محبوبترینها
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1852445468
توافق هسته ای و مسئله ثبات استراتژیک در سیاست منطقه ای ایران
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: توافق هسته ای و مسئله "ثبات استراتژیک" در سیاست منطقه ای ایران تهران - ایرنا - کیهان برزگر در مطلبی در وبلاگ خود که در تارنمای خبری خبر آنلاین منتشر شد ، نوشت :یک توافق هسته ای نگاه ایران به موضوع بی ثباتی استراتژیک ناشی از سیاست های آمریکا و غرب را در منطقه تغییر می دهد و این خود منجر به افزایش تعاملات منطقه ای می شود.
با افزایش احتمال دستیابی به یک توافق هسته ای بین جمهوری اسلامی ایران و قدرت های جهانی در اوایل فروردین 1394، یک تاثیر مثبت دیگر حاصل از چنین توافقی را نباید نادیده گرفت و آن احتمال تغییر در نگاه ایران به مسئله "ثبات استراتژیک" ناشی از سیاست های غرب و آمریکا در منطقه خاورمیانه است. این تحول موجب افزایش همکاری ها بین ایران و کشورهای منطقه می شود.
مفهوم غالب و سنتی در موضوع ثبات استراتژیک به موضوع بازدارندگی اتمی بین قدرت های بزرگ در دوران جنگ سرد مربوط می شد، اما به دلیل پویایی و مهمتر از آن منطقه ای شدن امنیت بین الملل در یکی دو دهه اخیر موضوعات دیگری همچون تهدیدات و بازدارندگی نامتقارن، توسعه تکنولوژی های نظامی غیرغربی، تهدیدات و نقش بازیگران غیردولتی، افراط گرایی و مسئله دولت های ناکام و ضعیف و غیره به مفهوم ثبات استراتژیک اضافه شده که البته نگاه به آن از دولتی به دولت دیگر با توجه به ویژگی های ملی، تاریخی و منطقه ای فرق می کند.
فهم ایران از ثبات استراتژیک در منطقه به برداشت این کشور از مواضع استراتژیک کشورهای رقیب در منطقه و به خصوص به نزدیکی یا دوری با غرب و آمریکا در گذر زمان مربوط می شده است. بر این مبنا بوده که موضوعات استراتژیک سیاست خارجی ایران همچون ساماندهی ائتلاف های سیاسی، اتخاذ سیاست های بازدارندگی، کنترل و رقابت تسلیحاتی، سیاست های ادغام فرهنگی، اقتصادی و انرژی، و حتی گسترش فعالیت های هسته ای کشور شکل گرفته است. در زمان رژیم شاه، ثبات استراتژیک برای ایران در نزدیکی همه جانبه اقتصادی، سیاسی و نظامی با بلوک غرب تعریف می شد. این استراتژی در زمان جمهوری اسلامی به دوری از غرب و تکیه بر روابط مستقل ملی با کشورها تبدیل شد.
در هر دو مورد فوق، حضور موثر در مسائل منطقه ای و ایفای یک نقش فعال یک اصل ثابت از نگاه ایران برای حفظ ثبات استراتژیک در منطقه تعریف می گردید. این اصل هم به دلیل برداشت ایران از تاثیرات منفی بی ثباتی در منطقه بر امنیت و منافع ملی کشور و هم به دلیل تعریف جایگاه خود به عنوان یک بازیگر مهم منطقه ای و به تبع حق مشارکت در مسائل سیاسی-امنیتی منطقه بوده است. ورود به جنگ ظفار در گذشته و مبارزه با داعش در حال حاضر، هر چند با ماهیت متفاوت، هر دو در این چارچوب قرار می گیرند.
اکنون از نگاه ایران حضور آمریکا در مسائل منطقه ای، مثلا رهبری ائتلاف بین لمللی علیه داعش، خود بر بی ثباتی، پیچیدگی و شدت بحران ها می افزاید و مهمتر اینکه راه حل های غربی برای حل مسائل منطقه ای، مثلا بحران های عراق، سوریه یا اخیرا بحران یمن، عمدتا نقش و جایگاه سیاسی ایران را به عنوان یکی از مهمترین بازیگران منطقه ای نادیده می گیرند. این در حالی است که ایران قدرت ائتلاف سازی سیاسی بالایی بین گروههای سیاسی داخلی این کشورها به خصوص در شرایط بعد از منازعه دارد.
