واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:
عاقبت آشوراده چیست؟/ گردشگری، تنها جزیره ایرانی خزر را نابود می کند؟ جامعه > میراث فرهنگی و گردشگری - همه چیز از زمان انعقاد تفاهم نامه سازمان محیط زیست و سازمان میراث فرهنگی آغاز شد. زمانیکه دوباره موضوع واگذاری آشوراده به قطب گردشگری که از سال 84 متوقف مانده بود دوباره مطرح شد.
زهرا تالانی: آشوراده، منطقه ای در مرکز شبه جزیره میانکاله درشهرستان بندرترکمن، استان گلستان و تنها جزیره ایرانی دریای خزر است که در سال ۱۳۵۴ جزو نخستین مناطق زیست کره جهان معرفی و ثبت شد. سومین اهمیت این منطقه به دلیل پناهگاه حیات وحش این جزیره است که در تمامی ایام سال میزبان انواع پرندگان است. نکته دیگری که بر اهمیت اقتصادی این جزیره افزوده است، این است که بیش از ۴۰ درصد «خاویار ایران»در نزدیکی این جزیره به دست میآید. از این رو وقتی دوباره تبدیل این منطقه برای گردشگری مطرح شد فریاد دوستداران محیط زیست بلند شد. آنها مخالف این موضوع هستند و آن را باعث نابودی این منطقه مهم در شمال کشور می دانند، با اینحال اما جلال تاجیک مدیرکل دفتر مناطق نمونه و زیرساختهای گردشگری اعلام می کند که تاسیسات گردشگری با رعایت ملاحظات زیست محیطی انجام میشود و خطری آن را تهدید نمی کند. (اینجا) این مخالفتها سبب شد تا دلاور نجفی و محمد باقر صدوق، دو تن از معاونان سابق محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست، با اهدافی زیست محیطی از سازمان حفاظت از محیط زیست شکایت کرده و پای سازمان بازرسی را به پرونده باز کنند. همان زمان رسانه ها اعلام کردند که سازمان بازرسی مانع این کار شده اما محمد مجابی معاون توسعه مدیریت، حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط زیست در گفت وگو با خبرآنلاین این موضوع را تکذیب کرد. (اینجا) در همین رابطه نیز محمد جواد حشمتی معاون سازمان بازرسی کل کشور اعلام کرد که در مورد برخی اخبار در مورد توقف واگذاری جزیره آشوراده با حکم سازمان بازرسی گفت: بعد از وصول اخبار و اطلاعات و همچنین شکایتی که به سازمان بازرسی شده بود، سوالاتی را از سازمان محیط زیست مطرح کردیم و سوابق این مسئله را خواستیم که آنها نیز به سازمان بازرسی ارسال کردند و متعاقب پیگری و تذکر سازمان بازرسی در حال حاضر خود سازمان محیط زیست این مسئله را منتفی کرده تا بررسیهای لازم صورت بگیرد. ( اینجا)
این موضوع به حدی میان دوستداران محیط زیست و مسئولان گردشگری باعث مجادله شد که سرانجام صدا و سیما مناظره ای با این موضوع ترتیب دارد. (اینجا) سرانجام، به دعوت سازمان حفاظت محیط زیست، تشکل های مردم نهاد زیست محیطی در نشستی صمیمی با حضور معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست و مدیر کل دفتر آموزش و مشارکت های مردمی دیدگاه ها و نظرات خود در مورد گردشگری در جزیره آشوراده مطرح کردند. در این نشست احمد علی کیخا معاون سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه طرح گردشگری در آشوراده همانند درخواست های دیگر از سازمان حفاظت محیط زیست است، گفت: در مدت تصدی مسوولیت اینجانب هیچ عقب نشینی برای حفظ محیط زیست وجود ندارد و سازمان حفاظت محیط زیست نشستی با سرمایه گذار طرح گردشگری در آشوراده نداشته