محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1842303737
بیماری «ابولا» از شایعه تا واقعیت
واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت در مطلبی تحت عنوان «ابولا از شایعه تا واقعیت»، به جریان سازی این بیماری در کشور، اشاره کرده است.
به گزارش تراز ، دکتر محمد مهدی گویا گفت: شايعاتي با عنوان «فوت ۵ نفر در اثر بيماري ابولا در تبريز» در روزهاي گذشته رسانه هاي رسمي و غير رسمي كشور را تا اندازه اي تحت تاثير خود قرار داد و علاوه بر سودي كه نصيب برخي شايعه پراكنان نمود، سئوالات نگران كننده متعددي را نيز در ذهن آحاد مردم ايجاد نمود كه لازم است پاسخ داده شود.
بدون شك بهترين پاسخ ها در اين شرايط صريح ترين، صادقانه ترين و شفاف ترين پاسخ ها هستند. واقعيت اين است كه با سرد شدن هوا در طي دو ماه گذشته، همانند ساير شهرها و استان هاي كشور در فصل سرد سال، در تبريز موارد بيماري آنفلوانزا كه يك بيماري فصلي است به تدريج افزايش يافت (اتفاقي كه همه ساله و در همه كشورها رخ مي دهد و معمولا با گرم شدن هوا تعداد بيماران نيز كاسته شده و همه گيري فصلي پايان مي پذيرد).
همه مي دانند، ويروس ابولا تنها در برخي خفاش ها و ميمون هاي بزرگ حيات وحش در مناطق مشخصي از آفريقا وجود دارد و فقط افرادي به اين بيماري مبتلا مي شوند كه با حيوان الوده يا بيمار مبتلا به ابولا و خون و ترشحات بدنش تماس نزديك داشته باشند، و براي اينكه پزشكي به وجود اين بيماري در بيمار خود شك نمايد و خانواده او را نگران نمايد بايد سابقه سفر به آفريقا را از او و اطرافيانش جويا شود. هيچكدام از بيماران تبريز سابقه سفر به كشورهاي گرفتار ابولا در غرب آفريقا را نداشتند.
از طرفي هرچند بيماري ابولا يك بيماري تنفسي نيست اما اشتباه يك دانشجوي پزشكي در هنگام پرونده نويسي، رعايت نكردن دستورالعمل هاي كشوري، باعث شد كه با برچسب نادرست زدن "بيماري ابولا" به يك بيمار تنفسي شديد ناشي از ويروس آنفلوانزا، اولين هسته هاي شايعه شكل گرفت. به تدريج با انتشار اين شايعه در رسانه هاي رسمي و غير رسمي، همانند گلوله برفي كه در سرازيري قرار گرفته است و به سرعت بزرگ و بزرگتر مي گردد، اين شايعه براي بسياري از افراد به يك باور قلبي تبديل گرديد و سيستم بهداشتي كشور را به پنهان كاري متهم نمودند.
متاسفانه برخي رسانه هاي رسمي نيز بدون اينكه از مرجع قانوني و رسمي بيماري هاي واگير كشور، يعني مركز مديريت بيماري هاي واگير استعلام نمايند اقدام به انتشار اين خبر نمودند. هرچند اولين پزشكي كه برچسب ناصحيح ابولا را براي بيماري مبتلا به آنفلوانزاي شديد مطرح نموده بود، متوجه اشتباه خود گرديد اما ديگر شايعه ساخته و منتشر شده بود. بر همگان مسلم است كه موضوع بهداشت و سلامت و علي الخصوص بيماري هاي عفوني واگير كه مي توانند باعث همه گيري هاي گسترده شوند موضوعي نيستند كه بشود آنهارا بازيچه مقاصد سياسي و اقتصادي گروهي اندك قرار داد و رابطه بين مسئولين بهداشتي هر كشور با آحاد مردم بايد همواره در قالب صداقت بيان، اعتماد و گفتگوي شفاف باقي بماند، چراكه همكاري دو سويه مردم و مسئولين بهداشتي منطقه اي و ملي براي پيش بردن برنامه هاي سلامت يك امر تسهيل كننده است (برنامه قابل افتخار ريشه كني فلج اطفال در كشور جمهوري اسلامي ايران از جمله مصاديق اين موضوع مي باشد).
