تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 15 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):يك درهم صدقه دادن از يك روز روزه مستحبى برتر و والاتر است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1826336399




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

ایران گردی در نوروز/ منطقه ای بیخ گوش پایتخت


واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: ایران گردی در نوروز/ منطقه ای بیخ گوش پایتخت


سرزمین البرز با قدمتی کهن دارای مناطق و بقایای تاریخی متعدد، آداب و رسوم و سوغاتی های فراوان است. آلوی برغان و توتک و بستنی را سوغات کرج می دانند. تاریخ کرج را باید در دل تاریخ ری (رگا) و قزوین و طالقان جستجو کرد. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر، تاریخ کرج را باید در دل تاریخ ری (رگا) و قزوین و طالقان جستجو کرد که همیشه سپر بلای شهر کهن و باستانی ری و در چند صد سال اخیر تهران و شهر تاریخی قزوین بوده است.

در اوستا از دورود هژده رود و رود وارنگ که با روستای بزرگ ارنگه از روستاهای واقع در جاده چالوس مناسبت دارد نام برده است. در اوستا از کرج و رود کرج نام برده شده است. آثار به دست آمده از جای جای این سرزمین از جمله کهن ترین خشت به دست آمده با قدمت دوازده هزار سال در تپه های دوشه لان ، خوروین، آجین دوجین، سیاه تپه، محمد آباد، آق تپه، ازبکی و ده ها تپه باستانی دیگر با تهران سیلک باستانی و تپه حصار دامغان و تپه حسنلو در لرستان برابری دارد.

ریشه های باستانی و تاریخی کرج به صدها اثر همچون معابد ، پرستشگاه ها ، آتش کده ها ، گورستان ها ، زیارت گاه ها ، قلعه ها ، پل ها ، حمام ها ، دژهای دیده بانی ، تپه های باستانی ، کاروان سراهای تاریخی و اماکن زیارتی و مذهبی  برمی گردد .

زیبایی های خیره کننده و بی بدیل و گاه بکری از جاذبه‌های فرهنگی، تاریخی، طبیعی، کشاورزی، صنعتی استان البرز چنان ناشناخته‌اند که البرز نشینان نیز در باور شان نمی گنجد بر روی گنج بزرگی از ناشناخته نشسته اند! جاذبه های گردشگری طالقان، قله کهار،غار یخ مراد ، آداب و رسوم مردم البرز درنوروز و تابستان و شب یلدا ، خانه دکتر محمد مصدق، تپه‌های باستانی و ابنیه‌های تاریخی در مناطق کرج، طالقان، ساوجبلاغ و نظرآباد که شاید کمتر البرز نشینی همه آنها را دیده باشد.

در کرج قدیم قدم بزنید

اگرچه امروزه چهره شهر نو ساز و غریبه به نظر می رسد در کوچه پس کوچه های قلمستان و ساسانی و کارخانه قند یا حصار و سر جوب که قدم بزنی بوی سنت و قدمت و احساس امنیت مشامت را نوازش می کند . هنوز در برخی کوچه ها آشتی کنان ها با دیوارهای نیمه کاهگلی و نیمه سیمانی بوی دوستی می آید و چهارپایه چوبی پیرمرد همسایه دم درب خانه ای قدیمی تصویری از خاطرات قدیم را به قاب می کشد.

هنوز می شود در خلج آباد و کلاک بالا و پایین و بیلقان و نوجان بوی کرج را از باغات درحال تخریب و سوختن شنید . می شود در کوچه های بدون خانه های شیک و سیمانی قدم زد و آخرین مردمان نسل قدیم را در کوچه های رو به احتضار برغان لمس کرد .

تنور شیرین بوی نان نمی دهد

نوروزخوانی و پختن سمنو توسط بانوان با تجربه فامیل و توتک پزان از آداب کهن و دیدنی این دیار است .

غذاهای محلی کرج شامل آش جو، حلیم، دیزی و سوغات مخصوص و کهنش هم توت درختی، انگور، فندق، سنجد، خرمالو، عناب، ازگیل است که درخت توت این شهر بسیار معروف است و هنوز در محله های قدیمی و دست نخورده خیابان های سرپوشیده از توتستان را می توان دید و بوی درختان سنجد در بهار بوی بهشت را به مشام رهگذران می رساند.

اگرچه دیگرتنور خانه روشن نیست و بوی پخت نان محله را پر نمی کند شیرینی های نوروزی و توتک پزان کرجی ها هنوز شکر خدا پا برجاست.

معمولا چند روز مانده به عید نوروز زنان و دختران فامیل از دور و نزدیک و همسایه هر سال در خانه یکی از بستگان که در حیاط خانه اش تنوری بر پا بود جمع شده و با خواندن شعرهایی زنانه با مضمون دعا برای گشایش بخت دختران و پسران و شفای مریضها و گره گشایی خمیر گیری و پختن توتک را آغاز می کردند. توتک پزان مراحل  مختلفی دارد که هریک از بانوان هرسال مسول انجام قسمتی از این مراسم است .

