واضح آرشیو وب فارسی:فارس: در نشست بررسی چالشهای تاریخنگاری معاصر ایران عنوان شد
رشد چشمگیر انتشار کتابهای تاریخی ایران طی سه دهه گذشته
پژوهشگر برجسته تاریخ کشور گفت: بر اساس ارقام و آمار به دست آمده، طی سه دهه گذشته رشد قابل ملاحظهای در انتشار کتابهای تاریخی و اسناد داشتهایم.
به گزارش خبرگزاری فارس از قزوین، نشست تخصصی بررسی چالشهای تاریخ نگاری معاصر ایران در سالن اجتماعات دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) ظهر امروز با حضور متخصصان، پژوهشگران و دانشجویان رشته تاریخ برگزار شد. در این نشست محمدباقر نوذری با اشاره به انتشار کتابهای تاریخی طی سه دهه گذشته اظهار کرد: بر اساس ارقام و آمار، انتشار کتابهای تاریخی در سه دهه گذشته از نظر کمی و کیفی رشد قابل ملاحظهای داشته است.
پژوهشگر برجسته تاریخی کشور افزود: از جایگاه مترجمی آثار از جمله آثار درجه دو و حتی سطح پایینتر آن در دهه 60، در حال حاضر به نگرشی جدید رسیدهایم تا بتوانیم به تاریخنگاری انقلاب اسلامی بپردازیم. این پژوهشگر بیان کرد: هر رویدادی در طول تاریخ اعم از
سقوط سلسلهها و وقوع انقلابها، موجب شکلگیری سؤالاتی در نخبگان و مردم آن تاریخ شده است؛ پاسخ به سؤالات منجر به شکلگیری آثار تاریخی میشود. نوذری در خصوص تاریخ ایران و انقلاب در سالهای 57 به بعد عنوان کرد: از سال 57 تا پایان دهه 60 دورهای در تاریخ نگاری اسلامی وجود دارد و آن نگاه رایج پژوهشگران آن دوره به ترجمه آثار غربی است؛ به دلیل مسائل جنگی و داخلی، پژوهشگران اجازه نشر آثار کشور ایران را نداشتند. وی ادامه داد: سفیران انگلیس نخستین گروهی بودند که در خصوص تاریخ انقلاب ایران کتاب نوشتند و در کنار آن، روزنامهنگاران غربی نیز که با دربار ایران ارتباط داشتند فعالیت نوشتن آثار انقلاب ایران را آغاز کردند؛ ویژگی مشترک این افراد مخالف بودن با نظام جمهوری اسلامی ایران بود.
مدرس دانشگاه نیروی نظامی کشور خاطرنشان کرد: طیف دانشگاهی غرب مطالبی در خصوص بررسی انقلاب ایران و شکلگیری نظام نوشتند؛ شاپور بختیار و محمدرضا شاه پهلوی نیز کتابهایی را به زبان انگلیسی تألیف کردند که مخاطب اصلی کتابهای یاد شده غربیها بودند. این مدرس با اشاره به اینکه در دهه 70، اسناد تاریخی از شکل و سیر ترجمهای خارج شد، بیان کرد: از دهه 70 حرکتی جدید در تاریخ نگاری ایران آغاز شد و کتابهای تاریخ ایران، حجم قابل مشاهدهای انتشار و تهیه شد؛ این کتابها به کمک مشاهدات عینی افرادی که در آن دوران حضور داشتند توسط سازمانها و مراکز تنظیم و نگهداری میشود.
نوذری درخصوص وضعیت انتشار کتابهای دهه 80 یادآور شد: دهه 80 را میتوان دوره انتشار کتاب مبتنی بر اسناد برشمرد؛ با توجه به اسناد بسیار در کشور، آنها را در اختیار پژوهشگران قرار میدهیم.
وی اضافه کرد: دهه آینده دورهای خواهد بود تا میزان درستی و صحت انتشار خاطرات شفاهی را بسنجیم؛ چراکه ویژگی مؤثر تاریخنگاری توجه به کثرت و تنوع است.
گفتنی است؛ این مراسم با ارائه پرسش دانشجویان در زمینه معرفی کتابهای تاریخی، اسلامی و گذشته ایران و دریافت پاسخ از متخصصان حوزه تاریخ شناسی به کار خود پایان بخشید.
انتهای پیام/77018/ب30
93/11/29 - 16:06
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 147]