بيماري ابولا اساسا يك بيماري تنفسي نيست و اشتباه گرفتن آن با موارد شديد بيماري ويروسي آنفلوانزا از نظر كلينيكي بسيار بعيد به نظر مي رسد، اما اين اتفاق رخ داد! همچنانكه در طي دوسال گذشته نيز اشتباهات كلينيكي مشابهي در بسياري از كشورهاي جهان بوقوع پيوست. شايعه ها هميشه به همين راحتي ساخته مي شوند اما واقعيت آن است كه كارشناسان و متخصصاني كه با موضوع طغيان بيماري هاي واگير در جهان و تاريخچه پر فراز و نشيب اين بيماري ها آشنايي دارند به خوبي مي دانند كه جزء لاينفك و حاشيه هميشگي اينگونه طغيان ها، همانا ساخته شدن و انتشار شايعات متعدد مي باشد.
تجربيات مشابه در ساير نقاط جهان بخوبي نشان داده است كه در جريان طغيان هاي بيماري هاي عفوني، همواره برخي رسانه هاي غيررسمي و كم مخاطب با انگيزه جلب توجه بيشتر مخاطبان و كسب سود بيشتر از طريق ايجاد شايعه و ترس و دل نگراني عمومي، دست به ساخت شايعه و يا تحريف آمار و سخنان مسئولين بهداشتي مي زنند. پيدايش شايعه ها در همه گيري ها در همه جاي دنيا امري اجتناب ناپذير است اما نكته قابل تامل اينجاست كه زماني كه شايعه ها از زبان رسانه هاي قابل اعتماد مردم و بدون استعلام از مرجع قانوني اطلاعات بيماري هاي واگير كشور (مركز مديريت بيماري هاي واگير در وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكي) منتشر شوند، كم كم يك امر غير واقعي به شكل يك باور واقعي به عموم مردم تلقين مي گردد.
نهايتاً با بررسي سريع ميداني و ارزيابي واقعي بودن يا نبودن خبر توسط كارشناسان فني و مسئولين بهداشتي كشور و پس از اثبات شايعه بودن آن، خبر توسط مسئولين بهداشتي تكذيب مي شود، اما گاهي اين شايعه سازي ها علاوه بر خدشه وارد كردن به رابطه صادقانه مسئولين بهداشت و آحاد جامعه، مي توانند باعث بروز رفتارهاي غيربهداشتي و گسترش بيشتر بيماري هاي معمول جامعه گردد.
مصداق نزديك و ملموس اين سهل انگاري در اشاعه خبرهاي كذب بهداشتي را مي توان در آفريقا و در جريان همين بيماري ابولا پيدا كرد. به تاييد كارشناسان و دانشمندان مطرح بهداشتي جهان، يكي از دلايلي كه اين بيماري در كشورهاي غرب آفريقا ريشه دوانيد و شعله ور شد وجود خرافات و شايعه هاي مختلف بود كه باعث شد همكاري مردم با نظام سلامت شان به حداقل ممكن برسد و رفتارهاي غيربهداشتي در نوع درمان بيماران و دفن اجساد عفوني ترويج يابند.
در حقيقت شايعه نه تنها براي آتش همه گيري ها مانند بنزين عمل مي نمايد و آنرا شعله ور تر مي كند بلكه مانع خدمت رساني تيم هاي بهداشتي درماني به مناطق آسيب ديده مي شود. برخي افراد ممكن است گمان كنند كه وجود شايعه و ايجاد نگراني مي تواند باعث هوشيار سازي و ايجاد حركت در مسئولين بهداشتي كشورها براي پاسخ هر چه سريعتر به آسيب ديدگان شود، درحاليكه ضمن احترام به رسالت خبررساني سريع بايد اذعان نمود كه در مورد بيماري هاي واگير و سلامت مردم حقيقت چيز ديگري است.
