محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1846008948
استدلال های نعمت زاده برای غیرانحصاری خواندن خودرو در غالب یک نامه/ قیمت گذاری آزاد شود
واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: بهمن 93 رخ داد؛
استدلال های نعمت زاده برای غیرانحصاری خواندن خودرو در غالب یک نامه/ قیمت گذاری آزاد شود
در بهمن ماه سال 93محمدرضا نعمتزاده در نامهای که به رئیس جمهور و همچنین جهانگیری معاون اول رئیس جمهور، شورای اقتصاد و نوبخت رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی ارائه شد، استدلالهای وزارت صنعت، معدن و تجارت مبنی بر انحصاری نبودن بازار خودروهای داخلی را ارائه کرد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران در بهمن ماه سال 93محمدرضا نعمتزاده در نامهای که به رئیس جمهور و همچنین جهانگیری معاون اول رئیس جمهور، شورای اقتصاد و نوبخت رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی ارائه شد، استدلالهای وزارت صنعت، معدن و تجارت مبنی بر انحصاری نبودن بازار خودروهای داخلی را ارائه کرد.
متن استدلالهای وزیر صنعت به شرح زیر است:
ماده 5 و 6، دستورالعمل تبصره یک بند (د) ماده 101 قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران، کالای انحصاری و فهرست کالاهای انحصاری در کشور را به شرح زیر تعیین میکند:
ماده 5- کالاهای انحصاری، کالاهایی هستند که سهم یک یا چند بنگاه عادی یا شرکت تولیدکننده، خریدار و فروشنده از عرضه و تقاضای بازار به میزانی باشد که قدرت تعیین قیمت و یا مقدار را در بازار داشته باشد و یا ورود بنگاههای جدید به بازار یا خروج از آن با محدودیت مواجه باشد.
* تعاریف انحصار در علم اقتصاد
بازار رقابت کامل
از جمله خصوصیات مهم شرایط رقابت کامل یا بازار رقابت کامل این است که تولیدکنندگان و مصرفکنندگان برای کالای مورد بحث یا بازار مورد بحث به قدری زیاد است که یک تولید کننده یا یک مصرفکننده به تنهایی قادر نباشد بر قیمت کالا و بر بازار کالا تاثیر داشته باشد.
از طرف دیگر در بازار رقابت کامل کالای تولید شده توسط بنگاههای مختلف از دیدگاه مصرف کننده، همگن است. مثلا از دیدگاه مصرفکننده تمایزی بین پیاز تولید شده توسط کشاورزان و تولیدکنندگان مختلف وجود ندارد. پس میگوییم این کالا همگن است. در این بازار همه بنگاهها و تولیدکنندگان کالای تولیدی خود را به قیمت تعیین شده توسط بازار به فروش میرسانند بنابراین هر تولیدکننده، به تنهایی نقشی در تعیین قیمت کالای خود ندارد.
بازار انحصار کامل
در شرایط انحصار کامل که فقط یک بنگاه به تولید کالای مورد بحث میپردازد. درحال حاضر اگر چه به دلیل کنترلها و دخالتهای مستقیم دولت در صنعت خودرو، بازار خودرو در ایران ممکن است برخی مشابهتهایی با بازار انحصار کامل داشته باشد ولی با توجه به کاهش دخالتهای مستقیم دولت در سالهای اخیر و تعداد اندک بنگاههای خودرو ساز و تاثیرپذیری سود یک بنگاه از سطح تولید بنگاههای دیگر مشابهت بازار خودرو در ایران، با بازار انحصار چند جانبه دارای محصولات متمایز، بیشتر است و به این بازار نزدیکتر است.
بازار رقابت انحصاری
در شرایط بازار رقابت انحصاری، اگر چه همانند بازار رقابت کامل، تعداد تولیدکنندگان و مصرفکنندگان زیاد است ولی در این بازار کالای تولید شده توسط هر بنگاه با کالای تولید شده توسط بنگاه دیگر تفاوت دارد. به عبارت دیگر از دیدگاه مصرفکننده کالای تولید شده توسط بنگاهها نسبت به هم متمایز است.
بازار انحصار چند جانبه، بازار خودرو
بازاری است که تعداد اندکی از بنگاهها به تولید کالای معین مثل خودرو میپردازند و کالای تولید شده توسط هر بنگاه نسبت به بنگاه دیگر میتواند یا همگن یا تمایز باشد. در بازار انحصار چند جانبه تاثیر سطح تولید یک بنگاه در میزان سود بنگاه دیگر قابل توجه است.
