واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: 60 درصد ايرانيها از فقر شيري رنج ميبرند
در گزارش نظام هدفمندي يارانهها آمده كه مصرف لبنيات در كشور سير نزولي داشته است.
نویسنده : زهرا چيذري
در گزارش نظام هدفمندي يارانهها آمده كه مصرف لبنيات در كشور سير نزولي داشته است. مصرف ميوه و حبوبات كاهش يافته اما نان، غلات و ماكاروني افزايش يافته است و از هر 10 ايراني فقط چهار نفر به ميزان كافي شير دريافت ميكند. اين بدين معناست كه با وجود سيري شكم افراد، سلولهاي درصد بالايي از مردم كشورمان گرسنه هستند كه اين امر افزايش بيماريهاي غيرواگير و مزمن را در پي دارد.
بنا به تأكيد دبير علمي دومين همايش كشوري شير سالم در حال حاضر ميزان مصرف شير در كشورمان كمتر از مصرف سرانه استاندارد است و كمبود كلسيم ناشي از آن باعث ايجاد انواع بيماريها و از جمله افزايش بيماريهاي قلبي و عروقي در كشور شده است. به گفته فرزاد شيدفر ميانگين مصرف لبنيات در خانوادههاي ايراني 139 گرم در روز است در حالي كه هم اكنون مطابق توصيههاي پزشكي بدن به مصرف هزار ميلي شير نياز دارد. وي با تأكيد بر لزوم افزايش مصرف مواد لبني در جامعه افزايش مرگ و مير ناشي از بيماريهاي قلبي و عروقي را با كاهش مصرف كلسيم و مواد لبني كمچرب بيارتباط ندانست.
شيدفر تصريح كرد: ميانگين سالانه كشوري در دريافت كلسيم به گونهاي است كه 50 تا 55 درصد نياز ما تأمين ميشود، در حالي كه 70 تا 80 كيلوگرم مصرف سرانه آن توصيه شده و در برخي كشورها به 500 كيلوگرم هم ميرسد. بنا به تأكيد معاون غذا و داروي دانشگاه علوم پزشكي ايران نيز مصرف سرانه شير در كشور پايين است و در حالي كه هر ايراني سالانه 70 ليتر شير مينوشد، اين ميزان در دنيا 160 ليتر است و در كشورهاي اروپايي حتي به 400 ليتر هم ميرسد و اروپاييها شش برابر ايرانيان شير مينوشند. اين بدين معناست كه سبد غذايي ما از لبنيات و شير تهي است.
بيماري خاموش صداي استخوانها را درآورد!
هر فرد براي آنكه سلامت باشد بايد در طول روز از مواد غذايي متنوع و ريزمغذيها تغذيه كند اما به دلايل مختلفي كه بخش مهمي از آن هم اقتصادي است، وضعيت تغذيهاي مردم كشورمان به گونهاي است كه سلولهاي آنان در بسياري از موارد مواد مغذي كافي دريافت نميكنند و گرسنه ميمانند. مطابق آمار 30 درصد افراد از گرسنگي سلولي رنج ميبرند، 5درصد كودكان زير پنج سال مبتلا به كم وزني هستند و20درصد خانوادههاي ايراني ناامني غذايي دارند. اين در حالي است كه 60 تا 70 درصد بيماريها در كشور با مصرف صحيح مواد غذايي قابل پيشگيري است. با وجود اين اما به گفته رئيس دفتر تغذيه وزارت بهداشت حذف يارانه شير منجر به كاهش 14درصدي مصرف آن شد. بررسيهاي اين دفتر در سال 80 نشان ميدهد كه 90 درصد خانوادههاي كشور با كمبود كلسيم مواجه هستند و حالا با افزايشهاي پياپي قيمت اين ماده لبني در كنار كاهش كيفيت و تقلبهايي نظير افزودن پالم و وايتكس و حتي آب بستن به شير بيترديد صداي بيماري خاموش را ميتوان در سكوت و انفعال مسئولان كشور شنيد.
