واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: آقایی: ناراحتی عربستان از احتمال توافق هستهای و گسترش نفود ایران در منطقه /عربستان پایگاه خود را در عراق از دست داده است
یک کارشناس حقوق بین الملل معتقد است که با وجود همه کارشکنیها و ناملایمات در روابط ایران و عربستان می توانیم چشم انداز روابط خوبی را میان دو کشور متصور شویم.
به گزارش نامه نیوز، علی رغم وجود کورسوهای امیدی از حرکت ایران و عربستان در مسیر بهبود روابط ادر سال گذشته که اوج آن را در می توان در دیدار وزرای خارجه دو کشور در حاشیه برگزاری نشست سازمان ملل در نیویورک دید، اما همچنان شرایط سردی بر روابط دو کشور حکمفرما است. چالش بحرین، سوریه، عراق، پرونده مذاکرات هسته ای ایران و غرب و در نهایت یمن، این دو رقیب دیرینه منطقه را در دو جبهه مقابل یکدیگر ابقا کرده و باعث شده که عربستان و ایران نتوانند صفحه جدیدی را در روابطشان باز کنند.
در همین رابطه داود آقایی، کارشناس روابط و حقوق بینالملل در گفتوگو با خبرنگار نامه نیوز، گفت: عربستان و ایران دو کشور موثر منطقه هستند که در حوزههای متفاوت منطقهای و بینالمللی با یکدیگر رقابت دارند و سعی می کنند حوزه نفوذ و تاثیرگذاری خود را در منطقه و فرا منطقه گسترش دهند؛ لذا طبیعی است که از این منظر رقابتها بین دو طرف روز به روز تشدید شود.
وی با بیان اینکه در سالی که گذشت شاهد تشدید رقابت ها میان ایران تهران و ریاض در سایه این نوع نگاه بودیم، افزود: عربستان سعودی، از اینکه میبیند ایران در عراق دارای پایگاه مستحکم، قوی و همچنین پر نفوذ است، نگران است. این موضوع به ضرر عربستان تمام شده و ریاض تاکنون تا حد زیادی پایگاه خود را در عراق به عنوان کشور مهم منطقه از دست داده است.
آقایی افزود: طبیعی است که عربستان نگران باشد و در سایه این نگرانی هرنوع سنگ اندازی را انجام دهد. مشکلاتی را ایجاد کند و اتهاماتی را متوجه تهران کند. از این منظر سعی میکند ایران را به دخالت در امور داخلی کشورهای منطقه از جمله عراق متهم کند.
وی در تشریح چالش های موجود میان ایران و عربستان در سالی که گذشت، گفت: بحرین، یکی دیگر از چالش های مهم دو کشور بوده و است که طرفین را در چند سال گذشته درگیر خود کرده است؛ در کشور بحرین اغلب مردم شیعه هستند و ایرانی تبار و سال های بسیاری است که اقلیت اهل سنی بر اکثریت مردم شیعه حکومت میکنند و در سایه تصمیمات شورای همکاری خلیج فارس و به ویژه سعودی ها مانع از تحقق خواست مردم برای تغییر در این کشور می شوند.
این کارشناس حقوق بین الملل با بیان اینکه عربستان نه تنها در بحرین مداخله آشکار و پنهان دارند بلکه این کشور را حلقه وصلی میان خود و سایر کشورهای منطقه می داند، تاکید کرد: ریاض به راحتی نمی پذیرند که این کشور را از دست بدهند و برای این هدف و در اختیار داشتن بحرین وانمود می کند که آنچه در بحرین می گذرد در سایه دخالت های ایران است و تهران را مقصر نشان می دهد.
وی چالش بعدی میان ایران و عربستان را مذاکرات هسته ای میان ایران و گروه 1+5 خواند و گفت: بیش از یک سال است که در سطوح فشردهای مذاکرات هسته ای در حال انجام است و موفقیت های چشمگیری نیز در این زمینه کسب شده است ؛ سعودی ها می بینند که گام هایی به سمت دستیابی به توافق بر داشته شده است، گامهایی که آنها را ناراحت می کرد چرا که می دانند در صورت وقوع این توافق، بسیاری از مشکلات پیش روی ایران برداشته می شود و روابط ایران و غرب بهبود پیدا می کند امری که موجب کاهش منزلت عربستان در منطقه می شود.
آقایی افزود: در همین راستا و با احساس خطری که عربستان سعودی پیدا کرد مشکل و مانع تراشی در مسیر توافق هسته ای را آغاز کرد و تلاش کرد تا ضمن هماهنگی با غرب، ایران را از طریق کاهش قیمت نفت تحت فشار قرار دهد.
وی با بیان اینکه علیرغم همه ناملایمات و کارشکنیهای ریاض در برابر ایران می شود چشم انداز مثبتی را در برابر دو کشور تصور کرد، گفت: دو کشور در گذشته فراز و فرودهای بسیاری در روابط خود تجربه کردند و حتی بعد از فاجعه خون بار کشتار حجاج ایرانی در سال 1366 و سردی عمیق روابط دو کشور دیدیدم که سال ها بعد روابط ایران و عربستان بسیار خوب و عمیق شد و علی رغم کارشکنی ها و ناملایمان این موضوع به تاریخ پیوست لذا می توانیم چشم انداز مناسبی را برای روابط دو کشور در صورت اتخاذ سیاست های منطقه ای مناسب تصور کنیم.
۰۴ فروردين ۱۳۹۴ - ۱۰:۰۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 209]