واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: نویسنده ارومیه ای: چهارشنبه سوری آیین کهنی که چهره واقعی اش تغییر یافته است ارومیه - ایرنا - شاعر و نویسنده ارومیه ای گفت: چهارشنبه سوری رسمی کهن و میراثی ماندگار از گذشته های دور است که امروز به دست عده ای تحریف شده و چهره واقعی آن تغییر یافته به طوری که شکل کاریکاتوری به خود گرفته است.
بهرام اسدی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: ترقه، مواد منفجره و خطرناک جای آتش را گرفته و آسیب های زیادی به جامعه می زند و نکته مهم اینکه هیچکدام از موارد فوق جایی در آئین چهارشنبه سوری نداشته و تنها ساخته برخی افراد هستند.
وی اظهار کرد: رفتار خشونت آمیز و مغایر با عرف و منش جامعه نظیر آنچه که امروزه تحت عنوان چهارشنبه سوری شاهد آن هستیم در هیچکدام از آیین های ایرانی و آذربایجانی دیده نمی شود.
وی افزود: کسانی که با منفجر کردن ترقه و پراکندن آتش، سلامتی مردم را هدف قرار می دهند با تن دادن به رفتاری آمیخته به هرج و مرج روحی آیین چهارشنبه سوری را تحریف می کنند.
این نویسنده ادامه داد: چهارشنبه سوری از همان آغاز تنها آتش افروختن ساده بوده نه ترقه بازی و مجروح شدن مردم، این روز فرصتی برای تکرار سادگی ها، مهربانی ها و محبتها بود.
اسدی افزود: متاسفانه چهارشنبه آخر سال از شکل اصلی خود خارج شده و تبدیل به روزی شده که در آن خطرات خانواده ها را تهدید می کند و سلامت بسیاری از مردم اعم از کودک و بزرگ با خطر مواجه می شود.
به گفته این شاعر ارومیه ای در ایران و آذربایجان غربی به عنوان مهد تمدن باستانی ایران زمین، آیین هایی را برگزار می کردند که مهمترین آنها نوروز، سیزده بدر، یلدا و چهارشنبه سوری آخر سال است.
وی ادامه داد: در فرهنگ آذربایجانی در ماه اسفند چهار چهارشنبه وجود دارد که عبارتند از موشتلقچی ( خبرچی )، کوله ( کوتوله )، قره ( سیاه ) و قزیل ( چهارشنبه طلایی ) که امروزه نیز به این نام ها معروف هستند.
وی یادآوری کرد: چهارشنبه آخر سال را در این منطقه آخیر چهارشنبه می گفتند که این چهارشنبه آخری نیز مهم تر از سایر چهارشنبه ها بود و جشن های بزرگی در آن برپا می شود.
وی افزود: اولین چهارشنبه را یئل چارشنبه سی منسوب به باد می دانستند و اعتقاد داشتند در آن روز باد خواهد وزید، دومین چهارشنبه را توپراق چارشنبه سی منسوب به خاک، سومین را به اوت چارشنبه سی یا آتش و چهارمین چهارشنبه ماه اسفند را منسوب به آب می دانستند که در این زمان از یخ بستن خاک کاسته می شد و زمین نفس می کشید.
اسدی معتقد است از آنجا که روایات تاریخی نشان می دهد آتش نخستین بار در این منطقه کشف شده و مردم آذربایجان همچنان آن را حفظ کرده اند بر همین اساس در آخرین چهارشنبه سال مردم آتش افروخته و از روی آتش می پریدند.
وی به آداب و رسوم ویژه چهارشنبه سوری اشاره کرد و گفت: یکی از مهمترین آداب این روز فرستادن هدایا به همراه نقل و شیرینی و آیینه برای تازه عروس هاست که در این روز خانواده داماد و فامیل های آنان هدایایی رنگارنگ را به خانه تازه عروس فرستاده و این روز را جشن می گرفتند.
این نویسنده اضافه کرد: شال اندازی یکی دیگر از آداب چهارشنبه سوری در آذربایجان غربی است به این ترتیب که بعد از مراسم آتش افروختن، جوانان بر بام خویشان و همسایگان رفته و دستمالی را از پنجره و در روستا ها از روزن بام ها به درون آویزان می کردند و صاحبخانه تعدادی گردو، بادام و یا تخم مرغ رنگ کرده به دستمال می بست و می گفت چک الله مطلبین وئرسین ( انشالله به آرزوی خود می رسی ).
وی ادامه داد: رسم آتش روشن کردن و پریدن از روی شعله های آتش و خواندن سرودها و اشعاری به هنگام اجرای این آیین نیز در آذربایجان غربی رایج بوده که هنوز نیز ادامه دارد.
وی گفت: رفتن سر چشمه نیز از دیگر مراسم این روز است که در روستاها هنوز هم سپیده دم این روز زنان و دختران کوزه به دست سر چشمه رفته و کوزه های خود را پر از آب کرده و به خانه می آوردند و اندکی از آن آب را برحیاط خانه می پاشند تا سال پربرکت و خوبی را داشته باشند.
وی به مردم بخصوص جوانان توصیه کرد که با روی آوردن به رسوم اصیل و صحیح و پرهیز از انجام کارهای خطرناک، چهارشنبه سوری با نشاط و شادی را برای خود و اطرافیان ایجاد کنند.
8135/6008
..
26/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 103]