واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: تحولات ژئوفیزیک در ایران از نگاه باستان شناسان خارجی/بازشدن روزنه جدیدی از تخت جمشید تهران - ایرنا - باستان شناس خارجی در نشست مطالعات ژئوفیزیک در محوطه های باستانی به بیان گوشه ای از طرح بررسی های ژئوفیزیک در محوطه شوش در دهه های 1960 و 1970 که توسط وی انجام شده است، پرداخت.
به گزارش روز سه شنبه ایرنا، آلبرت هس با نمایش اسلایدهایی از فعالیت های انجام شده در این محوطه گفت: این فرصت خیلی خوبی بود که بتوانم در شوش کار کنم.
وی با اشاره به سختی کار مطالعات ژئوفیزیک در گذشته اظهار داشت: در گذشته ابزارهای سنجش به دقت امروز نبود و در نتیجه این امکان وجود نداشت که محوطه ها به صورت دقیق مورد بررسی های ژئوفیزیک قرار گیرد .
این باستان شناسی توضیح داد در گذشته کار آنالیز و ترسیم نقشه به کندی و به صورت دستی انجام می شد.
به گفته این باستان شناس خارجی، در این پروژه ابتدا کاخ شائور و در مرحله بعدی آپادانا مورد تحقیق قرار گرفت، کار در آپادانا ویژگی های خودش را دارد و امکان فعالیت گسترده در آن وجود نداشت.
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، یورگ فاسبیندر دیگر باستان شناس خارجی نیز در این نشست ضمن ارایه گزارشی از فعالیت های انجام شده و مطالعات ژئوفیزیک در اریسمان کاشان، افزود: اریسمان کاشان محوطه بزرگی است که تلاش شد در آن علاوه بر کوره ها، سازه هایی که تعدادشان در منطقه زیاد است کشف شود.
وی ادامه داد: در این محوطه، کوره ها، کارگاه ها، آثار قنات، کانال های آبیاری و مواد معدنی کشف شد و تلاش گروه بر این بود که هیچ سازه ای را از دست ندهیم.
* باز شدن روزنه جدیدی از تخت جمشید
بابک امین پور باستان شناس نیز به بیان مقدمه ای از بررسی های ژئوفیزیک در محوطه های باستانی ایران و مطالعات انجام شده با این روش پرداخت.
وی گفت: دانش ژئوفیزیک به عنوان یکی از علوم زمین شناسی مطرح است اما تفاوتی که با زمین شناسی دارد در این است که زمین شناسی به طور مستقیم به مطالعه زمین می پردازد اما ژئوفیزیک با واسطه به شناسایی آنچه در زمین است می پردازد.
امین پور اظهار داشت: مطالعات ژئوفیزیک کاربرد زیادی در کشف نفت و گاز داشته و با اختراع دستگاه های جدید نیز این علم بسیار گسترده شده است.
به گفته وی با پیشرفت دانش الکترونیک و علم کامپیوتر کاربرد جدیدی از ژئوفیزیک که همان باستان ژئوفیزیک است توانسته به بسیاری از فعالیت های کاوش سرعت ببخشد.
به اعتقاد وی، امروزه مغناطیس سنجی اصلی ترین روش ژئوفیزیک است که به دلیل دقت بالا در باستان شناسی کاربردهای بیشتری دارد.
وی با اشاره به فعالیت های ژئوفیزیک برای نخستین بار افزود: با این فعالیت ها روزنه جدیدی از اطراف تخت جمشید بر روی باستان شناسان باز شد.
نخستین نشست از سومین روز گردهمایی سالانه باستان شناسی ایران با موضوع مطالعات ژئوفیزیک در محوطه های باستانی با حضور کریستف بنش، آلبرت هس، یورگ فاسبیندر و سباستین گندت و همتایان ایرانی آنها امروز - سه شنبه - برگزار شد.
فراهنگ ** 1883 ** 1569
12/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 84]