مثلا قالب زدن و طرح انداختن از جمله مهم ترین بخش های آن است که با قالب خاصی که نقش خورشید و گلهای چند پر دارد انجام می شود. روغن و شکر و باقی مخلفات هم به طور اشتراکی از سوی هر خانواده تامین می شود.

 شال اندازی و کاشت سبزه و زیارت اهل قبور از رسوم خوشایند برای پیشواز از بهار بوده است که کم و بیش هنوز هم در جای جای این استان همچون ایران پهناور رواج دارد.

اگرچه امروزه چندان از  نوروزخوانی و یا رسم شال اندازی خبری نیست، در برخی نقاط از جمله روستاهای طالقان و ساوجبلاغ استان البرز کماکان رواج دارد.

یکی دیگر از آداب جالب و جذاب رفتن به گورستان در شب قبل از سال نو است و هر خانواده ای مقداری “توتک” و دیگر خوراکی ها نظیر توت خشک، مغز گردو ، نخودچی، انجیر خشک و کشمش را در سینی های مسی می چیند و آن را نذری می دهد و تا قبل از تاریکی هوا به خانه برمی گردند.

شستشوی دسته جمعی فرشها و کمک در جابه جایی و پهن کردن و کمک کردن در خانه تکانی سالمندان محل از دیگر رسوم شیرین کرج بوده است که متاسفانه به دلیل آپارتمان نشینی و دور شدن دلها از یکدیگر به دست فراموشی سپرده شده است .

آلوی برغان برندی جهانی است
 
آلوی برغان که از سوغات کرج است، شهرت جهانی دارد

محلی ها به آلوی برغان "گوجه برغان" هم می گویند و در واقع یک محصول پیوندی است که طعم و مزه خاصی دارد، طبق گفته محلی ها آلوی برغان از پیوند آلوی معمولی با آلوی بخارا به دست می آید. این میوه آنقدر شهرت دارد که بسیاری از توریستها به هرشهر ایران که قدم بگذارند سراغش را می گیرند و متاسفانه رقیب های جعلی فراوانی هم دارد که از نام برغانی سو استفاده می کنند . حرف که از برغان شد بستنی گله آن را از خاطر نبریم که به روشی بسیار جالب تهیه می شود و اگر چه برند است و در ایران همتا ندارد به خوبی معرفی نشده و حتی بسیاری از کرجی ها هم آن را نمی شناسند.

انتقال سینه به سینه ( این دانش سنتی و بومی همچون)، "مقدار شیر، زمان جوشیدن شیر، مقدار گلاب، ثعلب یا خامه و زمان افزودن آنها به شیر، زمانبندی هم زدن شیر، زمانبندی تخلیه آب از ظرف چوبی، مقدار و زمانبندی افزودن نمک به یخ، تنطیم برودت دمای دور ظرف آهنی، زمانبندی کوبیدن پارو در ظرف" مهمترین ویژگیهای این دانش سنتی است .

مجسمه سازان جاده قدیم کرج جاذبه ای ناشناخته اند

سفال و گلیم و شیشه گری کرج ، مجسمه سازی و نماد های بزرگی که در بسیاری از ویلاهای شخصی و پارکهای شهرستانها نصب می شود از هنرزنان و مردان کرج است که ناشناس و مظلوم در حاشیه جاده قدیم کرج سالهاست در خاموشی متولد می شوند و میمیرند. هنرمندان مجسمه ساز از بتون آرمه، حیوانات، تندیس شخصیتها ، آبنما و دیگر سازه های بتونی را با چیره دستی خلق می کنند تا تزئین بخش بناهای مختلف مسکونی ، تجاری و اداری ، پارکها و فضای سبز و نیز میدانها باشند.  و دیدار از این کارگاه های متمرکز خود جاذبه دیگری از شهر کرج است .

کرج دیدنی های بسیاری دارد که بیشتر آنها ناشناخته مانده است

شاید بتوان جاده مخصوص کرج را تنها نقطه کشور برشمرد که هنرمندان به صورت متمرکز به این شیوه و با بهره از بتون آرمه به مجسمه سازی اشتغال دارند.

کرجی یالان کرجی گپ وزنیم

کرجی های امروز یعنی  قوم‌ های لر، کرد، گیلک، یزدی، ترک، مازندرانی و خوزستانی و زبان کرجی هم شده همین زبان‌ها یا گویش‌ها.. اما گویش مردم اصیل و قدیم کرج فارسی است. هر چند به طور دقیق ریشه گویش کرجی مشخص نیست، اما این گویش منطقه البرز شمالی از اوشان، فشم، سولقان و شمشک تا کندر، شهرستانک، برغان و دیگر روستاهای دامنه رشته کوه‌های البرز را در بر می‌گیرد.

