واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۲ اسفند ۱۳۹۳ (۱۲:۷ب.ظ)
باستان شناسان خارجي در سيزدهمين گردهمايي سالانه نخستين نشست از سومين روز گردهمايي سالانه باستان شناسي ايران با موضوع مطالعات ژئوفيزيک در محوطه هاي باستاني با حضور کريستف بنش، آلبرت هس، يورگ فاسبيندر و سباستين گندت و همتايان ايراني آنها امروز سه شنبه برگزار شد.
به گزارش خبرگزاري موج، آلبرت هس اولين سخنران اين نشست بود که به بيان گوشهاي از طرح بررسيهاي ژئوفيزيک در محوطه شوش در دهههاي 1960 و 1970 که توسط وي انجامشده است پرداخت.
آلبرت هس با نمايش اسلايدهايي از فعاليتهاي انجامشده در اين محوطه گفت: اين فرصت خيلي خوبي بود که بتوانم در شوش کارکنم.
او با اشاره بهسختي کار مطالعات ژئوفيزيک درگذشته اظهار داشت: درگذشته ابزارهاي سنجش بهدقت امروز نبود و درنتيجه نميتوانستيم بهصورت دقيق محوطهها را مورد بررسيهاي ژئوفيزيک قرار دهيم.
از سوي ديگر کار آناليز بسيار بهسختي انجام ميگرفت و ترسيم نقشه هم بهکندي و بهصورت دستي انجام ميشد.
به گفته وي، در اين پروژه ابتدا کاخ شائور موردبررسي قرار گرفت و در مرحله بعدي آپادانا را موردتحقيق قرار داديم، کار در آپادا ويژگيهاي خودش را داشت و امکان فعاليت گسترده در آن وجود نداشت.
دوباره اين فرصت نصيب من شده که به ايران بازگردم و در بررسيهاي ژئوفيزيک کاخ پارسه با بنش و محمدخاني همکاري کنم.
يورگ فاسبيندر ديگر سخنران اين نشت بود که به بيان گزارش از فعاليتهاي انجام شده و مطالعات ژئوفيزيک در اريسمان کاشان پرداخت.
وي بابيان مقدمه اي در مورد بررسيهاي ژئوفيزيک افزود: اريسمان کاشان محوطه بزرگي است که تلاش کرديم در آن علاوه بر کورهها، سازههايي که تعدادشان در منطقه زياد است کشف کنيم.
در اين محوطه، کورهها، کارگاهها، آثار قنات، کانالهاي آبياري، مواد معدني و... کشف شد و تلاش گروه بر اين بود که هيچ سازهاي را از دست ندهيم.
بابک امين پور نيز به بيان مقدمه اي از بررسيهاي ژئوفيزيک در محوطههاي باستاني ايران و مطالعات انجام شده با اين روش پرداخت.
او گفت: دانش ژئوفيزيک بهعنوان يکي از علوم زمينشناسي مطرح است اما تفاوتي که با زمينشناسي دارد در اين است که زمينشناسي بهطور مستقيم به مطالعه زمين ميپردازد اما ژئوفيزيک باواسطه به شناسايي آنچه در زمين است ميپردازد.
او اظهار داشت: مطالعات ژئوفيزيک کاربرد زيادي در کشف نفت و گاز داشته و با اختراع دستگاههاي جديد نيز اين علم بسيار گسترده شده است.
به گفته امين پور با پيشرفت دانش الکترونيک و علم کامپيوتر کاربرد جديدي از ژئوفيزيک که همان باستان ژئوفيزيک است توانسته به بسياري از فعاليتهاي کاوش سرعت ببخشد.
به اعتقاد وي، امروزه مغناطيس سنجي اصليترين روش ژئوفيزيک است که به دليل دقت بالا در باستانشناسي کاربردهاي بيشتري دارد.
وي با اشاره به فعاليتهاي ژئوفيزيک براي نخستين بار افزود: با اين فعاليتها روزنه جديدي از اطراف تخت جمشيد بر روي باستان شناسان باز شد.
امين پور در ادامه به بيان برخي از فعاليتهاي ژئوفيزيکي در محوطههاي باستاني ايران بهويژه تخت جمشيد پرداخت.
به گزارش خبرنگار سايت پژوهشگاه (Richt.ir)، در نشست دوم روز سوم برگزاري سيزدهمين گردهمايي سالانه باستانشناسي ايران کريستف بنش بررسيهاي ژئوفيزيک در پاسارگاد را ارائه داد.
در ادامه سباستين گندت و کوروش محمدخاني با ارائه بررسيهاي ژئوفيزيک انجام داده در پارسه به بحث و بررسي در اين زمينه پرداخته و به پرسشهاي مربوط پاسخ دادند.
کوروش محمدخاني در اين نشست همچنين بررسيها ژئوفيزيک در دهانه غلامان شهر سوخته و بم را ارائه داد.
در سومين نشست امروز جبرئيل نوکنده، ابرهاردسوئر و حميد عمراني رکاوندي به ارائه بررسيهاي ژئوفيزيک ديوار بزرگ گرگان پرداختند و ديدگاهها و نظرات خود درزمينهٔ پرسشهاي ارائهشده را ارائه دادند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]