واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: ماهيهاي قرمز بلاي رودخانهها و استخرها و آدمها!
حكايت خريد و حضور ماهي قرمز و تنگ بلور سر سفره هفت سين، حكايت دور و درازي دارد كه بعيد است گفتنيهاي حول اين مقال به گوش هموطني نرسيده باشد. در اين نوشتار، به سرنوشت ماهيهاي قرمز و مخاطراتي كه اين حيوان ممكن است پس از ايام نوروز براي جامعه انساني به وجود آورد، نيمنگاهي مياندازيم.
نویسنده : علي خداييبيجاري
حكايت خريد و حضور ماهي قرمز و تنگ بلور سر سفره هفت سين، حكايت دور و درازي دارد كه بعيد است گفتنيهاي حول اين مقال به گوش هموطني نرسيده باشد. در اين نوشتار، به سرنوشت ماهيهاي قرمز و مخاطراتي كه اين حيوان ممكن است پس از ايام نوروز براي جامعه انساني به وجود آورد، نيمنگاهي مياندازيم.
جاي تعجب است كه قاطبه مردم كار ناروا و پرخطري را كه همان خريد ماهي قرمز و جاي دادن آن بر سر سفره هفتسين است، به رغم هشدارهاي موكد سازمانهاي ذيربط، به روال گذشته انجام ميدهند و اقدام خطرناكتر آنان در پايان ايام نوروز است و سرنوشتي كه براي زنده يا مرده ماهيان قرمز انتخاب ميكنند كه كمترين آن آلوده كردن بخشي از منابع «آب» است، در اين بازه زماني كه هر قطره آب حكم كيميا دارد.
ماهي قرمز از كجا آمده؟
پيشينه و خاستگاه ظهور و حضور ماهي قرمز در بزرگترين عيد ملي ايرانيان به سرزمين چين ميرسد. به گونهاي كه بسياري از پيشينهشناسان و مورخان، فلسفه حضور اين حيوان آبزي را به سرزمين پهناور چين و جشنهاي ملي و آيين اقوام چيني مربوط دانستهاند و شمار قابلتوجهي از كارشناسان بهداشت عمومي و محيطزيست و فعالان حمايت از حقوق حيوانات مردم را از اين كار پرخطر و ناروا بر حذر داشتهاند اما واكنش مردم ما در قبال اين هشدارها و زنهارها حكايت تمثيلي است كه ميگويد: «گوش اگر گوش تو و ناله اگر ناله من / آنچه البته به جايي نرسد فرياد است».
اما حكايت به همين جا ختم نميشود و قصه خريد ماهيان قرمز در پايان نوروز، در اكثر مواقع به خطر همهجانبهاي تبديل ميشود كه آحاد مختلف جامعه را تهديد ميكند كه مهمترين اين موارد رها كردن ماهيها در رودخانهها، بركهها، تالابها و سدها است.
اميرمحمد علمي، رئيس گروه آبزيان آبهاي داخلي سازمان محيط زيست كشور در گفت و گو با «جوان» خطاب به هموطناني كه هنوز ماهي قرمز سفره هفتسين خود را رها نكردهاند، تصريح و تأكيد كرده كه ماهيهاي قرمز نوروز را به هيچ وجه در رودخانهها و درياچهها و مكانهاي مشابه و منابع آبي رها نكنند.
وي ميگويد: ماهيهاي قرمز توانايي بالايي در سازگاري با محيط دارند و غذاي ماهيان بومي را ميخورند، بنابراين نبايد در پشت سدها و رودخانهها رها شوند، چراكه موجب اُفت جمعيت گونههاي بومي و ارزشمند آبزيان ميشوند و پس از مدتي كه در محيطهاي جديد زندگي ميكنند، به گونههاي مهاجم تبديل ميشوند و به محيطزيست آبي و گونههاي جانوري آبزي، به ويژه ماهيهاي بومي آسيب وارد ميكنند.
ماهي ها را در استخر پارك رها كنيد
رئيس گروه آبزيان آبهاي داخلي سازمان محيطزيست كشور به چنين شهرونداني توصيه ميكند كه اين ماهيها را در استخر پاركها يا اماكني كه از سوي شهرداري براي اين كار در نظر گرفته شده است، رهاسازي كنند. وي با تأكيدي مضاعف ميافزايد كه رهاسازي ماهيهاي قرمز در درياچهها و رودخانهها معضل جبرانناپذيري ايجاد ميكند، چرا كه گذشته از مشكلات فوق، آب تنگ ماهيهاي نوروزي بسيار آلوده است و اين آلودگي ناشي از مدفوع اين حيوان آبزي است كه متأسفانه بسياري از هموطنان به باور اينكه در مصرف آب صرفهجويي ميكنند، آب آلوده تنگ ماهي را در باغچه يا در پاي گلدانها ميريزند كه اين عمل اشتباه منابع آلوده و خطرناكي را در محيط زندگي شهروندان ايجاد ميكند كه هرگونه تماس دست يا بدن با خاك آلوده، بيماريهاي جبرانناپذيري را به وجود ميآورد.
اين مقام مسئول ميافزايد: بسياري از شهروندان تا زمان مرگ ماهيهاي نوروز از آنها نگهداري ميكنند. بنابراين به اين دسته توصيه ميكنيم كه به وجود آمدن خالهاي سفيد روي پوست ماهيها را جدي بگيرند كه اين مسئله آغار بيماري ماهيها را اعلام ميكند. بايد در اولين اقدام ماهيهايي را كه خالهاي سفيد روي بدن آنها ظاهر ميشود، از بقيه ماهيها جدا و در ظرف ديگري نگهداري كنند و در پايان تنگها و ظروف نگهداري ماهيها را با نمك و مواد ضدعفونيكننده چندين بار شستوشو دهند و ظرفها را مدتي در معرض تابش نور مستقيم خورشيد قرار دهند.
علمي در پايان اظهار اميدواري كرد كه دستگاههاي فرهنگي با فرهنگسازي موجب شوند كه در سالهاي آينده خانوادهها كمتر و كمتر از اين حيوان بر سر سفرههاي هفتسين خود استفاده كنند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۸ فروردين ۱۳۹۴ - ۰۹:۰۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]