واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: آخرینی دیگر از سال 93 در راه است نوروز را به آتش نزنیم/ ماهیت سنت چهارشنبه سوری در مخاطره تحریف تبریز - ایرنا - این روزها حال و هوای کوچه پس کوچه های شهر متفاوت تر از دیگر روزهای سال است، اسبی که 362 روز تاخته است، به آخرین نفس های خود نزدیک می شود...
... بوی آمدن بهار را می توان از همه جای شهر استشمام کرد، تمام مردم در تکاپوی استقبال بهار و سال نو هستند، خیابان های شلوغ و مملو از جمعیت، ترافیک و راه بندان های سنگین، دست های پر از اجناس خریداری شده و گاه گریه های کودکانه ای که برای بدست آوردن خواسته های خود سر می دهند، دیده و شنیده می شود.
زنان ایرانی طبق آداب و رسوم دیرینه از ابتدای اسفند ماه شروع به خانه تکانی می کنند تا با آرامشی پر از لذت و لبخند و زیبایی به استقبال مهمان ویژه خود که مملو از آرزوها و امیدهای نو و خوش زندگی است، بروند.
در این روزهای پایانی سال که همه چیز آخرین است، همچون اتمام آخرین گردگیری های خانه، آخرین دلشوره ها، امیدها و آرزوهای سال، آخرین چهارشنبه سال نیز فرا رسیده است.
آیین چهارشنبه سوری که از دیرباز در بین مردم ایران زمین مورد توجه بوده و هست، به عنوان یکی از جشن های باستانی در جای جای این کشور کهن با آداب و رسومی خاص همچون برافروختن آتش، فال گوشی، اسپند دود کردن و غیره برگزار می شود.
چهارشنبه سوری در تاریخ کهن ایرانیان معنا و مفهوم خاصی داشت، روزی بود که نیاکان ما آن را برای برپایی جشن و سرور و زدودن غم و اندوه در استقبال از سال نو برگزار می کردند تا علاوه بر خانه تکانی منازل خویش به خانه تکانی غم ها و اندوه های یکساله خود بپردازند و با امیدی تازه تر به استقبال بهار روند.
در سال های اخیر چهارشنبه آخر سال ما رنگ و بوی دیگر به خود گرفته و مردم به ندرت در شب چهارشنبه آخر سال دور هم جمع می شوند، جوانان و نوجوانان به دور از خانواده ها بی اعتنا به عواقب کار و صدمات و خطرات احتمالی ناشی از آن دنبال ترقه بازی و انفجارهای آزاردهنده انواع و اقسام وسایل وارداتی می روند و به این ترتیب فاصله ها آغاز می شود.
در سال های اخیر شب چهارشنبه آخر سال با حرکت به سوی خشونت از اصالت خود فاصله گرفته و امروزه استفاده از مواد محترقه غیراستاندارد و آتش زا که بسیار نیز خطرناک هستند رواج یافته و جایگزین آیین های کهن شده است.
این ترقه ها و صداهای مهیب که روزها پیش از آغاز آیین چهارشنبه سوری آخر سال در هر کوی و برزن به صدا درآمده و حتی گاه تا بعد از چهارشنبه سوری هم ادامه پیدا می کند، با افزایش آلودگی های صوتی، تنش های عصبی زندگی صنعتی را بیشتر می کند.
امروزه مواد آتش زا، از فشفشه و سیگارت و ترقه به مواد محترقه بسیار خطرناکی به شکل نارنجک تبدیل شده که آثار وحشتناکی در پی دارد و به گفته محققان با انتشار این پدیده نامطلوب ترقه بازی در گروه کودکان و نوجوانان، کم شنوایی به طور فزاینده ای در جامعه ما رو به گسترش نهاده است.
به هر حال متاسفانه مواد محترقه عضو برخی از خانواده ها در چهارشنبه آخر سال شده و کاری که ضروری است در این خصوص صورت گیرد فرهنگ سازی و آموزش درست در خصوص آیین کهن و رسوم نیاکانمان به نسل های جدید است تا نگذاریم شیرینی این جشن کهن به تلخی تبدیل شود.
