واضح آرشیو وب فارسی:فارس: «همدان 15 روز زودتر مهیای میزبانی از عشایر میشود»
نوای زنگ کاروان عشایر همین نزدیکی است
با نزدیک شدن به اواخر فروردین، ضرباهنگ ورود کاروان عشایر به همدان شنیده میشود که البته امسال 15 روز زودتر رسم میزبانی از میهمان را به جا میآورد.
به گزارش خبرگزاری فارس از همدان، هرساله با فرارسیدن فصل بهار، در نیمههای فروردین صدای پای اسبان و کاروان عشایر به گوش میرسد. جابجایی عشایر در استان تا مهرماه ادامه دارد، در این میان مسئولان در تلاشند زمینه ورود و اسکان عشایر به استان را فراهم کنند تا این قشر با آسودگی به همدان وارد شده و مشغول فعالیت خود شوند. با آغاز تکاپوی مسئولان، مشکلاتی نیز در مسیر ورود و اسکان آنها در مراتع وجود دارد؛ در چند سال گذشته کمبود آب و خشکسالی باعث بروز مشکلات زیادی در استانها شده که این امر در استان همدان بسیار پررنگتر است. همین موضوع به افزایش نگرانی مسئولان دامن زده چراکه کمبود آب موجب افت سطح آب چاهها، چشمهها و منابع زیرزمینی شده و جامعه عشایری را نیز با مشکل جدی روبرو میکند.
با توجه به اینکه اکثر جامعه عشایری در استان دامدار هستند از این رو مراتع سرسبز و آب کافی یک نیاز مبرم و جدی است اما به دلیل کمبود آب، کاهش بارش و بروز خشکسالی در چند سال گذشته زندگی معیشتی عشایر با مشکل مواجه شده و گذران زندگی را برای آنان سخت کرده است. البته مسئولان ذیربط با انجام اقدامات مختلف در زمینه بهسازی چشمهها، حفر چاه در مناطق مختلف و آبرسانی از طریق تانکر و ایجاد آبشخوار برای دامها در مسیر چشمهها و رودخانهها و ... به صورت موقت مشکلات مسیر جامعه عشایری را حل میکنند. تحمیل سه برابر فشار به مراتع در کنار کوچ زودهنگام عشایر و البته خشکسالی، احتمال بحرانی شدن وضعیت چرای دام عشایر استان را افزایش داده است و برای حل این مشکل باید راه حل جدی پیدا کرد تا بتوانیم از بحرانی شدن موضوع جلوگیری کنیم. در همین راستا مدیر امور عشایری استان همدان اظهار داشت: اوایل اردبیهشت، جامعه عشایری وارد استان میشوند که در این راستا برنامهریزیها انجام و اقدامات لازم پیشبینی شده است. هزار و 600 خانوار عشایر وارد همدان میشوند حمزه علییزدانی بیان داشت: دوم اردیبهشت ماه سال جاری یکهزار و 600 خانوار عشایری با 360 هزار رأس دام در 72 سامانه استان همدان اسکان پیدا میکنند. وی با بیان اینکه عشایر 15 روز زودتر وارد استان همدان میشوند، یادآور شد: عشایر استان به 24 طایفه و چهار ایل تقسیم میشوند که در سامانههای مختلفی که برای اسکان عشایر در استان تعریف شده کوچ کرده و در آنجا مستقر میشوند.
مدیر امور عشایری همدان ادامه داد: برنامهریزیهای مختلف برای ورود عشایر، آبرسانی با تانکر و ایجاد آبشخور برای دامها و تامین امنیت عشایر در مسیر ورود به همدان انجام شده و مشکلی در این حوزه نداریم. وی با اشاره به فرهنگسازی در بین عشایر به منظور حفظ مراتع تصریح کرد: ورود زودهنگام عشایر باعث از بین رفتن مراتع و سرسبزی آن و عدم تجدیدپذیری منابع در مراتع میشود به همین دلیل باید فرهنگسازی مناسب در بین جامعه عشایری انجام شود تا با حفظ مراتع بتوانند با آسودگی خاطر وضعیت زندگی خود را با محیط تطبیق دهند. یزدانی ادامه داد: کاهش پوشش گیاهی در مراتع یکی از مهمترین عوامل ایجاد ریزگردها و آلودگی هوا بوده که باعث به هم ریختن شرایط جوی در چند سال گذشته شده است. وی ابراز داشت: عشایر به منظور جلوگیری از حاد شدن مشکل، باید در بهرهبرداری از مراتع دقت لازم را داشته باشند تا این ثروت ملی از بین نرود. مدیر امور عشایری استان همدان گفت: تدابیر لازم برای اسکان عشایر در استان پیشبینی شده و مشکلی در این زمینه نداریم. عشایر خود باید حافظ مراتع باشند مدیرکل منابع طبیعی استان نیز در این راستا اظهار داشت: تقویم کوچ سالانه ما 15 اردیبهشت است اما امسال به دلیل شرایط آب و هوایی و سرما باعث شد تاریخ ورود عشایر زودتر از تاریخ مقرر صورت گیرد. محمدرضا همتی بیان داشت: عشایر در منطقه به خاطر تامین آب، علوفه و همچنین بروز بیماریها دچار مشکلاتی هستند که به همین دلیل 15 روز زودتر از موعد مقرر وارد استان میشوند.
وی افزود: مخالفت و ممانعتی که در بحث کوچ و ورود عشایر در همدان انجام میشود به دلیلی بهرهبرداری بهینه از مراتع است برای اینکه قدرت تجدید نسل پوشش گیاهی را نگیریم. مدیرکل منابع طبیعی همدان با بیان اینکه دام وابسته به مراتع استان همدان حدود سه برابر ظرفیت مجاز مراتع استان است، تصریح کرد: در راستای حفاظت از مراتع، 10 اکیپ را در مناطق جنوبی استان مستقر شده تا از ورود زودهنگام عشایر به مراتع جلوگیری میکنند. وی بیان داشت: 15 روزی که به عشایر برای ورود به استان تخفیف داده شده به معنی تهدید مراتع نیست زیرا عشایر در مزارعی که سال گذشته برداشت شدند مستقر میشوند. همتی یادآور شد: در راستای حفظ مراتع استان با تعداد مازاد عشایر و مازاد دامی که وارد مراتع میشود، برخورد میکنیم. وی افزود: یکهزار و 300 خانوار با 50 هزار واحد دامی مجاز به ورود هستند اما در برخی مواقع متاسفانه شاهد اسکان بیش از 2 هزار خانوار عشایری در سطح مراتع هستیم. مدیرکل منابع طبیعی همدان خاطرنشان کرد: ما نمیتوانیم در تمام مبادی ورودی استان مراقب ورود و خروج عشایر باشیم به همین دلیل خود این قشر باید مراقب مراتع و حفاظت از آن باشند. وی با بیان اینکه در حال حاضر به صورت مشاعی هم روستاییان و هم عشایر از مراتع استان استفاده میکنند، بیان داشت: سالانه هزار پرونده در خصوص استفاده بیش از ظرفیت از مراتع به مراجع قضایی برای برخورد و اخذ جریمه ارسال میشود که نتیجه مطلوبی نیز در بر ندارد. ======= فاطمه جانی ======= انتهای پیام/89007/س30
94/01/21 - 11:03
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 79]