 اگرچه لهجه‌های مردم در مناطق مختلف البرز در استفاده از این زبان فرق دارد اما واژه‌ها نزدیک به هم است.گویش منطقه طالقان از گویش‌های زبان تاتی است و بسیار قدیمی و کم یاب .   برخی دیگر نیز معتقدند که زبان اهالی طالقان مرکب است از لهجه و گویش قزوینی و طبرستانی چون با این دو ولایت همسایگی و مجاورت دارند و از هر دو سمت وضع تکلم و تلفظ خود را اقتباس نموده است..

کرج دیدنی های بسیاری دارد که بیشتر آنها ناشناخته مانده است

کرجی ها بنیشین با همدیگه گپ بزنیم/کرجی بگیم بخندیم واسه هم کف بزنیم/کرجی بگیم که این لهجه زیبا بمانه/یالامان یادگیرن و حرف بزنن توی خانه/ شهر ما اون قدیما منطقه خلوتی بو/کارمان رعیتی و زندگیمان برکتی بو/جاده ها شلوغ نبو این همه ماشین دنی بو/ماشینای جور واجور سبوک و سنگین دنی بو/خانه ها او دنی بو لوله کشی نگردی بو/اوضامان ردیف نبو اقبالمان وگردی بو/وانت و سواری مان درشکه هاو گاری بو/چه کنیم که اون روزا زمان خرسواری بو/منبه های اومان تو خانه ها یه بشکه بو/ماشین سواری مان تو جاده ها درشکه بو/همه مان یادمانه رودخانه مان غره می کرد/سد واریان دنی بو او روی او شره می کرد/گوامان حیوانکا مرتبا شیر هامیدان/کره و روغن و ماست خامه و/سرشیر هامیدان/باغامان تابستانا چه او و چه هوایی داشت/هوا آلوده نبو زندگیا صفایی داشت

 ((شعر خلاصه شده از اثر شاعر کرجی حاج محمد گودرزی ))  

 آنچه شاید از کرج نشنیده و ندیده ایم

ناگفته پیداست گردشگری بدون مطالعه و پیش بینی نیازهای لازم در هر سفر علاوه بر افزایش حوادث راه ، آثار مخرب فیزیکی و روحی مانند کمر درد،  پا درد ، خواب آلودگی وعصبیت ، بی حوصلگی و ناراحتی های گوارشی و سردرد و اختلال خواب را به همراه خواهد داشت ، که پس از باز گشت به مبدا لذت سفر را از یاد و خاطر خواهد برد و جز کوفتگی و خستگی ارمغانی نخواهد داشت .

و مهم تر آنکه بسیار غم انگیز است اگر ساکن شهری باشی و سایت های گردشگری و تاریخ و فرهنگش را نشناسی. به عنوان مثال می توان به اماکن زیر اشاره کرد:

معابد و پرستش گاه آناهیتا و آرتمیس متعلق به فرهنگ های باستانی ودائی و مادی در روستای شهرستانک. پرستش گاه مهرپرستان در کنار چشمه ها و رودخانه های مناطق مختلف کرج از جمله تپه مراد آباد، بیلقان، سرداوک، آرامگاه زرتشتیان در کلاک در دامنه کوه دشته مشرف به رودخانه کرج. آتشکده و زیارت گاه زرتشتیان در کلاک بالا محل تکیه قدیمی کلاک
چهل دختران کلاک بالا که محل زیارت زرتشتیان بوده و تا همین چند سال پیش مردم برای نذر و نیاز در آن شمع روشن می کردند
کوه چا ل کیان محل زندگی شاهزادگان کیانی در کلاک بالا و همچنین کوه پرصلابت دشته که در دامنه آن آثار باستانی و اتاق ایوان که محل زندگی انسان های نخستین بوده است وجود دارد.
آتش کده های تخت رستم ، تخت کیکاووس  در جنوب کرج
قلعه گبری روستای وسیه و روستای سرجوب
غار یخ مراد در جاده کرج_ چالوس در روستای کهنه ده
روستای باستانی آتشگاه و آثار آرامگاه زرتشتیان در این روستا
قلعه کی قباد در روستای هرنج طالقان
آثار باستانی شیواردروان و قلعه گندم چال
قلعه گبری و آتشکده روستای کندر
آثار کاخ سلیمانیه در ده کرج و قلعه گرگین صمصام در مرکز کرج
درخت کهن سال ورگرد ، درخت کهن سال هجرد ، حمام قدیمی مصباح و کلاک

اینها فقط چشمه کوچکی از توان گردشگری کرج است که کمتر شناخته شده و ده ها جای دیگر که کم و بیش شناخته شده تر و حداقل نام آشناترند.
  منبع: مهر


سه شنبه ۴ فروردین ۱۳۹۴ - ۰۴:۰۱





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: شبکه خبر]
[مشاهده در: www.irinn.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 139]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن