تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 5 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هر كس مى خواهد دعايش مستجاب و اندوهش برطرف شود، به تنگدست مهلت دهد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1844553286




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

- نگاهی به نقاط قوت و ضعف آیین روز درخت کاری


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: نگاهی به نقاط قوت و ضعف آیین روز درخت کاری نوشهر ـ ایرنا ـ برگ های آخر تقویم را که ورق می زنی یک روز بهتر از هر نشانه ای آمدن سال جدید را نوید می دهد ؛ روز درختکاری ، روزی که حتی اگر سرد باشد با کاشت نهال و امید سبز شدنش در آینده ای نزدیک ، گرم می شود.


درخت کاری، سنتی ریشه دار و قدیمی در فرهنگ ایرانیان است همان گونه که استرابون (64 قبل از میلاد – بعد از 21م) مورخ یونانی که معاصر با اشکانیان بود ، می نویسد : ایرانیان همیشه سوار بر اسب با تیر و کمان یا زوبین یا فلاخن شکار می‏کنند. بعد از ظهرها را عموماً به درخت کاری‏، گیاه دارویی چیدن، سلاح و افزار شکار ساختن می گذرانند.
با این حال ، برگزاری آیینی ویژه در روزی خاص آن هم در سراسر کشور از سال 1314 آغاز شد . در آن زمان، آیین روز درخت کاری در 24 اسفند برگزار می شد ولی از سال 1337 روز اول آذر برای این کار در نظر گرفته شد. سپس و از سال 1346 روز 15 اسفند به نام روز درخت کاری نام گذاری شد که تا کنون ادامه دارد.
هر سال در 15 اسفند مردم و مسوولان ، اغلب به صورت نمادین در مناطقی خاص نهال می کارند تا هم بر ضرورت گسترش فضای سبز تاکید کنند و هم به صورت عملی سهمی در این کار داشته باشند.
نمادین بودن روز درخت کاری از نظر تبلیغی امری پسندیده به نظر می رسد ولی به اعتقاد کارشناسان گاه تا آن حد پیش می رود که از فرصت مناسبی که در سال فقط یک بار برای مشارکت همه مردم در درخت کاری به وجود می آید بدرستی استفاده نمی شود و کاشت درخت در این روز از مسیر هدفمندی خارج می شود.
روال عمومی در این روز به این شکل است که میلیون ها نهال در اختیار مردم گذاشته می شود بدون این که آموزش مناسبی درباره نحوه کاشت آن داده شود و انتخاب مکان غرس نهال هم که در مورد هر گیاهی چارچوبی خاص دارد، به سلیقه مردم سپرده می شود.
خیلی از مردم به گونه های سوزنی برگ که اغلبشان همیشه سبزند گرایش دارند در حالی که کاشت گسترده سوزنی برگ در کشور ما به صلاح نیست و با خاک و اقلیم آن سازگاری ندارد.
نتیجه چنین اقدامی خشک شدن بسیاری از نهال ها به دلیل رعایت نشدن اصول کاشت و یا ناسازگاری مکان کاشت با نوع نهال است ، موضوعی که جدا از هدر دادن سرمایه ها ، فرصت ایجاد جنگل و فضای سبز را بشدت محدود می کند. این نکته برای ایران که جزء کشورهای نیمه خشک دنیا است و فقط هشت و هفت دهم درصد مساحت آن را جنگل تشکیل می دهد اهمیت بیشتری دارد.
عضو جامعه جنگلبانی ایران درباره روز درخت کاری به خبرنگار ایرنا گفت: انتخاب 15 اسفند برای روز درخت کاری اقدام خوبی بود زیرا همان طور که ایرانیان قدیم، آغاز رویش طبیعت و نوروز را شروع سال نو قرار دادند، برای منابع طبیعی نیز 15 اسفند روز برخاستن از خواب زمستانی است.
کاظم نصرتی نصرآبادی ادامه داد: به مرور تصمیم بر این گرفته شد که به جای یک روز ، هفته ای به نام هفته منابع طبیعی تعیین شود که از روز درخت کاری در 15 اسفند آغاز می شود و تا 21 اسفند ادامه دارد.
وی تأکید کرد : روز درخت کاری و هفته منابع طبیعی فرصت مناسبی برای جلب توجه افکار عمومی و ارائه فعالیت ها و عملکردها و جلب مشارکت مردم در حفاظت و توسعه منابع طبیعی است.
نصرتی افزود : درباره این که آیا این روز تا حدی یکنواخت شده و با وجود هزینه هنگفت برگزاری، آثار بعدی و ماندگاری مطلوب را دارد یا نه نظرهای متفاوتی گفته می شود که بازخورد آن را باید در برخورد مسوولان با منابع طبیعی و محیط زیست سنجید.
معاون سابق سازمان جنگل ها معتقد است : آنچه از وضع فعلی به نظر می رسد نشان می دهد که نه بر مردم و نه بر مسوولان تاثیر لازم را نداشته است و در این زمینه موفق نبودیم.
