واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: دوازدهم اسفند در آینه تاریخ معاصر ایران تهران- ایرنا- امروز سه شنبه برابر با دوازدهم اسفند 1393 هجری خورشیدی، دوازدهم جمادی الاولی 1436 هجری قمری و سوم مارس 2015 میلادی است. 91 سال پیش در چنین روزی، وزارت امور خارجه در بخشنامه ای به نمایندگان سیاسی خود در کشورهای مختلف اعلام کرد که از کاربرد واژه های بیگانه بپرهیزند و به جای آنها از واژه های فارسی استفاده کنند.
مهم ترین رویدادهای تاریخ معاصر در این روز، به شرح زیر است:
12 اسفند 1379
روزنامه ی السفیر چاپ لبنان نوشت:«اسراییل ده ها ایرانی از جمله چهار دیپلمات ربوده شده آن کشور را در زندان های خود حبس کرده است.»
12 اسفند 1373
آیت اللّه شیخ محمدرضا محقق تهرانی فقیه بزرگ در 82 سالگی درگذشت. از وی آثار بسیاری بر جای مانده که از آن جمله حقائق الفقه فی شرح شرایع الاسلام شامل یک دوره کامل فقه استدلالی در 70 جلد است.
12 اسفند 1371
انجمن دوستی ایران و آلمان پس از 13 سال وقفه بار دیگر فعالیت خود را در بن و برلین آغاز کرد.
12 اسفند 1353
محمدرضا پهلوی برای شرکت در کنفرانس سران کشورهای تولیدکننده ی نفت(اوپک)به الجزایر رفت.
12 اسفند 1349
وزارت امور خارجه اعلام کرد که همسر رییس جمهوری آمریکا به صورت داوطلبانه ریاست کمیته جشن های 2 هزار و 500 ساله شاهنشاهی ایران در آمریکا را بر عهده گرفت.
12 اسفند 1332
راجرز استیونس سفیر جدید انگلیس در تهران در گفت و گویی مطبوعاتی گفت که انگلیس و آمریکا در مورد نفت ایران اتفاق نظر کامل دارند.
12 اسفند 1331
دولت در پیامی از مردم خواست تا به اعتصاب ها پایان دهند. آیت الله کاشانی از سی ام تیر از مردم خواسته بود تا با تعطیل کردن کسب و کار به مخالفت با نخست وزیری قوام بپردازند و مردم با اعتصاب های گسترده ای در شهرهای مختلف کشور به این خواسته پاسخ مثبت دادند.
12 اسفند 1329
در اجتماع بزرگی که از طرف جمعیت فداییان اسلام در مسجد شاه(امام خمینی) بر پا شده بود، سخنران ها، ظلم شرکت نفت ایران و انگلیس و عملکرد سپهبد رزم آرا نخست وزیر را مورد حمله قرار دادند و بر ضرورت ملی شدن صنعت نفت تاکید کردند.
12 اسفند 1324
گروهی از نمایندگان مجلس شورای ملی در شرایطی که احمد قوام(قوام السلطنه) نخست وزیر در مسکو به سر می برد، ادامه ی حضور نظامیان شوروی در خاک ایران را مورد انتقاد قرار دادند.
12 اسفند 1309
حکومت مازندران با ورود رییس اداره ی جنگل بانی وزارت اقتصاد ملی به آن منطقه، گزارشی از ماموریت و دیدارهای وی با مقام های محلی برای آغاز به کار مدرسه ی جنگل بانی داد و اعلام کرد که مراسم نصب سنگ اول بنای مدرسه با حضور رییسان اداره های دولتی و شاگردان داوطلب حضور در این مدرسه برگزار شد.
12 اسفند 1309
نظام نامه ی حج به منظور ایجاد رفاه و آسایش شهروندان ایرانی در هنگام سفر به حج و جلوگیری از وارد آمدن خسارت به آنان در6 بخش به تصویب رسید. در بخش نخست شرایط سفر به حج مانند مراجعه به نظمیه برای گرفتن تذکره و سپردن تعهد مالی به دولت بیان و در بخش های بعدی، مقررات مربوط به تذکره ی حج، اقدام های و تسهیلات دولت برای حجاج و تکلیف داوطلبان سفر به حج برای ورود به کشتی بیان شد.
12 اسفند 1302
وزارت امور خارجه در بخشنامه ای به نمایندگان سیاسی خود در کشورهای مختلف اعلام کرد که از کاربرد واژه های بیگانه بپرهیزند و به جای آنها از واژه های فارسی استفاده کنند.
12 اسفند 1299
دولت سید ضیاءالدین طباطبایی تنها به روزنامه ی دولت علیه ایران به مدیریت زین العابدین اجازه ی انتشار دوباره داد. پس از کودتا در این سال، روزنامه ها بر پایه ی ماده ی چهارم اعلامیه ی رضا خان با عنوان «حکم می کنم»، بسته شدند. با به پایان رسیدن حکومت 90 روزه ی سیدضیاء، دیگر روزنامه ها نیز به صورت محدود فعالیت خود را از سرگرفتند.
12 اسفند 1299
یادداشت هایی میان ایران و شوروی با بستن قرارداد دوستی میان این 2 کشور مبنی بر تخلیه ی نیروهای شوروی از خاک ایران مبادله شد و در این روز شوروی نیروهای خود را از رشت و انزلی خارج کرد.
12 اسفند 1293
ویلهلم واسموس سرکنسول آلمان در بوشهر و تعدادی از همکاران وی به وسیله ی نظامیان انگلیسی در نزدیکی بهبهان بازداشت شدند، اما او توانست بگریزد. او به همراه رییس علی دلواری و دیگر دلیران تنگستان علیه حضور نیروهای انگلیسی در جنوب کشور در جریان جنگ جهانی اول جنگیده بود.
برگرفته از: روزشمار تاریخ معاصر ایران(جلد3)
آرشیو خبری، خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا)
*گروه اطلاع رسانی
پژوهشم**2002**9131
12/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]