واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: ضرورت تغییر نگرش فرهنگی در سلامت فردی تهران- ایرنا- «ضرورت تغییر نگرش فرهنگی در سلامت فردی» عنوان سرمقاله روزنامه «آفرینش» به قلم «حمیدرضا عسگری» است که در آن می خوانیم:بی توجهی به مصرف کافی شیر و لبنیات در سبد غذایی خانوار هشداری است که به شدت سلامت جامعه و نسل های آینده را تهدید می کند. نباید فراموش کرد که سلامتی افراد در گرو تغذیه سالم است اما درحال حاضر الگوی تغذیه ما تاحد زیادی سلامت جانی جامعه را به خطر انداخته است. صرف نظر از مصرف مواد غنی و پروتئینی؛ جایگزین کردن تغذیه های وارداتی و تغییر ذائقه جامعه، چالشی بزرگ برای سلامت افراد محسوب می شود.
امروز مدل تغذیه و خوراک جامعه ما با حرکت به سمت یک الگوی فرهنگی غلط، مصرف مواد خوراکی استراتژیک همچون شیر و لبنیات را از سبد مصرفی خود حذف کرده و اهمیتی برای نیازهای اساسی بدن و مراقبت از آن قائل نیستند. شاید کمتر خانواده هایی باشند که برای جلوگیری از پوکی استخوان دغدغه دارند!. شیر غذایی بسیار ارزشمند و بهترین منبع پروتئین است، اما در این زمینه ما با مشکلی فرهنگی- اقتصادی مواجه هستیم.
فرهنگی از این حیث که اغلب خانواده ها و افراد به ظواهر زندگی توجه می کنند. به عنوان مثال اکثر ما آنقدر که به نوع لباس و آرایش صورت و مدل مو اهمیت می دهیم، برای اسکلت بندی و استحکام استخوان هایمان ارزشی قائل نیستیم و حتی به آن فکرهم نمی کنیم!.
اما اقتصادی از این باب که هرزمان صحبت از مصرف شیر می شود عنوان می کنند که باید قیمت آن ارزان شده و دولت برای آن یارانه بپردازد. البته توجه دولت به سلامت و تامین نیازهای پروتئینی امری ضروریست، اما در طی سال های گذشته به سبب افزایش هزینه های جاری زندگی، یکی از اولین اقلامی که برای کاهش هزینه ها از سبد مصرفی خانوار حذف شده شیر می باشد. این عملکرد غلط جامعه نشان از ضعف ما در الگوسازی فرهنگی- اقتصادی در مصرف شیر دارد.
چرا که در اکثر کشورهای توسعه یافته دنیا مصرف روزانه یک لیوان شیر، تبدیل به فرهنگی مصرفی و غیرقابل ترک تبدیل شده و مردم برای حفظ سلامت و جلوگیری از هزینه های سنگین درمانی در آینده شیر را از سبد مصرفی خود حذف نمی کنند.
اما مردم ما به بسیاری از هزینه های اضافی در زندگی توجه می کنند، و حتی برای خرید چیپس و پفک برای فرزندان اهمیت قائل می شوند، اما به مصرف روزانه شیر توجهی ندارند.
با ادامه این روند در کشور، در آینده خطر کوتاه قد شدن ایرانی ها وجود دارد چراکه عدم مصرف شیر و لبنیات یا کاهش آنها در تراکم و توده استخوانی موثر است. متأسفانه در حال حاضر از هر دو زن بالای 40 سال کشور و هر سه مرد بالای 40 سال کشور یکی پوکی استخوان شدید دارد. این آمار و ارقام بی تردید برای آینده جوانان امروز بیشتر خواهد بود.
در حال حاضر سالانه 50 هزار شکستگی رخ می دهد که 10 هزار نفر آنها به دلیل عوارض ناشی از شکستگی جان خود را از دست می دهند و مابقی نیز دچار معلولیت می شوند. بنابراین به جای اینکه به ظواهر توجه کنیم باید تغذیه و نقش آن در سلامت را جدی بگیریم.
جدای از الگوسازی فرهنگی؛ در بعد اقتصادی نیز اگر امروز صحبت از اقتصاد مقاومتی داریم برای عمل به این مبحث باید زمینه های رشد صنعتی همچون دامپروری در کشور را فراهم کنیم. حمایت از دامپروری بی تردید حمایت از استقلال کشور و نهایتا فراهم آوردن سلامت برای جامعه و پیشگیری از بسیاری از بیماری ها نظیر پوکی استخوان را به دنبال خواهد داشت.
باتوجه به شرایط اقلیمی کشور، حمایت از بخش خصوصی در صنعت دامپروری و لبنیات، می تواند بخشی از رکود اقتصادی کشور را جبران و کمکی باشد برای تامین سلامت شهروندان.
تغییر الگوی مصرف و نگرش خانواده ها در مصرف شیر باید به گونه ای باشد که مردم خرید و خوردن شیر را به عنوان هزینه ای روزانه تلقی نکنند، بلکه آن را یک ضرورت برای حفظ سلامت و جلوگیری از بیماری های هولناک همچون پوکی استخوان قلمداد کنند.
انتظار نداریم که تمام این مشکلات بهداشتی جامعه به دست یک وزیر یا یک دولت حل شود، اما از سیاستگذاران عرصه سلامت توقع داریم تا زمانی که برسرکار هستند، افق برنامه های خود را طوری پایه گذاری کنند که در یک دهه آینده شاهد افزایش مصرف شیر و تغییر الگوی تغذیه در کشورمان باشیم.
منبع: آفرینش
اول**1368**
25/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]