واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: دیابت، بیماری خطرناک ولی قابل پیشگیری با بهبود سبک زندگی ارومیه - ایرنا - دیابت یا به اصطلاح عامه "بیماری قند" از جمله بیماری های شایع دنیای امروز است که سالانه میلیونها نفر به آن دچار می شوند و هزاران نفر نیز جان خود را به دلیل ابتلا به این بیماری و همچنین امراض ناشی از دیابت از دست می دهند.
قند از جمله مواد غذایی لازم و ضروری در زندگی هر بشر است و انسان باید با خوردن غذاهای مختلف، این ماده لازم برای تداوم زندگی را دریافت و بتواند سلامتی تک تک سلولهای بدن خود را تضمین کند.
در کنار فواید ماده غذایی قند، همچون تمام مواد غذایی و مغذی دیگر، انباشت بیش از حد این ماده غذایی به دلایل مختلف ژنتیکی، زیستی و یا سبک زندگی نتایج تلخ و ناراحت کننده ای را برای انسان به دنبال دارد که در برخی موارد، این نتایج غیرقابل جبران و مرگ آور است.
نابینایی، اختلال در پاها و دست ها به ویژه انگشتان که در برخی موارد به قطع شدن این اندام ها می انجامد، افزایش بی رویه فشار خون، مشکلات قلبی و عروقی،کلیوی و اعصاب و حتی سکته مغزی از جمله بارزترین نتایج بیماری دیابت به شمار می روند که این بیماری را به عامل مهمی در افزایش مرگ و میر و معلولیت های اندامی در جهان تبدیل کرده اند.
با وجود اینکه بیماری قند یا دیابت، امروزه بسیاری از خانواده ها و افراد را درگیر خود کرده ولی می توان با بهبود سبک زندگی، عدم استفاده بیش از حد از مواد قندی و قندسازها و همچنین پرهیز از استرس و اضطراب، گامهای بلندی را در راستای پیشگیری از بروز این بیماری خطرناک برداشت.
معاون فنی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی آذربایجان غربی با اشاره به آمار کشوری و استانی بروز بیماری دیابت به خبرنگار ایرنا گفت: در حال حاضر حدود پنج میلیون نفر از مردم کشور، بیماری دیابت دارند و در استان نیز افزون بر 35 هزار نفر مبتلا به این بیماری شناسایی شده اند.
وحید حقیقی اضافه کرد: با وجود این آمار، بیش از نیمی از بیماریان دیابتی در آذربایجان غربی و کشور از بیماری خطرناک خود مطلع نیستند که باید با آگاه سازی این افراد، از شیوع بی رویه بیماری جلوگیری کرد.
وی اظهار کرد: دو نوبت غربالگری در مناطق روستایی آذربایجان غربی برای تشخیص افراد دارای بیماری دیابت انجام شده که در مرحله نخست هشت هزار و 800 نفر و در مرحله دوم 14 هزار نفر بیمار دیابتی در استان شناسایی شدند.
وی افزود: در سال های اخیر، افزایش شیوع دیابت در جهان، این بیماری را به بزرگترین اپیدمی تاریخ، تبدیل کرده است که این امر لزوم توجه بیشتر به بهبود سبک زندگی را در پیشگیری از این بیماری نشان می دهد.
معاون فنی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی آذربایجان غربی گفت: پژوهش های مختلف در سطح جهان و کشور نشان داده است که مداخلات روش زندگی می تواند بروز دیابت را حداقل 11 سال به تاخیر بیندازد.
حقیقی اضافه کرد: مهمترین مداخلات در روش زندگی شامل کاهش وزن، حداقل تا هفت درصد وزن اولیه با استفاده از رژیم غذایی سالم کم چرب و کم کالری و فعالیت بدنی با شدت متوسط حداقل به مدت 150 دقیقه در هفته تعیین می شود.
وی ادامه داد: چاقی و اضافه وزن از مهمترین عوامل خطر ابتلا به بیماری های مزمن شامل دیابت نوع 2، بیماریهای قلبی - عروقی، پرفشاری خون، سکته های مغزی و برخی از انواع سرطانها هستند که در این خصوص باید توجه عمومی جلب شود.
وی اظهار کرد: افزایش مصرف مواد غذایی پر انرژی که حاوی مقادیر کمی از مواد مغذی و مقادیر زیادی قند و چربی های اشباع شده هستند به همراه کاهش فعالیت بدنی از مهمترین علل بروز چاقی و اضافه وزن به شمار می روند که باید از این عوامل پرهیز کنیم.
معاون فنی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی آذربایجان غربی افزود: چاقی و اضافه وزن منجر به بروز اثرات متابولیکی نامطلوب روی فشارخون، کلسترول، تری گلیسیرید و افزایش مقاومت به انسولین می شود.
وی ادامه داد: احتمال پیشرفت دیابت نوع 2 و پرفشاری خون با افزایش وزن به سرعت بالا می رود و این بیماری که بروز آن در قرن بیستم، محدود به سالمندان بود، اکنون بچه های چاق را حتی قبل از سنین بلوغ تحت تاثیر قرار می دهد.
وی گفت: به طور تقریبی 85 درصد افراد دیابتی، به دیابت نوع 2 مبتلا بوده و 90 درصد این بیماران، دچار اضافه وزن یا چاقی هستند.
شبنم سید صالحی کارشناس معاونت امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی آذربایجان غربی نیز در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: مهمترین عوارض بیماری دیابت، مشکلات کلیه، مشکلات چشمی، مشکلات رشته های عصبی و بیماری قلبی عروقی هستند.
وی افزود: دیابت یک بیماری مزمن است و زمانی بروز می کند که توانایی لوزالمعده در ترشح انسولین کم شده و یا از بین رفته باشد و یا بدن نتواند به طور موثر از انسولین ترشح شده توسط لوزالمعده استفاده کند.
وی اضافه کرد: اختلال یا عدم ترشح انسولین توسط کبد یا عدم فعالیت مناسب انسولین و یا هر دو عامل باعث افزایش قند خون (هایپر گلایسمی) و دیگر اختلالات متابولیکی می شود که اگر هایپرگلایسمی به خوبی کنترل نشود، ممکن است موجب عوارض جدی شود.
وی ادامه داد: انسولین هورمونی است که قند خون را تنظیم می کند و هایپرگلایسمی یا افزایش قند خون اثر شایع دیابت کنترل نشده است که منجر به آسیب جدی بیشتر سیستم های بدن به ویژه اعصاب و عروق خونی می شود.
کارشناس معاونت امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی آذربایجان غربی اظهار کرد: می توان با بهبود روش و سبک زندگی به ویژه دوری از اقدامات زمینه ساز بیماری دیابت از جمله کاهش اضطراب و نگرانی های روزمره زندگی و استفاده از خوردنی ها و نوشیدنی های دارای کالری کم، چربی و قند مناسب روند بروز بیماری دیابت را کنترل کرد و یا زمینه پیشگیری از بروز این بیماری را فراهم کرد.
تاکیدات این کارشناسان بهداشتی و درمانی به بهبود سبک زندگی نشان می دهد که این امر در کاهش بیماری دیابت همچون اکثر بیماری های دیگر بسیار موثر است و باید تلاشی جامع در این خصوص در بین اقشار مختلف مردم در این خصوص انجام گیرد.
گزارش از : سیده فاطمه سجادی
8137/2093/6008
02/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]