واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: زندان و زندانی، نیازمند تغییر نگرش های اجرایی تهران- ایرنا- روزنامه «آفرینش» امروز -شنبه- در سرمقاله خود با عنوان «زندان و زندانی، نیازمند تغییر نگرش های اجرایی» به قلم «حمیدرضا عسگری» نوشته است: بروز جرم و جنایت، اولین تراکنش فکری است که در تصورات ما درمورد زندان و زندانی شکل می گیرد. اما واقعیت امر این است که امروز تعداد زندانیانی که به سبب جرائم غیرعمد و یا بزه هایی همچون خرید وفروش خرد مواد مخدر، کیف زنی، جیب بری و یا سرقت موتور و ماشین، و از این دست جرائم غیرجنایی، در زندان به سر می برند به حدی افزایش یافته است که به گفته مقامات ذی ربط بیش از سه برابر ظرفیت زندان های کشور، زندانی وجود دارد. این آمار جدای از پرونده هایی است که هنوز تعیین تکلیف قضایی نشده اند و یا متهمان با قرار وثیقه آزاد می باشند!.
این میزان آمار زندانی و حجم بالای پرونده های موجود در دستگاه قضایی که برای رسیدگی به آنها با کمبود نیرو و قاضی مواجه هستیم، به هیچ وجه در شأن کشور ما نیست. چرا که اساس بروز چنین مشکلی ریشه در فقر دارد که نمود اصلی آن در جامعه امروز ما "بیکاری" است. وضعیت نامناسب اقتصادی بسیاری از کسب و کارها را به تعطیلی کشانده و به ازای آن بسیاری از افراد و خانواده ها بیکار شده اند. تنها دریک قلم از آمارهایی که مربوط به زندانیان مالی می باشد شاهد 3هزار و 800 چک برگشتی و زندانی مربوط به آن در زندان های کشور هستیم.
دلیل عمده افزایش جمعیت کیفری و زندانها، بیکاری است و شدت آن به حدی است که برخی برای اداره کردن زندگی به اجبار دست به سرقت زده یا به خرید و فروش مواد مخدر روی می آورند. امروز بررسی آمار مربوط به زندانیان موجود در زندان های کشور حاکی از آن است که حدود 45 درصد کل زندانیان کشور به صورت مستقیم با یکی از جرایم مرتبط با مواد مخدر درگیر هستند.
بروز چنین جرم هایی را نمی توان صرفاً بر ضعف عملکرد نیروهای انتظامی و امنیتی نسبت داد، چرا که گسترش چنین آفت هایی مربوط به مشکلات اجتماعی و ناکارآمدی های اقتصادی است. امروز خانوارهای بسیاری از رنج بیکاری در عذاب هستند و برای تامین معیشت روزانه فشار سنگینی را تحمل می کنند. ثمره چنین فشارهای سنگینی که شیرازه زندگی و خانواده را برهم می زند، طلاق و بروز اعمال غیرقانونی از سوی جامعه می باشد. بدون تعارف وقتی خانواده ای برای نان شب محتاج است و هر روز اخباری از فساد های میلیاردی را می شنود، نسبت به عدالت اجتماعی ناامید می شود و دیگر حفظ حرمت قانون برایش اهمیتی نخواهد داشت!.
منکر برخوردهای قضایی با فسادهای موجود نیستیم، اما "نوش دارو پس از مرگ سهراب" است و برای مردمی که در رنج فشار معیشتی گرفتارند "نان شب" نمی شود!. پیش گیری از وقوع جرم بسیار کم هزینه تر از رسیدگی به پرونده اقدامات غیرقانونی افراد می باشد. متاسفانه در حیطه گفتارها ما مدام بر اقتصاد مقاومتی تاکید می کنیم، اما در عرصه عمل اقدامات ملموسی صورت نمی گیرد. اساس اقتصاد مقاومتی بر محور "صنعت و تولید" مستقر است و می بایست زمینه گسترش این عوامل درکل کشور فراهم و تقویت شود. امروز کشاورزی و دامپروری در تمام دنیا به عنوان برگ برنده اقتصادهای توسعه یافته و مستقل می باشد، اما در کشور ما علی رغم امکانات و پتانسیل های کافی، سرمایه گذاری و سیاست های اجرایی مناسبی در این زمینه صورت نگرفته است. باید پذیرفت که ما چه در کشاورزی و دامپروری و چه در صنعت عقب هستیم و به نیرو و سرمایه بیشتری در این راستا نیاز داریم. ولی شرایط لازم برای به کارگیری این نیروها در تحقق اقتصاد مقاومتی، فراهم نیست و اقدامات کافی صورت نگرفته است.
هرچقدر که ما در زمینه مبارزه با مواد مخدر و ارتقای امنیت مردم در سطح عمومی تلاش کنیم، بازهم شاهد افزایش زندانیان و پرونده های قضایی در این زمینه هستیم. چراکه ما صرفاً صورت مسئله را پاک می کنیم و دلیل بروز چنین جرم هایی را بررسی و در دستورکار قرار نمی دهیم. اگر به ازای هرنفر در سطح جامعه یک پلیس هم داشته باشیم، تازمانی که مردم دغدغه " نان شب" داشته باشند بازهم شاهد بروز بزه های اجتماعی خواهیم بود. لذا انتظار می رود با تغییر نگرش به افزایش حجم و تعداد زندان و زندانی در کشور، به سمت ایجاد اشتغال و توسعه صنعت و تولید حرکت کنیم. نمی توان انتظار داشت بیکاری در دامن تمام خانوارهای کشور وجود داشته باشد و ما منتظر کاهش تخلفات و اقدامات غیرقانونی از سوی افراد جامعه باشیم.
منبع: آفرینش
اول**1368**
02/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]