اما کشورهای غربی و متحدان منطقه ای آنها، به خصوص عربستان سعودی و رژیم اسرائیل، ایران را منبع اصلی تهدید در منطقه در نظر می گیرند که خواهان گسترش نفوذ خود با نگاهی توسعه طلبانه است. متاسفانه سیاست منطقه ای آمریکا نیز تا حد زیادی تحت تاثیراهداف این بازیگران و با هدف مهار نقش و قدرت ایران در منطقه صورت می گیرد. این خود منجر به برداشت منفی ایران از مواضع استراتژیک رقبا و تضاد منافع بین آن و سایر بازیگران منطقه ای می شود.
در همین ارتباط، یک دیدگاه غالب در غرب معتقد است که با امضای یک توافق هسته ای بین ایران و آمریکا نقش و نفوذ ایران در منطقه افزایش می یابد و این به ضرر منافع غرب و متحدان منطقه ای اش است. پس به هر طریق ممکن باید جلوی چنین توافقی را گرفت. البته یک دیدگاه مقابل هم معتقد است که یک توافق هسته ای راه را برای همکاری نزدیک ایران و آمریکا در مسائل منطقه ای هموار می کند.
اما برقراری ثبات استراتژیک در منطقه از نگاه ایران صرفا در نزدیکی یا دوری به آمریکا نیست. واقعیت این است که ایران سالهاست که حفظ ثبات در منطقه را در گسترش "همکاری های منطقه ای" می بیند. منطق این استراتژی این است که سیاست های منفعت محور بازیگر خارجی خود منجر به شکاف بین کشورها شده و بر بی ثباتی منطقه ای می افزاید، ضمن اینکه واقعیت های سیاسی-امنیتی و اقتصادی منطقه، به خصوص پس از تحولات بهار عربی، دیر یا زود دولت های منطقه را ناچار از همکاری نزدیک منطقه ای برای حل معضلات فزاینده منطقه ای و در راس همه گسترش افراط گرایی و تروریسم می کند.
بر این مبنا، ایران اکنون حضور آمریکا در منطقه را به معنای تقویت رقابت های منطقه ای و شکاف بین ملت ها و به تبع بی ثباتی استراتژیک برای منافع خود در نظر می گیرد و خواهان کم رنگ کردن آن است. ایران علاقمند به همکاری با آمریکا در سرکوب داعش در عراق نیست چون آن را به بهای تضعیف روابط خود با عربستان، ترکیه و مصر یا تعمیق شکاف بین گروههای شیعی و کردی و سنی در عراق می بیند که نهایتا به بهای تضعیف دولت ائتلافی این کشور و در نتیجه تمامیت ارضی عراق تمام می شود.
اینگونه است که ایران خواهان روابط نزدیک با عربستان سعودی علی رغم تمامی کارشکنی های رژیم سعودی در شکل گیری یک توافق هسته ای یا مخالفت هم جانبه با ایران در حل مسائل منطقه ای است. ایران خواهان روابط نزدیک و همه جانبه با مصر جدید پس از رژیم حسنی مبارک صرفنظر از هر نوع حکومتی اعم از مرسی یا سیسی در این کشور است، چون می خواهد نقش مصر را به عنوان یک بازیگر سنتی ضد ایرانی در مسائل منطقه ای خنثی کند. و اینکه روابط نزدیک با دولت اردوغان را، علی رغم تمامی مواضع ایدئولوژیک و مخالف ترکیه با ایران در مسائل منطقه ای از جمله بحران سوریه، همچنان به نفع خود می داند.
به عبارت دیگر تقویت یا تضعیف همکاری های منطقه ای ارتباط مستقیم با چگونگی فهم ثبات استراتژیک در استراتژی سیاست منطقه ای ایران دارد. موضوع وقتی بیشتر حائز اهمیت می شود که دریابیم نگاه سنتی و غالب در ایران این است که ارزش استراتژیک ایران برای آمریکا به همین ایفای نقش فعال ایران و توسعه روابط نزدیک با دوستان در منطقه مربوط بوده و بر این مبنا است که استراتژی های سیاسی-امنیتی مهار و پیشگیری از تهدیدات آمریکا با هدف ادغام اقتصادی و فرهنگی و حتی روابط اقتصاد انرژی در منطقه شکل می گیرند.