* انحصار بازار خودرو در ایران و جهان
به دلیل تاثیرگذاری قیمت یک خودرو ساز بر روی محصولات خودروساز دیگر، بازار خودرو تقریبا همه کشورهای جهان بازار رقابت کامل و حتی بازار رقابت انحصاری نمی باشد. بلکه بازار خودرو تقریبا همه کشورهای جهان بازار انحصار چند جانبه میباشد.
بنابراین تحقیق در مورد اینکه بازار خودرو بازار رقابت کامل نمیباشد موضوعیت ندارد. اگر چه دخالتهای دولت در سایر بازارها به غیر از بازار رقابت کامل به مقدار بیشتری دارای توجیه اقتصادی میباشد، ولی در اغلب کشورها این دخالتها به خصوص در بازار خودرو از نوع دخالت مستقیم برای قیمتگذاری محصولات خودروسازان نیست، بلکه این دخالتها بیشتر به شکل کمکهای مستقیم و بلاعوض برای پیشرفت تکنولوژی و توسعه محصول میباشد.
قوانین مرتبط با به انحصار
همسان نبودن ماهیت تأثیرگذاری گروه خودروی سواری و تولید انحصاری:
بر اساس مواد قانون برنامه پنج ساله، برخی کالاها، اساسی به حساب میآیند که دولت قیمت آنها را تعیین میکند، اما در قیمتگذاری کالاهای غیراساسی دولت نقش نظارتی خود را ایفا مینماید. خودرو کالایی اساسی و ضروری به شمار نمیآید و یارانهای نیز به آن تعلق نمیگیرد که دولت بخواهد در قیمتگذاری آن دخالت داشته باشد لذا باید اجازه داد که قیمت خودرو را عرضه و تقاضا یا همان «بازار»، مشخص کند.
همچنین بر اساس ماده 6 دستورالعمل فوق، خودروی سواری در لیست مواردی نظیر دخانیات، آب، برق، گاز و ... قرار گرفته است که ماهیت خودروی سواری بر اساس تعریف ماده 5 این قانون و تعریف علمی انحصار، با این اقلام سنخیت ندارد. به عنوان مثال شرکت گاز، برق و ... به دلیل انحصاری و تکشرکتی بودن آنها، دولت کنترل کامل در بودجهبندی و قیمتگذاری آنها را در اختیار دارد، ولی در خصوص خودرو که چندین عرضهکننده و همچنین برندهای مختلف تولیدی در کشور وجود دارد، نمیتوان آن را جزو کالاهای انحصاری به حساب آورد.
با توجه به موارد مذکور، خودرو کالایی غیراساسی و غیرانحصاری محسوب میشود. لذا قیمت آن را باید عرضه و تقاضا تعیین کند.
انحصار بازار خودرو در ایران و جهان
به دلایل زیر در بازار انحصار چند جانبه و بازار خودرو رقابت وجود دارد:
1- با فرض اینکه در بازار خودرو خودروساز عمده باشد، درآمد نهایی هر بنگاه با افزایش تولید بنگاه دیگر کاهش مییابد، یعنی مثلا با افزایش تولید 40 و پژو آر دی درآمد نهایی خودرو صبا و تیبا کاهش مییابد.
2-قیمت خودور فقط تابع مقدار محصول بنگاه اول نخواهد بود، بلکه قیمت خودرو به کل تولید بنگاه اول و بنگاه دوم بستگی خواهد داشت. به عنوان مثال قیمت خودرو صبا و تیبا در بازار فقط به سطح تولید خودرو صبا بستگی ندارد بلکه به سطح تولید خودورهای مشابه تولیدی ایران خودرو (مشابه از نظر قیمت) مثل پژو آر دی و 405 نیز بستگی دارد.
3- افزایش سطح تولید یک بنگاه برسود آوری و قیمت محصول بنگاه دیگر، دارای آثار نامطلوب میباشد.
4- با توجه به دلالتهای مدلها و نظریههای بازار انحصار چند جانبه، برای اینکه مثلا قیمت بازاری و سودآوری خودروهای تولیدی گروه سایپا، از ناحیه افزایش سطح محصول رقبای داخلی و خارجی در بازار ایران، مواجه با تاثیرات منفی کمتری شود، ضرورت دارد که این محصولات خصوصیات ویژهای داشته باشد که نظر مصرفکننده را جلب کند. یا به عبارت دیگر محصولات هر خودروساز داخلی باید هر چه بیشتر متمایز بوده و رضایت مشتری را جلب کند.
5-در مورد خودروهای مشابه تولیدی دو بنگاه خودروساز، مدلهای نظری و شواهد تجربی بیان میکنند برای دو محصولی که به لحاظ کیفی نزدیک به هم هستند مثل خودرو تندر 90، در قیمت یکسان برای دو محصول بازار به تعادل میرسد. در این حالت اگر چه بنگاهی که دارای محصول متمایزتر و با کیفیت بالاتر، سهم بیشتری از بازار را خواهد داشت ولی قیمت یکسان برای دو محصول به نفع هر دو بنگاه است.
6- بر اساس شاخص هرفیندال- هیرشمن (HHI) افزایش رقابت در بازار خودرو ایران را نمیتوان بر اساس کاهش سهم تعدادی ایران خودرو مطرح نمود، چرا که اگر در ایران تنوع محصول افزایش پیدا نمیکرد و موانع واردات بیشتر میشد، علیرغم کاهش سهم تعدادی ایران خودرو، رقابت نمیتوانست افزایش یابد.
7- در حال حاضر در ایران فاصله متوسط قیمت خودروهای تولیدی سایپا و ایران خودرو کاهش یافته و با توجه به نمودار مقابل در بازار داخلی گرایش به رقابت عمدتا در خودروهای حدود 30-35 میلیون تومان (قیمت جهانی حدود 12000-10000 هزار دلار) میباشد. بنابر این دو خودروساز سایپا و ایرانخودرو بازار جداگانهای در اختیار ندارند.
تحلیل شاخصهای انحصار بازار خودروی کشور و مقایسه با جهان
جدول زیر وضعیت شاخصهای انحصار به همراه شاخصهای تولید ناخالص داخلی و آزادی اقتصاد در 6 کشور مطرح صنعت خودروسازی را نشان میدهد:
شاخص CR4 و شاخصHH1 هرچه کمتر باشند نشاندهنده عدم وجود انحصار است.
شاخص E (آنتروپی) هرچه بیشتر باشد نشاندهنده عدم وجود انحصار است.
شورای رقابت در ایران و جهان
* در کشورهای کره و مالزی دولت بر واردات خودرو نظارت داشته و محدودیتهایی در این خصوص اتخاذ کرده است. در کنار این محدودیتها برای حمایت صنعت خودرو اقداماتی نظیر تأمین تسهیلات و سوبسیدهای دولتی، اعطای وام با بهره کم، اختصاص وام به صنعت قطعهسازی جهت مدرنیزه کردن تجهیزات خطوط تولید، کاهش کنترل مرکزی در قیمتگذاری و اعطای آزادیهای بیشتر در بازار، توسعه محصول، طراحی و ساخت خودرو با برند داخلی و ... را انجام دادهاند.
* سهم بازار خودروهای داخلی کشورهای ژاپن، کره جنوبی، آمریکا، ایران، مالزی، آلمان و فرانسه به شرح زیر میباشد:
ژاپن بیش از 80 درصد (3 شرکت اصلی 57 درصد)
کره جنوبی بیش از 89 درصد (3 شرکت اصلی 75 درصد)
آمریکا بیش از 85 درصد (3 شرکت اصلی 46 درصد)
ایران بیش از 90 درصد (2 شرکت اصلی 89 درصد) - از لحاظ ارزشی 55 درصد
مالزی بیش از 76 درصد (2 شرکت اصلی 58 درصد)
آلمان بیش از 60 درصد (3 شرکت اصلی 60 درصد)
فرانسه بیش از 49 درصد (3 شرکت اصلی 48 درصد)
همانطور که مشخص است سهم بازار خودروهای داخلی در ایران در مقایسه با سایر کشورهای موردبررسی در حد وسط قرار گرفته است.
* در اکثر کشورهای مورد بررسی قیمتگذاری در اختیار خودروسازان بوده و دولت بر آن نظارت داشته است.
* بررسیهای انجام شده نشان میدهد که کشورهای فوق توجه ویژهای به صنعت خودروسازی داشته و سعی بر این داشتهاند که سهم بازار داخلی را حفظ نمایند.
انتهای پیام/
اخبار مرتبط
سهم 51 درصدی سرمایهگذاران خارجی در صنعت خودرو ایران
تولید خودرو از مرز یک میلیون و 146 هزار دستگاه گذشت/ رشد 190 درصدی صادرات خودرو در سال 93
۱۳ فروردين ۱۳۹۴ - ۰۲:۱۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 82]
صفحات پیشنهادی
دعوای قیمتگذاری خودرو از 93 تا 94!
وزارت صنعت با شورای رقابت به تفاهم میرسد دعوای قیمتگذاری خودرو از 93 تا 94 سالی که گذشت چالش قیمتگذاری خودرو همچنان ادامه یافت بهگونهای که نه وزارت صنعت و نه شورای رقابت نتوانستند یکدیگر را در این رابطه قانع کنند به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز سال 1393 در حالی به پایانصنعت خودرو؛ از افزایش تولید تا ساماندهی واردات/جدال بر سر قیمتگذاری ادامه دارد
نگاهی بر صنعت خودرو در سال 93 صنعت خودرو از افزایش تولید تا ساماندهی واردات جدال بر سر قیمتگذاری ادامه دارد صنعت خودرو در سال جاری شاهد اتفاقات عدیدهای بود که از جمله آن میتوان به تصویب طرح ساماندهی واردات خودرو و خروج تیراژ تولید از رکود اشاره کرد به گزارش خبرنگار اقتصادیاولین تاکیدات خودرویی نعمتزاده در سال ۹۴
اولین تاکیدات خودرویی نعمتزاده در سال ۹۴ وزیر صنعت با تاکید بر ضرورت رونق صادرات خودرو در سال ۹۴ گفت علم شناخت رفتار مشتری در صادرات نقش دارد و بر این اساس باید قبل از فروش فکر ارایه سرویس با کیفیت بود در این صورت صادرات رونق میگیرد مهر امسال شاید اولین سالی باشد که به صهمه مدعیان قیمتگذاری خودرو
همه مدعیان قیمتگذاری خودرو در روزهایی که بازار خودرو آشفته است و روزهای پایانی سال نیز نتوانسته به این بازار سروسامانی بدهد مدعیان قیمتگذاری یکی پس از دیگری بر چالشهای موجود در این بازار میافزایند مدعیانی که هریک میخواهند این بازار را هدایت کنند و تعیینکننده قیمت خودرو با۵ دستور نعمتزاده به خودروسازان داخلی
۵ دستور نعمتزاده به خودروسازان داخلیتاریخ انتشار چهارشنبه ۱۲ فروردين ۱۳۹۴ ساعت ۱۸ ۰۸ وزیر صنعت معدن و تجارت با تأکید بر این که صادرات غیر نفتی یک از مهمترین راهبردهای اقتصاد کشور است برای افزیش صادرات خودروهای داخلی پنج دستور صادر کرد به گزارش شبکه اطلاع رسانی تولید و تجارتاولین تاکیدات خودرویی نعمتزاده در سال ۹۴/ پیششرط صادرات خودرو
اولین تاکیدات خودرویی نعمتزاده در سال ۹۴ پیششرط صادرات خودرو اقتصاد > صنعت - مهر نوشت وزیر صنعت با تاکید بر ضرورت رونق صادرات خودرو در سال ۹۴ گفت علم شناخت رفتار مشتری در صادرات نقش دارد و بر این اساس باید قبل از فروش فکر ارایه سرویس با کیفیت بود در این صورتسه ضلع استیضاح نعمتزاده/«سبدکالا»، «رانت ۶۵۰ میلیون یورویی» و «انحصار واردات خودرو»
سه ضلع استیضاح نعمتزاده سبدکالا رانت ۶۵۰ میلیون یورویی و انحصار واردات خودرو توزیع نامناسب سبد کالا رانت ۶۵۰ میلیون یورویی و انحصار در واردات خودروهای خارجی باعث شده تا سه ضلع استیضاح نعمت زاده تکمیل و استیضاح وزیر صنعت با بیش از ۸۰ امضا کلید زده شود به گزارش فرهنگ نیوانتقاد نعمت زاده از رویکرد منطقه آزاد اروند
انتقاد نعمت زاده از رویکرد منطقه آزاد اروندتاریخ انتشار دوشنبه ۲۵ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۱۶ ۲۷ ایسنا نوشت وزیر صنعت معدن و تجارت از تامین اماکن از سوی شهرداریها برای دستفروشان خبر داد و گفت برای حمایت از تولید داخل باید تعرفه واردات کالا افزایش یابد از سوی دیگر صنعتیسبدکالا؛رانت 650 میلیون یورویی و انحصار وارداتخودرو سه ضلع استیضاح نعمت زاده
سبدکالا رانت 650 میلیون یورویی و انحصار وارداتخودرو سه ضلع استیضاح نعمت زادهبخش اقتصادی الف 22 اسفند 93تاریخ انتشار جمعه ۲۲ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۱۱ ۱۸ توزیع نامناسب سبد کالا رانت ۶۵۰ میلیون یورویی و انحصار در واردات خودرو های خارجی باعث شده تا سه ضلع استیضاح نعمت زاده تکمیل شود وعملکرد صنایع در سال 93 به روایت نعمت زاده/آنقدر خودرو باید تولید کنیم که خریدار حق انتخاب داشته باشد
عملکرد صنایع در سال 93 به روایت نعمت زاده آنقدر خودرو باید تولید کنیم که خریدار حق انتخاب داشته باشد اقتصاد > صنعت - هفته نامه تجارت فردا در سالنامه ویژه نوروز 94 گفتگویی با محمدرضا نعمت زاده وزیر صنعت معدن و تجارت درباره عملکرد صنایع و معادن در سال 93 داشته است ونعمتزاده: برنامهریزی برای اختصاص یارانه به سرمایهگذاران و صادرکنندگان/ قصرشیرین قابلیت منطقه آزاد شدن را
نعمتزاده برنامهریزی برای اختصاص یارانه به سرمایهگذاران و صادرکنندگان قصرشیرین قابلیت منطقه آزاد شدن را داردوزیر صنعت معدن و تجارت گفت برای اختصاص بخشی از یارانهها به سرمایهگذاران و صادرکنندگان برنامهریزیهایی انجام شده که این موضوع نیز تا کنون صورت نگرفته اما در صورتجدول/ قیمت خودروهای وارداتی در بازار
جدول قیمت خودروهای وارداتی در بازار در هفته منتهی به آغاز سال نو قیمت خودروهای وارداتی تغییری نسبت به نرخ این محصولات در هفته پیش از آن نداشته است آفتاب با وجود آنکه پیشبینی میشد با نزدیکی به آغاز سال نو و افزایش حجم معاملات قیمت خودروهای وارداتی افزایش نسبی را تجربه کند انادران مطرح کرد: یارانههای میلیونی انرژی در جیب پرمصرفها/ این شیوه قیمتگذاری با اقتصاد مقاومتی سازگار نیست
نادران مطرح کرد یارانههای میلیونی انرژی در جیب پرمصرفها این شیوه قیمتگذاری با اقتصاد مقاومتی سازگار نیستعضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با برشمردن معایب شیوه افزایش قیمت برق و گاز در سال جاری گفت این روش قیمت گذاری به نفع پرمصرف ها و پردرآمدها و به ضرر کم مصرف ها و کم درآمدهشارژ اولین سهیمه بنزین ۹۴/ برنامهای برای تغییر قیمت و سهمیه اعلام نشد
امشب انجام میشود شارژ اولین سهیمه بنزین ۹۴ برنامهای برای تغییر قیمت و سهمیه اعلام نشد در حالی اولین سهمیه بنزین 94 امشب در کارتهای سوخت شارژ میشود که دولت هنوز برای تغییر قیمت یا سهمیه بنزین در سال آینده برنامهای اعلام نکرده است به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز اولین سهمیهقیمت انواع لاستیک خودرو +جدول
گزارشی ازقیمت انواع لاستیک خودرو قیمت انواع لاستیک خودرو جدول به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز ازقیمت 2حلقه انواع لاستیک خودرو زانتیا سمند تندر 90 دربازار تهران به شرح زیر است اقتصادآنلاین 110 ۲۹ ۱۲ ۱۳۹۳ - ۲۲ ۳۰قیمت خودروهای داخلی با پلاک 94
چهارشنبه ۲۰ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۴ ۰۱ قیمت مدل 94 خودروهای داخلی به طور میانگین 200 تا 500 هزار تومان بیشتر از مدل 93 این خودروها است به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا هماکنون غیر از خودروهای گروه تندر 90 باقی خودروهای داخلی با پلاک 94 به بازار عرضه شدهاند این خودرقیمت خودرو امروز 93/12/26
قیمت خودرو امروز 93 12 26 قیمت انواع خودرو امروز در بازار ایران خودرونام خودروقیمت بازار تومان قیمت کارخانه تومان وانت باردو14 100 00013 874 000وانت باردو دوگانه سوز15 500 00015 264 000سمند SE - تک ایربگ26 700 00026 236 000سمند SE - دو ایربگ کد 5730827 700 00027 063 200-
اقتصادی
پربازدیدترینها