وی تصریح کرد : با این حال برگزاری روز درخت کاری بهتر از انجام ندادنش است زیرا توزیع نهال در بین مردم کار مثبتی است و خود این اقدام اثرگذار است زیرا اغلب مردم وقتی نهالی را حمل می کنند و تا خانه یا باغ خود می برند ، آن را می کارند و دور نمی اندازند.
عضو جامعه جنگلبانی ایران گفت : ما نتوانستیم بر مسوولان کشور اثر بگذاریم و جایگاه مناسب منابع طبیعی را نشان دهیم که نتیجه آن کاهش سطح و تخریب کمی و کیفی محیط زیست و منابع طبیعی است.
نصرتی بیان کرد : البته ما نباید به داشتن یک روز یا یک هفته در سال برای پرداختن به مقوله مهم درخت کاری اکتفا کنیم بلکه باید شرایط را مهیا کنیم تا در تمام فصول و زمان هایی که امکان کاشت درخت است مردم براحتی بتوانند نهال تهیه کنند و بکارند و حتی در رسانه ها و مطبوعات آموزش درخت کاری بدهیم.
وی افزود : اگر بخواهیم آموزش ما کیفیت لازم را داشته باشد باید از مدارس و از مقطع ابتدایی شروع کنیم و مسائلی همچون ارزش درخت و آموزش درخت کاری و حفظ درخت را یاد بدهیم.
او ادامه داد : فرهنگ منابع طبیعی گسترش لازم را ندارد زیرا هم سازمان جنگل ها و هم دستگاه های دیگر کارشان را خوب انجام نمی دهند و اگر دستگاه های متولی، وظایف خود را بدرستی انجام دهند فرهنگ سازی می شود و مردم هم می پذیرند.
معاون سابق سازمان جنگل ها درباره علت این امر اظهار داشت: شاید امکانات و ابزار و بخصوص نیروی انسانی لازم در اختیار سازمان جنگل ها نیست که خودش را بشناساند و فرهنگ منابع طبیعی را گسترش دهد و نیازمند این است که رسانه ها هم این سازمان را کمک کنند.
نصرتی درباره این که چرا بیشتر نهال های توزیع شده در روز درخت کاری از سوزنی برگان است در حالی که کشور ما اغلب دارای گونه های پهن برگ است یادآور شد: ایران کشوری کم آب است و عادت کرده ایم سوزنی برگان را که بیشترشان همیشه سبز هستند در روز درخت کاری غرس کنیم.
وی ادامه داد: حتی در شمال کشور ، بخش خصوصی برای پرورش نهال به سمت سوزنی برگ می رود که این یک ضعف فرهنگی است زیرا ما گونه های درختی ای داریم که هم چوب ده است و هم زیبا و مناسب فضای سبز نیز است.
عضو جامعه جنگلبانی ایران یادآور شد: شهرداری ها اغلب در پارک های شهری و خیابان ها نهال سوزنی برگ می کارند و بعد آن را با هرس کردن به شکل های مختلف در می آورند.
نصرتی تأکید کرد: گرایش به تولید نهال سوزنی برگ و کاشت آن در روز درخت کاری تبدیل به ذائقه شده ولی باید این ذائقه در نهالستان ها تغییر کند و نهال های پهن برگ بومی تولید شود ، البته در محوطه سازی و این قبیل کارها می توان سوزنی برگ کاشت و نباید حساسیت نشان داد.
تحقیقات کارشناسی نشان می دهد که در ایران فقط چند درخت بومی سوزنی برگ وجود دارد و اغلب سوزنی برگانی که در اطراف خود می بینیم در سال ها و دهه های اخیر از کشورهای دیگر به ایران وارد شده است.
کارشناس ارشد سازمان جنگل ها ، مراتع و آبخیزداری کشور در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: در شمال کشور بیشتر نهال هایی که در هفته منابع طبیعی بین مردم توزیع می شود پهن برگ است نه سوزنی برگ.
علی کیان افزود : علت این که تعداد سوزنی برگان بیشتر به نظر می رسد این است که پهن برگان در آن فصل سال بدون برگ و بدون گلدان و به صورت ریشه لخت عرضه می شوند و جای کمی می گیرند و برای همین مانند یک تکه چوب خشک هستند ؛ در حالی که نهال های سوزنی برگ دارای برگ های سبز و گلدان پلاستیکی هستند و فضای بیشتری اشغال می کنند.
وی تاکید کرد: حدود 80 درصد نهال هایی که در شمال کشور بین مردم توزیع می شود پهن برگ است و حدود 20 درصد سوزنی برگ و به طور کلی به دلیل ویژگی های اقلیمی و بوم شناختی شمال کشور که برای پهن برگ مناسب تر است ما خواهان توزیع نهال پهن برگ هستیم ولی مردم خودشان سوزنی برگ را ترجیح می دهند و به جنبه تزئینی آن بیشتر توجه دارند.