است. (اینجا) در همین حال محمدرضا يزدان پناه، مجری طرح گردشگری در پاسخ به اعتراض کنندگان اعلام کرد تردید ندارد که می تواند آشوراده را از اسارت شکارچیان نجات دهد و وضعیت آن را بهبود بخشد. او در میزگردی در خبرآنلاین گفت: من هیچ دشمنی با محیط زیست ندارم و محیط زیست را با پول عوض نخواهم کرد اما می گویم ما آدم های عاقل و فعال محیط زیست می توانیم کاری کنیم که محیط زیست را از آنچه هست بهتر کنیم ما این شعور را داریم که انسان ها را راه دهیم تا از محیط زیست استفاده و محافظت هم بکنند. عباس محمدی فعال محیط زیست هم در مقابل گفت: تمام جاهایی که ادعا می کنند که گردشگری بر اساس معیارهای زیست محیطی راه افتاده حتی در آلمان در سوییس و آمریکا واقعا طبیعت ازبین رفته. مثل پارک تیتان در آمریکا وقتی نگاه می کنید می بینید دیگر طبیعتی وجود ندارد خرس در این پارک دست آموز است و حیات وحش به انسان وابسته شده است. (اینجا) او معتقد است که فعال محیط زیست: چه تضمینی وجود دارد روزی ۲ هزار گردشگر برود آشوراده و سالم هم بماند؟ ( اینجا)
در حالیکه به نظر می رسید فشارها سبب شده مانع واگذاری آشوراده شده اما جلال تاجیک مدیرکل دفتر مناطق نمونه و زیرساختهای گردشگری به خبر آنلاین می گوید: گزارشی در مورد برنامه ها و فعالیتهایی که قرار است در منطقه آشوراده انجام شود به نهاد ریاست جمهوری ارائه شده و هیچ آسیب زیست محیطی به منطقه وارد نمی شود و در این باره منتظر پاسخ رییس جمهوری هستیم. (اینجا)
او تاکید می کند که در طرح توسعه این منطقه تمام مسائل زیست محیطی مد نظر است: خود سازمان محیط زیست هم نسبت به آن حساسیت دارد. مثلا ما در ورزش دریایی به این نتیجه رسیدیم که به خاطر موجودات دریایی به قایق موتوری مجوز ندهیم یا اینکه در ساخت و سازها از مصالحی استفاده کنیم که متناسب با ملاحظات و شرایط آنجا باشد و اقامتگاهها بومی باشند یعنی از آهن استفاده نکنیم. قرار نیست هیچ هتلی ساخته شود و به جای آن کمپ های اقامتی ایجاد می شود. بازارچه ها هم متناسب با شرایط آنجا و بیش از یک طبقه نخواهد بود. همچنین مناظره طبیعت گردی در مناطق حفاظت شده با حضور حسین آخانی، کارشناس محیط زیست، اسماعیل مهاجر مدیر کل محیط زیست استان گلستان، حر منصوری، فعال محیط زیست و مژگان جمشیدی روزنامهنگار و فعال محیط زیست با تمرکز بر موضوع واگذاری آشوراده امروز برگزار و در آن اعلام شد که اکوسیستم آشوراده در نیمکره شمالی بی نظیر است.( اینجا) سرانجام آشوراده چه می شود؟ پس از مدتها سکوت در مورد آشوراه حالا فرماندار بندر ترکمن از آمادهسازی مکانهای اقامتی گردشگران در این جزیره با ظرفیت ١٨٠ تخت در ۱۴ روز تعطیلات نوروزی خبر داده است. این درحالی است که اجرای طرحهای عمومی گردشگری در این جزیره در ماههای گذشته با مخالفت گسترده فعالان زیست محیطی و حتی مشاوران رئیس سازمان حفاظت محیطزیست مواجه شده است. در همین باره ناصر کرمی به خبرآنلاین گفت: این نشان می دهد قدم اول برای اجرای طرح گردشگری در جزیره آشوراده برداشته شده است و فقط باید امیدوار بود که محیط زیست آسیب چندانی نبیند. 46232
کلید واژه ها: دوستداران محیط زیست - گردشگری - محیط زیست -
دوشنبه 3 فروردین 1394 - 14:32:16
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 169]