تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1834667386
ابولا در ایران شایعه ریشه گرفته در اشتباه تشخیص
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: ابولا در ایران شایعه ریشه گرفته در اشتباه تشخیص شایعاتی با عنوان «فوت 5 نفر در اثر بیماری ابولا در تبریز» در روزهای گذشته سوالات نگران کننده متعددی را نیز در ذهن آحاد مردم ایجاد نمود که لازم است پاسخ داده شود.
بدون شک بهترین پاسخ ها در این شرایط صریح ترین، صادقانه ترین و شفاف ترین پاسخ ها هستند. واقعیت این است که با سرد شدن هوا در طی دو ماه گذشته، همانند سایر شهرها و استان های کشور در فصل سرد سال، در تبریز موارد بیماری آنفلوانزا که یک بیماری فصلی است به تدریج افزایش یافت (اتفاقی که همه ساله و در همه کشورها رخ می دهد و معمولا با گرم شدن هوا تعداد بیماران نیز کاسته شده و همه گیری فصلی پایان می پذیرد).
همه می دانند، ویروس ابولا تنها در برخی خفاش ها و میمون های بزرگ حیات وحش در مناطق مشخصی از آفریقا وجود دارد و فقط افرادی به این بیماری مبتلا می شوند که با حیوان الوده یا بیمار مبتلا به ابولا و خون و ترشحات بدنش تماس نزدیک داشته باشند، و برای اینکه پزشکی به وجود این بیماری در بیمار خود شک نماید و خانواده او را نگران نماید باید سابقه سفر به آفریقا را از او و اطرافیانش جویا شود.
هیچکدام از بیماران تبریز سابقه سفر به کشورهای گرفتار ابولا در غرب آفریقا را نداشتند. از طرفی هرچند بیماری ابولا یک بیماری تنفسی نیست اما اشتباه یک دانشجوی پزشکی در هنگام پرونده نویسی، رعایت نکردن دستورالعمل های کشوری، باعث شد که با برچسب نادرست زدن "بیماری ابولا" به یک بیمار تنفسی شدید ناشی از ویروس آنفلوانزا، اولین هسته های شایعه شکل گرفت.
به تدریج با انتشار این شایعه در رسانه های رسمی و غیر رسمی، همانند گلوله برفی که در سرازیری قرار گرفته است و به سرعت بزرگ و بزرگتر می گردد، این شایعه برای بسیاری از افراد به یک باور قلبی تبدیل گردید و سیستم بهداشتی کشور را به پنهان کاری متهم نمودند.
متاسفانه برخی رسانه های رسمی نیز بدون اینکه از مرجع قانونی و رسمی بیماری های واگیر کشور، یعنی مرکز مدیریت بیماری های واگیر استعلام نمایند اقدام به انتشار این خبر نمودند. هرچند اولین پزشکی که برچسب ناصحیح ابولا را برای بیماری مبتلا به آنفلوانزای شدید مطرح نموده بود، متوجه اشتباه خود گردید اما دیگر شایعه ساخته و منتشر شده بود. بر همگان مسلم است که موضوع بهداشت و سلامت و علی الخصوص بیماری های عفونی واگیر که می توانند باعث همه گیری های گسترده شوند موضوعی نیستند که بشود آنها را بازیچه مقاصد سیاسی و اقتصادی گروهی اندک قرار داد و رابطه بین مسئولین بهداشتی هر کشور با آحاد مردم باید همواره در قالب صداقت بیان، اعتماد و گفتگوی شفاف باقی بماند، چراکه همکاری دو سویه مردم و مسئولین بهداشتی منطقه ای و ملی برای پیش بردن برنامه های سلامت یک امر تسهیل کننده است (برنامه قابل افتخار ریشه کنی فلج اطفال در کشور جمهوری اسلامی ایران از جمله مصادیق این موضوع می باشد). بیماری ابولا اساسا یک بیماری تنفسی نیست و اشتباه گرفتن آن با موارد شدید بیماری ویروسی آنفلوانزا از نظر کلینیکی بسیار بعید به نظر می رسد، اما این اتفاق رخ داد! همچنانکه در طی دوسال گذشته نیز اشتباهات کلینیکی مشابهی در بسیاری از کشورهای جهان بوقوع پیوست.
شایعه ها همیشه به همین راحتی ساخته می شوند اما واقعیت آن است که کارشناسان و متخصصانی که با موضوع طغیان بیماری های واگیر در جهان و تاریخچه پر فراز و نشیب این بیماری ها آشنایی دارند بخوبی می دانند که جزء لاینفک و حاشیه همیشگی اینگونه طغیان ها، همانا ساخته شدن و انتشار شایعات متعدد می باشد.
تجربیات مشابه در سایر نقاط جهان بخوبی نشان داده است که در جریان طغیان های بیماری های عفونی، همواره برخی رسانه های غیررسمی و کم مخاطب با انگیزه جلب توجه بیشتر مخاطبان و کسب سود بیشتر از طریق ایجاد شایعه و ترس و دل نگرانی عمومی، دست به ساخت شایعه و یا تحریف آمار و سخنان مسئولین بهداشتی می زنند.
پیدایش شایعه ها در همه گیری ها در همه جای دنیا امری اجتناب ناپذیر است اما نکته قابل تامل اینجاست که زمانی که شایعه ها از زبان رسانه های قابل اعتماد مردم و بدون استعلام از مرجع قانونی اطلاعات بیماری های واگیر کشور (مرکز مدیریت بیماری های واگیر در وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی) منتشر شوند، کم کم یک امر غیر واقعی به شکل یک باور واقعی به عموم مردم تلقین می گردد.
نهایتاً با بررسی سریع میدانی و ارزیابی واقعی بودن یا نبودن خبر توسط کارشناسان فنی و مسئولین بهداشتی کشور و پس از اثبات شایعه بودن آن، خبر توسط مسئولین بهداشتی تکذیب می شود، اما گاهی این شایعه سازی ها علاوه بر خدشه وارد کردن به رابطه صادقانه مسئولین بهداشت و آحاد جامعه، می توانند باعث بروز رفتارهای غیربهداشتی و گسترش بیشتر بیماری های معمول جامعه گردد.
مصداق نزدیک و ملموس این سهل انگاری در اشاعه خبرهای کذب بهداشتی را می توان در آفریقا و در جریان همین بیماری ابولا پیدا کرد. به تایید کارشناسان و دانشمندان مطرح بهداشتی جهان، یکی از دلایلی که این بیماری در کشورهای غرب آفریقا ریشه دوانید و شعله ور شد وجود خرافات و شایعه های مختلف بود که باعث شد همکاری مردم با نظام سلامت شان به حداقل ممکن برسد و رفتارهای غیربهداشتی در نوع درمان بیماران و دفن اجساد عفونی ترویج یابند.
در حقیقت شایعه نه تنها برای آتش همه گیری ها مانند بنزین عمل می نماید و آنرا شعله ور تر می کند بلکه مانع خدمت رسانی تیم های بهداشتی درمانی به مناطق آسیب دیده می شود. برخی افراد ممکن است گمان کنند که وجود شایعه و ایجاد نگرانی می تواند باعث هوشیار سازی و ایجاد حرکت در مسئولین بهداشتی کشورها برای پاسخ هر چه سریعتر به آسیب دیدگان شود، در حالیکه ضمن احترام به رسالت خبررسانی سریع باید اذعان نمود که در مورد بیماری های واگیر و سلامت مردم حقیقت چیز دیگری است. تجربه تلخ و خسارات سنگین ابولا در غرب آفریقا پاسخ این سوال را به روشنی بیان می دارد.
سونامی شایعات و ابهامات متعدد بی پاسخ در نهایت مانند بنزینی شعله های آتش این طغیان خانمان برانداز را سرکش تر و سوزان تر نمود تا جاییکه مردم نه تنها به سیستم پزشکی و خادمان بهداشتی درمانی خود بدبین و بی اعتماد شدند بلکه بیماران خود را به جای انتقال به بیمارستان در خانه نگه می داشتند و کم کم خیابان ها پر شد از جسد های رها شده و حتی بدتر از آن زمانی بود که حملات مسلحانه به بیمارستان ها و عملیات رها سازی بیماران انجام پذیرفت.
هر چند ابولا از راه مصرف میوه و غذا منتقل نمی شود اما بسیاری از افراد و سایت های شایعه ساز آمرانه و یا ناآگاهانه گاهی عنوان می کنند که میوه یا آب و غذای آلوده علت انتقال بیماری است. برای روبرو شدن با ابولا به عنوان بیماری ای که ترس و شایعه اش جلوتر خودش به شهرهای کشور می رسد و شعله های شایعات و اخبار نادرست پیش از خود بیماری خسارت به بار می آورد باید هماهنگی نزدیک و صمیمانه ای بین رسانه ها و مسئولین بهداشتی کشورها حاکم باشد.
