واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش می دهد
عمارت دارایی زنجان یادمان معماری دوره قاجار
ساختمان دارایی زنجان که به عنوان یادمان معماری دوره قاجاریه محسوب میشود که در حال حاضر محل نمایش صنایع دستی شده است.
به گزارش خبرگزاری فارس از زنجان، عمارت تاریخی مشهور به دارایی که در قلب شهر زنجان قرار گرفته، یادآور دقت و نگاه زیبای معماران دهه نخست قرن فعلی است. این بنا یکی از آثار ارزنده معماری شهر زنجان است که بر اساس اسناد و مدارک موجود توسط پل آبکار در سال 1316 هجری شمس احداث شده است. عمارت دارایی شهر زنجان با شمار 2335 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. این بنا در میان و مجاورت آثار تاریخی مشهور زنجان قرار گرفته است ولی به دلیل نوع معماری به کار گرفته شده در آن همواره مورد توجه بوده است. این عمارت دارایی جزیی از مجموعه تاریخی سبزه میدان و بازار تاریخی و همجوار با بنای تاریخی دیگر از جمله خانه ذوالفقاریها، مسجد جامع در دست تعمیر، مسجد خانم، خانه وزیری و غیره است.
عمارت دارایی زنجان در ضلع شمالی مجموعه سبزهمیدان و در غرب خیابان طالقانی قرار دارد و بنا به گفته و طراحی انجام شده بعد از نوسازی سبزهمیدان که در قالب طرح سبزهمیدان عملیاتی اجرایی آن آغاز شده است در پایان این طرح بزرگ قرار میگیرد. این بنای مستطیل شکل به ابعاد 15 × 22 متر در جهت شرق به غرب احداث شده بود و شواهد نشان میدهد که این بنا در وسط باغی به مساحت 18 هزار متر مربع قرار داشته است ولی در حال حاضر خبری باغ و درختان آن وجود ندارد. با توجه با یادداشتهای موجود در بنای عمارت دارایی زنجان به ویژه در بالای پنجره طبقه دوم، و همچنین سردرهای ورودی شمالی و جنوبی، این بنا در سال 1316 با نظارت شخصی با نام مستوفی احداث و به عنوان ساختمان اداری اداره دارایی مورد استفاده قرار گرفته است. عمارات دارایی در سه طبقه و با ویژگیهای معماری دوره پهلوی شامل پنجرههای متعدد، قرینه سازی طبقات و تراس احداث شده است. اندکی توجه به نوع معماری به کار رفته در ساخت عمارت دارایی به خوبی بیانگر نفوذ معماری اروپا در احداث بنای دارایی زنجان است. سنگ، آجر، آهک، سیمان و آهن از جمله مصالحی هستند که در احداث عمارات تاریخی دارایی زنجان به کار رفته است.
سنگهای یک و 25 سانتی متری دور بنا، آجرهای چینی و قوس هلالی پنجرههای بیرونی عمارت دارایی از جمله تزئینهای به کار رفته در این بنا است. بنا به اسناد جفت حوض موجود در ضلع شمالی عمارت دارایی در جنوب آن هم وجود داشته است که تغییر و تحولات موجود شهر آن را نیست کرده است. گویا دو حوض قرنیه شمال و جنوب ساختمان دارایی از طریق آبراهی به همدیگر متصل بودهاند و آبیاری باغ اطراف عمارت هم از طریق قناتی که از محل عبور میکرده، انجام میشده است. ارتباط طبقات با 16 واحد پله سنگی در ضلع شمالی است و اتاقها به صورت متقارن در دو طرف راه پله ساخته شدهاند. بعد از طی مراحل اداری خاص عمارت دارایی از سال 1390 به عنوان موزه هنرهای سنتی و صنایعدستی زنجان مورد استفاده قرار میگیرد و با توجه به اینکه درست در هسته مرکزی شهر قرار دارد مورد توجه مردم است به نحوی که اجرای هر نوع برنامهای در آن محل بسیار مورد توجه مردم قرار میگیرد.
این محل در حال حاضر به دلیل ماهیت موزهای که به خود گرفته محل حضور علاقمندان به اشیاء و اقلام سنتی قرار گرفته است به طوری که اغلب اقلام سنتی در آن به نمایش گذاشته شده است. انواع ظروف مسی قلمزنی شده دوره قاجار، انواع چاقو و شمشیر معاصر، صنایعدستی استان زنجان که شامل گلیمبافی، چاروقدوزی و ملیلهکاری از جمله اشیائی هستند که مراجعان به عمارات دارایی میتوانند آنها را در این حل ببینند. ساختمان دارایی زنجان با توجه به تاریخ احداث و همچنین محل قرار گرفتن آن که یادآور قدمت است در تعطیلات پیش رو میتواند محل مناسبی برای حضور گردشگران و مسافران باشد. انتهای پیام/73004/گ40
93/12/09 - 21:28
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 16]