واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: مدیرکل میراث فرهنگی اردبیل مجموعه جهانی شیخ صفی الدین اردبیلی زیر نظر یونسکو مرمت شود اردبیل - ایرنا - مدیرکل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل گفت: مجموعه جهانی شیخ صفی الدین اردبیلی زیر نظر یونسکو و بر اساس طرح جامع مرمت شود.
کریم حاجی زاده روز سه شنبه افزود: بقعه شیخ صفی جلوه گاه تمام علوم و فنون تاریخ معماری ایران است و هر گونه دخالت و انجام عملیات فنی و مهندسی برای مرمت این مجموعه به دلیل حیثیت جهانی آن باید زیرنظر شورای عالی فنی سازمان و مقررات سازمان علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) انجام شود.
وی با بیان این که طرح جامع مرمتی مجموعه جهانی شیخ صفی الدین اردبیل در حال تدوین است، گفت: پس از تدوین این طرح جامع با گروه های علمی و تخصصی باید برای مرمت و ساماندهی مجموعه مذکور اقدام شود.
وی با اشاره به این که در سال های گذشته اقدامات مرمتی و حفاظتی ضروری مانند استحکام بخشی سازه برای رفع خطر این مجموعه انجام شده و در پی و پیکره اصلی مجموعه احساس خطر جدی وجود ندارد، بیان کرد: مرمت تزئینات بنا به عنوان بخش غیر اضطراری مرمت باقی مانده که به دلیل بالا بودن تکنیک های اجرایی این بخش ، عملیات مرمتی آن پس از تدوین طرح جامع مرمتی به طور تخصصی به انجام خواهد رسید.
حاجی زاده همچنین با اشاره به محدود بودن اعتبارات ملی و استانی مربوط به بخش حفاظت و مرمت افزود: تا زمانی که تهیه و تدوین طرح جامع مرمتی به پایان نرسد و توان تخصصی و مالی لازم برای احیاء و مرمت این بنا فراهم نشود، انجام عملیات مرمت حرفه ای و تخصصی روی این اثر تاریخی دور از انتظار است.
وی گفت: تنها اقدام میراث فرهنگی می تواند در بخش مرمت های اضطراری باشد.
به گزارش روابط عمومی میراث فرهنگی ،صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل، وی تهیه طرح جامع مرمتی برای بنایی که ترکیبی از تمام علوم و فنون تاریخ معماری ایران است را فرآیندی تخصصی و پیچیده دانست که نیازمند تشکیل یک گروه تخصصی بزرگ با گرایش های متعدد علمی چون مهندسی شیمی ، مهندسی پایداری سازه و مهندسی مواد و در مباحث تزئینات نیز نیازمند متخصصان علوم میان رشته ای و دقیق است و در شرایط فعلی گردآوری تمام این تخصص ها در استان مقدور نیست.
مجموعه بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی از زیباترین آثار تاریخی اسلامی ایران به شمار می رود.این بنا در سال 735 هجری قمری توسط شیخ صدرالدین موسی فرزند شیخ صفی الدین اردبیلی بنا شده و در طول زمان و به ویژه در دوران حکومت صفوی مورد احترام شاهان صفوی بوده است.
این مجموعه شامل بخش های اصلی مقبره شیخ صفی (گنبد الله الله) ، آرامگاه شاه اسماعیل اول ، عمارت چینی خانه ، مسجد جنت سرا ، تالار دارالحفاظ ، دارالحدیث ، صحن اصلی ، محوطه شهیدگاه ، خانقاه یا چله خانه و حیاط باغ است.
گنبد الله الله بنای استوانه ای شکل است که پس از مرگ شیخ صفی بنا شد. این مقبره از داخل به شکل هشت گوش منظم است که داخل آن با نقاشی هایی از گیاهان مزین شده است. در این قسمت صندوق قبر نفیس چوبی قرار دارد که با منبت کاری ، خاتم کاری و کتیبه هایی از ثلث و رقاع آراسته شده است.
آرامگاه شاه اسماعیل اول از بناهای بقعه کوچک تر و بسیار زیباست ، وجود گنبدهای تذهیب و کتیبه های گچ بری و صندوق قبر خاتم کاری و منبت کاری ، آن را به یکی از برجسته ترین دیدنی های این مکان تبدیل کرده است.
این بنای منحصر به فرد در تابستان سال 1389 و در اجلاس یونسکو در برزیل به ثبت جهانی رسید.
8123/6018/ 6016
12/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 94]