واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: خط قرمز آب و بی توجهی به منابع آبی موجود سنندج - ایرنا - در حالی که زنگ بحران آب در برخی از استان های کشور از جمله کردستان به صدا درآمده و مسوولان به صورت مستمر و مکرر هشدارهایی مبنی بر رعایت صرفه جویی سر می دهند همچنان شاهد بی توجهی به منابع آبی و از بین بردن این منابع هستیم.
به گزارش ایرنا، کاهش میزان بارش ها، افت آب های زیرزمینی به دلیل برداشت بی رویه و خشکسالی های اخیر همگی از عوامل کاهش منابع آبی به شمار می رود و از این رو بسیاری از استان های کشور اکنون با کمبود شدید منابع آبی مواجه هستند.
تامین آب آشامیدنی سه شهر بندرعباس، کرمان و سنندج به گفته مسوولان حوزه آب در وضعیت قرمز قرار دارد و شهروندان این سه شهر در سال آینده با مشکل جدی کم آبی روبرو خواهند شد و از هم اکنون هشدارهایی مبنی بر صرفه جویی و مدیریت مصرف منطقی و بهینه آب، از سوی مسوولان آغاز شده است.
رسیدن کردستان به وضعیت قرمز برای استانی که میانگین بارندگی آن 500 میلیمتر است و منابع آبی فراوانی دارد شوک و تلنگری به مردم وارد کرده است و این در حالی است که به منابع آبی موجود در استان نیز بی توجهی می شود.
در چنین شرایطی که کشور با بحران کم آبی و بی آبی مواجه شده و زمزمه هایی مبنی بر واردات آب از کشورهای خارجی به گوش می رسد جای تعجب دارد که منابع آبی موجود که می تواند آب مورد نیاز مردم را تا مدت بسیاری تامین کند نه تنها حفظ نمی شود بلکه آن را نابود می کنند.
ˈصحبت از کانی بل در منطقه اورامان است، چشمه بل یا به کردی ˈکانی بلˈ با آبدهی بیش از سه هزار لیتر در ثانیه یکی از پر آب ترین چشمه های غرب کشور در شهرستان سروآباد است که با آبگیری سد داریان، در زیر ستونی از آب به ارتفاع 112 متر ارتفاع غرق شده و به دلیل آمیخته شدن با آب پشت سد از بین می رود.
طول دریاچه سد داریان به 10 کیلومتر خواهد رسید، تراز آب نمای کانی بل 717 متر است و تراز نرمال سد 826 متر خواهد بود به این ترتیب با آبگیری سد، چشمه در زیر ستونی از آب به ارتفاع بیش از 100 متر غرق خواهد شد.
کانی بل در منطقه اورامان با دبی فراوانی که داشت می توانست در بحران کنونی کم آبی کمک فراوان به تامین آب شرب و کشاورزی منطقه کند که متاسفانه به دلیل سهل انگاری و نادیده گرفتن مطالعات کارشناسی در حال از بین رفتن است و برخی مسوولان وزارت نیرو گویا توجهی به آن ندارند و این موضوع تناقص آشکاری در میان سخنان کسانی است که دایم از بحران کم آبی سخن به میان می آورند و مردم را به مصرف بهینه و منطقی دعوت می کنند.
شاید چنین سهل انگاری هایی در حفظ منابع آبی موجب شده که مردم نیز به توصیه ها و هشدارهای مسوولان گوش ندهند و راه خود را بروند و این دو راه با دو مقصد نامشخص هیچگاه منجر به رفع بحران نخواهد شد.
بعد از احداث سد داریان و تخریب چشمه بل، در فضای مجازی کمپین های فراوانی برای نجات این چشمه و همچنین کارگروه های ویژه ای با حضور متخصصان و کارشناسان تشکیل شد اما راه به جایی نبرد و این چشمه که می توانست نجات دهنده بحران کم آبی در منطقه باشد اکنون توان ایفای چنین نقشی را ندارد.
عدم توجه به توصیه های کارشناسان و دلسوزان محلی در نجات بخشی چشمه بل شاید یکی از دلایل بی توجهی مردم به توصیه های مسوولان حوزه آب مبنی بر رعایت در مصرف و صرفه جویی است به طوری که به گفته مسوولان این حوزه فرهنگ سازی و اطلاع رسانی در این زمینه تاثیر چندانی در کاهش مصرف نداشته و روز به روز ذخیره آب پشت سدهای استان کاهش می یابد و از طرف دیگر نبود بارش های تاثیرگذار و افت آب های زیرزمینی، منجر به بروز بحران فعلی شده است.
از سوی دیگر در برخی از مناطق کردستان از جمله اورامان تخت شاهد منابع آبی فراوانی هستیم که همچنان هدر می رود و عدم ایجاد ساز و کار مناسب برای مدیریت آب های موجود می تواند این منطقه را نیز که از مناطق پربارش و پرآب غرب کشور محسوب می شود، دچار بحران کم آبی کند.
در اورامان تخت که چهار هزار نفر جمعیت دارد به گفته ساکنان آن نزدیک به 150 کنتور آب نصب شده و سایر خانوارها آب را به هر میزانی که بخواهند استفاده می کنند.
از سوی دیگر در این شهر انتقال آب به خانوارها از سوی لوله های پلاستیکی آب به صورت هوایی انجام می شود که میزان هدر رفت آن بسیار زیاد است و همه محله ها و کوچه ها در فصول مختلف سال خیس و نمناک است و این وضعیت باید از سوی دستگاه های متولی سامان یابد.
در وضعیت فعلی که کم آبی دامن کشور را گرفته است باید نگرش ها را در این مقوله تغییر داد و از منابع آبی موجود بیشترین استفاده را برد.
با مدیریت صحیح منابع آبی و افزایش سطح اطلاع رسانی و فرهنگ سازی شفاف و به موقع، می توان از بحران کم آبی در کشور به خوبی عبور کرد به شرطی که مسوولان با مردم صادق باشند و آنان را از وضعیت موجود مطلع کنند چرا که مردم شرایط را درک می کنند و مانند همیشه همراه و همگام با مسوولان خواهند بود.
مردم استان کردستان بخصوص شهر سنندج چشم انتظار انتقال آب سدهای در دست احداث برای جبران کم آبی هستند و انتظار دارند تامین آب در دو بخش شرب و کشاورزی در اولویت قرار گیرند.
اعتراض مردم بخصوص کشاورزان استان کردستان به عدم اختصاص آب مورد نیاز است و معتقدند که آب سدهای موجود در استان ابتدا باید در اختیار بخش شرب و کشاورزی مردم کردستان قرار گیرد و بعد به دیگر استان ها انتقال یابد که اکنون این تخصیص ها رعایت نمی شود و مردم کردستان سهم کمی از آب سدهای موجود دارند.
مسوولان باید در تخصیص آب سدها تجدید نظر کنند و مردم کردستان را از آبی که حق آنها است بی بهره نکنند تا مردم نیز با برنامه های مسوولان در راستای عبور از بحران کم آبی همراهی نمایند.ک/4
1904/7346
26/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]