در این شرایط، یک توافق هسته ای بین ایران و آمریکا تا حد زیادی حس بی ثباتی و ناامنی استراتژیک ناشی از سیاست های این کشور را در نگاه منطقه ای ایران کاهش می دهد. نتیجه این امر نه برخلاف تحلیل های موجود یعنی همکاری یا عدم همکاری با آمریکا در مسائل منطقه ای، بلکه تمایل ایران برای تعامل بیشتر با کشورهای منطقه خواهد بود. این تحول به نوبه خود می تواند کشورهایی چون عربستان و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس، اردن و حتی مصر و ترکیه را که البته بطور سنتی به استراتژی های سیاسی-امنیتی آمریکا در منطقه وابسته هستند اما با توجه به پویایی های جدید در مسائل منطقه ای خواهان ایفای نقش مستقل خود هستند، علاقمند به بازتعریف و حتی افزایش روابط با ایران می کند.
اکنون از نگاه ایران حفظ ثبات سیاسی در منطقه نه از طریق گسترش روابط دو جانبه بین ایران و آمریکا، بلکه از طریق گسترش تعاملات ایران با کشورهای منطقه صورت می گیرد. البته در این چارچوب یک نکته همچنان حائز اهمیت است و آن چگونگی برقراری نوعی تعادل در تعریف ایران از ثبات استراتژیک در منطقه، یعنی حفظ "ارزش استراتژیک" نقش منطقه ای ایران در نزد آمریکا، غرب و متحدان عربی اش در منطقه که عمدتا برآمده ازائتلاف های سیاسی با گروهها و دولت های دوست ایران است از یکسو و تعامل با آنها برای دستیابی به "منفعت استراتژیک" ناشی از نفع مشترک مبارزه با ریشه های بی ثباتی در منطقه از جمله دفع افراط گرایی از سوی دیگر است.
سیاست منطقه ای دولت روحانی می تواند سنتز یعنی ترکیب مثبتی از دو اصل فوق باشد: یعنی تلاش برای تبدیل ارزش استراتژیک نقش منطقه ای ایران به منفعت استراتژیک در جهت تقویت قدرت ملی. چنین سیاستی خود می تواند زمینه ای برای تقویت همکاری های منطقه ای بر مبنای تامین منافع مشترک گردد. تصمیم سریع ایران در مبارزه همه جانبه با داعش در عراق یک نمونه است که بر مشروعیت سیاست ایران در نزد دوستان منطقه ای افزوده و همزمان ضرورت و ارزش راهبردی مشارکت با ایران برای حل مسائل و بحران های منطقه ای را در نزد غرب و متحدان منطقه ای اش افزایش داده است. بر همین مبنا، ایران باید بر ایفای نقش ائتلاف ساز خود در شرایط بعد از منازعه در سوریه و یمن برای یافن راه حل هل های سیاسی و تشکیل دولت های فراگیر تاکید کند.
