واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
شرکت مپنا؛
ژنرال نامدار با اسفندیار چه می کند
شرکت مپنا پس از چندماه تمرکز روی مطالعه این میدان به وزارت نفت اعلام کرد که میدان نفتی اسفندیار دیگر توجیه اقتصادی برای توسعه و سرمایه گذاری ندارد و از این رو این شرکت حاضر به سرمایه گذاری در این میدان نیست.
به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز، میدان های نفتی اسفندیار، فروزان و میدان های گازی فرزاد(A) و فرزاد(B) با کشور عربستان مشترک اند. میدان نفتی فروزان با میدان مرجان عربستان سعودی مشترک است. آخرین وضعیت برداشت ایران از میدان مشترک نفتی فروزان روزانه حدود ۴۰ هزار بشکه است، این در حالیست که شرکت سعودی آرامکو روزانه بالغ بر ۴۰۵ هزار بشکه نفت خام، از بخش مربوط به عربستان سعودی این میدان، برداشت می کند.این همان روایت رقابت نفسگیرماست. اما داستان اسفندیار در نسخه نفتی آن اسفبارتر است. قریب به نیم قرن از کشف میدان نفتی اسفندیار می گذرد، در حالیکه قراردادهای منعقد شده برای توسعه این میدان همواره با شکست روبه رو شده است.
در سال 1381، قرارداد توسعه میدان نفتی اسفندیار در قالب بیع متقابل با هدف تولید روزانه چهار هزار بشکه نفت، با شرکت پترو ایران منعقد شد. اجرای پروژه پنج سال و زمان خاتمه آن بهار 1386 بود. اما شرکت نفت فلات قاره به عنوان بهرهبردار اعلام کرد این میدان توان تولید بیشتر را دارد. درخواست تغییر شرح کار اولیه و افزایش ظرفیت تولید، تامین مالی پروژه را با مشکلات زیادی روبهرو کرد، به طوری که این افزایش هزینه را شورای اقتصاد تصویب نکرد و در نهایت اجرای پروژه متوقف و اجرای طرح توسعه این میدان با شرکت پترو ایران فسخ شد. در سالهای پس از آن نیز، قراردادی که با پتروناس مالزیایی بسته شد به انجام نرسید و توان داخلی هم در توسعه این میدان ناتوان ماند. اگر توسعه میدان نفتی اسفندیار طبق طرح اولیه در بهار 86 با ظرفیت تولید روزانه 4 هزار بشکه به بهرهبرداری میرسید، با در نظر گرفتن متوسط قیمت نفت در طول سالهای گذشته، تاکنون درآمدی معادل حداقل یک میلیارد دلار نصیب کشور میشد.
به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز، زیان ایران از تعلل 13 ساله در بهره برداری از میدان نفتی اسفندیار تنها به یک میلیارد دلار ختم نمی شود. عربستان سالهاست با برداشت نفت با کیفیت از این میدان مشترک به سبد صادراتی نفت خود تنوع و کیفیت بخشیده است، اما در طی چندسال گذشته سعودی ها برداشت از این میدان نفتی را با استفاده از انواع روش های ازدیاد برداشت افزایش داده اند، بطوری که شنیده شده، نفت این میدان مشترک برای همیشه از دسترس ایران خارج شده است. بخش عربی میدان اسفندیار لؤلؤ نام دارد. شرکت عربستانی آرامکو خلیج که مسئولیت توسعه منطقه ای عملیاتی شامل 4 میدان نفتی لؤلؤ، دورا، حوت و خفجی را برعهده دارد از سال 1961 تاکنون حدود 300 میلیون بشکه نفت خام از۵۳۲ میلیون بشکه نفت خام درجای این منطقه عملیاتی را برداشت کرده است.
با روی کار آمدن دولت جدید و سیاست تمرکز بر میدان های مشترک نفت و گاز، شرکت مپنا به وزارت نفت اعلام کرد که آماده است توان خود را برای توسعه میادین مشترک قرار دهد و از شرکت ملی نفت خواست تا میادین مشترکی پیشنهاد دهند. شرکت ملی نفت ایران نیز سال گذشته میدان نفتی اسفندیار را برای توسعه به شرکت مپنا پیشنهاد داد و شرکت مپنا مکلف شد که راسا اقدام به مطالعه میدان برای تهیه MPD آن کند. اما پس از چندماه تمرکز روی مطالعه این میدان به وزارت نفت اعلام کرد که میدان نفتی اسفندیار دیگر توجیه اقتصادی برای توسعه و سرمایه گذاری ندارد و از این رو این شرکت حاضر به سرمایه گذاری در این میدان نیست.
اسفندیار هنوز در انتظار سرمایه گذار است. انتظاری که مدیر عامل شرکت نفت فلات قاره ایران برآن صحه می گذارد. سعید حافظی تصریح می کند: این میدان از گرین فیلدهایی است که نیاز به سرمایه گذار دارد اما هنوز سرمایه گذاری برای ورود به این میدان پیدا نشده است./گفتار/110
۰۳/۱۲/۱۳۹۳ - ۱۲:۲۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]