رییس مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی آذربایجان شرقی در این خصوص به خبرنگار ایرنا می گوید: در حوادث چهارشنبه آخر سال گذشته 168 مورد ماموریت توسط تکنسین های این مرکز صورت گرفت.
روزبه رجایی غفوری با بیان اینکه متاسفانه بیشترین آسیب دیدگی ها بین سنین 18 تا 25 سال بوده و در مرحله دوم سنین 10 الی 13 سال را شامل می شود، افزود: در این گونه سوانح تماشگران نیز بیشترین آسیب را می بینند.
وی با بیان اینکه اغلب سوختگی ها در این روز از ناحیه دست و چشم اتفاق می افتد، به مردم توصیه کرد: در اولین لحظات اطرافیان با حفظ خونسردی تا رسیدن تکنسین های اورژانس قسمت آسیب دیده فرد مصدوم را زیر آب سرد قرار دهند تا شدت آسیب دیدگی و عمق سوختگی کمتر شود.
رجایی تاکید کرد: از مالش قسمت سوختگی و کندن چیزهایی که به این قسمت چسبیده جدا خودداری شود.
وی با بیان اینکه در جراحت هایی که منجر به خونریزی شده محل را با آب شسته و گاز استریل را بر روی آن گذاشته و مصدوم به مراکز درمانی انتقال داده شود، افزود: از ریختن بتادین به داخل زخم جدا خودداری شود.
رییس مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی استان از زنان باردار و افرادی که دچار بیماری های قلبی و عروقی و مغزی هستند درخواست کرد: در این روز حدالامکان از منزل خارج نشوند، چرا که صداهای ناهنجار موجب آسیب رسانی به این گروه می شود.
مدیرعامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تبریز نیز از مردم درخواست کرد: از روشن کردن آتش در حجم بزرگ و همچنین استفاده از مایعات قابل اشتعال همچون نفت و بنزین در افروختن آتش خودداری کنند.
انوشیروان کرمانی نژاد افزود: مردم از روشن کردن آتش در کنار درختان، خودروها و سیلندرهای گاز و پیک نیک و در معابر و کوچه های تنگ خودداری کنند.
وی گفت: از انداختن اسپری ها، وسایل شیشه ای و قوطی های فلزی مانند کنسرو به درون آتش جدا بپرهیزید.
کرمانی نژاد با تاکید بر اینکه ترقه ها، فشفشه ها و دیگر اسباب آتش بازی را از فروشنده های مجاز و معتبر تهیه و به برچسب آن توجه کنند، گفت: ضروری است فقط در فضای باز از فشفشه و ترقه استفاده شود.
فرمانده انتظامی آذربایجان شرقی نیز با بیان اینکه چهارشنبه آخر سال یک موضوع اجتماعی است، گفت: پلیس مخالف شادی مردم نیست و به دنبال ایجاد آرامش بیشتر است.
سردار محسن حسن خانی با اشاره به آماده باش کامل این نیرو در استان، افزود: نیروی انتظامی با مخلان نظم و آرامش در سطح شهرها، میادین اصلی و خیابان ها در چهارشنبه آخر سال برخورد خواهد شد.
وی اظهار کرد: در این راستا سه میلیون عدد مواد محترقه در استان کشف و ضبط و 80 توزیع کننده و فروشنده این مواد دستگیر شده اند که این میزان در مقایسه با کشفیات انجام یافته در سال گذشته سه برابر افزایش داشته است.
آنچه که پر واضح است در انتقال درست آداب و رسوم فرهنگی به نسل جوان ضعیف عمل شده و ضروری است متولیان دستگاه های فرهنگی و آموزشی فکری به حال رسوخ خرده فرهنگ های غلط و مخرب به آیین های ملی و سنتی کنند تا پیش از این دچار اختلال فرهنگی نشویم.
گزارش: از مینا بازگشا
6120/1756/1352
26/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]