تجربه تلخ و خسارات سنگين ابولا در غرب آفريقا پاسخ اين سئوال را به روشني بيان مي دارد. سونامي شايعات و ابهامات متعدد بي پاسخ در نهايت مانند بنزيني شعله هاي آتش اين طغيان خانمان برانداز را سركش تر و سوزان تر نمود تا جاييكه مردم نه تنها به سيستم پزشكي و خادمان بهداشتي درماني خود بدبين و بي اعتماد شدند بلكه بيماران خود را به جاي انتقال به بيمارستان در خانه نگه مي داشتند و كم كم خيابان ها پر شد از جسد هاي رها شده و حتي بدتر از آن زماني بود كه حملات مسلحانه به بيمارستان ها و عمليات رها سازي بيماران انجام پذيرفت.
هرچند ابولا از راه مصرف ميوه و غذا منتقل نمي شود اما بسياري از افراد و سايت هاي شايعه ساز آمرانه و يا ناآگاهانه گاهي عنوان مي كنند كه ميوه يا آب و غذاي آلوده علت انتقال بيماري است. براي روبرو شدن با ابولا به عنوان بيماري اي كه ترس و شايعه اش جلوتر خودش به شهرهاي كشور مي رسد و شعله هاي شايعات و اخبار نادرست پيش از خود بيماري خسارت به بار مي آورد بايد هماهنگي نزديك و صميمانه اي بين رسانه ها و مسئولين بهداشتي كشورها حاكم باشد.
مرجع رسمي و پاسخگو به ابهامات و سئوالات مرتبط با بيماري هاي واگير در كشور ما "مركز مديريت بيماري هاي واگير" در وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكي مي باشد. مركز مديريت بيماري هاي واگير تجربيات درخشاني در كنترل همه گيري ها با حفظ آرامش در سال هاي گذشته دارد و طغيان هاي مهمي مانند وبا، تب كريمه كنگو، اسهال هاي خوني و... را مديريت نموده است و با اطلاع رساني صحيح برنامه هاي بزرگي را مانند واكسيناسيون سرخك و فلج اطفال (و بسياري برنامه هاي ملي ديگر از اين قبيل) را با همكاري رسانه ها و همياري مردم و بسيج آحاد مردم به سرانجام رسانده است.
در پایان این مطلب انتظار مي رود كه در مواقعي كه اخبار داغ و مخاطب پسند اما نگران كننده اي به دست خبرنگاران مي رسد اولين اقدامشان تماس با روابط عمومي وزارت بهداشت و كسب اطلاع دقيق از مركز مديريت بيماري هاي واگير باشد و مطمئن باشند كه همكاران ما در اين مركز با صبر و حوصله پاسخگوي ابهامات ايجاد شده به خبرنگاران محترم هستند.