منبع/ خبر آنلاین
اول **
05/01/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]
صفحات پیشنهادی
توافق هسته ای و مسئله "ثبات استراتژیک" در سیاست منطقه ای ایران
توافق هسته ای و مسئله ثبات استراتژیک در سیاست منطقه ای ایران وبلاگ > برزگر کیهان - یک توافق هسته ای نگاه ایران به موضوع بی ثباتی استراتژیک ناشی از سیاست های آمریکا و غرب را در منطقه تغییر می دهد و این خود منجر به افزایش تعاملات منطقه ای می شود با اافزایش احتمال ددیپلمات ارشد پاکستانی: توافق هسته ای ایران و 1+5 عامل ایجاد صلح و ثبات در منطقه خواهد بود
دیپلمات ارشد پاکستانی توافق هسته ای ایران و 1 5 عامل ایجاد صلح و ثبات در منطقه خواهد بود اسلام آباد - ایرنا - رییس جدید موسسه مطالعات راهبردی پاکستان معتقد است توافق هسته ای میان گروه 1 5 با ایران عاملی برای ایجاد صلح و ثبات در منطقه خواهد بود و نگرانی های برای کشورهای منطقه ازتوافق هستهای ایران در در حل مشکلات منطقه و لبنان موثر است
رهبر مسیحیان لبنان در دیدار با سفیر ایران توافق هستهای ایران در در حل مشکلات منطقه و لبنان موثر است شناسهٔ خبر 2514031 یکشنبه ۱۷ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۴ ۵۰ سیاست > سیاست خارجی رهبر مسیحیان لبنان گفت بدون شک توافق جمهوری اسلامی ایران با کشورهای ۵ ۱ تاثیر به سزایی در حل مشکلات منطقهآقایی: ناراحتی عربستان از احتمال توافق هستهای و گسترش نفود ایران در منطقه /عربستان پایگاه خود را در عراق از د
آقایی ناراحتی عربستان از احتمال توافق هستهای و گسترش نفود ایران در منطقه عربستان پایگاه خود را در عراق از دست داده است یک کارشناس حقوق بین الملل معتقد است که با وجود همه کارشکنیها و ناملایمات در روابط ایران و عربستان می توانیم چشم انداز روابط خوبی را میان دو کشور متصور شویمتأثیر توافق هستهای با ایران بر معادلات منطقهای
آیریش تایمز گزارش داد تأثیر توافق هستهای با ایران بر معادلات منطقهای شناسهٔ خبر 2517738 شنبه ۲۳ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۲ ۲۷ بین الملل > ایران در جهان به نظر می رسد با افزایش احتمال شکست بنیامین نتانیاهو در انتخابات پیش رو باراک اوباما بیش از پیش در نیل به هدف خود مبنی بر رسیدن توامسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا : دو هفته آینده برای رسیدن به توافق هستهای با ایران تعیین کننده است
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دو هفته آینده برای رسیدن به توافق هستهای با ایران تعیین کننده است مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا طی سخنانی گفت که دو هفته آینده برای رسیدن به توافق هستهای با ایران تعیین کننده است به گزارش نامه نیوز فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیهگزارش سی.ان.ان از دستاوردهای توافق هستهای: ایران شریک سازنده کشورهای منطقه میشود /کمک به دیپلماسی پشتپرده س
گزارش سی ان ان از دستاوردهای توافق هستهای ایران شریک سازنده کشورهای منطقه میشود کمک به دیپلماسی پشتپرده سوریه صداهای متفاوتی اطراف توافق هسته ای با ایران وجود دارد با این وجود آخرین دور از مذاکرات هسته ای ایران نشان از پیشرفت دارد به گزارش نامه نیوز سی ان ان در گزارشی پیراخواب آشفته سران عرب از آینده مذاکرات هستهای و سیاستهای منطقهای تهران/ صدای تیک تاکِ «توافق هستهای» به گوش
خواب آشفته سران عرب از آینده مذاکرات هستهای و سیاستهای منطقهای تهران صدای تیک تاکِ توافق هستهای به گوش میرسد هشتمین دور از مذاکرات هسته ای ایران و آمریکا در سال جدید میلادی به پایان نرسیده بود که هواپیمایی جان کری وزیر خارجه آمریکا در فرودگاه ریاض به زمین نشست خدیجهظریف: نگرانی کشورهای منطقه از توافق هستهای ایران و غرب توجیهی ندارد