پوكي استخوان به 30 سالهها رسيد
بنا به تأكيد عبداللهي اكنون كاهش تراكم استخواني در كشور ما در سنين پايين اتفاق ميافتد و در حالي كه پوكي استخوان بايد در ميانسالي بروز كند در كشور ما در سنين زير 30 سال مشاهده ميشود.
به گفته رئيس آزمايشگاه مرجع سازمان غذا و دارو شير در كاهش و پيشگيري از يك سري بيماريها مانند يك واكسن عمل ميكند به طور مثال در كاهش سنگ كليه مؤثر است و آن را كاهش ميدهد، به دليل اينكه پروتئين آن نسبت به گوشت كمتر است، بيماري نقرس را كاهش ميدهد. در كاهش اختلالات خواب مؤثر است، عوارض قبل از قاعدگي را كم ميكند و از ابتلا به پوكي استخوان پيشگيري ميكند. اين در حالي است كه قيمت شير نيز اهميت دارد. حسينرستگار تصريح كرد: در بسياري از كشورها قيمت لبنيات كمتر از آب آشاميدني است و اين نشان ميدهد بهتر است بخشي از يارانه به كاهش قيمت لبنيات اختصاص داده شود.
از آب بستن به شير تا شيرهاي مسموم
كاهش مصرف لبنيات به جز دلايل اقتصادي دلايل ديگري هم دارد؛دلايلي از جنس پالم و وايتكس!
ماجراي افزودن روغن پالم به شير و فرآوردههاي لبني پر چرب كه چندي پيش به داغترين خبر در فضاي مجازي و تجمعات تخصصي و غيرتخصصي تبديل شده بود، مصرف شير و لبنيات را تا حد بيشتري كاهش داد و مردم را به سمت مصرف لبنيات فلهاي سوق داد حالا اما رئيس آزمايشگاه مرجع سلامت سازمان غذا و دارو در حاشيه دومين همايش كشوري شير سالم، ضمن تأكيد بر اينكه شير فله مورد تأييد وزارت بهداشت نيست استفاده از پالم در شير را به طور كلي رد كرد اما رستگار از آلايندههاي تازهتري در شير خبر داد؛سم آفلاتوكسين.
وي گفت: سم آفلاتوكسين در شير بستهبندي در مواردي وجود داشته كه اجازه توليد به آنها داده نشده است. بنا به تأكيد وي آلايندگي سم آفلاتوكسين كه در علوفه و نان كپكزده يا آفتكشهاي استفاده شده وجود دارد، ميزان اين سم را در شير افزايش ميدهد. به گفته مهران ولايي، معاون غذا و داروي دانشگاه علوم پزشكي ايران سم آفلاتوكسين در شير در جهان حدود نيم درصد PPB در ايران يك دهم درصد و در اروپا 5درصد است، بنابراين ميزان اين سم در كشور ما از استاندارد جهاني پايينتر است.
بنا به اظهار رئيس آزمايشگاه مرجع سلامت سازمان غذا و دارو گاهي نيز به شير آب اضافه ميكنند، گاهي نيز وقتي آب در شير ميريزند ماده حجمدهنده به آن اضافه ميكنند و همچنين براي كاهش ميكروب در شير مواد كشنده ميكروب اضافه ميكنند.
وي افزود: اين آلايندهها از مصرف علوفه در دام و طيور ايجاد ميشود و اگر اين علوفه به فلزات آغشته باشد يا كپك زده و به قارچ آلوده باشد، متابوليسم آن به شير وارد ميشود. گزارشهايي از اين تخلفات داشتهايم كه با آنها برخورد شده است.
رستگار ادامه داد: اگر مزارعي وجود دارد كه علوفه آن آغشته به آلاينده است و دام، نان خشك كپك زده مصرف ميكند، آلاينده آن به شير منتقل ميشود. با تمام اينها وي به مردم اطمينان داد كالاهايي كه مجوز وزارت بهداشت دارد، سالم است.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۴ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۰:۲۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 125]