منبع: مهر
سه شنبه 26 اسفند 1393 ساعت 17:22
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[مشاهده در: www.taraznews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]
صفحات پیشنهادی
شایعه ورود بیماری ابولا به کرمانشاه صحت ندارد
محمدی شایعه ورود بیماری ابولا به کرمانشاه صحت ندارد شناسهٔ خبر 2517021 پنجشنبه ۲۱ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۶ ۳۳ استانها > کرمانشاه کرمانشاه- مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه شایعه شیوع بیماری ابولا در کرمانشاه را تکذیب کرد مهدی محمدی در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص شایعاتابولا از شایعه تا واقعیت
سهشنبه ۲۶ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۵ ۱۵ مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت در یادداشتی با عنوان ابولا از شایعه تا واقعیت به نقد و بررسی ابعاد شایعه ابولا در تبریز پرداخت به گزارش سرویس سلامت خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا متن یادداشت دکتر محمد مهدی گویا در پی می آید شایعاتیگزارشی از بیماری ابولا در کشور نداشتهایم |اخبار ایران و جهان
گزارشی از بیماری ابولا در کشور نداشتهایم کد خبر ۴۸۱۰۵۲ تاریخ انتشار ۱۴ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۲ ۴۱ - 05 March 2015 یک عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس گفت در کشور موردی از افراد مبتلا به بیماری ابولا گزارش نشده است و ما به صورت جدی پیگیری میکنیم تا در صورت مشاهده سریع اقدامات لازم انرئیس مرکز توسعه سلامت کیش: موردی از بیماری ابولا در کیش گزارش نشده است
رئیس مرکز توسعه سلامت کیش موردی از بیماری ابولا در کیش گزارش نشده استرئیس مرکز توسعه سلامت کیش گفت تاکنون هیچ گونه گزارشی مبنی بر وجود بیماری ابولا در جزیره کیش مشاهده نشده است به گزارش خبرگزاری فارس از جزیره کیش دکتر محمدرضا رضانیا امشب در نشستی خبری با اصحاب رسانه در اگزارشی از بیماری ابولا در کشور نداشتهایم
پنجشنبه ۱۴ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۹ ۲۶ یک عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس گفت در کشور موردی از افراد مبتلا به بیماری ابولا گزارش نشده است و ما به صورت جدی پیگیری میکنیم تا در صورت مشاهده سریع اقدامات لازم انجام شود عابد فتاحی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقکرملین شایعه بیماری پوتین را رد کرد
کرملین شایعه بیماری پوتین را رد کرد خبرنگار سی ان ان گفت در پی غیبت یک هفته ای ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه از محافل عمومی کرملین شایعات درباره بیماری پوتین را رد کرد به گزارش نامه نیوز به رغم شرایط نامناسب اقتصادی روسیه ولادیمیر پوتین رییس جمهور این کشور طی روزهای اخیردرادعای نتانیاهو درباره یهودی ستیزی در ایران باستان؛ افسانه یا واقعیت؟
ادعای نتانیاهو درباره یهودی ستیزی در ایران باستان افسانه یا واقعیت نخست وزیر رژیم صهیونیستی در سخنرانی اخیر خود در کنگره آمریکا موضوعی به ظاهر تاریخی را مطرح کرد و کوشید اذهان حاضران را با استفاده از آن به موضع ضد ایرانی خود جلب کند خست وزیر رژیم صهیونیستی در سخنرانی ا10 ماده ی غذایی مفید برای مقابله با بیماری دیابت
پزشکی 10 ماده ی غذایی مفید برای مقابله با بیماری دیابت دیابت یا همان بیماری قند نیز جز آن دسته از بیماریهای است که باید با تمام قوا در برابرش ایستاد امام صادق عليه السلام مؤمن همواره خانواده خود را از دانش و ادب شايسته بهره مند مى سازد تا همه آنان را وارد بهشت كند  اپل بهدنبال درمان بیماریهای لاعلاج