مرجع رسمی و پاسخگو به ابهامات و سوالات مرتبط با بیماری های واگیر در کشور ما "مرکز مدیریت بیماری های واگیر" در وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی می باشد. مرکز مدیریت بیماری های واگیر تجربیات درخشانی در کنترل همه گیری ها با حفظ آرامش در سال های گذشته دارد و طغیان های مهمی مانند وبا، تب کریمه کنگو، اسهال های خونی و ... را مدیریت نموده است و با اطلاع رسانی صحیح برنامه های بزرگی را مانند واکسیناسیون سرخک و فلج اطفال (و بسیاری برنامه های ملی دیگر از این قبیل) را با همکاری رسانه ها و همیاری مردم و بسیج آحاد مردم به سرانجام رسانده است. انتظار می رود که در مواقعی که اخبار داغ و مخاطب پسند اما نگران کننده ای به دست خبرنگاران می رسد اولین اقدامشان تماس با روابط عمومی وزارت بهداشت و کسب اطلاع دقیق از مرکز مدیریت بیماری های واگیر باشد و مطمئن باشند که همکاران ما در این مرکز با صبر و حوصله پاسخگوی ابهامات ایجاد شده به خبرنگاران محترم هستند.
دکتر محمد مهدی گویا رییس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
اجتمام**7364**
27/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 12]
صفحات پیشنهادی
پيشنهاد وزير براي کمک ايران به ريشهکني ابولا |اخبار ایران و جهان
پيشنهاد وزير براي کمک ايران به ريشهکني ابولا کد خبر ۴۸۱۳۷۲ تاریخ انتشار ۱۶ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۶ ۳۵ - 07 March 2015 خراسان نوشت بر اساس نامه چندي پيش قاضي زاده وزير بهداشت به مسئولان ارشد دولتي پيشنهاد شده است با تخصيص اعتبارات لازم بر اساس اختيارات قانوني هيئت دولت و ارسال محمولهمصوبه برج باغها تیشه به ریشه باغات زد |اخبار ایران و جهان
مصوبه برج باغها تیشه به ریشه باغات زد کد خبر ۴۸۴۴۳۶ تاریخ انتشار ۲۶ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۲ ۰۸ - 17 March 2015 عضو شورای اسلامی شهر تهران گفت مصوبه شورای شهر مبنی بر برج باغها با یک حسننظر و نیت تصویب شد ولی تیشه به ریشه باغات زد به گزارش فارس محمد حقانی در تذکرات پیش از دستور یکصراه تشخیص نان جوی تقلبی از اصل |اخبار ایران و جهان
راه تشخیص نان جوی تقلبی از اصل کد خبر ۴۸۰۱۰۳ تاریخ انتشار ۱۱ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۲ ۰۶ - 02 March 2015 شما را به خدا تعارف نکنید نان اعلا بفرمایید با چاشنی سم جوهر قند این خوراک مرغ و پیاز را هم امتحان کنید سرشار از سرب است برنج مان هم عالی است سم آرسنیک دارد یک موقع اگر این لقمبیماری «ابولا» از شایعه تا واقعیت
تراز رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت در مطلبی تحت عنوان ابولا از شایعه تا واقعیت به جریان سازی این بیماری در کشور اشاره کرده است به گزارش تراز دکتر محمد مهدی گویا گفت شايعاتي با عنوان «فوت ۵ نفر در اثر بيماري ابولا در تبريز» در روزهاي گذشته رساشیوع ابولا در کشور تکذیب شد |اخبار ایران و جهان
شیوع ابولا در کشور تکذیب شد معاون مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی با تکذیب شایعه شیوع ابولا در کشور گفت به خاطر اطلاع رسانی های وسیع رسانه ها در خصوص ابولا اکنون مردم با مشاهده هر بیماری و آنفلوانزای فصلی ذهنشان به سمت بیماری ابولا می رود کد خبرماهی گلی ریشه در سفره هفت سین ندارد |اخبار ایران و جهان
ماهی گلی ریشه در سفره هفت سین ندارد کد خبر ۴۸۴۴۴۹ تاریخ انتشار ۲۶ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۲ ۳۴ - 17 March 2015 به گزارش پایگاه خبری و اطلاع رسانی جماران با نزدیک شدن به ایام نوروز عرضه و فروش ماهیهای سرخ به میزان قابل توجهی بالا میرود چراکه این ماهیها امروز دیگر جایگاه ویژهای در سفموفقیت واکسن آزمایشی ابولا بر روی نمونه انسانی |اخبار ایران و جهان
موفقیت واکسن آزمایشی ابولا بر روی نمونه انسانی کد خبر ۴۸۲۲۴۶ تاریخ انتشار ۱۸ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۱ ۴۳ - 09 March 2015 طبق گزارش اخیر ممکن است واکسن آزمایشی ابولا مانع از ابتلا به بیماری در فردی شود که در معرض خطر بالای ابتلا به این عفونت بوده است به گزارش مهر بر اساس اعلام سازمان بهواکنش وزارت بهداشت به شايعه شيوع آنفلوانزا |اخبار ایران و جهان
