند يک زبان قديمي، امّلي و کهنه به حساب مي‌آيد و وقتي‌که اين‌ها به پنجاه ـ شصت‌سالگي برسند، زبانشان زبان رايج است و اگر يک کسي بخواهد مثل ما حرف بزند يا مثل ما بنويسد، به قول اين جوان‌ها شوت است و حرفش اصلاً خريدار ندارد!ما بايستي فکري بکنيم براي خط فارسي در رايانه و ديگر جاها. بايستي مردم را آگاه کنيم که اين نوع کاربردهاي زباني غلط چه ضررهايي دارد. ما بايستي اين موارد را شناسايي کنيم و در وهله اوّل به همگان آگاهي بدهيم و بعد ببينيم که چگونه مي‌توانيم از اين گرفتاري‌هايي که هم زبان و هم خط فارسي دچار آن شده‌است رهايي پيدا کنيم.شما ببينيد زبان فارسي در اينترنت دارد به کجا مي‌رود؟ اين‌گونه است که پس از گذشت ده سال يا بيست سال، زبان نسل ما و کساني که چهل سال به بالا هستند يک زبان قديمي، امّلي و کهنه به حساب مي‌آيد.  
هوشنگ مرادي
هوشنگ مرادي‌کرماني: به نظر من زبان فارسي لاغر شده‌است. چند مثال مي‌زنم؛ الآن يکي از واژه‌هايي که روزانه ده‌ها بار از آن استفاده مي‌شود کادو است که ما به‌جاي مژدگاني و بسياري از واژه‌هاي ديگر از آن استفاده مي‌کنيم. مسئله اين است که ما با يک واژه ده ـ دوازده واژه ناب فارسي را از زبان خارج مي‌کنيم. ما بايد نگران اين مسئله باشيم. مي‌توانيم به نمايش‌هايي که براي بچه‌ها اجرا مي‌کنند، برويم و بر آن‌ها نظارت کنيم و بچه‌ها را تربيت کنيم. ادبيات کودکان در نمايش‌ها شکل مي‌گيرد.    
احمد سميعي
احمد سميعي (‌گيلاني): يکي از عوارض اين است که وقتي مي‌خواهند با شما حرف بزنند انگار مي‌خواهند دعوا بکنند. کسي که خبر مي‌گويد و گزارش مي‌دهد بايستي لحن بخصوصي داشته‌باشد، درحالي‌که مجريان ما انگار با هم شوخي مي‌کنند و انگار يک محفل خصوصي است. يا مثلاً طرف مي‌خواهد گزارش ورزشي بدهد، مطالبش زياد است، انگار انشاي دبستان مي‌خوانَد، تند تند مي‌خوانَد و اصلاً ضرب‌آهنگ و ريتم گفتارش مناسب نيست.      
حسن رضايي باغ بيدي
حسن رضائي باغ‌بيدي:بايستي درس انشا از ابتدا در مدارس درست آموزش داده شود و آدم‌هاي فاضل و باشعور که متون کهن را خوب خوانده‌باشند تقويت شوند. نويسندگان ما اگر به آن شيوه تربيت شده‌باشند و زبان آنان رواج پيدا کند قطعاً جوان‌ها هم از آن‌ها تقليد مي‌کنند. مي‌خواستم بگويم فقط سرعت تغييرات زياد شده و به نظر من براي اين موارد خاص تعيين ملاک ناممکن است و تنها راه اين است که براي مدارس فکري بشود.      فرآوري: مهسا رضاييبخش ادبيات تبيانمنبع: فرهنگستان زبان و ادب فارسي





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 379]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن