واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: رییس کمیسیون تخصصی مشاوران املاک ایران؛ شاهد کاهش انگیزه سرمایه گذاری در بازار مسکن هستیم تهران - ایرنا - رییس کمیسیون تخصصی مشاوران املاک ایران گفت: در مقاطعی که با رکود بازار مسکن مواجه می شویم، شاهد کاهش انگیزه سرمایه گذاری و ساخت و ساز در بین سرمایه گذاران خواهیم بود که این امری بدیهی است و نه تنها در ایران بلکه در دنیا این وضعیت حاکم است.
حسام عقبایی در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا، افزود: قاعدتا وقتی ما با رشد نامتعارف و غیرمنطقی مواجه بودیم، انتظار رکود سنگین را داشتیم زیرا مواقعی که مسکن با قیمت بالا و غیرمتعارف همراه شود، رکود در بازار دور از انتظار نیست و این اتفاق را در سال 92 و 6 ماه اول سال 93 شاهد بودیم.
وی با بیان اینکه رکود بازار مسکن موجب کاهش انگیزه سرمایه گذاری شد، افزود: انگیزه سرمایه گذاران، تولیدکنندگان و سازندگان مسکن برای ورود به این عرصه به دلیل حاکمیت رکود و تاخیر در بازگشت سرمایه به دست تولیدکننده، کاهش تولید، کاهش انگیزه و صدور پروانه های ساختمانی را در پی داشت.
رییس اتحادیه صنف مشاوران املاک تهران افزود: بسیاری از کارشناسان، منابع و آمارها نیز همین موضوع را طی مدت اخیر، اثبات کرده اند.
وی تصریح کرد: البته افراد و شرکت هایی که بطور حرفه ای کار ساخت و ساز انجام می دهند، درگیر این تلاطم ها نشده و سرمایه های خود را به حوزه های دیگر منتقل نمی کنند و با پایداری در این حوزه، همچنان به فعالیت خود ادامه می دهند.
عقبایی افزود: اما برخی افراد که به صورت فصلی و موجی وارد عرصه تولید و ساخت و ساز شده اند و رویکردشان در تامین سرمایه تولید؛ پیش فروش یا دریافت تسهیلات بانکی است، ظرفیت ادامه کار در این بازار را نداشته، انگیزه خود را از دست می دهند و معمولا از گردونه تولید خارج می شوند.
وی افزود: به همین دلیل معمولا یکی از دلایل کاهش تولید، سرمایه گذاری و صدور پروانه های ساختمانی، ورود و خروج اینگونه افراد در بازار رکودی است.
رییس کمیسیون تخصصی مشاوران املاک ایران، با بیان اینکه کاهش تولید در کوتاه مدت انعکاسی در جامعه نخواهد داشت، افزود: از آنجا که فرآیند تولید مسکن 12 تا 24 ماه زمان می برد، تاثیر آن در کوته مدت آشکار نمی شود.
وی افزود: البته ما باید در فرآیندها و زمان های دیگری این کاهش تولید را جبران و انگیزه ورود و سرمایه گذاری را در جهت توازن بین عرضه و تقاضا برقرار کنیم در غیر این صورت، تا دو سال آینده، توازن بین عرضه و تقاضای مسکن به هم خورده و مشکل ایجاد می کند.
عقبایی با تاکید براینکه البته این عدم توزن به مفهوم گران شدن مسکن نیست، افزود: هرگونه عدم توزن بین عرضه و تقاضا موجب رکود خواهد شد و راهکار خروج از آن، ایجاد انگیزه در بین سرمایه گذاران است.
وی تصریح کرد: در تمام دنیا، تشویق مالیاتی، تشویق بانکی و ایجاد فضای رقابتی می تواند انگیزه ایجاد کند و موجب پویایی اقتصاد در این حوزه شود اما باید به انبوه سازان، تولیدکنندگان و سازندگان مسکن فرصت دهیم تا بتوانند با هم رقابت کنند.
رییس اتحادیه صنف مشاوران املاک افزود: برای ایجاد رقابت بین تولیدکنندگان مسکن باید انحصار تولید را از شرکت های خاص بگیریم و فضا را در جهت برقراری عدالت اجتماعی برای همه شرکت ها مهیا کنیم تا بتوانند در یک فضای سالم بدون برقراری رانت ویژه و تسهیلات بانکی ویژه با هم رقابت کنند.
وی با تاکید بر اینکه توزیع تسهیلات به تولیدکنندگان باید به صورت شفاف و بدون هرگونه احجاف و تبعیض ارایه شود، افزود: مهمتر اینکه فضای سنتی تولید مسکن ، بومی سازی و سنتی سازی نیز به سمت صنعتی سازی ساختمان هدایت می شود که این اقدام، موجی در افزایش تولید مسکن در کشور ایجاد خواهد کرد.
لازم به ذکر است؛ براساس آخرین آمار رسمی؛ میزان تولید مسکن در پایتخت به شدت کاهش یافته و در تابستان 93 که فصل رونق ساخت و ساز است، نسبت به مدت مشابه سال قبل میزان صدور پروانه ساختمانی با کاهش چشمگیری همراه شده است.
گزارش جدید مرکز آمار ایران نیز حکایت از آن دارد که در تابستان سال گذشته صدور پروانه های ساختمانی در تهران نسبت به تابستان سال گذشته 1/62 درصد کاهش یافت که این رقم در مقایسه با بهار امسال 6/33 درصد کاهش نشان می دهد.
اقتصام (4)1070**1558
09/01/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 89]