واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۴ اسفند ۱۳۹۳ (۱۱:۳ق.ظ)
ريزگردها مهمان 10 ساله خوزستاني هاست مديرکل حفاظت محيط زيست استان خوزستان در مناظره مربوط به ريزگردها در حاشيه چهاردهمين نمايشگاه بين المللي محيط زيست گفت: ريزگردها 10 سالي است که استان خوزستان و پنج سال است بيش از 20 استان کشور را درگير کرده است.
به گزارش خبرگزاري موج،احمدرضا لاهيجان زاده با بيان اين مطلب گفت: تصاوير ماهواره اي نشان ميدهد شروع اين اتفاق با خشک شدن تالابهاي بين النهرين آغاز شد، اين تالاب داراي 2.5 ميليون هکتار مساحت است که در شمال بصره قرار دارد و بخش کوچکي از آن به نام تالاب هورالعظيم با 130 هزار هکتار مساحت در ايران قرار دارد.
وي ادامه داد: از سال 1991 يعني بعد از اولين جنگ عراق با آمريکا رژيم بعث براي مبارزه با شيعيان جنوب عراق تالاب را با حفر کانالي به عرض دو کيلومتر و طول 50 کيلومتر خشک کرد و آب آن را به داخل دجله تخليه کرد.
لاهيجان زاده افزود: در سال 2000 نتيجه سوء اين کار مشخص شد و بخش عمده اي از تالاب آبش را از دست داد و در سال 2004، 90 درصد تالاب خشک و اکنون به منشأ ريزگرد تبديل شده است.
وي گفت: سازمان ملل متحد در سال 2001 دو فاجعه زيست محيطي را اعلام کرده بود يکي از بين رفتن بخش عظيمي از جنگلهاي آمازون و دومي خشک شدن تالابها بود.
لاهيجان زاده افزود: با استفاده از تصاوير ماهواره اي قدمت کانونهاي گرد و غبار تا 10 سال اخير را بررسي کرديم که نشان داد پنج سال اول 90 درصد کانونهاي گرد و غبار از سمت کشورهاي همسايه بود که از اين ميزان 65 درصد مختص عراق بود، به تدريج اين درصد تا حد کمي کاهش يافت و کم کم کانونهاي داخلي تاثيرگزار به کانونهاي خارجي اضافه شد، تا سال گذشته 75 درصد کانونها خارجي و 25 درصد داخلي بود که اگر روند و مديريت منابع آب به همين روال پيش رود قطعاً کانونها افزايش خواهند يافت.
*کانونهاي گرد و غبار در حال افزايش است
سيدمحمدسادات ابراهيمي نماينده مردم شهرستانهاي شوشتر و گتوند در مجلس شوراي اسلامي با اشاره به حذف بودجه 60 ميليارد توماني سازمان محيط زيست در مجلس گفت: متاسفانه مجلس گاهي به حاشيه کشيده ميشود.
وي افزود: اين ميزان اعتبار قرار بود در مورد دستگاههاي سنجش آلودگي هوا هزينه شود.
سيدمحمدسادات ابراهيمي ادامه داد: دستگاههاي فعلي ديگر فرسوده هستند و کند عمل ميکنند بنابر اين حيف شد که مجلس اين ميزان بودجه را حذف کرد.
عضو فراکسيون محيط زيست مجلس شوراي اسلامي اظهار کرد: همچنين قرار بود اين ميزان اعتبار براي تقويت سازمانهاي مردم نهاد هزينه شود که قطعاً اين سازمانها نقش بسيار مهمي در حفظ محيط زيست دارند.
وي ادامه داد: محيط زيست کشور دچار چالش عظيمي در بخش هوا، خاک و آب است، هواي کلانشهرها بسيار نگران کننده است و متاسفانه در کشور هيچگونه برنامه مدوني براي مديريت آب نيز وجود ندارد.
وي اظهار کرد: برخي معتقدند آلودگي آبها به وسيله صنايع پتروشيمي تا حدي است که ماهيها و ميگوهاي موجود در اين آبها نيز آلوده هستند.
وي به ريزگرد در استان خوزستان اشاره کرد و گفت: ريزگردها سالانه 900 ميليارد تومان به استان خوزستان خسارت وارد ميکنند.
عضو فراکسيون محيط زيست مجلس شوراي اسلامي تاکيد کرد: اين معضلات يک يا دو روزه به وجود نيامده اند و سالهاي طولاني زمان برد تا امروز به چالش تبديل شده است.
*اراده دولت در حل معضل ريزگرد
سيدحسين دهدشتي نماينده مردم آبادان در مجلس شوراي اسلامي گفت: به نظر ميرسد دولت در حل مشکل ريزگردها اراده کافي دارد.
وي تاکيد کرد: اگر مشکل ريزگردها در استانهاي جنوبي کشور ادامه يابد نه تنها جنوب و غرب کشور درگير ميشود بلکه قطعاً به تهران نيز خواهد رسيد.
دهدشتي گفت: 14 سال پيش در مورد بروز پديده ريزگرد هشدار داده شد متاسفانه گاهي دولتمردان آينده را پيش بيني نميکنند، شايد اگر در آن سال تمهيدات لازم انديشيده ميشد امروز نيازي به هزينه و تخصيص اعتبار نبود و اين مشکلات را نيز نداشتيم.
وي تاکيد کرد: بيشتر نمايندگان حامي طرحي هستند که براي مقابله با ريزگرد مؤثر باشد، مجلس اين آمادگي را دارد تا دولت طرح جامع مقابله با ريزگردها ارائه دهد و قطعاً مجلس به دولت در اين زمينه کمک خواهد کرد.
وي گفت: در شرايط کنوني حداقل کاري که ميتوانيم انجام دهيم تا از تشديد ريزگردها جلوگيري کنيم اين است که برداشت آب را از سرچشمهها که به عناوين مختلف انجام ميشود متوقف کنيم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 11]