واکنش وزارت بهداشت به شايعه شيوع آنفلوانزا رئيس مرکز مديريت بيماري هاي وزارت بهداشت گفت رسانه ها فارغ از هر گونه انديشه اي به شايعات مربوط به بيماري ها خصوصا بيماري هاي واگير بدون تماس با وزارت بهداشت دامن نزنند کد خبر ۴۸۰۲۴۲ تاریخ انتشار ۱۱ اسفند ۱۳۹۳ - ۲۰ ۱۱ - 02 March 20گزارشی از بیماری ابولا در کشور نداشتهایم |اخبار ایران و جهان
گزارشی از بیماری ابولا در کشور نداشتهایم کد خبر ۴۸۱۰۵۲ تاریخ انتشار ۱۴ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۲ ۴۱ - 05 March 2015 یک عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس گفت در کشور موردی از افراد مبتلا به بیماری ابولا گزارش نشده است و ما به صورت جدی پیگیری میکنیم تا در صورت مشاهده سریع اقدامات لازم انبیماری ابولا؛ از شایعه تا واقعیت
بیماری ابولا از شایعه تا واقعیت جامعه > سلامت - مهر نوشت رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت در مطلبی تحت عنوان «ابولا از شایعه تا واقعیت» به جریان سازی این بیماری در کشور اشاره کرده است دکتر محمد مهدی گویا گفت شایعاتی با عنوان «فوتموفقیت محققان ایرانی در حذف مواد گرانقیمت از حسگرهای تشخیص دیابت
دوشنبه ۱۸ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۹ ۳۳ محققان ایرانی موفق به طراحی و ساخت حسگری زیستی و غیرآنزیمی در مقیاس آزمایشگاهی جهت تشخیص دیابت شدند کاهش هزینه ساخت افزایش سرعت تشخیص گلوکز و افزایش پایداری از نتایج این طرح بوده است به گزارش سرویس فناوری ایسنا دکتر علیاکبر طرلانی عضو هیأت علمیجلسه امروز مجمع تشخیص مصلحت نظام |اخبار ایران و جهان
جلسه امروز مجمع تشخیص مصلحت نظام کد خبر ۴۸۳۶۷۵ تاریخ انتشار ۲۳ اسفند ۱۳۹۳ - ۲۱ ۲۰ - 14 March 2015هافینگتون پست: ایران تسلیم نخواهد شد/ اشتباه محاسباتی افراطیون در توانایی ایران در مقاومت
هافینگتون پست ایران تسلیم نخواهد شد اشتباه محاسباتی افراطیون در توانایی ایران در مقاومت سیاست > دیپلماسی - تسنیم نوشت یک روزنامه آمریکایی در گزارشی نوشت که سالهای گذشته نشان میدهد که ایران تسلیم نخواهد شد و تلاشها برای تشدید فشارها به ایران برایاخبار ایران و جهان | - جلسه مجمع تشخیص مصلحت نظام
جلسه مجمع تشخیص مصلحت نظام جلسه مجمع تشخیص مصلحت نظام صبح امروز شنبه به ریاست آیت الله هاشمی رفسنجانی برگزار شد محمد کاظم پور ۱۳۹۳-۱۲-۲۳ ۱۸ ۲۶چرایی انتشار شایعه دستگیری مهدی هاشمی/ اسراری که حسن کروبی ناگفته گذاشت/ واکنش امام جمعه شیراز به حمله به علی
چرایی انتشار شایعه دستگیری مهدی هاشمی اسراری که حسن کروبی ناگفته گذاشت واکنش امام جمعه شیراز به حمله به علی مطهری این سه نفر به اظهارات یونسی مشکوکند ده پروژه که دانشجویان بسیجی به آن معترضند رصدخانه تابناک خبرهایی برای مخاطبان آماده میکند که غیررسمی هستند یا اینکه کمتتحلیل گری سیک از اشتباه آمریکا در مورد فعالیتهای هستهای ایران
دوشنبه ۱۸ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۴ ۴۱ مشاور پیشین کاخ سفید گفت ایران تاکنون بیش از یک دهه برای ساخت تسلیحات هستهای فرصت داشته است اما تمامی پیشبینیها نه در مورد توانایی هستهای ایران بلکه در مورد تمایل ایران برای ساخت تسلیحات هستهای اشتباه بوده است به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایرانچرایی انتشار شایعه دستگیری مهدی هاشمی/ اسراری که حسن کروبی ناگفته گذاشت/ واکنش امام جمعه شیراز به حمله به علی
چرایی انتشار شایعه دستگیری مهدی هاشمی اسراری که حسن کروبی ناگفته گذاشت واکنش امام جمعه شیراز به حمله به علی مطهری این سه نفر به اظهارات یونسی مشکوکند ده پروژه ساخت و ساز که دانشجویان بسیجی به آن معترضند رصدخانه تابناک خبرهایی برای مخاطبان آماده میکند که غیررسمی هستند-
اجتماع و خانواده
پربازدیدترینها