این پژوهشگر یادآور شد : موضوع دیگر این است که تهیه نهال سوزنی برگ برای ما به صرفه نیست و هر نهال آن در حدود چهار برابر نهال پهن برگ هزینه دارد و از نظر مالی نیز عرضه پهن برگ برای ما کم هزینه تر است.
کیان درباره نحوه تهیه نهال ها هم گفت : ادارات منابع طبیعی نهال هایی را که در نهالستان های دولتی تولید شده و موجود باشد به مردم می دهند که اغلب شامل گونه هایی متنوع از درختان مختلف و همچنین شیردار و توسکا است.
وی با بیان این که سازمان جنگل ها برای اجرای مراسم درخت کاری که درخور سازمان باشد بودجه لازم را ندارد ، اظهار داشت: آنچه ادارات منابع طبیعی انجام می دهند بیشتر از روی عرق ذاتی برای گسترش نهال کاری است.
کیان گفت : اعتبارات تخصیص یافته برای تهیه نهال نیز کافی نیست و نمی توانیم به اندازه ای که نیاز است نهال بین مردم توزیع کنیم.
وی افزود : ما علاقه مندیم نهال مرغوب بدهیم ولی چنین نهالی که برای حیاط و باغچه مردم مناسب باشد ممکن است قیمت بالایی داشته باشد که چون خارج از توان مالی ادارات منابع طبیعی قرار دارد مجبور هستند به آنچه از دستشان برمی آید اکتفا کنند.
کارشناس ارشد سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور در باره این که چرا به مردم آموزش کاشت نهال داده نمی شود و بین آنان دفترک های (بروشورهای) لازم توزیع نمی گردد ، گفت : هر سال چنین بروشورهایی تهیه و توزیع می شود ولی ممکن است دامنه گسترده ای نداشته باشد.
وی گونه های وَن ، داغداغان و در صورت وجود فضای باز اَفرا را مناسب برای کاشت در حیاط منزل و باغچه و ویلا دانست و افزود : ضمن آن که شیردار و توسکا و اَنجیلی هم درختان مناسبی هستند.
مدیرکل سابق دفتر جنگل کاری و پارک های جنگلی سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور هم در باره این که روز درخت کاری بهتر است به صورت نمادین باشد یا در این روز به نحوی جدی جنگل کاری شود ، گفت : اکنون این روز بیشتر جنبه تبلیغی و ترویجی دارد.
محمدعلی هدایتی افزود: دانش آموزان مهم ترین نیروهای مردمی فعال در روز درخت کاری هستند ولی آنها باید آموزش ببینید و اگر بدون آموزش به نحو گسترده درخت کاری شود ممکن است اغلب نهال ها خشک شود.
وی خواستار آن شد که در کتاب های آموزشی مدارس از مقطع ابتدایی تا دبیرستان آموزش های لازم به دانش آموزان داده شود تا بتوانند با مهارت لازم درخت بکارند.
هدایتی تأکید کرد: ما ضمن ارج نهادن به این روز باید آموزش های زیست محیطی را فراگیر کنیم تا مردم با وظایف خود آشنا شوند و با احساس مسوولیت و به نحوی موثر وارد این مقوله شوند.
مدیرکل سابق دفتر جنگل کاری و پارک های جنگلی سازمان جنگل ها درباره عملکردش در این زمینه گفت: ما با آموزش و پرورش تعامل داشتیم ولی فقط دانش آموزان هنرستان کشاورزی درگیر بودند نه همه در حالی که باید همه دانش آموزان بلکه همه مردم درگیر این مساله باشند.
وی بیان داشت: در مقطع دبیرستان ، دانش آموزان درسی به نام بهداشت دارند و لازم است تا درسی به نام منابع طبیعی و محیط زیست هم داشته باشند و اگر این کار انجام شود در پایان دبیرستان به درک و مهارت لازم برای حفظ منابع طبیعی رسیده اند.
هدایتی تصریح کرد: کاشت سوزنی برگ در روز درخت کاری کار درستی نیست ولی آنچه سازمان جنگل ها توزیع می کند تا حدی بستگی به خواست مردم دارد که به گونه های همیشه سبز علاقه دارند.
وی تمایل خیلی از مردم به نهال های سوزنی برگ را ناشی از اطلاعات ناکافی دانست و گفت: اگر آموزش داده شود مردم می دانند نهالی که اکنون چوب خشک به نظر می رسد یک ماه بعد سبز خواهد شد.
مدیرکل سابق دفتر جنگل کاری و پارک های جنگلی سازمان جنگل ها با بیان این که هر سال در شمال کشور بیش از یک میلیون اصله نهال توزیع می شود اظهار داشت: نبود تنوع و تناسب لازم در نهال ها اغلب به دلیل محدودیت نهالستان ها است.
ایران دارای 3/14 میلیون هکتار جنگل معادل 7/8 درصد مساحت کشور است و از این نظر جزء کشورهای کم جنگل دنیا محسوب می شود. ک/4.
گزارش از: شهاب رویانیان
7517/1535/1654



13/12/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن