واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها:
استمداد استاندار اصفهان از مدیران
استاندار استان اصفهان نسبت بحران گرد غبار و ریزگردها در این استان هشدار داد و از همه مدیران و تشکلها استمداد طلبید.
ایرنا: رسول زرگر پور گفت: گرد و غبار و ریزگردها در یک قدمی اصفهان است و اگر امروز توسط مسئولین، تشکلهای مردم نهاد و حتی خیرین اقدام عاجلی صورت نپذیرد، بحران بر ما چیره خواهد شد.
وی به مناسبت روز درختکاری اظهار کرد: این شرایط ویژه به ما نشان می دهد که بحران گرد و غبار و ریزگردها در یک قدمی ما است و اگر امروز اقدام عاجلی صورت نپذیرد، با نابودی زمین های کشاورزی و سایر تاسیسات، بحران محیط زیست بر ما چیره خواهد شد.
وی از آلودگی هوا، آب و ریزگردها به عنوان مهمترین مشکلات زیست محیطی استان یاد کرد و افزود: در حالیکه معضلات مربوط به ریزگردها تشدید می شود متاسفانه مقابله با این پدیده هنوز به عزم عمومی نرسیده و به مطالبه ی اصلی تبدیل نشده است و به همین دلیل خیلی به آن پرداخته نمی شود.
زرگر پور گفت: متاسفانه بشر به طبیعت خیانت بزرگی کرده است و با تبدیل خاک طلا به خشت به دست خود کانون های بحران را ایجاد و با حفر زمین به عمق 30 متر پوشش های گیاهی را نابود نموده است که این ها تبدیل به کانون های اصلی گردوغبار شده است .
وی با بیان اینکه برخی از سودجویان در کنار جاده ها اقدام به برداشت خاک نموده اند، افزود: با این اقدام دور از انتظار نیست که در چند سال آینده اصفهان به اهواز دوم تبدیل شود چرا که در آینده امکان مقابله وجود نخواهد داشت و زمین های کشاورزی و تاسیسات دیگر نابود خواهد شد.
رسول زرگرپور با تاکید بر اینکه نباید اجازه دهیم بحران بر ما غلبه کند، افزود: مدیریت ارشد استان آماده است که برای ایجاد و استفاده از ظرفیت های موجود تامین اعتبار نماید.
استاندار اصفهان گفت : برای مقابله با ریزگردها همه مدیران باید مدیریت جهادی داشته باشند و مردم و همه تشکل های مردم نهاد باید به صورت جدی حضور داشته باشند.
رسول زرگرپور اضافه کرد: اولین انتظار از سمن ها، طرح موضوع و شفاف سازی و سپس ورود به عرصه ی عمل و اقدام است.
زرگرپور با بیان اینکه خیرین نیز باید به این عرصه ورود پیدا کنند، اظهار داشت: این کار شاید از ساخت بسیاری از مراکز دیگر واجب تر و ضروری تر باشد.
استاندار اصفهان افزود: در خصوص تالاب گاوخونی نیز باید اقدامات اساسی صورت گیرد چرا که دیگر برگزاری سمینار دردی را دوا نخواهد کرد.
تالاب گاو خونی » یکی از 19 تالاب بین المللی ایران است که در کنوانسیون رامسر در سال 1349 به ثبت رسیده است .
این تالاب یکی از اکوسیستم های طبیعی استان اصفهان است که در نقطه پایانی زاینده رود قرار گرفته است.
موقعیت جغرافیایی تالاب ( مرداب ) گاوخونی نشان می دهد که در فاصله 140 کیلومتری جنوب شرقی اصفهان و 30 کیلومتری شهر تاریخی " ورزنه " قرار دارد.
این تالاب در جنوب شرقی بخش بن رود و شهر ورزنه ، شمال شرقی بخش جرقویه و در جنوب غربی شهرستان نایین و غرب منطقه ندوشن از استان یزد و شمال غربی کویر ابرقو قرار دارد .
ارتفاع آن از سطح دریا 1470 متر می باشد و به حالت مثلثی شکل دیده می شود ؛ حداکثر عرض آن در حدود 50 کیلومتر و حداکثر طول آن 25 کیلومتر است . عمق آب در اکثر نقاط آن اندک و در حدود یک متر می باشد که بر اساس مقدار آب ورودی به تالاب در طول سال تغییر می کند .
وجه تسمیه گاو خونی:
از تالاب گاو خونی در نوشته های مختلف گذشته و حتی حال به صورتهای گوناگونی یاد شده است : از جمله تالاب گاو خونی ، گوخونی ، گورخونی ، گاوخانه ، گاوخانی ، گاو خوانی و آخر آب . از بین این واژه ها حالت متداول امروزی آن بیشتر تالاب گاوخونی است .
گاوخونی در گذشته:
از لحاظ تنوع پوشش گیاهی و آبزیان و حیات وحش ، گاوخونی به مراتب غنی تر از حال بوده و جانورانی مانند گورخر ، آهو ، یوزپلنگ ، خوک و پرندگانی شبیه فلامینگو ، مرغابی ، آنقوت ، تنجه ، غاز خاکستری و ... در آن به وفور وجود داشته است .
رنگ سرخ و زیبای تالاب به دلیل زندگی یک نوع سخت پوست به نام " ارتمیاسالیا " است . بیش از 30 نوع پوشش گیاهی نیز در تالاب وجود دارد از جمله تاغ ، گز ، اشک ، گون ، شور ، پرند ، قیچ و ... که اکنون تنها درختان گز و نیزارها به چشم می خورد .
گاوخونی وضعیت فعلی :
به دلیل صید و شکار بی رویه از یک طرف و آلودگی و کاهش شدید آب در نتیجه ورود فاضلاب ها و احداث سد زاینده رود از طرف دیگر روز به روز از تعداد پرندگان وحوش آن کاسته شده و به مرحله نابودی کامل رسیده است .
افزون بر آن افزایش بهره برداری از آب زاینده رود جهت مصارف کشاورزی ، صنعت و نوشیدن ، همانند پروژه عظیم آب رسانی به یزد باعث افت شدید آب ورودی به تالاب شده است و اکوسیستم تالاب را در معرض مرگ تدریجی قرار داده است .
به دلیل خشکسالی سالهای اخیر ، استفاده بی رویه از آب زاینده رود و به دنبال آن گرمای شدید هوا ، آتش سوزیهایی رخ داده است که عمده پوشش گیاهی منطقه را نابود کرده است .
این عرصه طبیعی هم اکنون به بیابانی خشک تبدیل شده و به عنوان یکی از منابع مهم تولید ریزگردهای محیط زست منطقه را مورد تهدید قرار داده است .
تاریخ انتشار: ۱۶ اسفند ۱۳۹۳ - ۲۲:۵۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 68]