ظریف نگرانی کشورهای منطقه از توافق هستهای ایران و غرب توجیهی ندارد وزیر امور خارجه ایران در مصاحبهای گفت که نگرانی کشورهای منطقه از توافق هستهای ایران و غرب توجیهی ندارد به گزارش نامه نیوز وزیر امور خارجه کشورمان در گفتگو با شبکه خبری العالم در لوزان سوئیس تاکید کرد که نگآقایی: ناراحتی عربستان از احتمال توافق هستهای و گسترش نفود ایران در منطقه /سعودیها پایگاه خود را در عراق از
آقایی ناراحتی عربستان از احتمال توافق هستهای و گسترش نفود ایران در منطقه سعودیها پایگاه خود را در عراق از دست دادهاند یک کارشناس حقوق بین الملل معتقد است که با وجود همه کارشکنیها و ناملایمات در روابط ایران و عربستان می توانیم چشم انداز روابط خوبی را میان دو کشور متصور شویموزیر امور استراتژیک رژیم صهیونیستی: قدرتهای جهانی و ایران احتمالاً توافق هستهای بدی را امضا میکنند
در پاریس عنوان شد وزیر امور استراتژیک رژیم صهیونیستی قدرتهای جهانی و ایران احتمالاً توافق هستهای بدی را امضا میکنند یووال استینیتز برای بحث و گفتوگو درباره توافق هستهای احتمالی ایران و غرب با گروهی از صهیونیستها به فرانسه سفر کرده است به گزارش سرویس بینالملل باشگاه خبسیاستمدار آمریکایی: اولین اقدام رئیس جمهور بعدی باید پاره کردن توافق هسته ای با ایران باشد
سیاستمدار آمریکایی اولین اقدام رئیس جمهور بعدی باید پاره کردن توافق هسته ای با ایران باشد ریک پری کاندیدای اجتمالی جمهوری خواه ریاست جمهوری آمریکا و فرماندار سابق ایالت تگزاس ضمن به چالش کشیدن توافق هسته ای مورد نظر کاخ سفید با ایران گفت رئیس جمهور بعدی آمریکا باید این توافق رادر مصاحبه با «البنا» سفیر ایران در بیروت: توافق هستهای روی دیگر مسائل منطقهای تاثیر میگذارد
در مصاحبه با البناسفیر ایران در بیروت توافق هستهای روی دیگر مسائل منطقهای تاثیر میگذاردسفیر ایران در بیروت در مصاحبه با روزنامه البنا گفت که توافق هستهای روی حل و فصل دیگر مسائل منطقهای تاثیر خواهد گذاشت به گزارش گروه بین الملل خبرگزرای فارس سفیر ایران در بیروت در مصاحبهتلگراف: سردار سلیمانی؛ فرماندهی فاقد هرگونه مدال و رتبه نظامی /توافق هستهای یعنی پذیرش سلطه ایران بر منطقه از
تلگراف سردار سلیمانی فرماندهی فاقد هرگونه مدال و رتبه نظامی توافق هستهای یعنی پذیرش سلطه ایران بر منطقه از سوی آمریکا مردی با موهای جوگندمی در حال تفکر در مقابل یک نقشه ایستاده و افسران حاضر در اطراف وی درباره حملات خود به وی توضیح می دهند به گزارش نامه نیوز تلگراف در گزارشتوافق غرب با ایران منجر به رقابت هسته ای در منطقه خواهد شد
رئیس سابق دستگاه اطلاعات عربستان توافق غرب با ایران منجر به رقابت هسته ای در منطقه خواهد شد شناسهٔ خبر 2519260 دوشنبه ۲۵ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۱ ۴۲ بین الملل > ایران در جهان رئیس سابق دستگاه اطلاعات عربستان سعودی مدعی شد که توافق هسته ای با ایران موجب رقابت هسته ای در منطقه خواهد شدتلگراف: توافق هسته ای یعنی آمریکا سلطه ایران بر منطقه را پذیرفته است/ ژنرال سلیمانی مشهورترین فرمانده نظامی ای
تلگراف توافق هسته ای یعنی آمریکا سلطه ایران بر منطقه را پذیرفته است ژنرال سلیمانی مشهورترین فرمانده نظامی ایران مردی با موهای جوگندمی در حال تفکر در مقابل یک نقشه ایستاده و افسران حاضر در اطراف وی درباره حملات خود به وی توضیح می دهند به گزارش نامه نیوز به نقل از تلگراف پس ازتدکروز: رییس جمهور آتی آمریکا باید به توافق هستهای با ایران «نه» بگوید
تدکروز رییس جمهور آتی آمریکا باید به توافق هستهای با ایران نه بگویدیک سناتور آمریکایی که نامش در فهرست نامه منتشره ۴۷ نفر سناتور جمهوریخواه وجود داشت نامزد آتی ریاست جمهوری آمریکا را فردی نامید که نباید پذیرای توافق هستهای با ایران باشد به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری ف-
گوناگون
پربازدیدترینها