واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: دریافت عوارض از خودروها به نفع توسعه حمل و نقل عمومی تهران- روزنامه همشهری - شماره 6478- در بسیاری از شهرهای توسعه یافته تردد در برخی از مسیرهای خاص با خودروی شخصی نیازمند پرداخت عوارض معین است.
اعضای شورای شهر تهران وقتی سه شنبه هفته قبل کلیات بودجه سال 94 شهر تهران را بررسی می کردند دائما یادآور می شدند که در حوزه حمل و نقل نمی شود روی کمک های دولت حساب باز کرد.
رقم های سنگین بدهی های دولت به مردم شهر، طی سال های اخیر، مدیریت شهری را در توسعه حمل و نقل با تنگناهایی روبه رو کرده است.
این روزها در شهرهای توسعه یافته دنیا یکی از راهکارهای سوق دادن شهروندان به سمت وسایل نقلیه عمومی و توسعه این بخش، این است که تا حد ممکن مدیریت سفرهای داخل شهری به خود مردم واگذار شود.
شهردار تهران هم طی سال های اخیر بارها تأکید کرده که شهروندانی که از ناوگان حمل و نقل عمومی استفاده می کنند به قدر کسانی که با خودروهای شخصی به خیابان ها و بزرگراه های شهر می آیند از حقوقی برخوردارند.
این یعنی همان سیستمی که در شهرهای توسعه یافته جهان پیاده می شود.
به طور مثال فردی که می خواهد با خودروی شخصی گران قیمت در شهر چرخ بزند می بایست هزینه ای که به شهر تحمیل می کند را پرداخت کند. البته که این مبالغ دریافتی نیز باید در روندی کاملا شفاف، صرف توسعه حمل و نقل عمومی شود.
شهرداری تهران بر همین اساس و با هدف افزایش سرعت ترافیک، حفظ محیط زیست شهری، رونق بخشیدن به حمل و نقل عمومی و سرمایه گذاری در زیر ساخت های حمل و نقل عمومی لایحه ای را به شورای شهر برای اخذ عوارض به ازای هر تردد از برخی بزرگراه ها و تونل ها تقدیم کرد.
این لایحه با نظر مثبت اعضای شورا هم مواجه شد.
دولت نیز در لایحه بودجه 94 این مورد را برای کلانشهرها در نظر گرفته بود اما مجلس شورای اسلامی چهارشنبه گذشته به حذف بند الحاقی مربوط به آن رأی داد.
در این بند آمده است: «به شهرداری کلانشهرها (شهرهای بیش از یک میلیون نفر جمعیت) اجازاه داده می شود با تصویب شورای اسلامی شهر این شهرها، نسبت به وضع و اخذ عوارض از انواع خودروهای سواری و وانت که محل تردد آنها و محل سکونت مالکان آنها در شهرهای مذکور قرار دارد و همچنین ماشین آلات و خودروهای سنگین و نیمه سنگین تولید داخل و وارداتی که در محدوده شهرهای مذکور استقرار دارند را حسب شرایط آلودگی در این شهرها تا معادل 5 در هزار (005/0) قیمت فروش کارخانه (تولید داخل) و 5 در هزار (005/0) ارزش گمرکی و حقوق ورودی اقدام و درآمد حاصله را در جهت ایجاد و توسعه خطوط قطار شهری و توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی هزینه کنند.»
پینشهاد حذف این بند از سوی کامران نماینده مردم اصفهان در مجلس مطرح شد. این نماینده مجلس دیروز در این رابطه حاضر به پاسخگویی نشد.
نیره اخوان بیطرف، دیگر نماینده اصفهان در مجلس شورای اسلامی اما در رابطه با دلایل این حذف به همشهری گفت: ما به عنوان نمایندگان مردم در مجلس تشخیص دادیم که اضافه کردن چنین عوارضی می تواند شهروندان را تحت فشار قرار دهد.
وی با اشاره به اینکه برای تأمین اعتبارات مورد نیاز راه های مختلف دیگری وجود دارد، افزود: به عنوان مثال ما به دنبال این هستیم تا در سال 94، سفرهای خارجی مسئولان دولتی تا 60 درصد نسبت به سال قبل کاهش پیدا کند و پس انداز حاصل از آن خرج شهر شود.
این نماینده مجلس در پاسخ به این سؤال که آیا مجلس مطالبات کلانشهرها از دولت ها را پیگیری می کند یا نه نیز گفت که راه های دیگری برای پول درآوردن هست. این در حالی است که اعضای شورای شهر تهران از حمله احمد دنیامالی، اقبال شاکری و محسن سرخو معتقدند سرمایه گذاری هایی که در شهر مانند ساخت تونل، پل و بزرگراه می شود نباید از جیب مردمی که از خودروی شخصی استفاده نمی کنند، تأمین شود.
خارجی ها چقدر عوارض می پردازند؟
در بسیاری از کشورهای توسعه یافته، برای تردد در بزرگراه ها یا مناطقی از شهر عوارضی را در نظر می گیرند. در لندن رانندگانی که می خواهند از خیابان های غربی شهر به خصوص محله های مرفه نشین عبور کنند باید روزانه مبلغی حدود 11.50 یورو بپردازند.
آمار نشان می دهد در پی وضع این قانون اولا ترافیک نسبت به قبل 21 درصد کاهش یافته و ثانیا بین سال 2003 تا 2013، درآمدی 1.2 میلیارد پوندی را در پی داشته است. در وین اتریش نیز مالکان خودرو باید سالانه عوارض 80 یورویی را برای تردد در بزرگراه های شهر بپردازند. میزان عوارض در سنگاپور به نوع خودرو، میزان مصرف و آلایندگی آن، مسافتی که در محدوده ترافیکی طی می کند و نیز ساعت ورود به این محدوده بستگی دارد.
در سن دیگو نیز از سال 96 به بعد یک باند از بزرگراه های درون شهری مشمول عوارض ترافیک شدند. خودرویی که از این باند استفاده می کند، اگر تک سرنشین باشد بسته به میزان ترافیک و ساعت روز بین 50سنت تا 4 دلار عوارض می پردازد.
این عوارض برای سن دیگو سالانه رقمی معادل 2 میلیون دلار درآمد دارد که صرف تجهیز و توسعه حمل و نقل عمومی می شود.
تهرام/9350
02/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]