واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: چالش های کم آبی در گچساران گچساران - ایرنا - شهرستان 120 هزاری گچساران در جنوب استان کهگیلویه و بویراحمد با چالش کم آبی مواجه است.
به گزارش خبرنگار ایرنا، کاهش میزان بارندگی، بهره وری بیش از اندازه از سفره های آب زیرزمینی، تشنگی 20 هزار هکتار زمین کشاورزی و کمبود آب آشامیدنی انسان و دام در مناطق عشایری رهآورد این کم آبی است.
مدیر عامل آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: میزان آب سفره های زیر زمینی دشت امامزاده جعفر بیش از 15 متر افت کرده که این امر تهدیدی جدی برای آینده کشاورزی در دشت های حاصلخیز این منطقه خواهد بود.
علی لطفی افزود: منابع آب زیرزمینی دشت شش هزار هکتاری امامزاده جعفر به دلیل بهره وری غیراصولی کاهش یافته است.
وی اظهار کرد: احداث طرح تغذیه مصنوعی سفره های زیرزمینی راهکاری برای پیشگیری از خشک شدن این منابع حیات بخش است.
لطفی نهادینه کردن فرهنگ بهره برداری بهینه از آب های زیرزمینی به اندازه میزان پروانه، اصلاح الگوی مصرف، پلمپ چاه های کشاورزی غیرمجاز و هوشمندسازی چاه های آب کشاورزی را از دیگر راهکارهای جلوگیری از این معضل ذکرکرد.
مدیر اداره بهره برداری و نگهداری سد کوثر گچساران گفت: کاهش نزولات آسمانی در سال آبی جاری باعث کاهش 33 میلیون متر مکعبی ذخیره آب پشت سد کوثر گچساران شده است.
اسلام قدمی گفت: 107 میلیون متر مکعب آب در سال آبی 93 -94 پشت سد کوثر این شهرستان ذخیره شد.
وی بیان کرد: این در حالی است که در مدت مشابه سال گذشته 140 میلیون متر مکعب آب پشت این سد ذخیره شده بود.
قدمی تصریح کرد: به دلیل کاهش بارندگی امسال 157 میلیون متر مکعب آب برای بخش های مختلف رها شد که این میزان نسبت به مدت مشابه 21 میلیون متر مکعب افزایش داشته است.
وی گنجایش مخرن سدکوثر را 580 میلیون متر مکعب اعلام کرد و افزود: هم اکنون 428 میلیون متر مکعب آب در پشت سد کوثر انباشته شده است.
قدمی ادامه داد: این میزان آب ذخیره شده پشت سد نسبت به مدت مشابه خود 64 میلیون متر مکعب کاهش یافته است.
رییس اداره هواشناسی گچساران گفت: میزان بارش باران در این شهرستان نسبت به مدت مشابه سال گذشته 42 در صد کاهش یافته است.
اردوان نوشادپور روز با اشاره به این که میزان بارش باران گچساران در سال گذشته 340 میلیمتر بوده است افزود: امسال 180 میلیمتر در این شهرستان بارش صورت گرفته است.
وی اظهار کرد:میزان بارندگی این شهرستان امسال نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته 159 میلیمتر کاهش یافته است.
وی میانگین بلند مدت (10 ساله) بارش باران این شهرستان را 449 میلیمتر بیان کرد.
.نماینده مردم شهرستان های گچساران و باشت در مجلس شورای اسلامی گفت: طرح آبرسانی سد کوثر به شهر دوگنبدان و 22 روستای شهرستان گچساران و طرح احداث سد شیو از برنامه های در دست اجرا برای حفاظت از منابع زیرزمینی گچساران و کمک به کیفیت آب آشامیدنی است.
غلامرضا تاجگردون به بهره وری بیش از ظرفیت چاه های آب منطقه امامزاده جعفر اشاره کرد و افزود: تکمیل این طرح از خدمات ماندگار دولت به مردم این شهرستان است.
وی با اشاره به راکد شدن عملیات اجرایی این پروژه در سال 90 افزود: احیای طرح آبرسانی از سد کوثر به شهر دوگنبدان درسال 92 با تعامل دولت یازدهم در راستای توزیع عادلانه آب در مناطق مستعد اجرا شد.
وی با اشاره به وجود سد کوثر در شهرستان گچساران و انتقال آب آن تا شعاع 700 کیلومتری در مناطق جنوبی کشور بیان کرد: بازگشت این طرح به مدار، حاصل تعامل دولت و مسوولان محلی بوده است که هدیه ارزشمندی برای مردم شهرستان گچساران است.
وی با بیان برخی از مشکلات مردم گچساران و روستاهای اطراف در نامطلوب بودن آب آشامیدنی از سویی و کمبود این نعمت خدادادی از سوی دیگر تصریح کرد: با بهره برداری از این پروژه سفره های آب زیرزمینی این شهرستان از خطر خشک شدن نجات خواهند یافت.
تاجگردون گفت: اجرای این طرح در سال های 92 و 93 با 65 میلیارد ریال اعتبار از سر گرفته شد.
وی بیان کرد: 120 میلیارد ریال اعتبار برای تکمیل طرح آبرسانی سد کوثر به شهر دوگنبدان در سال 94 اختصاص یافته است.
وی ابراز امیدواری کرد که این طرح تا آغاز فصل گرما به بهره برداری برسد.
تاجگردون گفت: اجرای طرح رینگ مخازن آبرسانی از سد کوثر به شهر دوگنبدان و روستاهای اطراف با 11 کیلومتر لوله گذاری، احداث ساختمان های تاسیسات به مساحت 450 متر مربع و محوطه سازی اجرا می شود.
وی گفت: طرح انتقال آب سد کوثر به شهر دوگنبدان که عملیات اجرایی آن در سال 83 شروع شده بود با 320 میلیارد ریال اعتبار و 90 در صد پیشرفت کاری به مدت دو سال راکد بود.
وی بیان کرد:برای اجرای این طرح 40 کیلومتر خط انتقال اجرا شد.
تاجگردون اظهار کرد:در صورت بهره برداری از این طرح سالانه 14میلیون متر مکعب آب آشامیدنی برای بیش از 100 هزار نفر جمهیت شهری و روستایی شهرستان گچساران تامین خواهد شد.
وی با اشاره به این که ساخت سد شیو آب کشاورزی 14 هزار هکتار از زمین های کشاورزی گچساران و باشت را تضمین می کند، گفت: این طرح که شش هزار میلیارد ریال اعتبار به آن اختصاص یافته است در آینده نزدیک کلنگ زنی می شود.
8143/1662
02/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 64]