اپل بهدنبال درمان بیماریهای لاعلاجتاریخ انتشار سه شنبه ۱۹ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۱۸ ۱۲ شرکت اپل در حال پیوستن به مبارزه با بیماریهای سخت علاج نظیر پارکینسون و سرطان سینه است به گزارش ایسنا اپل به وسیله کیت تحقیقاتی جدید خود برای سیستم عامل آی اُ اس در حال پیوستن به مبارزه علیخواص باورنکردنی لوبیا در کنترل این بیماری
پزشکی خواص باورنکردنی لوبیا در کنترل این بیماری لوبیا سرشار از کربوهیدرات بوده و باید به مقدار معینی خورده شود ولی لوبیا آهسته هضم می شوند و در نتیجه قند خون را آهسته بالا می برد امام صادق عليه السلام مؤمن همواره خانواده خود را از دانش و ادب شايسته بهره مند مى سازد تا همناخن؛ زبان گویای بیماریها
تراز متخصصان پوست و مو معتقدند ناخنها زبان گویای برخی از بیماری ها هستند و هر مشکلی که در سطح ناخن ایجاد شود میتواند هشداری برای ابتلا به یک بیماری خاص باشد به گزارش تراز اخن ها از اجزای مهم بدن هستند که نگهداری و مراقبت از آنها از طریق راهکارهای آسان مانند ترک ناخن جویدن اپرخاشگری در کودکان یک علامت است نه یک بیماری
پرخاشگری در کودکان یک علامت است نه یک بیماری والدین توجه کنند بیان هر خواستهای که با پرخاشگری است نیازی به برآورده کردن آن نیست مهدی تهران دوست فوق تخصص روانپزشکی کودک و نوجوان گفت برخی از کودکان از نظر سرشتی با کودکان دیگر متفاوتند و علائم پرخاشگری درآنها دیده میشود کودکانسبقت بیجا علامت بیماری روانی است |اخبار ایران و جهان
سبقت بیجا علامت بیماری روانی است کد خبر ۴۸۲۴۲۰ تاریخ انتشار ۱۸ اسفند ۱۳۹۳ - ۲۲ ۵۷ - 09 March 2015 رئیس هیأت مدیره انجمن حمایت از بیماران اسکیزوفرنیا گفت سبقتهای بیجا رانندگی بیمحابا عصبانیت زودهنگام جزو علایم ابتلا به اختلالات روانی است که توصیه میشود افراد در صورت بروزاز هر ۱۰ ایرانی یک نفر بیماری کلیه دارد |اخبار ایران و جهان
از هر ۱۰ ایرانی یک نفر بیماری کلیه دارد رئیس انجمن نفرولوژی ایران با بیان عوامل خطر در ابتلا به بیماری نارسایی کلیه گفت بیماری کلیه بسیار شایع است به طوری که از هر ۱۰ ایرانی یک نفر بیماری کلیه دارد کد خبر ۴۸۱۹۱۱ تاریخ انتشار ۱۷ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۳ ۵۸ - 08 March 2015 رئیس انجمن نتکذیب یک شایعه درباره آدمخواری
تکذیب یک شایعه درباره آدمخواری فرمانده یگان حفاظت اداره کل حفاظت محیط زیست کهگیلویه وبویراحمد گفت پیدا شدن مار ۲۲ متری آدم خور در دنا صحت ندارد به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر جمشید عبدی پور در گفت و گوبا خبرنگار ایرنا با اشاره به انتشار خبری مبنی بر پیدا شدن یک مار بزرگموفقیت واکسن آزمایشی ابولا بر روی نمونه انسانی |اخبار ایران و جهان
موفقیت واکسن آزمایشی ابولا بر روی نمونه انسانی کد خبر ۴۸۲۲۴۶ تاریخ انتشار ۱۸ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۱ ۴۳ - 09 March 2015 طبق گزارش اخیر ممکن است واکسن آزمایشی ابولا مانع از ابتلا به بیماری در فردی شود که در معرض خطر بالای ابتلا به این عفونت بوده است به گزارش مهر بر اساس اعلام سازمان بهبیماری های ویروسی شایع فصل بهار
بیماری های ویروسی شایع فصل بهار آلرژی انواع مختلفی دارد و تقریبا بیشتر اعضای بدن را درگیر میکند صبا عرشی فوق تخصص آسم و آلرژی گفت آلرژی یک افزایش پاسخ غیر طبیعی بدن نسبت به عوامل محیطی است که همه افراد آن را متحمل میشوند اما فردیکه زمینه ارثی ابتلا به آلرژیک را دارد آلرژی ا-
اجتماع و خانواده
پربازدیدترینها