واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش میدهد
شهر زیرزمینی دژمند اثری بسیار استثنایی در زنجان
شهر زیرزمینی دژمند اثری بسیار استثنایی است که در زیر زمین توسط مردم خوئین برای دفاع احداث شده است.
به گزارش خبرگزاری فارس از زنجان، یکی از شگفتیهای استان زنجان مکانهای زیرزمینی است که هر از گاهی با کاوش یا در اثر تصادف کشف میشود و به نامهای شهرهای زیرزمینی نامیده میشود. استان زنجان دارای آثار تاریخی ماندگاری است که هنوز بسیاری از آنها از زیر زمین پیدا نشده است و برخی هم با وجود کشف به دلیل عدم توجه مغفول مانده است، دژمنده به عنوان شهر زیرزمینی در روستای خوئین کشف شده و هنوز ابعاد مختلف این شهر زیرزمینی بررسی نشده است. حرفهای مختلفی در زمینه این بنای زیرزمینی از سوی کارشناسان بیان میشود، اما این مکان با داشتن دالان طولانی زیر زمینی یادآور زمانهای گذشته است که مردم برای حفاظت از خود در مقابل هجوم بیگانگان به زیر زمین پناه میبردند و از آنها به عنوان مکانهایی برای حراست از خانواده به ویژه زنان و کودکان استفاده میشد.
اما طولانی بودن این مکان موجب شده تا به آن شهر زیرزمینی اطلاق شود، گویی مردم این منطقه میخواستهاند روزها و شبهای طولانی را در آن سر کرده و زندگی کنند. دژمند دارای اطاقهای متعددی است که تصویر بازارچه و محلهای قدیمی را به ذهن متبادر میکند پناهگاه مردمان گذشته امروز شهر زیرزمینی خوئین است که به عنوان جاذبهای تاریخی در دل زمین قرار گرفته و مردم و گردشگران علاقهمند به بازدید از این شهر تاریخی هستند. *دژمند چهار متر زیر زمین این پناهگاه زیرزمینی در عمق تقریبی چهار متری از سطح زمین ایجاد شده است و در دل خود دارای اطاقهای متعددی است که مردم در گذشته از آن استفاده میکردهاند، در حال حاضر نیز برخی از کارشناسان میراث فرهنگی علاقه مند به شناسایی ابعاد مختلف این شهر زیرزمینی هستند. روستای خوئین زنجان در 60 کیلومتر جاده زنجان، بیجار قرار گرفته و دارای آثار تاریخی بسیاری است که خود روستا نیز از روستاهای جاذب گردشگر محسوب میشود،شهر زیرزمینی دژمنده یا دژمند با قرار گرفتن در این روستا جاذبه آن را دو چندان کرده است و قطعا نوروز سال 94 نیز میزبان گردشگران بسیاری از اقصی نقاط کشور خواهد بود. دژمند اثری بسیار استثنایی است که با دقت در این اثر تاریخی به نظر میرسد معماران خبره شهر زیرزمینی همه جوانب را برای احداث آن در نظر گرفتهاند، چرا که در سقفهای سنگی این بنا منافذی تعبیه شده بود تا تهویه هوا به خوبی صورت گیرد.
شهر زیرزمینی دژمند تا سالهای سال مدفون بوده و کسی از وجود این شهر تاریخی خبر نداشته است تا اینکه نشست خانهای در روستای خوئین راز سر به مهر این شهر را آشکار میکند،این شهر زیرزمینی دارای پیچ و خمهای بسیاری است که به نظر میرسد سازندگان آن برای ایجاد مانع در راه پیشروی دشمنان از این حربه استفاده کردهاند تا مردم این شهر در امن بیشتری باشند. با سبک این شهر زیرزمینی ساکنان قدیم خوئین میتوانستند از فرصت استفاده کرده و در اتاقکهای تو در توی آن پنهان شوند، این بنای زیرزمینی دارای اتاقک و راهروهای زیادی است که هر کدام تداعیکننده نحوه زندگی مردم آن روزگار در این شهر محسوب میشود.
با حرکت در این شهر زیر زمینی با منافذی روبرو میشوی که برای تهویه هوا و در فاصلههای مشخصی قرار گرفتهاند و در برخی نقاط این شهر نیز هم شکافهایی برای روشن شدن مسیر عابران تعبیه شده است. *دژمند شهری مشرف به دره سرسبز این شهر دارای ورودیهای مختلفی است که هنوز بازگشایی نشده و تنها دو ورودی آن قابل استفاده است که ورودی اول به روستا و دومی به یک دره سرسبز مشرف شده است و تا کشف کامل این شهر زیرزمینی فاصله بسیاری وجود دارد.
وجود برجهای دیدهبانی بر روی تپههای مرتفع این روستا نشان میدهد که ساکنان قدیم خوئین برای درامان ماندن از جنگهای آن زمان، این شهر زیرزمینی را ساختهاند. در گذشته معدود افرادی این شهر تاریخی را از نزدیک مشاهده کرده بودند اما امروز میتوان از آن بازدید کرد،در حالی که دژمنده خوئین یکی از آثار شگفتانگیز تاریخی کشور است اما به دلیل بیتوجهی در حال نابودی است. همچنین درب سنگی این شهر تاریخی دارای کتیبهای است که متخصصان زبانهای باستانی باید از آن رمز گشایی کنند، در واقع هنوز این شهر تاریخی ناشناخته است و راه بسیاری برای شناخت این مجموعه بینظیر وجود دارد. انتهای پیام/73003/
93/12/05 - 05:44
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 90]