واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۶ فروردين ۱۳۹۴ (۱۰:۱۸ق.ظ)
ايمني غذا از مزرعه تا سفره موج - هفتم آوريل از سوي سازمان جهاني بهداشت (WHO)، "روز جهاني بهداشت" تعيين شده و براي سال جاري (مصادف با هجدهم فروردين) شعار آن «ايمني غذا، از مزرعه تا سفره» اعلام گرديده است. علاوه بر آن در کشورمان اول تا هفتم ارديبهشت "هفته سلامت" نامگذاري گرديده و گرامي داشته ميشود.
به گزارش خبرگزاري موج، علت نامگذاري و تاکيد بر اهميت تأمين سلامت غذا در تمام مراحل زنجيره توليد تا لحظه مصرف (از مزرعه تا سفره)، افزايش اگاهي و دسترسي به اطلاعات جديد در خصوص تأثير عوامل مختلف در زنجيره توليد تا مصرف، در وسعت و شدت صدمات ناشي از عوارض و بيماريهاي منتقله از مواد غذايي ناسالم به انسان ميباشد، لذا سازمان جهاني بهداشت به درستي اين روز را در سال جاري به موضوع ايمني و سلامت غذا با تاکيد بر رعايت اصول بهداشتي از لحظه توليد در مزرعه تا هنگام مصرف نامگذاري نموده است.
تغييرات ايجاد شده در تجارت، توزيع و پخش جهاني مواد غذايي و توسعه توليد غذا به روشهاي صنعتي همچنين افزايش جمعيت، تغييرات آب و هوايي سهولت و تسريع حمل و نقل و موارد ديگر از اين قبيل شرايط متعدد جديدي براي آلوده شده مواد غذايي با باکتريها، ويروسها، انگلها و يا مواد شيميايي را فراهم نموده است.
عوارض و بيماريهاي منتقله از مواد غذايي ناسالم در دنيا به گونهاي است که بيشترين موارد بيماريهاي رودهاي در منطقه آفريقا و پس از آن در منطقه جنوب شرقي آسيا رخ ميدهد. همچنين عنوان ميشود که 40 درصد مردم که از بيماريهاي رودهاي ناشي از مصرف غذاي آلوده رنج ميبرند، کودکان زير 5 سال هستند.
مواد غذايي ناسالم علاوه بر خطرات و مشکلات سلامتي که ميتوانند مواردي چون استفراغ و اسهال تا موارد سرطان را در بر بگيرد، مشکلات و ضررهاي اقتصادي سنگيني نيز ايجاد مينمايد. رخداد E.coli در سال 2011 ميلادي در آلمان موجب خسارت به ميزان 3/1 ميليارد دلار آمريکا براي کشاورزان و صنعت شد، رجوع به آمار و خسارات اقتصادي ناشي از رخداد جنون گاوي (BSE)، آنفلوانزاي فوق حاد پرندگان و از اين قبيل موارد، اهميت اقتصادي موضوع را بيشتر نمايان ميکند. از سوي ديگر هزينههاي درماني، تحقيقاتي، خسارات اقتصادي غذاي ناسالم به حساب ميآيند. گاهي شناسايي مواد غذايي آلوده در زمان صادرات و واردات در روابط تجاري کشورها تأثير منفي ايجاد ميکند. نگاهي به رخداد بيماري جنون گاوي در انگلستان و تأثير منفي آن در تجارت بين کشور مذکور با تعدادي از کشورها، که در زمان اوج بيماري بروز نمود نيز قابل توجه است.
سازمان جهاني بهداشت دام (OIE) کليد کنترل عوامل زيانبار و بيماري زا در محصولات دامي را کنترل آنها در مزرعه مبدأ ميداند تا از اين طريق از انسانها حفاظت بعمل آورد.
استانداردهاي بين المللي OIE در خصوص سلامت غذا بر مبناي تخفيف و حذف مخاطرات بالقوه باکتريهاي بيماريزا شامل گونههاي سالمونلا، E.coli ليستريا مونوسايتوژنر و گونههاي کمپيلوباکتر، ويروسهاي متعدد، انگل و سموم ميباشند. مخاطرات شيميايي علاوه بر باقيمانده داروهاي دامي، شامل مواد شيميايي (دي اکسين ها) و آلايندههاي محيطي (فلزات سنگين)، که اغلب از طريق خوراک به دام و محصولات آنها منتقل ميشود، نيز از مخاطرات مطرح در مواد غذايي هستند. نقش و مسئوليت سرويسهاي دامپزشکي در سلامت مواد غذايي به گونه اي است که امروزه کمتر کشوري در جهان وجود دارد که در قانون ملي آن کشور به صراحت به وظيفه دامپزشکي در زمينه سلامت مواد غذايي اشاره نشده باشد.
در اين چرخه اهميت سلامت خوراک دام (Feed Safety) بسيار قابل توجه است. توليد غذاي سالم تنها از دامي امکان پذير است که در محيطي بهداشتي و سالم نگهداري شده و خوراک سالمي استفاده نموده باشد.
به کار گيري اصول امنيت زيستي، قرنطينه، بهداشت، پايش و مراقبت و...، پيشگيري از بيماريهاي دامي و سلامت محصولات دامي را به دنبال خواهد داشت. در سيستمهاي جديد و قوانين نوين کشورهاي توسعه يافته نقش و مسئوليت اصلي توليد غذاي سالم به عهده توليد کننده بوده و نهادهاي دولتي نقش سياست گذاري، تعيين ضوابط و نظارت بر اجراي آنها را بعهده دارند.
خوشبختانه در سالهاي اخير سازمان دامپزشکي و توليدکنندگان فرآوردههاي خام دامي با توجه به اهميت سلامت اين فرآوردهها در بهبود چرخه حفظ ايمني آنها تلاشهاي مناسبي انجام دادهاند به گونه اي که اغلب کشتارگاههاي طيور، واحدهاي بسته بندي فرآوردههاي خام دامي از قبيل ماهي، ميگو، گوشت، تخم مرغ و... به دنبال استقرار سيستمهاي ايمني مواد غذايي و سامانههاي مرتبط بودهاند که خود در چرخهٔ حفظ ايمني غذا نقش مهمي ايفا مينمايد.
اميد است در کشور ما نيز تمامي وزارتخانهها، سازمانها و مراجع مسوول و توليدکنندگان با کمک يکديگر در توليد و نگهداري مواد غذايي سالم نقش خود را به درستي ايفا کنند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 573]